پخش زنده
امروز: -
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس گفت: تا پایان سال ۱۴۰۲ همه اسناد مجلس به صورت دیجیتال در دسترس عموم قرار می گیرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ حجت الاسلام غلامرضا قاسمیان رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس در آیین رونمایی از تازههای نشر، منابع دیجیتال و موزه مجازی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد با بیان اینکه این آیین مربوط به فعالیت دو سال و نیم اخیر است به ارائه گزارشی از عملکرد این مجموعه پرداخت و گفت: رئیس مجلس ۴ شعار مردمی سازی، کارآمدسازی، هوشمندسازی و شفافسازی را به عنوان رویکرد این دوره اعلام کرد که معاونتهای کتابخانه مجلس را نیز بر این اساس هماهنگ کردیم که در این خصوص به دستاوردهایی رسیدیم.
رئیس کتابخانه مجلس در ادامه با اشاره به دستاوردهای مجموعه کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس بیان داشت: اصل را بر شفافسازی، مردمیسازی و اشاعه اسناد گذاشتیم تا همه چیز در دسترس باشد مگر اسناد خاصی که نمیتواند اشاعه بیرونی داشته باشد.
وی افزود: از سوی دیگر با بودجه موجود توانستیم تحول را ایجاد کنیم. اگر کسی بگوید به من پول بدهید یا اختیاراتم را افزایش دهید که کار کنم، یعنی این فرد توانایی لازم برای ایفای مسئولیت را ندارد چرا که کار کردن نیاز به این موارد ندارد.
قاسمیان در ادامه با بیان اینکه بزرگترین ادعای امروز ما این است که میدانیم در کتابخانه چه داریم و این شاید حرف عجیبی باشد، اظهار داشت: اسنادی در میدان حر وجود داشت که در شرایط خوبی نبود و آنها را به اینجا آورده و طبقه بندی کردیم همچنین نهضت دیجیتال سازی را راه اندازی کردیم که از افرادی از استانی مانند سیستان و بلوچستان نیز بتوانند به نسخ خطی و اسناد دسترسی داشته باشند.
رئیس کتابخانه مجلس در ادامه با بیان اینکه یکی از اصول مردمی سازی، دیجیتالسازی است، عنوان کرد: مجموعه، تا پایان ۱۴۰۲ همه اسناد را دیجیتال خواهد کرد که در دسترس عموم قرار گیرد البته نمایندگان امکان دسترسی به اسناد را از طریق یک نرم افزار دارند.
وی ادامه داد: اسناد دیداری و شنیداری نیز وجود داشت که رها شده بود و تا پایان امسال این عکسها و فیلمها به صورت دیجیتال درمیآید. صداهای مهمی روی کاستهای بزرگ در حال از بین رفتن بود که در حال دیجیتال کردن آن هستیم و تا پایان سال تمام میشود.
قاسمیان اضافه کرد: پیش از دوره ما در حوزه مرمت، تقریبا ۵۰ تا ۶۰ کتاب در سال مرمت میشد که اکنون با اقدام جهادی میزان آن را به ۴۰۰ کتاب در سال رساندیم و طی دوره کنونی، هزار نسخه خطی را مرمت کردیم.
رئیس کتابخانه و موزه مجلس در ادامه با اشاره به ارسال اسناد ۶ دوره مجلس بدون رونوشت و دیجیتال سازی به کتابخانه ملی، یادآور شد: در این خصوص هرچه با کتابخانه و اسناد ملی رایزنی میکردیم که اسناد را پس داده و یا حداقل تصاویر آن را بدهند، نمیدادند که در نهایت موافقت شد که تصاویر آن را باز گردانند از این رو تا پایان امسال اسناد ۶ دوره را باز میگردانیم.
وی ادامه داد: حوزه مراقبت و امنیت از موزه را نیز افزایش داده ایم چرا که تأمین امنیت نشریات و اسناد بسیار مهم است و پیش از این، این سطح از امنیت در مجموعه نبود.
قاسمیان با اشاره به اضافه شدن ۲۵ هزار جلد به مجموعه کتابهای کتابخانه مجلس، عنوان کرد: در حال حاضر سطح ۴ واسپاری را داریم که اگر به تراز ۲ برسیم خواهیم توانست نسخهای از کتابهای بیشتری را داشته باشیم. وزارت فرهنگ نیز در حوزه کاغذ به مجموعه کمک کرد.
رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در پایان با بیان اینکه توانستیم با استفاده از سامانه او سی آر (OCR) فهرست نویسی اسناد، محتوا ایجاد کنیم، خاطرنشان ساخت: چنانچه عکس اسناد را داشته باشیم، اما متادیتا تولید نکرده باشیم و مشخص نباشد که محتوای آنها چیست، استفاده از آن برای اندیشمند مشکل خواهد بود از این رو یک نهضت فهرست نویسی ایجاد شد تا همه اسناد فهرستنویسی شوند و برای تحقق آن از سامانه او سی آر (OCR) استفاده شد که تصویر را به متن در میآورد.