سوال : در ارتباط با شهرهای مولد کشاورزی گفته شده که زمین و نهاده ها به صورت رایگان در اختیار کشاورزان آن منطقه قرار داده می شود همین طور دولت قول داده که تمامی محصولات را برای ورود به بازار داخل و حتی صادرات از کشاورزان بومی شهرهای مولد کشاورزی خریداری کند ، اما تبعات زیست محیطی ماجرا هم هست . از بعد این که چقدر می تواند این طرح موفق باشد و همین طور به تولید محصولات کشاورزی و همین طور رونق اقتصادی استان های جنوبی کشورمان از جمله خوزستان بوشهر هرمزگان و سیستان و بلوچستان کمک کند، جای سوال و تردید هست . فکر می کنید که چقدر این طرح بتواند موفق باشد با توجه به تجربه و شکست طرح هایی که برای رونق کشاورزی در سالهای گذشته داشتیم؟
اعظمی : این بیشتر غیرواقع بینانه است ، مگر می شود و امکان پذیر هست که دولت بیاید تمام نهاده کشاورزی را رایگان در اختیار یک مهندس کشاورزی قرار بدهد و ... اگر باشد که فوق العاده است ما در مجلس امضا می کنیم و تشکر می کنیم اما اصلا این غیرممکن است .
سوال : لازم نیست که این طرح برای اجرا به مجلس ارجاع داده شود ؟
اعظمی : قطعا باید بیاید کمیسیون کشاورزی ببینیم که دارند چه کار می کنند ؟ اصلا این بخشی از کار همان تغییر الگوی کاشت است که حدود 50 سال حداقل از دهه 50 این الگو مانده تا الان؛ دقیقا این هم همان است کاش این ها را بیاورند مجلس ، و قطعا غیرواقع بینانه است . هیچ وقت هم ما از این که ، چرا طرح شرکت تعرفه های کشاورزی دارد گسترش پیدا می کند و دارند کمک می کنند اما به این صورتی که شما اشاره کردید یا رویایی باشد اصلا نه .
سوال : قانون مدیریت در بخش کشاورزی اشاره کردید که مربوط به سال 54 است چرا مجلس نیامده قانون را به روز کند ؟ الان نیم قرن از آن گذشته .
اعظمی : البته بسیاری از زیرساخت ها از آن موقع به خوبی اجرا شد مثلا دشت قزوین قبل از این که استان شود سازمان کشاورزی داشتند . گلستان قبل از این که استان شود سازمان کشاورزی و کشت و صنعت داشتند و قزوین و جنوب کرمان هم همین طور هم سازمان کشاورزی و هم کشت و صنعت و هم (صدا مبهم بود) یعنی آن برنامه به خوبی اجرا شد و ادامه پیدا کرد اما بعد از آن مثلا شرکت ها متاسفانه منحل شدند شما بیایید بپرسید که جایگاه شرکت های سازمان روستایی کجاست ؟ ما وزارت تعاون ، در روستایی را داشتیم ولی الان نیست و الان این ها واگذار شده بخشی از آن به بخش وزارت جهاد کشاورزی و برای روستاها هم 16-17 تا متولی است و هیچ کدام هم گردن نمی گیرد که واقعا باید برای روستا چه کار کند.
سوال : الان تعاون روستایی باید زیر نظر وزارت جهاد بیرون بیاید برود زیر نظر وزارت کار ؟
اعظمی : بله الان تعاون رفت و جهاد هم که آن قسمت است و شما بروید بپرسید از معاونت مناطق محروم و روستایی ریاست جمهوری که دارد انجام می دهد .
سوال : یعنی اگر مثلا این اتفاق بیفتد یعنی وزارت جهاد باید به وزارت تعاون بگوید که شما به معاونت تعاون روستایی تان بگویید که بیاید خرید تضمینی کند و دوباره تعاون را بین دو تا وزارتخانه بوجود بیاید؟
اعظمی : سازمان مرکزی تعاون روستایی که وابسته به وزارت جهاد کشاورزی است این کارها را انجام می دهد اما موضوع این که چرا ما وقتی می گوییم وزارت جهاد کشاورزی ، جهاد در حقیقت آن بخش زیرساخت ها و عمرانی روستاها ست که متاسفانه مغفول مانده است .
سوال : بهرحال روی کاغذ این چنین طرح ها خیلی زیبا و خوشایند هست ، اما تا زمانی که اجرا نشود نمی توانیم روی این طرح قضاوت کنیم بهرحال باید زمان بگذرد تا ببینیم چه اتفاقی می افتد
اعظمی : شما اشاره کردید ما تک محصولی مثل موز داریم وارد می کنیم اما سیستان بلوچستان چابهار یکی از مناطق عالی و مهم برای تولید موز هست اما در همه وزارتخانه ها هم آمدند و همه وزیر ها هم روی این حرف زدند اما این هنوز انجام نشده است. یک مجموعه 46 هزار هکتاری خود سیستان و بلوچستان 550 هزار هکتاری خوزستان، این ها همه اگر واقعا به معنای واقعی ما این ها را آباد کنیم آب لازم را به سر زمین بیاوریم و تبدیل به کشاورزی بشود یک انقلابی در تولید محصولات کشاورزی انجام میشود این ها را اگر انجام بدهیم می تواند خیلی برای توسعه کشاورزی کشور کمک کند که متاسفانه تا الان بیشتر حرف زدیم، البته بخش هایی رفته اما سالها روی زمین مانده این طرح ها .