فرارهای مالیاتی تاثیر مستقیم بر تورم دارد
جلوگیری از فرارهای مالیاتی و نیز شناسایی مودیان جدید با درآمدهای نجومی، اما گریزان از پرداخت مالیات از برنامههای جدی دولت است که با تحقق کامل و افزایش درآمدهای مالیاتی بخش قابل توجهی از کسری بودجه دولت جبران و به تبع آن خلق پول کاهش و در نهایت نیز تورم مهار میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شادا، مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد: گفته می شود که دولت به دنبال مقصر جدید برای تورم است، آن هم در شرایطی که دولت برنامههای خود را متمرکز و معطوف به کنترل عوامل ایجاد تورم کرده و کسری بودجه و به دنبال آن استقراض از بانک مرکزی یکی از این عوامل است.
تمرکز دولت بر درآمدهای پایدار در بودجه و افزایش درآمدهای مالیاتی با شناسایی فراریان مالیاتی و ثبت رکورد در تحقق درآمدهای مالیاتی با کاهش فرارهای مالیاتی حاصل همین برنامه ریزیها است.
اینکه فراریان مالیاتی مستقیم و غیر مستقیم به تورم دامن میزنند هم موضوعی نیست که در این دولت صرفا مطرح شده باشد بلکه کاملا یک بحث کارشناسی اقتصادی است چنانکه اگر این روزنامه به آرشیو خود در تاریخ دهم اردیبهشت سال جاری بازگردد به گزارشی با تیتر «زنگ خطر مالیاتی در ایران» مواجه میشود که بر مساله فرارهای مالیاتی و تاثیر آن به نقل از رئیس سابق سازمان امور مالیاتی بر بودجه جاری و عمومی کشور پرداخته است و یا در گزارش دیگری در ۲۱ آبان ماه سال جاری با عنوان «تورم بالا یکی از مشکلات اقتصادی و اجتماعی بیپایان ایران» که به بازنشر تحلیل جامع صندوق بینالمللی پول از ۲ دهه تورم بالا در ایران و راهکارهای مهار آن پرداخته، یکی از راهکارها را بسیج درآمدهای غیرنفتی از طریق افزایش پایههای مالیاتی، حذف معافیتهای مالیاتی، مبارزه با فرار مالیاتی و مدیریت بهتر داراییهای عمومی عنوان کرده بود که فرصتهای مالی مناسبی را در اختیار دولت قرار میدهد تا اولویتهای هزینهای خود را پوشش دهد.
دولت البته این راهکارها را همچنان که اشاره شد دنبال کرده و از برنامههای جدی دولت، جلوگیری از فرارهای مالیاتی و نیز شناسایی مودیان جدید با درآمدهای نجومی، اما گریزان از پرداخت مالیات بوده، که در صورت تحقق کامل برنامه دولت در خصوص سامانه مودیان و درآمدهای مالیاتی بخش قابل توجهی از کسری بودجه دولت جبران و به تبع آن خلق پول کاهش و در نهایت نیز تورم مهار میشود.
در واقع، یکی از سیاستهای دولت اجتناب از درآمدهای نفتی و اتکا به درآمدهای مالیاتی است و دولت تلاش میکند بدون افزایش نرخهای مالیاتی و فشار به پایههای موجود مالیاتدهنده، با شناسایی پایههای جدید مالیاتی نسبت به افزایش درآمدهای خود در این بخش اقدام کند.
بر اساس آمار عملکرد سازمان امور مالیاتی، درآمد مالیاتی دولت در هشت ماه امسال بیش از ۳۱۰ هزار و ۹۶۹ میلیارد تومان محقق شده است که این رقم نسبت به هشت دوازدهم تکلیف قانون بودجه ۱۴۰۱ که رقم ۳۰۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان میشود، نشانگر تحقق ۱۰۲ و شش دهم درصدی درآمدهای مالیاتی است.
دولت سیزدهم قطعا برای برقراری عدالت اجتماعی و مهار تورم همچنان بر مهار فرارهای مالیاتی در بودجه سال آینده هم تاکید خواهد داشت.