پخش زنده
امروز: -
مراسم اختتامیه هفته پژوهشِ پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، امروز با حضور و سخنرانی شخصیتهای برجسته و دانشمندان علوم انسانی کشور برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ،در این مراسم که با حضور محمدعلی زلفیگل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، غلامعلی حداد عادل، خانم دکتر علمالهدی، مهدی گلشنی، کریم مجتهدی و دیگر استادان و پژوهشگران برگزار شد، از بیش از ۵۰ جلد کتاب جدید انتشارات پژوهشگاه علوم انسانی شامل مجموعه آثار کریم مجتهدی، آثار مهدی گلشنی، آثار ساروخانی و دیگر آثار برجسته رونمایی شد.
همچنین در این مراسم از طرح ملی استعمارشناسی ایرانی، شیوهنامه جدید پژوهش و آئیننامه ارتقاء علوم انسانی و همچنین سه کتابخانه تخصصی علوم انسانی در حوزههای «زبانهای ایران باستان و زبانشناسی همگانی»، «علوم سیاسی» و «اندیشه سیاسی» رونمایی شد.
در ابتدای مراسم نجفی رئیس پژوهشگاه با تبریک هفته پژوهش و روز حوزه و دانشگاه گفت: در این روز از ۵۷ کتاب انتشارات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، رونمایی میشود.
وی درباره طرح ملی استعمارشناسی و طراحی شیوهنامه پژوهش، افزود: تجلیل از دانشمندان بزرگ، سنتی بوده که در تمدن اسلامی همیشه رایج بوده و باعث رشد و رونق آن شده است و ما هم باید در آستانه تمدن نوین اسلامی، این سنت بزرگ تجلیل از پیشکسوتان را مدنظر داشته باشیم.
نجفی درخصوص طراحی شیوهنامه پژوهش گفت: در ۱۳ ماه گذشته که بنده مسئولیت پروهشگاه را بر عهده داشتم، تصمیم گرفتیم یکبار دیگر در مورد مفهوم پژوهشگاه و پژوهش بیندیشیم و آئیننامه ارتقاء و شیوهنامه پژوهش را مرور کنیم و پس از حدود یکسال نتیجه کار آماده شد تا ما به موارد تفاوت دانشگاهها با پژوهشگاهها دست یابیم و دریابیم تفاوت پژوهش در پژوهشگاهها با پژوهش در دانشگاهها از کجا نشأت میگیرد و به این پرسش پاسخ بدهیم.
استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی درباره طرح ملی استعمارشناسی گفت: با توجه به اینکه ما نسبت به لطمات و صدماتی که از استعمار غرب متحمل شدیم، به اندازه کافی احاطه نداریم، یکی از آرزوهای دیرینه بنده این بود که در این راستا کاری انجام دهیم. امروز یک جوان فلسطینی حرفهای یهودیان یا صهیونیستها را بهراحتی قبول نمیکند، اما چرا در جامعه ما در برخی از مواقع حرفهای برخی شبکههای بیگانه مورد قبول جامعه قرار میگیرد؟ دلیل آن بهخاطر نشناختن استعمار است. ما در تاریخمان استعمارستیزی زیادی داشتیم، اما نتوانستهایم استعمارشناسی را نهادینه کنیم و بهصورت علمی روی آن کار کنیم، لذا تصمیم گرفتیم طرح استعمارشناسی ایرانی را در کنار استعمارشناسی اعراب، هندیها، آفریقاییها، آمریکای لاتین و... بررسی کنیم. درواقع بتوانیم به یمن برکت وجود انقلاب اسلامی که در دو بعد «مدنیت دینی» و «عمیقتر شدن لایههای حضور بیگانگان در کشورمان»، تاریخ ۲۰۰، ۳۰۰ ساله مقابله با اجنبی در کشور خودمان را بررسی کنیم. هرچقدر در این زمینه تلاش کنیم و جلو برویم، ارزشمند است.
نجفی تأکید کرد: یک نظام سیاسی که مشروعیت و مقبولیت دارد، باید معقولیت هم داشته باشد. «مشروعیت» با نهادهای نظام و «مقبولیت» هم بر عهده نهادهای فرهنگی و اجتماعی است، اما «معقولیت» با دانشگاه و حوزه است و ما باید بتوانیم هرچه بیشتر در دهه پنجم انقلاب این معقولیت را در همه سطوح جامعه رشد بدهیم و در افقی که دشمنان سعی میکنند افق آینده کشور را تیره و تار نشان دهند، ما بتوانیم این معقولیت و منطق را طوری روشناییبخش آینده قرار دهیم که هدایتگر نسلهای آینده باشد.