کشف دو سیاره مملو از آب
دانشمندان موفق به کشف بهترین شواهد کنونی از وجود آب در دو سیاره فراخورشیدی در فاصله ۲۱۸ سال نوری از زمین شدهاند.
به گزارش
گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، دانشمندان دانشگاه مونترال موفق به کسب اطلاعات بیشتر درباره دو سیاره فراخورشیدی جدید شدهاند و میگویند این سیارهها احتمالاً مملو از آب هستند.
سیارههای مربوطه نخستین بار توسط مأموریت کپلر کشف شده بودند، اما حالا با کمک تلسکوپ فضایی هابل و اسپیتزر مورد بررسی بیشتر قرار گرفتهاند و بهنظر میرسد که با بهترین شواهد موجود مبنی بر کشف دو سیاره آبی شبیه زمین طرف هستیم.
دو سیاره Kepler-۱۳۸ c و Kepler-۱۳۸ d در فاصله ۲۱۸ سال نوری ما در صورت فلکی شلیاق قرار دارند و بهدور یک ستاره کوتوله سرخ میچرخند.
«بیورن بنکه» از نویسندگان اصلی این مقاله و استاد اخترفیزیک دانشگاه مونترآل میگوید: «پیشتر تصور میکردیم سیارههایی که کمی بزرگتر از زمین هستند، توپهای بزرگی از فلز و سنگ، شبیه نسخههای بزرگتر زمین هستند، بههمین دلیل به آنها ابرزمین میگفتیم.»
با این حال، بررسیهای جدید به محققان نشان داده که این دو سیاره با تصورات قبلی اخترشناسان تفاوتهای زیادی دارند و بخش بزرگی از حجم آنها از آب تشکیل شده است. بنکه میگوید: «این بهترین مدرکی است که تاکنون از سیارههای آبی پیدا کردهایم؛ سیارههایی که اخترشناسان مدتهاست نظریه وجود آنها را مطرح کردهاند.»
آب در این دو سیاره شاید شبیه اقیانوسهای زمین نباشد
حجم سیارههای کپلر-۱۳۸ سی و دی سه برابر زمین و جرم آن دو برابر سیاره ماست. با این حال، سطح چگالی در این سیارهها بسیار کمتر از زمین است. محققان میگویند آبی که در این سیاره وجود دارد ممکن است شبیه اقیانوسهای زمین بهطور مستقیم در سطح سیاره وجود نداشته باشد. با این حال، همین آب میتواند احتمال وجود حیات فرازمینی در این سیارات را افزایش دهد.
«کارولین پیائولت»، رهبر این مطالعه از موسسه تحقیقات Trottier میگوید: «دما در اتمسفر کپلر-۱۳۸ دی احتمالا بالاتر از نقطه جوش آب است و انتظار داریم که خود اتمسفر بخاری غلیظ و متراکم باشد. ولی زیر این اتمسفر بخاری احتمال وجود آب مایع در فشار بالا یا حالت دیگری از آب با افشار بالا موسوم به «مایع ابربحرانی» مطرح است.»