پخش زنده
امروز: -
رییس کل بانک مرکزی گفت: رشد دوازده ماهه نقدینگی به ۳۴.۳ درصد کاهش یافته که نشان از روند منفی رشد نقدینگی در سال جاری دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، صبح امروز علی صالح آبادی رییس کل بانک مرکزی در نشست مطبوعاتی با اصحاب رسانه اظهار داشت: رسانه نقش بسیار مهمی در تنویر افکار عمومی دارد. اطلاع رسانی موضوع بسیار مهمی است. مردم بر اساس اطلاعات و تحلیل تصمیم میگیرند. اصحاب رسانه میتوانند با اطلاعرسانی درست در این راستا کمک کنند. هم اطلاعات درست مهم است و هم تصمیم درست مهم است.
روند کاهشی نرخ رشد نقدینگی در سال جاری
وی افزود: در بحث آمارهای کلان اقتصادی، موضوع مهم کنترل نقدینگی و پایه پولی و تورم است، پایه پولی در پایان آبان امسال نسبت به اسفند سال گذشته، ۲۰.۵ درصد رشد داشته است. این رقم برای نقدینگی نیز به ۲۰.۲ درصد رسیده است.
صالحآبادی ادامه داد: در ابتدای دولت رشد دوازده ماهه نقدینگی به ۴۲.۸ درصد رسیده بود که الان این رقم ۳۴.۳ درصد است که نشان از روند منفی رشد نقدینگی در سال جاری دارد.
رییس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: ما از ابتدای سال جاری و اواخر سال گذشته کمیته پولی و نقدینگی را فعال کردیم و این کمیته وظیفه رصد دارد تا بتوانیم تصمیمات درستی بگیریم، بر این اساس برنامهریزی داریم که امسال رشد نقدینگی به زیر ۳۰ درصد برسد.
وی افزود: همچنین در ابتدای سال ۱۴۰۱ برنامه ریزی بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه اینگونه بود تا کمیته مشترک تشکیل دهیم، چراکه رفتارهای مالی دولت اثر خودش را بر پایه پولی میگذارد. یکی از تصمیمات در ابتدای سال این بود که برخلاف سالهای گذشته، امسال تنخواه پرداخت نکنیم و درنتیجه این اقدام، رشد نقدینگی در فروردین ماه امسال منفی شد.
رئیس کل بانک مرکزی یکی دیگر از موضوعات مهم را خرید ارزهای ناشی از فروش نفت و فرآوردهها از دولت دانست و گفت: طبق قانون باید این ارزها خریداری و در بازار فروخته شود و ریال ناشی از آن در اختیار دولت قرار بگیرد. بر این اساس خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی در آبان ۱۴۰۱ نسبت به آبان ۱۴۰۰ رشد ۱۷.۹ درصدی و نسبت به اسفندماه ۱۴۰۰ رشد ۳.۸ درصدی داشته که نشان میدهد بانک مرکزی عملکرد خوبی در فروش ارزهای دولت داشته است.
صالح آبادی ادامه داد: موضوع دیگر، مطالبات بانک مرکزی از دولت است که در این زمینه تلاش شده از سپردههای دولت نزد بانک مرکزی استفاده شود.
وی درمورد ریپو هم توصیح داد: عملیات ریپو در ماههای اخیر روند کاهشی داشت. البته اخیرا مقداری افزایش یافت که علت آن این بود که جمع آوری منابع بانک مرکزی از بازار افزایش یافت و ما ناچار بودیم برای تامین نقدینگی بازار این سیاست پولی را اجرا کنیم.
رصد ماهانه عملکرد بانکها در فروش اموال مازاد
وی در ادامه با اشاره به موضوع مهم کنترل ترازنامه بانکها گفت: بانک مرکزی برای کنترل نقشی که بانکها در خلق پول و افزایش نقدینگی دارند، بر اساس شاخص کملز بانکها را رتبه بندی کرد و رشد ترازنامه بین ۱.۵ تا ۲.۵ درصد را برای بانکها معین کرد که البته این نرخ برای بانکهای قرضالحسنه بیش از ۴ درصد است.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه نرخ ذخیره قانونی بانکهای متخلف افزایش مییابد، ادامه داد: در مورد بانکها، برنامه اصلاحی برای هر بانک تعریف کردیم تا متناسب با هر بانک اصلاحات انجام شود تا وضعیت بانک بهبود پیدا کند.
وی تصریح کرد: در بخش تسهیلات، سامانه سمات را داریم که در این سامانه به هر تسهیلاتی یک کد اختصاص پیدا میکند. همچنین بر مصرف تسهیلات نظارت داریم تا در جای خودش مصرف شود. این درحالی است که اصلاح ساختار دارایی بانک اهمیت دارد. در بحث فروش اموال مازاد بانکها، دستورالعملها ابلاغ شده و ماهانه این فروش اموال را رصد میکنیم.
صالحآبادی یادآور شد: همچنین دستورالعمل داراییهای ثابت بانکها بازنگری شد و در خصوص کفایت سرمایه بانکها به گونهای برنامهریزی شده تا بانکها نسبت به واگذاری اموال مازاد تشویق شوند.
وی افزود: امسال ۶۲همت اوراق مالی اسلامی منتشر و از این رقم تنها ۱۸ همت را بانکها خریداری کردند که این رقم ۲۸.۹ درصد از کل اوراق منتشر شده است.
کاهش ۲۰ واحد درصدی تورم سالانه در دولت سیزدهم
رییس شورای پول و اعتبار درباره آمار تورم نیز گفت: تورم ۱۲ ماهه مصرف کننده در ابتدای دولت ۵۹.۳ درصد بود که در آبان ماه به ۳۹.۹ درصد کاهش یافته است. تورم نقطه به نقطه هم از ۵۹.۴ به ۴۴.۳ درصد کاهش یافته است. گرچه تورم ۳۹ درصدی هنوز بالا است، اما باید توجه شود که امسال سه موضوع مردمیسازی یارانهها، افزایش دستمزدها و تغییر نرخ مبنای عوارض گمرکی را داشتیم که نصف تورم امسال را به خود اختصاص داد.
وی یادآور شد: تورم نقطه به نقطه اسفندماه به ۲۹.۵ درصد رسیده بود که در صورت نبود این عوامل، تورم امسال به زیر ۳۰ و حتی کمتر از ۲۵ درصد میرسید. البته برای سال آینده این موضوع تکرار نمیشود و تورم سال آینده کاهشی خواهد بود.
صالحآبادی درباره تورم تولیدکننده هم عنوان کرد: تورم تولیدکننده در ابتدای دولت ۸۲.۲ درصد بود که به ۳۹.۱ درصد کاهش یافته است. تورم نقطه به نقطه نیز اوایل اردیبهشت ۱۴۰۰ بالغ بر ۱۰۲ درصد بود که به حدود ۳۹ درصد کاهش یافته است.
وی با اشاره به عوامل تورم اعم از تورم ناشی از عرصه، تقاضا و انتظارات بیان کرد: بخشی که در اختیار دولت است مانند کنترل نقدینگی را طبق برنامه دنبال میکنیم.
رییس کل بانک مرکزی تاکید کرد: رسانهها میتوانند نقش مهمی در کنترل انتظارات تورمی داشته باشند.
پرداخت ۹۶ هزار میلیارد تومان وام ازدواج از ابتدای سال
صالح آبادی با اشاره به تسهیلات تکلیفی برای بانکها اظهارکرد: برای بودجه سال آینده عدد کلی در لایحه دولت پیشنهاد داده ایم و از مجلس انتظار داریم که در چارچوب این عدد تسهیلات تکلیفی را تعیین کنند چرا که برنامه پولی بانک مرکزی هم بسیار مهم است و باید بتوانیم براساس آن پیش برویم. تلاش بانکها این است که تا پایان سال تسهیلات تکلیفی خود را محقق کنند.
وی ادامه داد: از ابتدای امسال تا ۲۶ آذر امسال ۱۹۷ هزار فقره به ارزش ۹۶ هزار میلیارد تومان وام قرضالحسنه ازدواج پرداخت شده است که این میزان در کل سال گذشته ۸۰ هزار میلیارد تومان بوده است.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: همچنین شبکه بانکی در ۹ ماهه امسال ۵۹۵هزار فقره به ارزش ۲۴ هزار میلیارد تومان وام فرزندآوری پرداخت کرده است.
وی تاکید کرد: در حال حاضر تسهیلات تکلیفی پرداخت شده به مصرفکننده نهایی ۱۵.۸ درصد از کل تسهیلات شبکه بانکی است. تا آبان ماه امسال کل تسهیلات پرداختی ۲۶هزار همت بوده که رشد ۴۴.۷ درصد داشته است. همچنین ۷۶.۳ درصد تامین سرمایه در گردش بنگاههای اقتصادی بوده است.
رییس شورای پول و اعتبار تاکید کرد: در ۹ماهه ابتدایی امسال ۹۰ همت تسهیلات به دانشبنیانها پرداخت شده درحالی که در کل سال ۱۴۰۰ این میزان معادل ۶۶ همت بود. صالح آبادی گفت: ۳۵ همت برای افزایش سرمایه بانکهای دولتی و شبه دولتی در نظر گرفته ایم.
وی با اشاره به هدایت اعتبار به سمت بخشهای مولد اظهار کرد: اوراق گام یکی از این ابزارهاست که به طور کلی بیش از ۵۰ همت اوراق گام منتشر شده که عمدتا از تیرماه امسال بعد است.
کاهش شدید آمار چکهای برگشتی/ امنیت سامانههای بانکی بسیار بالاست
رئیس کل بانک مرکزی به اجرای قانون جدید چک هم اشاره کرد و گفت: دستاوردهای این قانون بسیار قابل توجه بود که یکی از آنها کاهش شدید چکهای برگشتی است. به گفته وی قانون سامانههای فروشگاهی و پیوستن به پنجره خدمات هوشمند دولت از دیگر اقدامات بانک مرکزی است.
وی تاکید کرد: امنیت سامانههای بانکی بسیار قابل قبول و بالاست و هیچگونه نگرانی وجود ندارد.