پخش زنده
امروز: -
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: اصلاح ساختار بودجه برعهده دولت است که به معنای نفی مسئولیت مجلس نیست و اگر این اصلاح بصورت لایحه باشد بهتر است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما رادیو اقتصاد دربرنامه بهارستان با حضور آقای غلامحسین رضوانی، عضو محترم کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی درباره بودجه ۱۴۰۲ به گفتگو پرداخت .
مجری: سلام عرض می کنم خدمت شما و وقت شما بخیر
مهمان برنامه: بنده هم سلام عرض می کنم خدمت شما و همکاران محترمتان
سؤال: مرکز پژوهش های مجلس یک بسته تحولی برای بودجه سال ۱۴۰۲ آماده کرده است بفرمایید که مجلس یازدهم در انجام اصلاح ساختارهای بودجه چقدر جدی است و بسته تحولی مرکز پژوهش ها ناظر بر چه مؤلفه هایی در اصلاح ساختار نظام بودجه ریزی کشور است این ماجرای اصلاح نظام ساختار بودجه هم سال ها است که راجب به آن گفتگو می شود. توضیح کامل بفرمایید.
آقای غلامحسین رضوانی: همانطور که فرمودید شاید متجاوز از 10 سال یا بیشتر است که بحث اصلاح ساختار بودجه مطرح بوده است قدم های اساسی در این زمینه برداشته نشده است به دلایل متعدد که الان فرصت صحبت نیست شاید کوتاه باید عرض کنم خدمت شما اما سال گذشته جلسات متعددی بین دولت و مجلس به معنای اینکه برگزیدگان و نمایندگان دولت در این زمینه که عمدتاً برنامه و بودجه بودند و همچنین کمیسیون برنامه و بودجه مجلس. جلسات متعددی تشکیل شد در راستای همین هدف اصلاح ساختار بودجه، البته توفیقات زیادی به دست نیامد با توجه به اختلاف نظرها اما در مواردی هم اختلاف نظر واصل شد بخصوص در زمینه اینکه ذینفع نهایی تثبیت شود و وجوه و مصارف به حساب ذینفع نهایی ریخته شود. در این زمینه خوشبختانه توافق طرفین حاصل شد و این مقدار تصویب شد و می شود گفت اولین گام برای اصلاح بودجه بود که در مجلس فعلی برداشته شد اما اصولاً اصلاح ساختار بودجه یک حرکتی است که باید عمدتاً از ناحیه دولت انجام شود می دانید که برنامه و بودجه از شئون ریاست محترم جمهوری از قانون اساسی، بنابراین به دلایل مختلف پسندیده تر این است که اصلاح ساختار به صورت لایحه باشد و نه طرح، در همین راستا با توجه به اینکه دولت از نظر بحث کارشناسی بنیه بسیار قوی تری دارد و عملاً باید دولت بودجه را اجرا کند پسندیده تر همین است که از ناحیه دولت حرکت اصلاح ساختار شروع شود اما این به معنای نفی مسئولیت مجلس نیست. بنابراین امسال که الان هنوز لایحه بودجه تقدیم نشده است به مجلس ما جلسات بسیار مفصل تری نسبت به سال گذشته با عزیزان دولت داشته ایم و حتی یک سمینار 3 روزه مخصوص این موضوع به صورت صبح تا شب برگزار شد در آستان قدس رضوی در جوار مرجع نورانی امام هشتم برگزار شد توفیق داشتیم آنجا این بحث ها حسابی چکش کاری شد و به توافقات بسیار خوبی رسیده ایم و امیدواریم در این لایحه این موارد لحاظ شده باشد اما در هر حال توقع به جا بر این است که در این زمینه گام های اساسی تری برداشته شود.
سؤال: بحث لایحه بودجه یک زمانبندی هم دارد معمولاً مرسوم اینطوری بود که تا 15 آذرماه باید بودجه سنواتی تقدیم مجلس می شد اما شما هم اذعان کردید که هنوز بودجه به دست تان نرسیده است یک نکته ای اینجا وجود دارد این هم اینکه بودجه سال 1402 همزمان شده است با برنامه هفتم این بحث تقدم و تأخر آن هم نکته ای بود که در این هفته ها خیلی راجب به آن بحث شد بالاخره به چه نتیجه ای رسیده اند مجلس و دولت؟
آقای غلامحسین رضوانی: بودجه اولاً که همانطور که فرمودید 15آذرماه معمولاً تحویل شده است نه همیشه، اکثراً اینطوری است الان هم خیلی دیر نشده است همین صحبت است که امروز و فردا دولت بودجه را به مجلس می دهد اما نکته ای که اشاره فرمودید در مورد اینکه برنامه پنج ساله هم باید تقسیم شود الان اینطوری است که با توجه به اینکه ما برنامه را باید قبل از پایان سال انشاالله در مجلس مورد مطالعه و بررسی قرار دهیم اینها تقریباً همزمان ارائه می شود ولی دو سه روزی ممکن است بودجه زودتر باشد که همین امروز و فردا تقدیم می کند هر دو را مجلس همزمان مورد بررسی قرار خواهد داد به نظر من از این بابت که همزمان هستند اشکالی پیش نخواهد آمد به دلیل اینکه اهداف کلان بودجه قاعدتاً اول معلوم می شود به وسیله پیشنهاد دولت و اینها در لایحه برنامه و هم در لایحه بودجه اینها مطرح خواهد شد بنابراین تغییرات اساسی در اهداف کلان اگر هم حاصل بشود این را در بودجه دخالت می دهیم.
آیا به نظر شما مجلس زمان کافی برای بررسی هر دو اتفاق خواهد داشت؟
آقای غلامحسین رضوانی: به نظر بنده دیر شده است بهتر بود خیلی زودتر برنامه تقدیم می شد ولی الان هم مجلس می تواند با برنامه ریزی دقیق تر و کار فشرده تر انشاالله تا قبل از پایان سال رسیدگی کند.
پایان