پخش زنده
امروز: -
خواب منظم و شبانه میتواند در پیشگیری و حتی درمان بسیاری از بیماریها از جمله دیابت نوع ۲ بسیار مؤثر باشد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، بی خوابی در بین بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ بسیار رایج است که این عامل میتواند روی وضع بیمار تاثیر منفی داشته باشد.
محققان مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم اعلام کردند که بی خوابی موجب تغییر میزان هورمونها و اختلال در جذب غذا میشود که این موضوع میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد، ضمن اینکه به سختی به خواب رفتن، بیدار ماندن یا خواب زیاد، احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش میدهد.
احتمال بروز دیابت، بیماریهای قلبی و سکته مغزی با ۶ تا ۸ ساعت خواب شبانه کاهش مییابد، همانطور که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در افرادی که در طول شب ۷ تا ۸ ساعت میخوابند، کاهشی است.
افراد مبتلا به دیابت باید الگوی خواب منظم داشته باشند و زمان مشخصی برای به خواب رفتن و بیدار شدن تعیین کنند، اتاق خواب باید فضای خنک، تاریک، آرام و راحتی برای یک خواب خوب باشد، از فعالیت کاری، غذا خوردن و تماشای تلویزیون در اتاق خواب خودداری شود، همچنان که گوش دادن به یک موسیقی آرام و حمامِ آب گرم قبل از خواب میتواند به داشتن خواب راحت کمک کند.
افراد، اجتناب از مصرف مواد محرک قبل از خواب را جدی بگیرند، کافئین موجود در چای، شکلات و قهوه و استعمال دخانیات قبل از خواب محرک است و باید هنگام خوابیدن از مصرف آنها پرهیز کرد، ضمن اینکه زمان خواب نباید با معده خالی یا پر به رختخواب رفت.
فعالیت بدنی نیز برای سلامت همگان و از جمله دیابتیها مفید است، اما باید توجه داشت بهترین زمان ورزش، صبح یا قبل از شام است، فعالیت فیزیکی باعث بهبود وضعیت خواب میشود، اما فعالیت زیاد قبل خواب میتواند باعث بی خوابی شود.
شناسایی بیش از ۳۱ هزار فرد مبتلا به دیابت در کردستان
مدیر بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان گفت: خطرسنجی انجام گرفته در بین جمعیت بالای ۳۰ سال استان، نشان میدهد که ۳۱ هزار و ۳۶۱ کردستانی به دیابت مبتلا هستند.
جهانبخش یوسفی ادامه داد: بر اساس نتایج طرح استپس (پیمایش عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر) سال ۱۳۹۵ انتظار میرود ۶.۵ درصد افراد بالای ۲۵ سال در استان مبتلا به دیابت باشند که با این حساب، هنوز طیف وسیعی از آنان شناسایی نشدهاند، ضمن اینکه بر اساس نتایج این طرح ۱۱ درصد مردان و ۱۲ درصد زنان در استان احتمال دارد مبتلا به پیش دیابت باشند.
دیابت نوعی بیماری است که در آن بدن فرد مبتلا قادر نیست قند خون را مصرف کند، به عبارت دیگر یا لوزالمعده (پانکرانس) قادر به تولید انسولین نبوده و یا سلولهای گیرنده انسولین در سلولهای بدن قادر به جذب آن نیستند.
به طور کلی دیابت به دو نوع تقسیم میشود، نوع اول که در کودکان و نوجوانان ایجاد میشود و به بیماری وابسته به انسولین شناخته میشود و دیابت نوع دوم که در افراد بالای ۳۰ ایجاد میشود و تواند ناشی از وراثت یا سبک زندگی فردا باشد.