به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما؛
خانم مهندس عبادتی معاون محیط زیست انسانی تهران در برنامه
میزخبر رادیو اقتصاد درباره پسماندسوزی یکی از دلایل آلودگی هوای شهر تهران گفتگو کرد .
مجری: از آنجایی که موضوع امروز برنامه زباله و رفتارهای شهروندی هست در میز خبر هم می خواهیم به یکی از معضلات اساسی کلانشهرها بپردازیم و آن مسئله معضل پسماندسوزی است متاسفانه اعلام کردند که یکی از دلایل آلودگی هوای شهر تهران پسماندسوزی است و خیلی ها به خاطر منفعت طلبی این کار را می کنند به ویژه کسانی که لاستیک می سوزانند ، فلزات گرانبهایی ظاهرا لاستیک دارد که بعد از این که می سوزانند این را جداسازی می کنند ، این کار متاسفانه در حاشیه خیلی از کلانشهرها به ویژه تهران انجام می شود باز خوشبختانه تعدادی از دستگاهها متولی برخورد با این رفتارها هستند از جمله سازمان محیط زیست .
سوال : الان سازمان اداره محیط زیست تهران برای برخورد با کسانی که این کار را می کنند چه کار می کنند ؟ وضعیت پایش هایتان به چه نحوی هست و می توانند این افراد را شناسایی کنید یا نه ؟ و برخورد با این افراد چگونه است ؟
عبادتی : در مورد پسماندسوزی و تخلیه پسماند در اماکن غیرمجاز و اقدام به پسماندسوزی قوانین و مقررات هم در قانون هوای پاک تعریف شده است و هم در قانون مدیریت پسماند ، که همه این ها اهمیت موضوع و ضرورت جلوگیری و پیشگیری از این موضوع را نشان می دهد البته ما تیم های پایش مان در مقاطع شبانگاه و روزانه و می توانیم بگوییم در این ایام ۲۴ ساعته در سطح استان تهران فعال هستند و در صورتی که این عوامل را شناسایی کنند قطعا برخورد های قانونی لازم با ایشان صورت می گیرد منتها مشکل اینجاست که عمدتا پسماندها تخلیه می شوند و به آتش کشیده می شوند و نهایتا رها می شوند بنابراین شناسایی افراد بسیار مشکل هست و ما معتقدیم زمانی که دستگاههای متولی بحث مدیریت پسماند هستند و راهکارهای خیلی ساده ای وجود دارد برای مدیریت این موضوع بنابراین ضرورتی به این نیست که بخواهیم از انتهای زنجیره یعنی برخورد به این موضوع بپردازیم . یکی از دلایل اصلی پسماندسوزی ، عدم مدیریت صحیح و دفع اصولی پسماندها هست که این وظیفه در قانون مدیریت پسماند بر عهده شهرداریها هست ، بخشداری ها و دهیاری ها . قطعا یک مشکلی در این قسمت وجود دارد .
سوال : یعنی با مکانیزه شدن جمع آوری پسماندها ما هنوز این معضل را داریم ؟
عبادتی : ما در حال حاضر شیوه ذخیره سازی و دفع پسماندمان به گونه ای است که ۲۴ ساعته این پسماند در اختیار افراد سودجو هست و زباله گردها به راحتی این ها می توانند این پسماند را از داخل سطل های زباله جمع آوری کنند و اجزای مفیدش در اختیارشان قرار می گیرد و مابقی را تخلیه و می سوزانند ، ضمن این که ...
سوال : هر زباله که ارزشی به آن صورت ندارد ما مثال زدیم لاستیک و قطعات پلاستیکی شاید بتواند برایشان کارایی داشته باشد ولی سایر پسماندها را چرا می سوزانند ؟
عبادتی : علت همین است ما در حریم شهرها و در محدوده بخش ها از سمت متولیان امر خدماتی بابت جمع آوری پسماند نداریم، بنابراین افرادی که در این مناطق زندگی می کنند برای این که بتوانند از پسماندی که دارند از آن خلاص بشوند ....
سوال : پس یک ترفندی است برای پسماندی که دست و پا گیر است .
عبادتی : بله، وقتی شما پسماندتان توسط دستگاهها جمع نشود قطعا باید یک روشی باشد که این قضیه را مدیریت کنیم که اصولی ترین راه هم بحث سوزاندن پسماند هست ، متاسفانه این مشکل بیشتر هم در همین بخش صورت می گیرد .
سوال : تکلیف شما بعنوان سازمان و اداره کل محیط زیست چیست ؟
عبادتی : اداره کل محیط زیست ناظر هست بر اجرای هم قانون مدیریت پسماند و هم قانون هوای پاک ، هر چند که من گزارش دادم خدمت شما ، همکاران ما در این ایامی که پایش داشتند شاید بیش از ۲۰۰ مورد پسماندسوزی را با کمترین امکانات اطفا کردند .
سوال : بیشتر در کدام مناطق بوده است ؟
عبادتی : بیشتر در مناطق جنوبی تهران و جنوب شرقی استان این اتفاق می افتد ولیکن دستگاهها باید حتما این خدمات را انجام بدهند نسبت به جمع آوری پسماند اقدام کنند این موضوع بسیار از سمت اداره کل محیط زیست هم در کارگروه پسماند استان ...
سوال : به ویژه در فصل پاییز و زمستان نیاز به این است که نظارت ها و پایش ها دو چندان شود .
عبادتی : فرقی نمی کند ، بهرحال پسماند سوزی تحت هر شرایطی گازهای آلاینده ای را به محیط تزریق می کند که این گازها بسیار خطرناک و بیماری زا هستند و خطرات جدی بر سلامت انسان ها دارند و در هر زمانی باید این پدیده مدیریت شود .
سوال : اگر بخواهیم این موضوع را پیگیری کنیم و قصور دستگاهها در خصوص برخورد با سودجویان در این حوزه را بررسی کنیم باید برویم سراغ شهرداری ها ، درست است ؟ چون شما فرمودید که ناظر بر اجرای این قانون هستید ولی مجری و اجرا کننده شهرداری ها هستند .
عبادتی : بله شهرداری ها و بخشداری ها ، من تاکید می کنم بخشداری ها چون شهرداری ها در خارج از حریم شهرها تکلیفی برای بحث خدمات پسماند ندارند .
سوال : گفته می شود که شناسایی این افراد خیلی سخت و دشوار است امیدواریم که این نظارت ها و پایش ها بیشتر شود و بشود که با سودجویان در این زمینه هم برخورد کرد .
پایان