پخش زنده
امروز: -
میروسلاو هرماشفسکی، اولین و تنها لهستانی که به فضا پرواز کرد و در ایستگاه فضایی «سالیوت ۶» متعلق به اتحاد جماهیر شوروی مستقر شد، در سن ۸۱ سالگی درگذشت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ هرماشفسکی در نقش یک خلبان در نیروی هوایی لهستان به عنوان یکی از ۵۰۰ نامزد برای تبدیل شدن به اولین فضانورد کشورش انتخاب شد، اما خودش در آن زمان از این موضوع خبر نداشت. وی در ابتدا در مورد آنچه که او و خلبانان همکارش برای آن آزمایش میشدند، بیخبر بود، تا زمانی که گروه محدود شد و هرماشفسکی متوجه شد که این روند به چه چیزی منتهی میشود.
بنا بر اعلام وبگاه اسپیس، سرانجام در نوامبر ۱۹۷۶، هرماشفسکی به همراه هموطنش زنون یانکوفسکی (Zenon Jankowski) و دیگر منتخبان از آلمان و چکسلواکی برای پیوستن به برنامه اینترکوسموس (Interkosmos) انتخاب شدند که یک پروژه از جانب اتحاد جماهیر شوروی بود که از متحدان دعوت میکرد تا شهروندان خود را در مأموریتهای فضایی روسیه به فضا بفرستند و آموزش دهند.
هرماشفسکی پس از دو سال آموزش مقدماتی در مرکز آموزش فضانوردان یوری گاگارین در روسیه، ماموریت یافت تا با فضانورد شوروی به نام پیوتر کلیموک (Pyotr Klimuk) سوار بر موشک سایوز ۳۰ به یک ماموریت هشت روزه به ایستگاه فضایی "سالیوت ۶" برود.
هرماشفسکی با پرتاب در دومین ماموریت در برنامه اینترکوسموس، نود و هفتمین نفری شد که به فضا پرواز کرد و هشتاد و نهمیننفری بود که به دور زمین چرخید.
وی و کلیموک پس از اتصال به ایستگاه تک ماژول سالیوت، به ولادیمیر کووالیونوک و الکساندر ایوانچنکوف در این ایستگاه فضایی پیوستند.
هرماشفسکی در طول مدتی که در مدار زمین بود، به انجام ۱۱ آزمایش علمی، از جمله رشد بلورها و ارزیابی اینکه چرا برخی از غذاها در شرایط ریزگرانش طعم بهتری نسبت به سایرین دارند، کمک کرد. او همچنین در فضا از زمین و به ویژه لهستان عکاسی کرد، اگرچه پوشش ابر بر فراز کشورش تا حد زیادی مانع از گرفتن تصاویر واضح از لهستان شد.
هرماشفسکی و کلیموک در تاریخ پنجم ژوئیه ۱۹۷۸ ایستگاه فضایی سالیوت ۶ را با فضاپیمای سایوز ۳۰ ترک کردند و به زمین بازگشتند؛ بنابراین هرماشفسکی در اولین و تنها پرواز فضایی خود هفت روز و ۲۲ دقیقه در فضا بود.
میروسلاو هرماشفسکی به دلیل خدماتی که به کشورش ارائه کرد و همچنین شرکت در برنامههای فضایی شوروی مدالها و جوایز زیادی از جمله نشان لنین را دریافت کرد.