پخش زنده
امروز: -
دبیر ستاد ملی جمعیت گفت: یک سال از تصویب قانون مجلس میگذرد، اما هنوز ما تبلیغات لازم را در مراکز لازم نمیبینیم. قبلا مطرح میکردند فرزند کمتر زندگی بهتر چرا اکنون ما نمیگوییم "فرزند بیشتر، زندگی بهتر"، چرا روی این شعار کار نمیکنیم، وزارت ارشاد، رسانه ملی و ... باید روی این موضوع کار کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به خانه ملت، سید کاظم فروتن دبیر ستاد ملی جمعیت در جلسه علنی امروز (سهشنبه، ۲۲ آذر ماه) مجلس شورای اسلامی پس از قرائت گزارش مشترک کمیسیونهای فرهنگی، اجتماعی و بهداشت و درمان در مورد نحوه عملکرد دستگاههای مسئول در اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت گفت: در ابتدا از پیام مقام معظم رهبری در اولین جلسه ستاد ملی جمعیت تشکر میکنم؛ مقام معظم رهبری با این پیام چراغ راهی را برای موضوع جمعیت و خانواده مشخص کردند.
وی ضمن تشکر از ریاست جمهور که با وجود مشغلههای بسیار به قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت توجه دارند و در این جهت به ۳ موضوع مسکن، اشتغال و حمایت از جوانی جمعیت رسیدگی میکنند، افزود: تاکنون ۳ جلسه ستاد ملی با حدود ۳۲ مصوبه برگزار شده است.
دبیر ستاد ملی جمعیت اضافه کرد: در ابتدای سخن به صحبت مقام معظم رهبری اشاره میکنم؛ معظم له ضمن تشکر از مسئولان مجلس و دولت که به چارهجویی برای نجات کشور از آینده هولناک پیری جمعیت میپردازند، میفرمایند تلاش برای افزایش نسل و جوان شدن نیروی انسانی کشور و حمایت از خانواده یکی از ضروریترین فرایض مسئولان و آحاد مردم است، این فریضه درباره افراد و مراکز اثرگذار و فرهنگساز تأثیر بیشتری مییابد. این یک سیاست حیاتی برای آینده بلند مدت کشور عزیز ما است. به دستاندرکاران این حسنه ماندگار توصیه میکنم که در کنار تدابیر قانونی و امثال آن به فرهنگسازی در فضای عمومی و نیز در نظام بهداشتی اهمیت دهند.
فروتن با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری ادامه داد: در کنار تمام موضوعات قانونی، به فرهنگسازی باید توجه شود. موضوع فرهنگسازی بحثی نیست که یک شبه بتوان به آن دست یافت. اگر قانون مربوط به جمعیت به درستی اجرا شود، اما نتیجه مورد نظر به دست نیاید ما زمان کافی برای افزایش جمعیت نداریم، زیرا همانگونه که اشاره شد پنجره جمعیتی ما در حال بسته شدن است.
وی با بیان اینکه موضوع فرهنگسازی مورد غفلت قرار گرفته است، تصریح کرد: در سال ۱۳۹۰ تعداد ازدواج ۸۷۴ هزار بود که این رقم در سال ۱۴۰۰ به ۵۷۰ هزار کاهش پیدا کرد. تعداد طلاق در سال ۹۹ حدود ۱۴۳ هزار عدد بود که در سال ۱۴۰۰ این عدد به ۲۰۰ هزار افزایش یافت. نرخ باروری در سال ۱۳۹۰، ۱.۷۹ بود که در سال ۱۴۰۰ نرخ باروری به ۱.۶۵ رسید.
دبیر ستاد ملی جمعیت گفت: نرخ سالمندی ۸.۳ بود و اکنون به ۱۰.۵ رسیده است. این اعداد نشان میدهد که ما بحرانی را در حوزه ازدواج، طلاق و سالمندی پیش رو داریم که باید به آن توجه کنیم؛ علت تمام این موضوعات را باید در فرهنگسازی جستجو کرد.
فروتن با بیان اینکه ما در فرهنگ سازی بسیار ضعیف عمل کردیم، افزود: یک سال از تصویب قانون مجلس میگذرد، اما هنوز ما تبلیغات لازم را در مراکز لازم نمیبینیم. قبلا مطرح میکردند فرزند کمتر زندگی بهتر چرا اکنون ما نمیگوییم "فرزند بیشتر، زندگی بهتر"، چرا روی این شعار کار نمیکنیم، وزارت ارشاد، رسانه ملی و ... باید روی این موضوع کار کنند.
وی ادامه داد: تاکنون ۳ جلسه در ستاد ملی جمعیت برگزار کردیم، موضوع بودجه به عنوان بحث اصلی جلسه مطرح شد که کارگروه دستورالعمل اجرای بند (۱۷) بودجه را مصوب کردیم و بودجهها را از دستگاهها درخواست دادیم و در جلسه سوم ستاد که به صورت کامل تصویب شد.
دبیر ستاد ملی جمعیت گفت: رئیس سازمان برنامه و بودجه نامهای به ما ارائه کرد مبنی بر اینکه بر مبنای این ۷ همت با تقسیم آن کاملا موافق هستیم بنابراین برای اجرای این قانون باید به دستگاهها در حوزه تأمین بودجه مربوط به اجرای قانون مذکور کمک کرد.
فروتن تصریح کرد: در جلسات ستاد بحث ایجاد قرارگاهها مورد بررسی قرار گرفت که در همه دستگاهها این قرارگاه ایجاد شد و برخی دستگاهها مانند وزارت بهداشت بالاترین قرارگاه و جلسات را داشتند.
وی با بیان اینکه متأسفانه رسانه ملی در این زمینه ضعیف عمل کرد، افزود: آموزش حین خدمت یکی از موضوعات مصوب ستاد بود، همچنین بازنگری در نرخ باروری در برخی استانها از دیگر موضوعات بود. حدود ۵۸ شهرستان شامل محدودیت ماده (۱) میشدند که ما در ستاد بازنگری کردیم. بر اساس آمار به دست آمده ۵۸ شهرستان به ۳۴ شهرستان کاهش پیدا کرد.
دبیر ستاد ملی جمعیت ادامه داد: در ماده (۱۶) شاخصهای مربوط به جوانی جمعیت را تصویب کردیم و از افراد شاخص حوزه جمعیت با برگزاری مراسمی در روز ملی جمعیت قدردانی میشود.
فروتن با اشاره به اینکه باید نگرش در این زمینه تغییر کند، زیرا ممکن است با افزایش آگاهی نیز فرزندآوری محقق نشود، ادامه داد: اگر روی استحکام خانواده کار شود فرزند صالح متولد میشود. از سوی دیگر متأسفانه اکنون هزینه مشاوره خانواده از جیب افراد پرداخت میشود که حتما باید این موضوع تحت پوشش بیمه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه موضوع ارزیابی میدانی را در دستور کار قرار دادیم، گفت: دستورالعملها تنظیم شده و گزارش یک ساله را طی هفتههای آینده دریافت خواهیم کرد که پس از این موضوع ما شروع به ارزیابی اجرای مصوبات توسط دستگاهها میکنیم. دستگاهها برای بودجه خانوادهها ردیف اختصاصی در نظر گیرند.