پخش زنده
امروز: -
صندوق کودکان سازمان ملل متحد اعلام کرد که بیش از ۱۱۰۰۰ کودک یمنی بعد از تجاوز نظامی عربستان و امارات به این کشور کشته و یا معلول شدهاند.
بیشتر قربانیان تجاوز نظامی ائتلاف عربستان و امارات به یمن کودکان و غیرنظامیان هستند
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ یونیسف در گزارش خود که در وبسایت این نهاد سازمان ملل قرار گرفته، تصریح کرد که تلفات واقعی جنگ یمن بسیار بیشتر است. به گفته کاترین راسل مدیر اجرایی یونیسف، هزاران کودک در یمن جان خود را از دست دادهاند وصدها هزار نفر دیگر در معرض خطر مرگ ناشی از بیماریهای قابل پیشگیری یا گرسنگی هستند. در فهرست یونیسف آمده است که در میان قربانیان، ۳۷۷۴ کودک کشته و ۷۲۴۵ کودک زخمی شدهاند.
از مجموع ۳۰ میلیون یمنی بیش از ۲۳.۴ میلیون تن از جمله ۱۲.۹ میلیون کودک، به کمک و حمایت بشردوستانه نیاز دارند.
حدود ۲.۲ میلیون کودک در یمن از سوء تغذیه حاد رنج میبرند که ۵۴۰ هزار تن از آنها زیر پنج سال هستند و بیش از ۱۷.۸ میلیون نفر از جمله ۹.۲ میلیون کودک از کمبود آب، بهداشت و خدمات بهداشتی رنج میبرند.
مرکز حقوقی عین الانسانیه یمن در ششم آذرماه ۱۴۰۱ گزارش داد، ظرف ۲۸۰۰ روز از جنگ یمن، ۴۷ هزار و ۶۷۳ یمنی از جمله ۸۸۰۰ کودک کشته و زخمی شدند. از این میان ۱۸ هزار و ۱۳ یمنی کشته و ۲۹ هزار و ۶۶۰ تن دیگر زخمی شده اند که از این تعداد ۴۰۶۱ کودک شهید و ۴۷۳۹ کودک دیگر زخمی شده اند، همچنین از این تعداد ۲۴۵۴ زن کشته و ۲۹۶۶ زن دیگر زخمی شده اند.
مقایسه آمار یونیسف با آمار مرکز حقوقی عین الانسانیه یمن نشان میدهد که در این مدت کوتاه ۲۲۰۰ نفر به جمع قربانیان کودک در جنگ یمن اضافه شده اند.
طبق گزارش جامع سازمان ملل متحد، تخمین زده میشود که ۳۷۷ هزار یمنی درجریان تجاوز ائتلاف نظامی عربستان و امارات به یمن جان باختهاند که از این میان تقریبا ۷۰ درصد از قربانیان کودکان زیر ۵ سال بودهاند.
برنامه توسعه سازمان ملل متحد تخمین میزند که در صورت ادامه جنگ در یمن تا سال ۲۰۳۰، رقم تلفات انسانی در یمن افزایش یافته و ۱.۳ میلیون نفر جان خود را از دست خواهند داد.
مصادیق مجرمانه ائتلاف عربستان و امارات در کشتار کودکان و غیرنظامیان یمنی
تردیدی وجود ندارد که آنچه ائتلاف اماراتی و سعودی در یمن انجام میدهد، عناوین مجرمانه متعددی را تشکیل میدهد. از یک سو، اعمال جنایت علیه بشریت است که با توجه به گستردگیاش بدون تبعیض علیه زن، مرد، کودک، نظامی و غیر نظامیان انجام میشود. از سوی دیگر این اعمال، چون علیه پیروان مذهب یا نژاد خاصی است، حتی نسلکشی هم محسوب میشود که بزرگترین جنایات بین المللی است.
در این که اقدامات امارات و عربستان در یمن ، جنایت جنگی محسوب میشود هیچتردیدی وجود ندارد چراکه این جنایات در جریان یک جنگ بین المللی انجام شده و بسیاری از اقدامات صورت گرفته مثل حمله به مناطق مسکونی و غیر نظامیان، اشغال کشور دارای حاکمیت و ... میتواند از مصادیق جنایات جنگی باشد.
از دیگر سو، خود این اعمال میتواند مصداق عنوان مجرمانه دیگری بنام تجاوز ارضی یا سرزمینی است که آن هم در زمره جنایات جنگی شناخته شده است.
از منظرقوانین و حقوق بین الملل، در بررسی اوضاع یمن باید رسیدگی به اموری مانند نقض حاکمیت سرزمینی، ورود خودسرانه و تجاوزکارانه به جنگ بدون مجوز سازمان ملل متحد، کشتن غیرنظامیان، نابودسازی اموال و زیرساختها در مناطق مسکونی، بمباران مراکز درمانی و پناهگاههای آوارگان، بکارگیری سلاحهای کشتار جمعی، محاصره همه جانبه، جلوگیری از رسیدن کمکهای بشردوستانه و به طور کلی نقض حقوق بشر و ارتکاب جرایم جنگی در نظر گرفته شود.
دیوان کیفری بین المللی چگونه میتواند به جنایات ائتلاف نظامی عربستان و امارات رسیدگی کند
دادگاه کیفری بین المللی که از سال ۲۰۰۲ در شهر لاهه هلند آغاز به کار کرده است، در صورتی صلاحیت رسیدگی پیدا میکند که یا دولت کشور محل ارتکاب یا دولت متبوع مجرمان، اساسنامه آن دادگاه را پذیرفته باشد که در اینجا نه دولت یمن و نه دولت عربستان، اساسنامه را نپذیرفته اند.
با این حال طبق اساسنامه این دادگاه هر دولتی میتواند صلاحیت رسیدگی دادگاه کیفری بینالمللی را به طور موردی درباره جنایاتی که در قلمرو آن یا توسط اتباع آن ارتکاب یافته است، درخواست کند؛ بنابراین در این مورد دولت یمن میتواند چنین درخواستی از دادگاه کیفری بین المللی داشته باشد. چنانکه پیش از این، دولت فلسطین در رابطه با وقایع غزه به صورت موردی از دادستان دادگاه کیفری بین المللی این درخواست را کرد.
البته راه دیگر صلاحیت یافتن دادگاه کیفری بین المللی ارجاع وضعیت به این دادگاه از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد است. تا پیش از این احتمال میرفت که امریکا در صورت ارجاع موضوع به شورای امنیت آن را وتو کند، اما بعد از نزدیکی عربستان به چین به عنوان رقیب و دشمن استراتژیک امریکا و همچنین توافق دو طرف برای کنار گذاشتن دلار از معاملات نفتی احتمال اینکه امریکا بخواهد در مسیر رسیدگی به پرونده جنایات جنگی عربستان در یمن مانع تراشی کند ضعیف شده است. احمد کاظم زاده