پخش زنده
امروز: -
فرشیدی وزیر سابق آموزش و پرورش در چهارمین نشست اندیشهورزی پایگاه مقاومت بسیج شهید موسوی سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی، ضرورتها و راهکارهای تحول در کتابهای درسی را تبیین و تشریح کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما و به نقل از روابط عمومی سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی، در ادامه سلسله نشستهای اندیشهورزی این پایگاه بسیج، نشستی با موضوع «تحول در کتب درسی، ضرورتها و راهکارها» با سخنرانی مهندس محمود فرشیدی وزیر اسبق آموزش و پرورش و دبیرکل کانون تربیت اسلامی برگزار شد.
در این نشست اندیشهورزی که با حضور اعضای شورای پایگاه و بسیجیان سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی برگزار شد، مهدی جلالی فرمانده پایگاه مقاومت بسیج شهید موسوی این سازمان به تشریح چرایی و ضرورت برگزاری چنین نشستهای اندیشهورزی و همچنین ارائه گزارشی از نشستهای قبلی پرداخت.
در ادامه حجت الاسلاموالمسلمین دکترعلی لطیفی معاون وزیر و رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی ضمن تسلیت ایام فاطمیه و آرزوی قرار گرفتن جزو پیروان حقیقی اهل بیت و تشکر از مهندس فرشیدی بابت حضور در این محفل؛ گفت: این سازمان با توجه به مأموریتش نیازمند این است که نگاه فعال و به روزی نسبت به چالشها و مسائل روز داشته باشد. در همین راستا و به منظور فهم درست مسائل و راهکارها بایستی از تمام ظرفیتهای کارشناسی کشور استفاده شود؛ بخشی از این کارشناسیها توان و تجربه انباشته مسئولان امر است.
وی افزود: قطعا یکی از کمکهای مهمی که بسیج سازمان پژوهش میتواند در این زمینه انجام دهد این است که از منظر بسیج مأموریتهای سازمان را پایش نموده و نظر دهد.
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی پیشنهاد نمود که مسائل و مطالب بیان شده در جلسات اندیشهورزی بسیج که قطعاً حاصل تفکرات، دیدگاهها و اندیشههای صاحب نظران، کارشناسان و دغدغهمندان عرصه تعلیم و تربیت و آموزش و پرورش است، جمع آوری و پالایش شده و به صورت مکتوب تهیه شود تا بهره بیشتری بتوان گرفت.
در ادامه مهندس فرشیدی وزیر اسبق آموزش و پرورش به روح بلند استاد احمد صافی از پیشکسوتان عرصه تعلیم و تربیت فاتحه و صلواتی قرائت کرد و گفت: تحول موضوع بسیار مهمی است که دولت سیزدهم نیز با همین شعار روی کار آمده و در همین زمان اندک توانسته اقدامات شایستهای در زمینههای مختلف اقتصادی، سیاسی، تعلیم و تربیت، آموزش و پرورش، طرح رتبه بندی معلمان، طرحهای کلان آبیاری، و ... انجام دهد.
وی مباحث خود در این نشست را به ضرورت تحول، اهداف و شاخصهای تحول، جایگاه کتب درسی در برنامهریزی آموزشی و نظام آموزشی، موانع تحول در کتب درسی و برخی راهکارها برای تحول تقسیم کرد و افزود: آنچه در آموزش و پرورش در حال انجام است برای آینده کشور پاسخگو نیست؛ انتظارات خانوادهها در حوزههایی مانند سواد رسانهای، آداب خانوادگی، مسئولیت پذیری و قدرشناسی نیز برآورده نمیشود؛ بخش سوم خود دانش آموزان هستند که این کتب برایشان جذاب نیست و نظام آموزشی ما روزآمد و نشاط آور نیست. مطالبات مقام معظم رهبری در زمینههایی مانند کاربردی بودن دروس و آموزشها چهارمین مسئله مهم در بخش ضروتهای تحول باید گنجاند.
دبیرکل کانون تربیت اسلامی با اشاره به وجود اهداف آشکار و پنهان در آموزشهای ارائه شده در مدارس همه کشورهای جهان گفت: تقویت روحیه ملی و باوراندن فرهنگ ملی به دانش آموزان مهمترین این آموزشها و اهداف است.
فرایند تهیه و تدوین سند تحول بنیادین آموزش و پرورش؛ جایگاه والای این سند؛ سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه آموزش و پرورش؛ تشریح شاخصها و اهداف تحول؛ ۱۹ ویژگی بیان شده در سند تحول در خصوص حیات طیبه؛ پرداختن به خودباوری و وطن دوستی و هویت بخشی در این موارد؛ اقدامات عرصه تعلیم و تربیت از دیگر مسائلی بود که فرشیدی آنها را تشریح کرد.
وی در مورد دلایل و موانع عدم تحول در کتابهای درسی، افزود: هیمنه ساختاری و بروکراسی سازمانها؛ برخی اسناد بالادستی و تعارض آنها با اسناد دیگر؛ انحصار و داشتن حاشیه امن برخی مولفان کتابهای درسی؛ از جمله این موانع است.
در پایان این نشست حاضران به تبادل افکار و پرسش و پاسخ پرداختند.