افزایش 30 ریالی قیمت برق،برای توسعه شبکه در مناطق محروم
وزیر نیرو گفت : افزایش قیمت برق به ازای هر کیلوولت ساعت 30 ریال برای حمایت از انرژی های نو و توسعه شبکه برق در روستاهای محروم است.
به گزارش واحد مرکزی خبر، حمید چیت چیان در برنامه تلویزیونی نگاه یک با اشاره به خدماتی که وزارت مطبوعش در کشور ارائه می کند، افزود: خدمات وزارت نیرو گسترده ترین خدمات در کشور است ، شبکه سراسری برق و آب بزرگترین شهرها تا کوچکترین روستاها را تحت پوشش قرار داده است.
چیت چیان گفت: 29 میلیون واحد مشترک برق و 20 میلیون مشترک آب در سراسر کشور وجود دارد.
وی علت گرانی قبوض برق مشترکان در دوره اخیر را، در قانون بودجه سال 92 مجلس توجه ویژه ای به توسعه کاربرد انرژی های نو و توسعه برق در روستاها دانست و افزود: البته وزارت نیرو ، برق همه روستاهای بالای 20 خانوار را تامین کرده است اما هنوز روستاهای کم جمعیتی که از این امکان برخوردار نیستند وجود دارد ، از این رو نمایندگان بندی را تصویب کردند که به ازای هر کیلوولت ساعت 30 ریال به قیمت برق افزوده و منابع حاصل از آن برای حمایت از انرژی های نو و توسعه شبکه برق در روستاهای محروم صرف شود.
وی افزود: در قانون هدفمندی یارانه ها، بنا بوده که به شکل متوسط بابت هر کیلووات ساعت برق، 430 ریال از مصرف کنندگان دریافت شود البته برای مصارف خانگی، کشاورزی، صنعتی این رقم متفاوت است اما متوسط 430 ریال بود و در حال حاضر براساس مصوبه مجلس 30 ریال هم به این رقم افزوده شده است.
وزیر نیرو گفت: در قانون بودجه سال 92 نیز پیش بینی برای افزایش قیمت ها شده و قانونگذار دولت را مکلف کرده است که از تیر سالجاری اعمال شود که متاسفانه در حوزه دولت قبل این اقدام صورت نگرفت و در این دولت نیز هنوز تصمیمی برای افزایش قیمت صورت نگرفته است.
چیت چیان افزود: قیمت تمام شده هر کیلووات ساعت برق بدون درنظر گرفتن هزینه سوختی که در نیروگاه ها مصرف می شود 680 ریال است. آنچه که در سال 90 تصمیم گرفته شده این بوده است که بابت هر کیلووات ساعت 430 ریال از مصرف کننده دریافت شود که با 680 ریال تفاوت فراوانی دارد.
وی گفت: از طرفی از 430 ریال 166 ریال به سازمان هدفمندی یارانه اختصاص دارد تا صرف پرداخت یارانه ها شود به این شکل 264 ریال عاید صنعت می شود.
وزیر نیرو افزود: این کاهش درآمدها موجب لطمه دیدن کیفیت خدمات صنعت آب و برق می شود و با کاهش سرمایه گذاریها و در تعمیر و نگهداری صنعت آب و برق شاهد خاموشی ها باشیم.
چیت چیان گفت: نبود توازن میان قیمت فروش و هزینه تمام شده موجب متضرر شدن مردم می شود.
وی افزود: ما معتقدیم به تدریج و با یک مبنای منطقی و با درنظر گرفتن توان خرید مردم اگر افزایشی در قیمت ها باشد، موجب افزایش کیفیت و بهترشدن خدمات می شود.
وزیر نیرو تصریح کرد: افزایش قیمت به شکل پلکانی، تبعیضی به این معنی که در برخی مصارف قیمت بالاتر محاسبه و برای مشترکان کم مصرف نیز بدون افزایش بهاء محاسبه شود.
چیت چیان با اشاره به اصلاح نظام قیمت گذاری،افزود : اصلاح نظام اعم از اصلاح تعرفه و موارد دیگر است که یکی از مصادیق آن تغییر تعرفه هاست.
وی گفت: بخش دیگری از اصلاح نظام قیمت گذاری همان تعیین سیاستهای متنوع برای مصارف و یا همان روش تبعیضی است.
وزیر نیرو ادامه داد: به عنوان نمونه در مناطق گرمسیری تخفیف هایی برای قیمت برق درنظر گرفته می شود که صحیح هم هست.
چیت چیان در ادامه افزود: در اصلاحات جدید مشترکانی که واحدهای کوچک تولیدکننده برق داشته باشند و انرژی تولید شده را به شبکه بفروشند ، هر کیلووات را در حدود 700 تا 800 ریال خریداری خواهیم کرد.
وی با موثر ندانستن اصلاح قیمت در فاز نخست اجرای هدفمندی یارانه ها، افزود: میزان افزایش قیمت آب و برق از حدود 170 ریال به 430 بود، که 166 ریال به سازمان هدفمندی برگردانده شد، و فقط 264 ریال عاید صنعت شد، از طرفی بسیاری از هزینه ها افزایش یافت، و در مواردی نیز با وصول نشدن مطالبات در صنایع بزرگ مواجه شدیم.
وزیر نیرو گفت: در حقیقت آن چیزی که به ازای هر کیلووات ساعت به دست صنعت می رود حدود 200 ریال است.
چیت چیان افزود: اجرای قانون هدفمندی یارانه در صنعت آب و برق منجر به افزایش قیمت نشده است درباره اجرای فاز دوم هدفمندی نیز هنوز تصمیمی گرفته نشده است.
وزیر نیرو همچنین در ابتدای سخنان خود با گرامیداشت یاد شهیدان رجایی و باهنر افزود: ویژگی این دو شهید ایمان، مردمی بودن و پایداری بر اصول انقلاب و تبعیت از امام راحل بود و اگر بخواهیم در مسیر این شهدا قدم برداریم باید چنین ویژگی هایی داشته باشیم.
مدیریت مصرف آب وبرق در اولویت است
وزیر نیرو با بیان این که ایران در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد و با محدودیت منابع آب شیرین روبرو هستیم گفت: مدیریت تقاضای مصرف آب و برق از ارکان برنامه ریزی وزارت نیرو است.
حمید چیت چیان درباره اینکه 93 سد در حال مطالعه و ساخت است گفت: میانگین بارش سالانه 248 میلی متر و سرانه آب تجدیدشونده 1800 متر مکعب است و در جهان به هفت برابر می رسد.
وزیر نیرو اظهار داشت : این که سد بیشتری بسازیم، حد بهینه دارد و می تواند آب را به موقع در زمان و مکان مناسب توزیع کند اما سرمایه گذاری فراتر از حد بهینه پاسخگو نخواهد بود.
چیت چیان گفت : مدیریت تقاضا و مصرف در اولویت قرار دارد و ایران جزء کشورهایی است که پایین ترین حد راندمان در آبیاری دارد و آبیاری در کشاورزی به 33 درصد می رسد؛ در کشورهای دیگر با اصلاح نظام آبیاری، مصرف آب کمتر است اما تولید کشاورزی را هم افزایش داده اند.
چیت چیان گفت : اصلاح الگوی مصرف بارها مورد تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی بوده است تا صرفه جویی مصرف را در اولویت سیاست های اقتصادی قرار دهیم چون 92 درصد منابع آبی تجدیدشونده در دسترس بخش کشاورزی است.
وزیر نیرو اظهار داشت: با چند روش می توانیم میزان مصرف آب را (بدون کاهش درآمد و تولید) کاهش دهیم و محصولاتی بکاریم که آب کمتری نیاز دارد برای نمونه در اصفهان با کمبود آب، شالیکاری الگوی مناسبی نیست و سطح زیر کشت در حوضه آبریز دریاچه ارومیه هم زیاد شده است و باید مصرف آب کشاورزی را با همکاری وزارت جهاد کشاورزی بهینه کنیم.
وزیر نیرو اعلام کرد: همچنین کشاورزان می توانند الگوی آبیاری را با تغییر روش غرقابی به روش های بارانی، قطره ای و تحت فشار مدرن کنند.
وی همچنین بر ضرورت تبدیل کشت های سنتی به کشت های گلخانه ای و صنعتی تاکید کرد و گفت: سالانه منابع مالی خوبی به توسعه روش های نوین آبیاری در بخش کشاورزی اختصاص می یابد.
چیت چیان اظهار داشت: مردم ما در مقایسه با دیگران مصرف انرژی برق و آب زیادی دارند و شدت مصرف این منابع زیاد است و بهره وری هم در سطح پایین تری قرار دارد.
وی افزود: صرفه جویی در مصرف برق و روشنایی ساختمان ها ضروری است و باید الگوی مصرف اختصاصی برق مانند یک لامپ برای مطالعه مدنظر باشد؛ در انتخاب وسایل برقی هم باید به گزینه انرژی بری دقت کنیم.
وی تاکید کرد: افزایش قیمت برق می تواند در مصرف بهینه برق تأثیر گذار است و قیمت 43 تومان کمتر از دو سنت دلار است در حالی که قیمت برق در کشورهای دیگر به 10 تا 15 سنت می رسد و به همین خاطر در مصرف برق هم مراقبت می کنند.
بخش خصوصی، عنصر اصلی در صنعت آب و برق
چیت چیان گفت: بخش خصوصی در ساخت نیروگاه و تولید برق، ایجاد شبکه های تصفیه خانه و آب و فاضلاب و توسعه شبکه های آبرسانی و تولید آب شیرین کن، سرمایه گذاری زیادی کرده و از عناصر مهم در صنعت آب و برق است.
وی با تاکید بر این که باید از همه ظرفیت های بخش خصوصی اعم از توان اقتصادی، سرمایه گذاری و مدیریتی و مالی در توسعه صنعت آب و برق استفاده کنیم گفت: سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی مسیر را در این زمینه هموارتر کرده است.
وی افزود: تعداد قابل توجهی از نیروگاه ها را بخش خصوصی ساخته است که برق آنها را می خریم و توزیع می کنیم و بخشی از نیروگاه های دولتی را هم واگذار کردیم؛ البته هنوز درآمدها و هزینه های صنعت برق به تعادل نرسیده است و به همین خاطر وزارت نیرو در پرداخت بدهی پیمانکاران و تولیدکنندگان بخش خصوصی برق عقب ماندگی هایی دارد که ساماندهی و مدیریت می کنیم و پرداخت می شود.
وی گفت: قیمت خرید برق از نیروگاه های بخش خصوصی بیشتر از نیروگاه های بخش دولتی است برای این که نیروگاه های دولتی پیش تر با منابع دولتی ساخته شده است و هزینه زیادی نداریم اما در بخش خصوصی باید هزینه تمام شده آن تامین شود که به همین خاطر قیمت ها بالاتر است اما کارآیی بخش خصوصی را بیشتر می دانیم.
وزیر نیرو افزود: از منابع مردمی در توسعه صنعت آب و برق استفاده می کنیم که انتشار اوراق مشارکت یکی از این روشهاست.
چیت چیان ساخت نیروگاه های کوچک در مجتمع های تجاری و مسکونی را نیز از راه های همکاری مردم در صنعت برق اعلام کرد و گفت: حتما نباید نیروگاه ها را در اندازه بزرگ بسازیم که هزینه زیادی خواهد داشت.
وی درباره اقتصاد مقاومتی هم افزود: هدف نهایی این است که اقتصاد ملی در برابر توطئه دشمنان و تحریم ها کمترین آسیب پذیری را داشته باشد و به توان و ظرفیت های داخلی اتکا داشته باشیم.
چیت چیان توسعه تحقیق و پژوهش را مقدمه استقرار اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: این مقدمه با تبدیل دانش های تولیدی به فناوری و در نهایت کمک به تولید محصول جدید، کاهش هزینه های تولید و همچنین افزایش بهره وری منابع می تواند آسیب پذیری اقتصاد ملی را در برابر تحریم ها کاهش دهد یا به صفر برساند و در آن صورت می توانیم به اقتصاد مقاومتی برسیم.
وزیر نیرو افزود: باید به توانمندی های داخلی تکیه کنیم و البته از منابع خارجی هم می توانیم برای تقویت اقتصاد ملی استفاده کنیم اما نباید تکیه ما به عوامل و منابع خارجی باشد؛ در 25 سال گذشته تلاش های مهمی شده و این صنعت با تکیه بر توانمندی های ملی پاسخگوی نیاز های داخلی بوده است.
وی گفت: با توجه به تامین تجهیزات مورد نیاز صنعت آب و برق همچنین ظرفیت های مناسبی از مشاوره مهندسی و پیمانکاری در کشور ایجاد شده است که عامل اصلی توسعه محسوب می شود و پیمانکاران داخلی در بسیاری از کشورهای آسیایی، آمریکای لاتین، کشورهای همسایه حضور دارند.
اولویت ها و ضرورت های احیای دریاچه ارومیه
وزیر نیرو گفت : دریاچه ارومیه به عنوان منبع ذخیره آب ، سه ورودی و یک خروجی دارد که همه این موارد با چالش های جدی روبروست.
وی افزود: ورودی ها شامل بارش جوی است و هر چه بیشتر باشد، آب بیشتری هم جمع می شود اما خشکسالی های اخیر هم جدی است؛ بخش دوم، رودخانه های حوضچه آبریز دریاچه ارومیه است و ساخت سدهای بیشتر باعث کاهش آب دریاچه می شود چون آب سد در بخش های مختلف صنعت و کشاورزی استفاده می شود و مقداری هم افراط شده است و اگر توجه کافی به دریاچه می شد می توانستند پیش گیری کنند که البته اقدامات گذشته عمدی نبوده است.
وی افزود: بخش سوم ورودی هم ذخیره سفره های آب زیرزمینی و خروجی آب دریاچه ارومیه نیز تبخیر است.
چیت چیان گفت: خشکسالی های اخیر باعث کاهش بارش شده است و آب های زیرزمینی هم با گسترش چهار برابری سطح زیرکشت کشاورزی و حفاری چاه های آب کاهش یافته و حتی آب سفره های زمینی در شرق دریاچه هم شور شده است و در فاصله چهار کیلومتری در شرق دریاچه ارومیه آب چاه ها شور است.
وزیر نیرو تصریح کرد: استفاده از آب شور خاک های کشاورزی را هم تهدید می کند و باید چند اقدام جدی صورت گیرد: کشاورزان را به تغییر الگوی کشت تشویق کنیم، کمک کنیم سیستم های آبیاری به سیستم های مدرن و بارانی و قطره ای تبدیل شود، از حوزه های آبریز دیگر مانند رود ارس و آب دریای خزر آب منتقل کنیم که البته مطالعات اجتماعی ، زیست محیطی و اقتصادی ضروری است و راهکار دیگر این است که به لایروبی رودخانه ها توجه کنیم زیرا روان شدن آب به سوی دریاچه را سرعت می بخشد.
دولت یازدهم واگذاری غیرقانونی مهاب قدس را لغو کرد
وزیر نیرو درباره واگذاری شرکت مهاب قدس برای بخشی از تامین مالی اجرای طرح ریلی در شمال خراسان گفت: واگذاری این شرکت در بستری خارج از قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی (بورس، مزایده، مذاکره) غیرقانونی بوده است و ارزش سهام 49 درصدی دولت در این شرکت و زیرمجموعه ، بسیار کمتر از قیمت واقعی ارزیابی شده است.
حمید چیت چیان افزود: دولت قبلی اجرای این طرح ریلی را به کنسرسیوم ایرانی - چینی داده است که 85 درصد از منابع مالی آن را طرف چینی تامین مالی می کند و 15 درصد بقیه از طریق ایران پیش پرداخت می شود.
وی گفت: رقم کل قرارداد 4 هزار میلیارد تومان است که 15 درصد آن به 600 میلیارد تومان می رسد.
وزیر نیرو افزود: دولت قبلی مصوبه ای داشت که دولت سهام 49 درصدی خود در شرکت مهاب قدس را که مالک آن است در برابر این 15 درصد به پیمانکار طرح ریلی واگذار کند.
چیت چیان گفت: در دولت جدید پس از بررسی دیدیم که محاسبه اشتباه و بسیار فاحشی صورت گرفته است.
وی افزود: شرکت مهاب قدس به صورت مستقیم مالکیت تعداد زیادی از شرکت های متعلق به صنعت برق از جمله شرکت های توزیع برق استان ها ، مپنا و فراب و تعدادی از شرکتهای آب و فاضلاب شهری را در اختیار دارد و بررسی های ما نشان داد ارزش سهام شرکت های متعلق به مهاب قدس بسیار بالاست.
وزیر نیرو گفت: ارزش دارایی شرکت های توزیع برق ، مپنا و فراب که متعلق به سهم دولت در شرکت مهاب قدس است ، بیش از 12 هزار و 600 میلیارد تومان برآورد می شود.
چیت چیان گفت : دولت یازدهم در اجرای وظایف خود این مصوبه را لغو کرده و البته تامین مالی طرح ریلی شمال خراسان در کمیسیون اقتصادی دولت دردست بررسی است و اجرا می شود.
وزیر نیرو افزود : همچنین این واگذاری باید از طریق بسترهای قانونی مانند قانون اجرای اصل 44 قانون اساسی صورت گیرد در حالی که دولت قبلی تصویب کرده بود به صورت مستقیم این سهام به شرکت پیمانکار واگذار شود.
چیت چیان گفت: طبق قانون اگر قرار است اموال دولتی واگذار شود باید از طریق بورس صورت گیرد ، اگر موفق نبود از طریق مزایده واگذار شود و در ادامه می توان از طریق مذاکره انجام داد که باید با همکاری سازمان خصوصی سازی قیمت واقعی آن برآورد و بعد وارد مذاکره مستقیم شود که هیچ کدام از این مراحل در این واگذاری طی نشده و کاملا غیرقانونی بوده است.
وزیر نیرو اظهار داشت : این 49 درصد سهام دولت در شرکت مهاب قدس واگذار نخواهد شد اما برای تامین 15 درصد هزینه مالی طرح ریلی شمال خراسان پیشنهادی داده ایم که در کمیسیون اقتصادی دولت بررسی می شود.
وی درباره تامین انرژی برق از طریق نیروگاه های هسته ای هم افزود: فقط یک نیروگاه هزار مگاواتی دردست بررسی است و ساخت نیروگاه 300 یا 360 مگاواتی هم در برنامه سازمان انرژی اتمی نیز قرار دارد.
وزیر نیرو اضافه کرد: علاوه بر این در گذشته تصویب شده است که کشور 20 هزار مگاوات نیروگاه برقی اتمی داشته باشد که اطلاعات دقیقی ندارم چه میزان به برنامه اجرایی تبدیل شده است و هماهنگ با برنامه های تامین برق کشور این بخش هم توسعه پیدا می کند.
استحصال منابع آبی مشترک، اولویت وزارت نیرو
وزیر نیرو با اشاره به اولویت های این وزارتخانه در اجرای طرح های نیمه تمام گفت: اولویت نخست، استحصال منابع آبی مشترک است که برخی از رودخانه هایی که از کشور خارج می شود دارای حق آبه است و باید از آن استفاده کنیم.
چیت چیان در ادامه سخنان خود در برنامه نگاه یک افزود: آبرسانی به شهرها و روستاست. اجرای شبکه های پایاب سدها و طرح هایی که موجب کاهش هدررفت آب و برق و یا کاهش مصرف می شود از اولویت های بعدی وزارت نیرو است.
چیت چیان گفت: در این دوره به شکل ویژه روی نحوه بهره برداری از تاسیسات توجه کافی خواهیم داشت.
وی افزود: بیش از 200 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در تاسیسات آب صورت گرفته و در بخش برق نیز ارزش تاسیسات بیش از 120 هزار میلیارد تومان است.
وزیر نیرو گفت: تاکنون صنعت آب و برق به توسعه فیزیکی این صنعت توجه داشته است.
چیت چیان افزود: در دنیا استانداردی وجود دارد که 3 تا 5 درصد سرمایه گذاری اولیه صرف تعمیر و نگهداری می شود.
وی گفت: در برخی از شبکه های آبیاری به علت تفاوت آشکار هزینه ها و درآمدها نتوانستیم آن طور که باید و شاید تعمیر و نگهداری لازم را داشته باشیم، از این رو در برخی شهرها 15 تا 20 درصد از آبی که استحصال شده است و وارد شبکه می شود تا به دست مصرف کننده برسد ، از بین می رود.
وزیر نیرو با اشاره به اولویت اختصاص منابع در طرح ها افزود: برخی طرح ها 80 درصد پیشرفت داشته اند پس باید منابع به این طرح ها اختصاص یابد تا طرح به بهره برداری برسد. از طرفی برخی طرح ها مبانی مطالعاتی دقیق، از نظر توجیه اقتصادی زیست محیطی ندارد.
چیت چیان با ذکر مثالی گفت: در برخی رودخانه ها بیش از یک سد احداث شده است که کارآیی لازم را ندارد و بی اثر است.
وی افزود: وزارت نیرو قصد دارد در یک فرآیند اولویت بندی که مورد اتفاق نظر مجلس، دولت و مسئولان امر باشد، طرح هایی را که دارای اولویت نیستند ، متوقف کند زیرا هزینه صورت گرفته بازدهی لازم را نخواهد داشت.
وزیر نیرو گفت: این فرآیند آغاز شده و با طرح آن در بالاترین مراجع تصمیم گیری نشان می دهیم که اگر طرحی اجرا نشد، توجیهی ندارد.
چیت چیان افزود: فقط در سال 90 ، احداث 130 سد جدید آغاز شد درحالیکه مجموعه طرح های آبی در سراسر کشور 828 طرح است و تکمیل آن 100 هزار میلیارد تومان نیاز دارد درحالیکه سالی 3 هزار میلیارد تومان بودجه به این طرح ها اختصاص می یابد.
وزیر نیرو گفت: با یک محاسبه در می یابیم که اجرای این طرح ها با این مقدار بودجه ، 33 سال به طول می انجامد ، در چنین شرایطی چه ضرورتی دارد که طرح های جدید را آغاز کنیم.
وی در ادامه با اشاره به توان وزارت نیرو در مقابله با تحریم ها با بیان اینکه تحریم ها بی تأثیر نیست افزود: در 25 سال گذشته در صنعت آب و برق تلاش و حرکتی صورت گرفته است تا نیازها با اتکا به توانمندیهای ملی مرتفع شود، در این مدت کارخانه های متعددی ایجاد شده است تا تجهیزات صنعت تأمین شود.
چیت چیان اضافه کرد: کارخانه هایی درکشور وجود دارد که پیشرفته ترین نیروگاه های گازی و آبی را تولید می کنند . همچنین ظرفیت خوب مشاوره مهندسی ایجاد شده است که در طرح های مختلف آب و برق دارای توانمندی های فراوانی هستند و ظرفیت های پیمانکاری که امروز ضمن برآورده ساختن نیازهای داخلی ، طرحهایی را در آفریقا ، خاورمیانه و آسیای مرکزی اجرا می کنند.
وی افزود: از دیگر دستاوردهای صنعت ، آب و برق است البته بی نیاز از دستاوردهای علمی نیستیم اما توانمندی های فراوانی در سطح ملی وجود دارد.