پخش زنده
امروز: -
معاون فرهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشورگفت:اگر من میخواهم کارکردهای تربیتی و فرهنگی و اجتماعی را در مسجد احیا کنم باید بسترهایش را هم ایجاد کنم.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما: شبکه رادیویی فرهنگ در برنامه پویش با آقای مهدی مقدم، معاون محترم فرهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور گفتگویی انجام داده که به شرح ذیل میباشد:
مجری: سلام عرض میکنم خدمت شما و وقت شما بخیر
مهدی مقدم: بنده هم سلام عرض میکنم خدمت شما و همکاران محترمتان
مجری: به هرحال پیوند بین مسجد و دانشگاه مدل خوبی برای پرورش نخبگان متعهد است و مسیر را هموار میکند برای پیشرفتهای بهتر و بیشتر فرهنگی در کشور، چقدر کار شده است در این زمینه، خیلی من بعنوان کسی که خودم هم در دانشگاه ارتباطاتی با دوستان دانشجو و هم اساتید دارم، ندیده ام این ارتباط و تعامل پررنگ باشد در سالهای اخیر، آیا برای پررنگ کردن این تعاملات برنامهای دارید؟
مهدی مقدم: عرض کنم که متأسفانه همین طور که شما میفرمایید آن ارتباط به معنای درست و حقیقی اش شکل نگرفته است، اما طبیعتاً بوده اند در طول زمانها کسانی که به صورت خودجوش و خودخوان هم اهل مسجد بوده اند و هم اهل دانشگاه و تلاش کردند که این دو نهاد مقدس را به هم پیوند دهند. اساساً اتفاق مبارکی که درحال شکل گیری است، دقیقاً همینطور که فرمودید تعمیق این ارتباط است هم از طریق اساتید و اعضای محترم هیئت علمی دانشگاهها و هم از طریق معاونتهای فرهنگی و نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها بنا است که انشاالله این ارتباطات عمق بیشتری بگیرد. یک نکته دیگر هم که اینجا اهمیت دارد این است که کسانی که از دانشجویان عرض میکنم کسانی که اهل فرهنگ هستند و دلسوز فرهنگ و مناسبات اجتماعی هستند طبیعتاً برای حرکت در این مسیر فعالیت هایشان را بیشتر به سمت مسجد سوق میدهند.
مجری: دقیقاً نکتهای است که باید به آن توجه شود، اما همین مسئله است یعنی یک مسئلهای که وجود دارد که نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها یا عمداً یا سهواً و البته مساجد در دانشگاهها یک مقداری به حاشیه رانده شده است و این خیلی بد است. یا حتی بودجه و اعتبارات فرهنگی که اتفاق بیفتد، الان شما در همین زمینه کاری دارید انجام میدهید؟ مثلاً در یکی از دانشگاههای آزاد حدود دو سال است که قرار یادمان شهدای گمنام آنجا تجهیز شود وآماده شود شهدای گمنام آنجا تدفین شده اند، اما هنوز که هنوزه یک ساختمان مخروبه نامناسب همچنان آنجاست و دانشجوها حتی رد میشوند از کنار آن بعضی از دانشجوهای علاقمند را من میبینم میمانند و قرائت فاتحه میکنند نثار شهدای گمنام، اما دانشگاه انگار برایش بی تفاوت است و مهم نیست، آن هم دانشگاه آزادی که دارد میلیونها و میلیاردها تومان پول از دانشجوها میگیرد آن هم نقد اینها اگر بگویند ما پول نداریم اصلاً داستانی است. آیا مجموعه نهاد شما و دوستان در این حوزه در حوزه کانون فرهنگی و هنری مساجد در دانشگاهها این ۲۳۰ تا کانون که دارید، آیا این کار را انجام داده اید بروید مذاکره کنید و مطالبه کنید شما آیا این کار را انجام داده اید؟
مهدی مقدم: این مصداقی که شما فرمودید را هم اطلاع نداشتم، ولی در این زمینه کاستیهایی وجود دارد. حتماً پیگیری میکنیم.
مجری: دانشگاه آزاد واحد تهران شمال
آقای مهدی مقدم: این را حتماً پیگیری میکنیم از طریق دوستان مان منتها میخواهم این را عرض کنم، واقعیت این است که ما هنوز در بعضی از موضوعاتی که در ابتداییهای فرهنگی است نتوانستیم آن کاری را که باید و شاید را انجام دهیم و یک مسئله جدی عبارت است از توجه به مسجد بعنوان یک نهاد و یک پایگاه حیات بخش اجتماعی، ما متأسفانه نمیدانم اشکال از مسجدیها بوده اشکال از فرهنگ سازی بوده اشکال از چه حوزهای بوده است یا همه با هم بوده است مسجد یک جایی است که دنبال جذابیت و اینها همیشه برای مسجد گشته ایم درحالی که ما وقتی به نماز بعنوان یک موضوع اصلی و حیات بخش برای ارتقا و رشد فردی و معنوی نگاه میکنیم دنبال جذابیت اش به آن معنا نیستیم. طبیعتاً جذابیت نماز در بعضی جاها در زمان خستگی و زمان اول صبح شاید خیلی زیاد نباشد.
مجری: البته نماز را هم براساس اعلام علمای ما بیشتر وظیفه شناسی ما در قبال خدا است یعنی آن عرض ارادت و...
مهدی مقدم: دنبال جذابیت نیستیم دنبال ارتقای روحی هستیم متأسفانه ما وقتی در مورد بعضی از موضوعات فرهنگی و اجماعی صحبت میکنیم دنبال جذابیت هستیم یعنی میگوییم این را جذاب کنیم و این باید جذاب شود تا من حضور پیدا کنم درحالی که ما اگر به مسجد بعنوان یک پایگاه فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی درست نگاه کنیم این واقعاً حیات بخش است و حیات اجتماعی وارتقا و رشد اجتماعی و فرهنگی ما بسیار در گروی این است. وقتی نخبههای دانشگاهی بیایند و این نهاد را دنبال کنند و جا بیندازند و پیگیری کنند و آن محوریتی که لازم است را به آن بدهند یک اتفاقات بسیار خوبی در جامعه میافتد نه در جامعه ما در همه جوامع اسلامی اینطوری است و هر جا این اتفاق افتاده آن رشد و پویایی شکل گرفته است و هر جا که اتفاق نیفتاده است آن جایگاه تضعیف شده است.
مجری: الان بعد از ۴۰ و خوردهای سال فعالیت نباید بگوییم اگر این کار و آن کار را بکنیم باید واقعاً وارد میدان عمل شویم. این کانونهای فرهنگی و هنری مساجد باید از این دورههای فرهنگی و اجتماعی و این فضای خوب را استفاده کند من حداقل در تهران میتوانم بگویم ۲۰ مسجد که رفته ام و دیده ام موقع زمان مسجد را باز میکنند و بعد میبندند و میروند خانه هایشان، در صورتی که مسجد باید فعالیت فرهنگی داشته باشد هنری داشته باشد چه اشکال دارد مراسم ازدواج در مسجد برگزار شود چه اشکالی دارد فلان مراسم و جشن در مسجد برگزار شود اینها را کار کرده اید؟
مهدی مقدم: بله برنامه ریزیهایی شده است و ما یک کارهایی را شروع کرده ایم. یکی از اتفاقاتی که باید دنبال میشده که الان با همکاری خوب بخشهای مختلف دارد دنبال میشود و بعضی از تفاهمات آن انجام شده است احیای کارکردهای اصیل مسجد است اگر من میخواهم کارکردهای تربیتی و فرهنگی و اجتماعی را در مسجد احیا کنم باید بسترهایش را هم ایجاد کنم ما الان با دستگاههای مختلف تفاهماتی داریم که آن نقشهایی که میتواند و باید در مسجد اتفاق بیفتد الان پایش را به مسجد باز کرده ایم همین وظیفه اجتماعی که شما میفرمایید که مردم برای مراسمات شان به مسجد مراجعه کنند این بستر نیاز دارد شکر خدا این بسترها درحال آماده شدن است. در تهران با سازمان فنی و حرفهای یک تفاهم خیلی خوبی داریم که بچههای مسجد بتوانند از دورههای سازمان فنی و حرفهای با یک مناسبات خیلی خوبی بهرهمند شوند یعنی تخفیفهای خیلی خوب و آموزشهای ویژه و این اتفاقی است که مدنظر ما است.
مجری: ممنون