پخش زنده
امروز: -
مدیر اتحادیه صنعت دامپروران اصلاح ساختار یارانه را دلیل افزایش قیمت گوشت دانست و گفت: اگر یارانهای در قیمت گوشت قرمز داده شده است از جیب دامدار بوده نه از جیب دولت.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما رادیو اقتصاد در برنامه مجله کشاورزی در گفتگو با مدیراتحادیه سراسری صنعت دامپروران به موضوع افزایش قیمت گوشت پرداخته است.شرح این گفتگو:
مجری: دلایل افزایش قیمت گوشت قرمز را بفرمایید
مدیراتحادیه سراسری صنعت دامپروران: ممنون از موضوع خوبی که انتخاب کردید. دلایلش خیلی زیاد است، ولی مهمترین دلیلی که الان داریم بحث اصلاح ساختار یارانه بود و این که یارانه از اول خط تولید به آخر زنجیره یعنی مصرف کننده انتقال پیدا کرد و به تبع آن نهاده دامی تا ۶ برابر افزایش قیمت دام داشت و قیمت تمام شده دام خیلی بالا رفت و از همان اولی که قرار بود سیاستهای ارزی عوض شود بهرحال اینها برنامه ریزی شده بود، ولی متاسفانه در این چند ماه دامداری ما فوق العاده ضرر و ورشکسته شدند. مهمترین عاملش این است.
مجری: کی این اصلاح تمام میشود ما شش ماه پیش هم راجع به آن صحبت میکردیم دلیل این افزایش قیمت را همین عنوان میکردند و میگفتند اصلاح نظام یارانهای باعث افزایش قیمت است امروز هم باز خیلی از کارشناسان همچون حضرتعالی همین را به عنوان دلیل مطرح میکنند و دلایل دیگری هم عنوان میشود بهرحال بازار یک جا باید تسویه کند خودش را با این اصلاح نظام یارانهای بین عرضه و تقاضا در خود بازار این شکل میگیرد با آن افزایش قیمت ما شاهد کاهش تقاضا بودیم که کماکان در بازار ادامه دارد و در سمت تولید هم مخاطراتی بود که به نوعی میتوان گفت تا این لحظه باید حل میشد یعنی تولید کنندگان تکلیف خودشان را میدانستند قیمتها کارشناسی میشد آنالیز قیمتی بیرون میآمد و قیمت عملا اصلاح میشد، ولی به نظر حضرتعالی کماکان این اتفاق رقم نخورده است.
مدیراتحادیه سراسری صنعت دامپروران: ما تازه خودمان این وسط یک مقدار شاکی هستیم این را خدمت مردم عزیزمان عرض کنم که اگر یارانهای در قیمت گوشت قرمز داده شده مستقیم از جیب دامدار بوده نه از جیب دولت و آن وقتی که میآید قیمت تمام شده شما چند برابر میشود، همان ابتدای امری که تغییرات انجام شد ما قیمت دام زنده را اعلام کردیم ۱۳۰ هزار تومان یک گوسفند. ولی متاسفانه دولت در این قصه اصلا ورود نکرد و کمک به دامدار نکرد و بخاطر در بحث عرضه و تقاضا قیمت به نصف قیمت تمام شده دامدار فروخت و دام مولد کشتار شد، سرمایه ژنتیکی کشور از دست رفت و خیلی از اتفاقات. دولت یکسری وظایف این وسط داشت که خیلی عمل نکرد و بحث خرید تضمینی و مسائل دیگر. یکسری کمکهای جزئی انجام شد، ولی نهایت امر این بود که بحثهای کارشناسی که حضرتعالی میفرمایید و قیمت، همه چیز مشخص بود یعنی وقتی که در فرمول گذاشته میشد این افزایش قیمتها منجر میشد به یک قیمت تمام شده و هنوز هم که هنوز است ما زیر قیمت تمام شده دام را به فروش میرسانیم این موضوع اول ...
مجری: الان فکر میکنم حدود ۹۰ هزار تومان است
مدیراتحادیه سراسری صنعت دامپروران: میانگین کشوری یک مقدار پایینتر است.
مجری: و این فاصله را شما با ۱۳۰ هزار تومان ضرری میدانید که دامداران دارند پرداخت میکنند.
مدیراتحادیه سراسری صنعت دامپروران: بله الان اصطلاحا میگویند که دام دام را میخورد یعنی دامداری که ۱۰۰ تا ۲۰۰ تا دارد مرتب یک تعداد دامش را دارد میفروشد که بقیه را نگه دارد بخاطر همین هنوز هم که هنوز است به آن قیمت نرسیدیم و از آن طرف بهرحال دولت یک یارانهای داد برای مابه التفاوت افزایش قیمت. من عرض میکنم ما قبول داریم که باید کل زنجیره تولید تا مصرف دیده شود، ولی الان تمام فشار و باری که وجود داشته است، به دوش تولید کننده بوده است یعنی دولت این وسط آن وظایف خودش را انجام نداده است.
مجری: بحث صادرات و قاچاق دام را چگونه ارزیابی میکنید آیا تاثیرگذار بر قیمت بوده است؟ چون یکی از مباحثی که الان مطرح میشود این است که صادرات دام زنده را ممنوع کنند با هدف تنظیم بازار گوشت قرمز.
مدیراتحادیه سراسری صنعت دامپروران: من قبل از این که جواب این سوالتان را بدهم یک موضوع اصلی. ما مشکل اصلی مان هست که ما هیچ رابطه منطقی بین قیمت دام زنده و گوشت در بازار وجود ندارد، یعنی گپ بزرگ آن جا هست که باید پیگیری کنیم سال گذشته ۴۲ هزار راس صادر شد که اصلا عددی نبود الان هم تا حالا حول و حوش ۲۰۰ هزار تا صادر شده در سه میلیون دام مازاد ۲۰۰ هزار تا اصلا عددی نیست در ۱۵ میلیون در سال ۲۰۰ هزار تا عددی نیست اگر بحث مافیا یا پیگیریهایی که باید انجام بدهید لطف کنید این گپ بین قیمت دام زنده و گوشت را باید پیگیری کنید.
مجری: نظام توزیع ما که خودش یک چالش جدی است نه تنها در مورد گوشت قرمز در مورد بسیاری از کالاهای اساسی این که این فاصله از بین تولید کننده تا قیمت مصرف کننده خیلی بزرگ هست نشان دهنده ایده آل نبودن یا خوب نبودن نظام توزیع ماست که در آن اصلا شکی نیست و صرفا هم با نظارت قابل حل است که این نظارتها هم تا این لحظه باید بگوییم که نتیجهای نداشته یعنی ما دام زنده را کیلویی مثلا من همان ۹۰ هزار تومان میگویم، ۹۰ هزار تومان میفروشیم، ولی گوشتی که تحویل میگیریم بالای ۲۰۰ هزار تومان قیمتش هست و این فاصله به نظر منطقی نیست.
مدیراتحادیه سراسری صنعت دامپروران: گوشتی که در بازار هست ما ۹۰ هزار تومان را قیمت گوسفند نر را داریم میگوییم، ولی تمام کشتاری که میشود گوسفند نر نیست ما الان کلی میش هست، بز و بزغاله هست که اینها باید قیمتش باید بیاید حول و حوش ۱۳۰-۱۵۰ هزار تومان بشود، ولی متاسفانه همین هم دارند به قیمت بالای ۲۰۰ تومان میفروشند بخاطر همین عرض میکنم ...
مجری: آن بحثی است که در نظارت باید به آن دقت شود، چون قیمتها کاملا متفاوت است یعنی اگر ما گوشت گوسفندی را کیلویی ۲۰۰ هزار تومان در نظر میگیریم برای مصرف کننده قاعدتا میش مثلا حول و حوش ۱۰۰-۱۱۰ تومان است بز مثلا حول و حوش ۸۰ تومان ۹۰ تومان است و اگر روی اینها نظارت نباشد عملا باید بگوییم که اتفاقات خوبی در بازار گوشت ما رخ نمیدهد و حالا باید باز بررسی شود اینها به نظارت بر میگردد.
مدیراتحادیه سراسری صنعت دامپروران: بحث تولید کننده و صادرات و این همه مباحث فرعی است، نمیگویم صادرات خیلی بی تاثیر است، ولی عددی هم نبوده که بخواهد روی کل تاثیر بگذارد مشکل آن سمت هست که باید بگوییم وگرنه دامدار هنوز دارد ضرر میدهد.
مجری: تشکر از شما