پخش زنده
امروز: -
نایب رئیس انجمن داروسازان با اشاره به اینکه کمبود دارو مربوط به پاییز با پیک اول آنفلوانزا بوده است، گفت: هم اکنون وضع رو به بهبود است، ولی در بعضی از اقلام کورتونی کماکان کمبودها وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، برنامه به زندگی سلام کن رادیو سلامت با حضوردکتر فاطمی نایب رئیس انجمن داروسازان به موضوع وضعیت تامین دارو پرداخت.
سوال: وضعیت تامین دارو چالشی شده است و واقعیتش عملکرد فعلی دستگاه اجرایی مورد نقد خیلیها قرار گرفته با مسئولان که صحبت میکنیم البته در هفتههای اخیر وضعیت تا حدودی در مورد برخی از اقلام دارویی یک مقدار تغییر کرده و بهتر شده، اما شرایط همچنان برای برخی از اقلام دیگر شرایط مناسبی نیست و الان با این شرایط آلودگی هوا اسپریهای تنفسی یکی از اقلامی است که افرادی که گرفتار بیماری تنفسی هستند برای تامین آن با مشکل مواجه هستند. بفرمایید شرایط الان چگونه است روی آن گروههای دارویی که مردم برای تامین آنها مشکل داشتند به نظر میرسد که سرم یک مقداری وضعیت بهتری پیدا کرده و همچنان با یک نظم و انضباط و با یک محدودیتهایی دارد توزیع میشود بفرمایید شرایط چگونه است؟
فاطمی: ما در کمبودهایی که داشتیم عمدتا در رابطه با داروهایی بود که در رابطه با همین فصل یعنی ابتدای پاییز با پیک اول آنفولانزا اتفاق میافتد خوشبختانه هم بخاطر عرضه بیشتر دارو که عمدتا تولید کارخانههای تولید داروسازی ما بود و خوشبختانه فروکش کردن مجدد آنفولانزای فصلی، ما الان نسبتا وضعیت بهتری در رابطه با اقلام آنتی بیوتیک و شربتهایی داشتیم که برای سرماخوردگی اطفال و سرفه و آنتی هیستامینها با آن مردم تقریبا مشکل داشتند تا سه هفته یک ماه پیش. الان وضعیت رو به بهبود است و در مورد اسپریهای تنفسی مقداری کمبود داریم و اسپریها هم آنهایی که مربوط به تولید داخل بود مثلا اسپری ساربوتامول مشکلش برطرف شده و به داروخانهها داده شده است، ولی بعضی از اقلام کورتونی چه آنهایی که به صورت استنشاق دهانی و بینی بودند کماکان کمبودها وجود دارد.
سوال:دلیلش میدانید چیست؟ حالا برخی موارد میبینیم آن تجهیزاتی که برای بسته بندی و آن شکل دارویی مورد نیاز است و برخی شرایط میبینیم که برای ماده موثره است و حالا بهرحال برای تولید محصول نهایی یک چند تا جزء آن دارو دارد، حالا این اسپریها مشکلش چیست، چون الان شما فرمودید و آن چیزی که ما در خبرها میبینیم، بیشتر آنهایی که در گروه کورتیکول استروئیدها هستند آنها مشکل تامین الان دارند.
فاطمی: کورتیکول استروئیدها که الان در بازار ما وجود دارند مثلا مثل (صدا مفهوم نبود) عمدتا وارداتی هستند و کمبود اینها مربوط به اقلام بسته بندی و یا موادی که بخواهند وارد کنند و در ایران مونتاژ بشود نیست. میدانید برای داروی وارداتی باید شش یا هفت ماه پیش یک سری پیش بینیهایی صورت میگرفت، تامین ارز میشد سفارش داده میشد، اسناد حمل، بررسی مدارکی که بابت واردات نیاز هستاینها اگر به موقع صورت نگیرد ما ممکن است ۵ یا شش ماه بعد دچار مشکل بشویم. بعضی از اقلامی که چه در رابطه با بعضی از انسولینها هست در داخل کشور علی الخصوص این که انسولین را ما نوع ایرانی را داریم و آنهم وارداتی اش دچار کمبود شده است و بعضی از برنامه ریزیها که باید طی ۶-۷ ماه پیش باید صورت میگرفت به موقع انجام نشد و ما الان داریم نتیجه اش را میبینیم. در رابطه با انسولین خوشبختانه الان به اندازه کافی وارد شده است یعنی در کنار انسولینهای قلمی داخلی، انسولین قلمی خارجی هم در انبارها وجود دارد که تدریجا دارند به بازار میدهند.
سوال:بعد برای بیمه برای هردویش بیمه پوشش میدهد درست است فرقی نمیکند قلم خارجی یا ایرانی؟
فاطمی: بله بیمه انسولین تقریبا بیشترین پوشش بیمهای را بین دارو ... مجری:، چون الان اختلاف قیمت بدون نسخه و با نسخه اش خیلی زیاد است. دکتر فاطمی: بله الان سه درصد هزینه انسولین را مردم میدهند. تقریبا ۹۷ درصد را دولت پرداخت میکند تا پرداخت از جیب بیمار زیاد نباشد. در رابطه با اسپری تنفسی هم همین طور است تقریبا عمده اینها تحت پوشش بیمه هستند و امیدواریم و قول دادند که طی هفتههای آینده وضعیت اسپریهای تنفسی کورتونی هم بهتر شود و امیدواریم بهتر هم بشود.
سوال: وضعیت سرم هم بهتر شده؟
فاطمی: بله سرم هم در وضعیت بهتری است البته وضعیت نوسانی یک مدت سرم شستشو کم هست، سرم تزریقی بیشتر است و گاهی برعکس، ولی نسبت به یک ماه قبل وضعیت مان بحرانی بود در رابطه با سرم، ولی وضعیت الان خیلی بهتر شده است.
سوال: در مورد آنتی بیوتیک و شربت سرماخوردگی و شربتهای کودکان که مخصوص فصل سرماخوردگی است شما یک نکتهای فرمودید الان ما آن پیک آنفولانزا را میبینیم که آنفولانزا فروکش کرده و کووید هم که شرایطش نسبتا خوب است، اما بهرحال تحلیلهایی که میشود پیش بینیها از نظر وضعیت انبارداری و وضعیت ذخایر و وضعیت تولید و اینها مسلما تولید کننده مرتب اظهار میکند که شرایط چی هست و برای تامین مثلا سه ماه آینده و شش ماه آینده باید چه اتفاقاتی بیفتد.از نظر آماری شما میدانید چقدر میزان مصرف است در پاییز و یا در زمستان چقدر میزان مصرف است؟ الان که وضعیت بهتر شده بخاطر این است که یک مقداری شیوع آنفولانزا کمتر شده یا این که نه. حالا البته برای آنفولانزا که آنتی بیوتیک مصرف نمیشود، ولی بهرحال برای انواع سرما خوردگی و عوارض باکتریالش و اینها بهرحال مصرف میشود. اما شما بفرمایید که الان واقعا نیاز کمتر شد؟ یا این که نه تامین وارداتی کفاف این میزان مصرف فصل سرما را میدهد؟
فاطمی: سه تا عامل باعث شدالان وضعیت بهتر باشد هم خوشبختانه هم نیاز کمتر شد مراجعه به پزشک بابت عوارضی که ناشی از آنفلولانزا بود، مثل گرفتگی صدا یا بحثهایی مثل مشکلات تنفسی، سرفه و اینها الان به نسبت مراجعه هم به داروخانه و هم مطب پایینتر آمده و هم تولید داخل بیشتر شده که بیشترین سهم را تولید داخل دارد که تولید داخل ما الان در ماه تقریبا دو تا دو و نیم برابر گذشته شده است. بخشی هم که قابل ملاحظه نبود از طریق واردات توانست کمک کننده باشد و آن هم مشکلاتی داشت که قبلا اشاره کردیم یعنی حجم شربتهای سوسپانسیونی که از خارج وارد میشد الان یک سوم شربتهای داخلی است که پزشکها مجبور میشدند که سه یا چهار شربت را برای بچه با وزن بالا یا سن بیشتر زیر نزدیک ده تا دوازده سال بنویسند که مشکلات زیادی بوجود آورده و هزینه بیشتری هم به بیمار و هم به نظام درمانی ما وارد میکرد. امیدوار هستیم که بیشتر نیاز بازار از طریق تولید داخل حل شود که الان در این چند ماه مشکل خاص در رابطه با اقلام بسته بندی و شیشه و مقوا و یا مواد اولیه در داخل ایران وجود نداشت خوشبختانه الان به ویژه در رابطه با خانواده پنی سیلینها عمده مواد اولیه در داخل ایران تولید میشود، یعنی ما وابستگی زیادی بابت تولید داروهایی مثل آموکسی سیلین، آمپی سیلین و یا انواع سیلینها در داخل کشور نداریم. امیدواریم بتوانیم پیکهای بعدی بیماریهای فصلی زمستان فارغ از عمده اش که آنفولانزا است و ممکن است با کووید مواجه شویم را با برنامه ریزی که صورت گرفته به خوبی پشت سر بگذاریم و با بحرانی که اول پاییز مواجه بودیم انشاالله دیگر مواجه نشویم.
سوال:ما هم امیدواریم همین طور باشد البته با شرایط هوایی که الان دارد پیش میرود عرض کردم خیلیها که اصلا حتی بیماری زمینه تنفسی ندارند و مجبور نبودند که دائم استفاده بکنند الان مقطعی ممکن است برایشان تجویز شود اسپریهای تنفسی بخصوص انواع کورتون دار آن و امیدواریم که روی تامین آن و بهبود شرایط اقدام فوری تری صورت بگیرد. اگر نکتهای هست که تمایل دارید اشاره بفرمایید میشنویم.
فاطمی: ما هم امیدواریم در مورد اسپریهای تنفسی همین طور مثلا بسته خانواده بتا مثل ساربوتامول تقریبا الان در داخل ایران میتوانیم همه نیاز کشور را پاسخگو باشیم بتوانند کارخانههای داروسازی ما هم توانمند شوند با حمایتهایی که از طریق دولت به ویژه وزارت بهداشت صورت میگیرد ما بتوانیم بیشتر اسپریهای کورتونی هم در داخل ایران تولید شود و مشکلات تنفسی که به ویزه آسم مواجه هستند و حساسیت مشکلاتشان در این فصل بیشتر نشود. مجری: خیلی سپاسگزارم. خداحافظی میکنم.