پخش زنده
امروز: -
روغن زیتون طارم، جزو بهترین روغنهای دنیا شناخته شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، علی راه انجام معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گفت: پس از انجام ۱۷۰ آزمایش در سطح جهان، روغن زیتون طارم سفلی، جزو بهترین روغنهای دنیا شناخته شد.
در کنار استانهای گیلان و زنجان، استان قزوین از مهمترین تولیدکنندگان زیتون در کشور به شمار میرود و رتبه دوم تولید این محصول باغی را بخود اختصاص داده است. زیتون که در صورت برنامه ریزی مناسب برای ایجاد ارزش افزوده و اقتصادی شدن فعالیت باغداران، قابلیت بالایی برای ایجاد ثروت برای مردم منطقه دارد که به واسطه مشکلاتی این چنین نشده است.
تصویب راه اندازی صندوق ملی زیتون
از جمله خبرهای که زیتون کاران را به آینده امیدوار میکند برنامه ریزی برای تشکیل صندوق ملی زیتون است که در جریان سفر رییس جمهور به قزوین مصوب شد. همچنین امسال از سوی وزارت جهاد کشاورزی، زیتون به عنوان یکی از محصولات اساسی معرفی و برهمین اساس خرید حمایتی این محصول از باغداران طارم سفلی آغاز شد.
استان قزوین دارای ۹ هزار و ۷۵۰ هکتار باغ زیتون است و بخش طارم سفلی شهرستان قزوین قطب تولید این محصول به شمار میرود.
قزوین رتبه دوم تولید زیتون
قزوین در کنار استانهای گیلان و زنجان از مهمترین تولیدکنندگان زیتون در کشور به شمار میرود و رتبه دوم تولید این محصول باغی را در اختیار دارد.
با این حال، به واسطه مشکلاتی، چون کمبود صنایع تبدیلی و فرآوری، واردات بی رویه روغن زیتون، فعالیت پررنگ دلالان، کهنسالی برخی باغات و بازدهی کم آنها، کم آبی، فقدان برندسازی و نداشتن بازار عرضه مستقیم از جمله مشکلات زیتونکاران است که موجب شد عایداتی که باید از تولید این محصول نصیب باغداران و مردم طارم سفلی شود، نیست بگونهای که طارم با این همه ظرفیت از جمله مناطق محروم استان قزوین باشد.
تشکیل صندوق ملی زیتون و همچنین معرفی زیتون به عنوان یکی از محصولات اساسی برای نخستین بار و خرید حمایتی این محصول، راه اندازی خوشه صنعتی زیتون طارم سفلی ساماندهی صنایع کوچک مرتبط با این محصول و برندسازی برای آن از جمله مواردی است که میتواند در حل مسایل و مشکلات و رسیدگی به مطالبات باغداران و فعالان صنایع تبدیلی زیتون در استان قزوین موثر واقع شود.
برگزاری جشنواره زیتون درطارم سفلی
در همین راستا و بررسی ظرفیتها و مشکلات زیتون بود که سیزدهم آذر ماه جاری جشنواره زیتون درطارم سفلی برگزار شد.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی معتقد است: بهترین استقبال از این جشنواره توسط روستاییان انجام شد. با اینکه هوا آنچنان مساعد نبود. این جشنواره به علت حضور مسئولان کشوری و استانی به اهداف خود دست یافت و کشاورزان توانستند حرفهای خود را با آنان درمیان بگذارند. صنایع دستی و بسته بندی و سایر محصولات زراعی هم در کنار جشنواره عرضه و از طریق صداوسیما معرفی شد.
راه انجام میافزاید: با آغاز فصل برداشت زیتون باتوجه به اینکه نیاز به فرآوری دارد دست کشاورز از لحاظ مالی خالی میماند. بانکها هم به علت کمبود اعتبارات همکاری آنچنان ندارند. در سفر رییس جمهور دولت قبل دو میلیارد تومان اختصاص یافت، اما محقق نشد. در دولت سیزدهم هم با سفر رئیس جمهور اعتبار ۱۰ میلیارد تومان اختصاص یافت و صندوق توسعه زیتون راه اندازی شد.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی اضافه میکند: مسائل زیست محیطی که در موضوع روغن کشی زیتون اتفاق میافتد در تکمیل چرخه بهره وری زیتون موثر است. سازمان جهاد کشاورزی پیگیر تکمیل این زنجیره است. در کنار روغن هم گسترش بحث کنسرو و سایر فرآوردهها از زیتون در دستور کار قرار دارد.
راه انجام در خصوص کمبود آب باغات زیتون طارم سفلی هم که از جمله مهمترین دغدغه باغداران است میگوید: از دو رودخانه به مقدار ۲۰/۷ میلیون مترمعکب و برای الموت حدود ۵ میلیون مترمکعب در نظر گرفته شده است. ۷۷ درصد آب تخصیص داده شده در حال بهره برداری است و بقیه این میزان هم به محض تخصیص اعتبار با تکمیل طرحهای ناتمام تکمیل خواهد شد.
راه انجام گفت: تلاش بر اینست که طارم سفلی از بن بست بازار زیتون خارج شده و به بازار رودبار بپیوندد تا فرآوردهها زیتون در بازارهای موردنظر عرضه شود.
راه انجام میافزاید: بخشی از باغات طارم سفلی قدیمی است و هزینه برداشت بسیار زیاد است لذا بخش زیادی از تولید، صرف برداشت میشود.. سازمان جهاد کشاورزی هم در راستای ترویج و راهنمایی به استفاده از سیستمهای نوین کشاورزی برنامه ریزی کرده است. در زمینه فرآوری و خام فروشی به علت کمبود امکانات که در منطقه طارم وجود دارد طرحهایی در حال اجراست که محصولات به صورت فرآوری شده به بازار عرضه شود.
راه انجام اضافه کرد: در شش سال گذشته شروع به جوان سازی باغهای زیتون انجام شده است و کشاورزان هم استقبال خوبی کرده اند. تسهیلاتی هم برای کشاورزان در راستای جوان سازی باغهای زیتون در نظر گرفته شده است. کشاورزان جوان از این اقدامات استقبال بیشتری میکنند.
راه انجام گفت: ایستگاه تحقیقات زیتون در طارم دایر شده است. محصول زیتون منطقه طارم سفلی بسیار سالم است که با انجام ۱۷۰ آزمایش روی روغن زیتون طارم سفلی عنوان شده است که این روغن جزو بهترین روغنهای زیتون در دنیاست.
ایجاد ۱۵۰ هکتار باغ مدرن زیتون
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی قزوین هم گفت: ۱۵۰ هکتار باغ مدرن زیتون در سطح استان طی سال گذشته و امسال در راستای جوان سازی باغات ایجاد شد.
محمد پیله فروش افزود: این باغها متراکم و از ارقام جدید بوده، قابلیت برداشت مکانیزه محصول را دارند و به آبیاری نوین مجهزند.
در باغات متراکم و مدرن زیتون در هر هکتار ۸۰۰ تا یک هزار و ۶۰۰ اصله نهال کشت میشود که نسبت به باغهای معمولی افزایش چشمگیری دارد.
قرار است طی دو سال آینده تا ۵۰۰ هکتار به سطح باغات مدرن زیتون در استان قزوین افزایش یابد.
در برنامه جوان سازی باغات زیتون از طریق اصلاح باغات و کم شدن ارتفاع درختان عملیات برداشت محصول تسهیل شده و هزینههای برداشت نیز تا حد چشم گیری کاهش مییابد.
این مساله به کاهش قیمت تمام شده برای تولید این محصول منجر شده و به سود باغداران است.
بگفته پیله فروش یکی از دلایل اینکه باغداران زیتون در کشور ما قادر به رقابت با کشورهای اروپایی تولید کننده این محصول نیستند، هزینههای بالای تولید و قیمت تمام شده است که با جوان سازی باغها این مشکل مرتفع میشود.
او گفت: اخیرا نیز برای نخستین مرتبه کمباین تمام مکانیزه برداشت زیتون از سوی بخش خصوصی از یکی از کشورهای اروپایی خریداری شده و در آینده نزدیک وارد کشور میشود و در باغات زیتون قزوین مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی قزوین همچنین از برنامه اصلاح و جوان سازی باغات زیتون خبر داد و افزود: در این طرح که به زودی عملیاتی میشود قرار است با همکاری بنیاد برکت باغهای کهن سال زیتون قزوین جوان سازی شود و ۵۰ میلیارد ریال اعتبار در قالب تسهیلات نیز برای باغداران برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده است.
پیله فروش اضافه کرد: تاکنون علاوه بر توسعه باغات مدرن، کار جوان سازی باغات زیتون در سطح ۴۰۰ هکتار انجام شده است.
با توجه به اینکه بخش زیادی از روغن خوراکی کشور از خارج وارد میشود، توسعه کشت زیتون و افزایش تولید روغن آن در اولویتهای کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته و بر همین اساس توسعه باغات این محصول و افزایش بهره وری آنها از اهمیت خاصی برخوردار است.
مدیر تعاون روستایی قزوین: خرید حمایتی زیتون در استان قزوین به قیمت ۱۶ هزار و ۱۰۰ تا ۲۵ هزار تومان انجام میشود
شهرام رحمانی گفت: در این طرح، زیتونهای دارای کیفیت لازم که قابلیت روغن کشی دارند، خریداری میشود.
اتحادیه شرکتهای تعاونی روستایی شهرستان قزوین به عنوان مباشر طرح خرید حمایتی زیتون انتخاب شده است.
به گفته رحمانی کمیته خرید در کارخانجات زیتون مستقر شده اند و پیش از خرید کیفیت محصول در آزمایشگاه کارخانه بررسی میشود.
زیتون کاران میتوانند با تهیه معرفی نامه با مشخصات کامل سطح زیرکشت و میزان تولید محصول از مرکز خدمات کشاورزی به مراکز خرید مستقر در کارخانجات مراجعه کنند.
اگر کشاورز تا ۴۸ ساعت پس از برداشت بتواند محصول خود را تحویل دهد بهترین زمان کیفیت زیتون است. محصول زیتون فقط از کشاورزان خریداری میشود و دست دلالان از این خرید حمایتی کوتاه است.
حذف واسطه ها/ زیتون دلالان در طرح حمایتی خریداری نمیشود
معاون بازرگانی تعاون روستایی استان قزوین هم گفت: زیتون در طرح خرید حمایتی فقط از باغداران تحویل گرفته میشود و از دلالان و واسطهها خریدی انجام نمیشود.
مسعود آرمیده افزود: ۲ مرکز در طارم سفلی قزوین آماده تحویل و دریافت زیتون از باغداران در طرح خرید حمایتی است و ۲ مرکز دیگر نیز در حال تجهیز و آماده سازی برای اضافه شدن به این مراکز قرار دارند.
به گفته معاون بازرگانی تعاون روستایی استان قزوین، مراکز خرید حمایتی زیتون تا پانزدهم دی ماه امسال فعال و آماده دریافت محصول باغداران است.
طرح خرید حمایتی زیتون پس از اعلام این محصول به عنوان یکی از محصولات اساسی کشاورزی برای نخستین با از ابتدای آذر ماه اغاز شده است.
تشکیل صندوق ملی زیتون قزوین در دستور کار قرار دارد/ ۱۰ میلیارد تومان برای شکل گیری صندوق ملی زیتون
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین هم گفت: تشکیل صندوق ملی زیتون طارم قزوین، از مصوبات سفر رییس جمهور به استان در دستور کار قرار دارد و به زودی نیز محقق میشود.
رضا افلاطونی افزود: ۱۰ میلیارد تومان برای شکل گیری صندوق ملی زیتون قزوین در نظر گرفته شده است.
افلاطونی اظهار امیدواری کرد: با اجرای برنامههای پیش بینی شده شاهد کاهش هزینههای تولید و رونق بیشتر صنعت زیتون در استان قزوین باشیم.
او با بیان اینکه زیتون محصولی کم آب بر بوده و با طبیعت منطقه طارم سفلی نیز سازگاری دارد، اضافه کرد: این محصول که توسعه تولید آن در سند اصلاح الگوی کشت قزوین هم مورد تاکید قرار دارد، قابلیت ایجاد تحول در اشتغال و درآمدزایی منطقه را دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین گفت: توسعه باغات متراکم و فوق متراکم و ایجاد بازار بزرگ زیتون در قالب شهر زیتون و کمک به توسعه صنایع فناوری زیتون از برنامههای جهاد کشاورزی برای رونق این محصول است
افلاطونی افزود: از ۲۵ میلیون متر مکعب آب تخصیص یافته سد سفید رود، ۲۰ میلیون متر مکعب آن برای طارم سفلی و توسعه باغات زیتون در نظر گرفته شده است.
او با اشاره به فعالیت ۲۴ واحد فرآوری و روغن کشی زیتون در طارم سفلی، اضافه کرد: تلاش میکنیم با تکمیل زنجیره ارزش زیتون، درآمد بیشتری عاید باغداران این محصول شود.
حمایت از سرمایه گذاری صنایع کوچک مرتبط با زیتون
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی قزوین نیز گفت: از سرمایه گذاران صنایع کوچک مربوط به زیتون برای استقرار در ناحیه صنعتی طارم سفلی حمایت میکنیم.
رضا صفاری افزود: با توجه به ظرفیتهای قزوین، ۹ خوشه صنعتی در این استان شناسایی شده و در همین راستا خوشه فراوری زیتون یکی از آنهاست که فعالیت خود را از سال ۱۴۰۰ آغاز کرده است.
صفاری با بیان اینکه در خوشه زیتون طارم سفلی نقاط ضعف مربوط به توسعه صنایع کوچک این محصول شناسایی شده، اضافه کرد: بازاریابی از مهمترین مشکلات این محصول است که تلاش میشود تا با برندسازی و رشد کیفی بسته بندی و سایر برنامهها این معضل را برطرف کنیم.
نماینده مجلس: نداشتن برند و ناشناخته بودن مهمترین ضعف زیتون طارم است
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه کسی در کشورمان نمیداند که عمده زیتون کشور مربوط به قزوین است، گفت: ناشناخته بودن و نداشتن برند یکی از ضعفهای مهم زیتون طارم سفلی قزوین است.
لطف الله سیاهکلی افزود: صندوق ملی زیتون به زودی در بخش طارم سفلی تشکیل میشود که انجام آن اتفاق بزرگ، مهم و مبارکی است.
سیاهکلی با اشاره به خرید حمایتی زیتون از باغداران اضافه کرد: اگرچه نرخ میزان خرید پایین است، اما اساس کار اقدام خوبی است و باید شاهد توسعه آن باشیم.
وی با اشاره به مشکلات بخش طارم سفلی گفت: مشکل راههای دسترسی و احداث جاده و همچنین کمبود آب از مشکلات مهم بخش طارم سفلی است و آبی که از سرچشمههای الموت به سد منجیل و در نهایت به دریای خزر ریخته و شور میشود نباید اجازه دهیم آب شیرین به شور تبدیل شود.
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی افزود: ۶۰۰ میلیون متر مکعب در سال آب از الموت به دریای شمال میریزد و شور میشود در حالی که منطقهای مانند طارم سفلی نیازمند ۵۰ میلیون متر مکعب آب است که به آن تخصیص نمییابد.
وی اضافه کرد: فقر زیبنده مردم ساکن بخش طارم سفلی با این همه ظرفیتهای بالای اقتصادی نیست، افزود: باید با برنامه ریزی و تدبیر مناسب کاری کنیم تا محصول زیتون موجب افزایش سطح درآمد مردم و ارتقای رفاه روستاییان این منطقه شود.
زیتون طارم با نام رودبار/ ۳۰ شرکت تعاونی در طارم سفلی در زمینه زیتون فعالیت میکنند
مدیرعامل اتحادیه زیتونکاران گفت: این اتحادیه با حضور ۱۲ شرکت تعاونی و انجمن زیتون هم با مشارکت اتاق بازرگانی تشکیل شد ه است.
علی فلاح گفت: برای رفع مشکلات زیتون. باتوجه به شناخته شده نبودن طارم سفلی در زمینه زیتون، مسئولان دولتی باید پای کار بیایند.
فلاح افزود: میزان ۲۵ میلیون مترمکعب از شاهرود و قزل اوزن مصوب دو دهه پیش است. اما به خاطر مشکلات آب، در فصل برداشت زیتونها روی درخت پلاسیده میشود. سوال این است که چرا آبهای متعلق به استان قزوین به استانهای دیگر سرازیر میشود. درخواست کشاورزان اختصاص آب به زمینهای استان است.
فلاح اضافه کرد: وقتی برندسازی اتفاق نیفتد. زیتون به صورت فلهای عرضه میشود که ویژگیهای یک محصول برندشده را ندارد. سیستمهای نظارتی در این زمینه ضعیف عمل کرده اند. متاسفانه محصول زیتون طارم به نام رودبار شناخته شده است.
فلاح گفت: ۵ سال است که موضوع راه اندازی بازار زیتون در حاشیه آزادراه در کارگروههای استانی پیگیری میشود، اما متاسفانه وقعی نهاده نمیشود. در این سالها ۴ مجتمع خدماتی- رفاهی در کنار آزادراه احداث شده است. اما از راه اندازی بازار زیتون خبری نیست، دستگاههای ذیربط وعده میدهند، اما عمل نمیکنند.
برندسازی و معرفی محصول زیتون طارم سفلی به رونق بیشتر آن کمک میکند تا جایی که ایجاد یک بازار منطقهای در این خصوص میتواند نقش مکمل ایفا کند و با توجه به آمادگی سرمایه گذاران بخش خصوصی، باید پیچ و خمهای کارهای اداری از میان برداشته شود.
ضرورت راه اندازی بازار زیتون
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار قزوین با بیان اینکه بازار زیتون قزوین باید شکل بگیرد گفت: توسعه بازار زیتون باید هدف گذاری شود چرا که معنی ندارد زیتون در طارم تولید، اما بازار آن در جای دیگر باشد.
میثم پیله فروش، با اشاره به تصویب هیات وزیران برای مطالعه انتقال آب شاهرود به قزوین افزود: این طرح با پیچیدگی زیادی روبرو است، اما باید با انسجام و همدلی مدیران دستگاهها برای تحقق این موضوع تلاش شود تا مشکل آب باغات زیتون برطرف شود.
پیله فروش اضافه کرد: منابع کافی برای تسهیلات ارزان قیمت در روستاهای استان فراهم است و متقاضیان میتوانند با ارایه طرحهای اقتصادی از این تسهیلات ارزان قیمت بهرهمند شوند.
هفت هزار و ۵۰۰ هکتار باغ بارور زیتون و ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار نیز باغ غیربارور در استان قزوین وجود دارد.
امسال پیش بینی میشود ۴۰ هزار تن زیتون از باغهای این محصول در استان قزوین برداشت شود.
استان قزوین دومین تولیدکننده زیتون در کشور به شمار میرود و معیشت ۴۰ روستا در بخش طارم سفلی شهرستان قزوین وابسته به زیتون است.
زیتون در صورت برنامه ریزی مناسب برای ایجاد ارزش افزوده و اقتصادی شدن فعالیت باغداران این محصول، قابلیت بالایی برای ثروت آفرینی و زدودن محرومیت از چهره طارم سفلی قزوین را دارد.
نگارنده: علی صفری الموتی