به گزارش خبرگزاری صدا و سیما, کتاب قبالههای ازدواج در کتابخانه و موزه ملی ملک (۱۱۹۸ تا ۱۳۷۳ ه. ق.)، با بررسی و پژوهش بر ۴۸ سند تاریخی موجود در گنجینه اسناد بزرگترین موقوفه فرهنگی ایران پدید آمده است.
۴۴ فقره از این اسناد، عقدنامههای تاریخی از سال ۱۱۹۸ قمری (واپسین سالهای حکومت زندیه) تا ۱۳۱۹ خورشیدی (اواخر حکومت پهلوی اول) است. بیشتر این سندها، اما به دوره قاجاریه باز میگرددد.
کتاب «قبالههای ازدواج در کتابخانه و موزه ملی ملک» با پیشگفتار، پیشینه پژوهش و درآمد آغاز میشود که قبالهها را از نظر ساختار محتوایی و شکلی بررسی کرده است. شناسنامه سندها در بخش بعد به ترتیب تاریخی آمده است و قبالهها به گونه برگی (طوماری) و دفترچهای مشخص شدهاند. ۲۶ سند از مجموعه ۴۸ سند کتاب، به گونه برگی هستند.
از قدیمترین سندهای برگی پژوهششده در کتاب، عقدنامهای به تاریخ ۲۲ شعبان ۱۱۹۸ قمری به پیوست وکالتنامه و گواهینامه طلاق به تاریخ ۲۴ ذیقعده سال ۱۲۰۶ است.
سند ازدواج میرزا تقیخان امیرکبیر و ملکنساءخانم معروف به ملکزادهخانم (عزتالدوله)، خواهر تنی ناصرالدین شاه قاجار، از دیگر اسناد ارزشمند برگی یا طوماری این مجموعه به شمار میآید که به تاریخ ۲۲ ربیعالاول ۱۲۶۵ بازمیگردد.
بهرهگیری از عقدنامههای دفترچهای از میانههای دوره قاجار برای اقشار فرادستِ جامعه رواج یافت. اینگونه عقدنامهها چند صفحه دارند که بیشتر، برگ نخست از تزئینات و رنگهای زیبا بهره میبرد و دیگر برگها دارای حاشیه و جدولکشیاند.
انتشارات کتابخانه و موزه ملی ملک، کتاب «قبالههای ازدواج در کتابخانه و موزه ملی ملک» (۱۱۹۸ تا ۱۳۷۳ ه. ق.) را منتشر کرده و به چاپ رسانده است.