پخش زنده
امروز: -
وجود خلط به عنوان یک ماده لزج و چسبنده در انتهای گلو سبب نگرانی بسیاری از والدین برای کودکان شان می شود؛ مخصوصا اینکه بچه ها نمی دانند چطور خلط را از گلو خارج کنند و مرتب سرفه می کنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان ، از آنجایی که غشاهای مخاطی به عنوان مادهای محافظت کننده از سیستم تنفسی از خلط استفاده میکنند، ممکن است تا زمان طولانی حتی بعد از سرماخوردگی نیز ترشح شوند.
عواملی از جمله عفونت سینه و گلو، ویروس، آلرژی، گرد و غبار در ایجاد این ترشحات بسیار موثر هستند. به دلیل آنکه انتهای گلو این مایعات وجود دارند در صورت تنفس گرد و غبار تشدید خواهند شد. در اینجا راهکارهای مناسبی برای درمان خلط کودکان ارائه خواهیم کرد که تاثیر به سزایی در بهبود آن خواهند داشت.
استفاده از دستگاه بخور
یکی از مهمترین راهکارهایی که بهتر است برای درمان مشکلات تنفسی و مخاطی کودکان و حتی بزرگسالان پیش گرفت، مرطوب نگه داشتن هوای منزل و به ویژه اتاق به هنگام خواب محسوب میشود. گاهی این راهکار میتواند تاثیر درمانی مناسبتری نسبت به مصرف داروها را به همراه داشته باشد. برای این منظور کافی است دستگاه بخور و یا به کمک یک کتری آب گرم منزل یا اتاق خواب کودک را مرطوب نگه داشت.
این کار سبب میشود تا راه تنفسی کودکان نرم شود. از این طریق آرام آرام مخاط ترشح شده یا همان خلط نیز نرم میشود و به مرور زمان از بدن کودک خارج خواهد شد. البته نیازی به گرمای شدید برای دمای دستگاه بخور نیست و دمای متعادل را بهتر است انتخاب کرد.
حتی میتوانید از اکالیپتوس در دستگاه بخور یا کتری استفاده کنید تا سرفههای ناخوشایند رفع شود. اکالیپتوس به باز شدن راههای تنفسی کمک شایانی میرساند و به مرور سبب بهبود خلط میشود. سعی کنید به مقدار کمی از آن داخل دستگاه بخور اضافه کنید. اما اغلب بهتر هست برای کودکان زیر 2 سال از پزشک در رابطه با مصرف آن مشورت دریافت کرد.
استفاده درست از آب نمک
ترکیب آب و نمک میتواند برای از بین بردن بسیاری از علائم عفونی و باکتریها موثر باشد. از این رو بهتر است محلولی از آب و نمک را تهیه کرده و روزانه سه مرتبه با فواصل زمانی مختلف کودک آنرا غرغره کند.
بهتر است برای این منظور و جلوگیری از پریدن این ترکیب به گلو، ابتدا نحوه صحیح غرغره کردن به کودک آموزش داده شود. کار سختی نیست و به راحتی این کار را یاد میگیرند. البته برای برخی از کودکان در سنین کم ممکن است پیش گرفتن این راهکار کمی سخت باشد که میتوان از راهکارهای درمانی بسیار موثر دیگری که در متن آوردهایم برایشان استفاده کرد.
شربت خانگی برای درمان خلط کودکان
برای تهیه شربت خانگی کافی است یک عدد شلغم بزرگ را درونش را خالی کرده و مقداری عسل در آن بریزید. ظرف آب جوش را روی حرارت قرار داده و استکان را درون آن قرار دهید. سپس شلغم را روی استکان بگذارید. طوری که آب به طور مستقیم به شلغم نخورد.
مدت زمانی حدود یک تا یک و نیم ساعت طول میکشد تا عصاره خارج شده از شلغم با عسل ترکیب شود. سپس میتوان برای درمان خلط کودکان هر 6 ساعت یکبار از این شربت به کودک داد. این دو ماده غذایی از خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی برخوردار هستند که در طول بیماری بدن را برای مقابله با بیماری و درمان کامل تقویت می کنند.
شیر گرم برای بهبود گلو
نوشیدن شیر گرم برای درمان خلط کودکان بسیار موثر است و میتواند بدن کودک را که در طی سرماخوردگی ضعیف شده است، تقویت کند. بهتر است شیر را حتما جوشانده و برای طعم دار شدن و همینطور تاثیر بیشتر در تقویت سیستم ایمنی بدن کودک از عسل طبیعی داخل آن استفاده کرد.
روزانه در نوبتهای مختلف شیر را در رژیم غذایی کودک داشته باشید. از شیر ولرم در هر وعده، نصف فنجان به کودک برای هر 2 ساعت یک مرتبه بدهید. با اینکار علاوه بر اینکه به روند بهبود کمک میشود، به پیشگیری از افت انرژی در کودک بیمار نیز میانجامد تا بدن بتواند با بیماری راحتتر مقابله کند.
خوراکیهای موثر برای درمان خلط کودکان
برخی مواد خوراکی هستند که به دلیل ترکیبات آنتی باکتریایی که دارند، در بهبود و درمان خلط کودکان بسیار موثر واقع میشوند. مصرف متعادل از آنها میتواند علاوه بر اینکه موجب بهبود حالات سرماخوردگی یا آنفولانزا و حتی خلط گلو میشود، سبب بالا بردن سیستم ایمنی بدن آنها نیز خواهد شد.
بهترین میوهها برای درمان خلط کودکان
میوهها تامین کننده بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی برای بدن هستند. از این طریق میتوانند سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند تا زمینه بهبود سریعتر بیماریها فراهم شود.
از میوهها باید به درستی برای بهبود خلط ریه استفاده کرد. زیرا برخی از آنها سبب تحریک ریه میشوند. اما گزینههای زیر در بهبود این مشکل بسیار موثر هستند:
انار
توت تازه و خشک
لیموشیرین
لیمو ترش ترکیب شده با آب یا داخل سوپ و غذای کودک
پرتقال
بهترین سبزی ها برای درمان خلط کودکان
سبزیجات سرشار از ویتامین C هستند که میتواند به تقویت سیستم دفاعی کمک کند. بهتر است در دوران سرماخوردگی حتما از سبزیجات استفاده کرد. گزینههای زیر بهترین موارد هستند:
سیر (خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد که بهتر است در خوراک و سوپ کودک بیمار به کار برده شود)
شلغم
جینسینگ (استفاده از پودر این ریشه در تهیه غذاها میتوند راهکار خوبی برای بهره از خواصی که به همراه دارد، محسوب شود)
پیاز بخار پز شده
ریشه شیرین بیان (تقویت بدن، دستگاه تنفسی و سیستم گوارش که اغلب در طول بیماری به شدت ضعیف میشوند)
مطلب پیشنهادی
آبسه دندان کودکان با 4 راه درمان سریع و خانگی (علت و پیشگیری)
بهره از عسل طبیعی
عسل طبیعی خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار بالایی برای بدن دارد. از این رو میتواند گزینهای عالی برای درمان برخی از بیماریها باشد. عسل طبیعی به تقویت سیستم دفاعی بدن کودک، کمک شایانی خواهد کرد.
مصرف منابع ویتامین D
منابع غذایی حاوی ویتامین D از جمله شیر کم چرب ولرم و ماست گزینههایی مناسب برای بهبود خلط گلوی کودکان هستند. همچنین استفاده از گزینههایی همچون حریره بادام علاوه بر اینکه بدن آنها را از ویتامین D غنی میکند، به بهبود سریعتر حال آنها نیز کمک خواهد کرد.
ادویههای مفید
فلفل سیاه و فلفل قرمز خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارند. البته انواع فلفل به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک خواهد کرد. میتوانید به مقدار متعادلی از آنها در سوپ کودک استفاده کنید تا بهبود یابند.
ممنوعیتهای غذایی را جدی بگیرید
برای درمان خلط کودکان فقط نباید به فکر خوراکیهایی باشیم که آنها را درمان میکند. بلکه باید خوراکیهای ممنوع در این دوران را بشناسیم تا به بهبودی سریعتر آنها دست یابیم. این خوراکی ها عبارتند از:
مواد غذایی پرچرب
غذاهای سرخ شده
مواد غذایی پرکالری اما با ارزش غذایی کم مانند کوکیها
انواع شکلات
انواع شرینیجات
تنقلات غیر مفید مانند چیپس و پفک
غذاهای فست فود و پر ادویه
بهتر است تا بهبود بیماری و کاهش علائم، این مواد غذایی ت جای ممکن حذف شوند یا کمتر مصرف شوند. گاهی فقط با پرهیز از مصرف چنین مواردی بهبود کودک حاصل خواهد شد.
شربت خلط آور کودکان
در برخی از موارد، نیاز به درمان سریع خلط کودکان ایجاد میشود که اغلب توصیه به مصرف شربتهای خلط آور برای آنها میشود. اما پیش از این مورد باید این نکته را در نظر داشت که دلیل ایجاد خلط گلو باید توسط پزشک بررسی شود و راه درمانی درست تنظیم شود.
بسیاری از مواقع مصرف شربتهای خلط آور بیرویه هستند و با این کار سلامت بدن کودک و به ویژه کبد او را تحت تاثیر قرار گرفته است.
در برخی موارد شربتها لازم است با ترکیبات قوی آنتی بیوتیکی باشند و در برخی موارد دیگر نیازی به دریافت آنتی بیوتیک نیست و فقط با مصرف آنها بدن کودک را نسبت به دارو در مواقع لزوم مقاوم کردهایم.
حتی برخی از انواع سرفهها که ممکن است بر اثر ابتلا به آلرژی فصلی ایجاد شده باشد، شربت خلط آور برای رفع مخاط موجود در آن تاثیرگذار نیست و فقط گلوی کودک را خشکتر میکند. پس بهتر است با تشخیص پزشک شروع به مصرف دارو برای کودکان کرد.
برخی از انواع شربتهای خلط آور کودکان هستند که معمولا پزشکان در صورت خلط ناشی از سرماخوردگی و عفونت گلو آنها را تجویز میکنند که شامل این شربت هاست :
شربت دیفن هیدرامین
یکی از قدیمیترین شربتها برای درمان خلط کودکان است که با رفع التهابات مسیر گلو و مسیر تنفسی، به بهبود این وضعیت میانجامد. این دارو را نباید بدون تجویز پزشک استفاده کرد و برای کودکان زیر 4 سال لازم است با احتیاط بیشتری در رابطه با دوز آن استفاده کرد.
معمولا این شربت برای درمان سرفههای آلرژیک، بهبود گرفتگی گلو در سرماخوردگی و گاهی برای بهبود عوارض آنفولانزا میتوان بهره گرفت. دوز مصرفی بسته به شدت بیماری و سن کودک دارد. معمولا این شربت در بازه زمانی هر 6 ساعت یک مرتبه باید مصرف شود.
شربت خلط آور اکسپکتورانت
این شربت روشی خوب برای نرم کردن خلطهای سینه و گلو است که برای بهبود سرفههای خلطدار توسط پزشک تجویز میشود. دوز مصرف از آنرا لازم است پزشک مشخص کند و اغلب به خوابآلودگی منجر میشود.
در مواردی که درد برای کودک وجود داشته باشد، ممکن است پزشک اکسپکتورانت کدئین را تجویز کند.
شربت دکسترومتورفان
عوارض شربت دکسترومتورفان بسیار کمتر از سایر موارد است. به عنوان یک ضد سرفه عمل میکند. با اینکه بدون نسخه پزشک نیز میتوان آنرا تهیه کرد، اما بهتر است ضرورت مصرف را پزشک تعیین کند.
ترکیبات این شربت التهابات سینوسها، رینیت آلرژیک، التهاب نای و گلو را کاهش میدهد و گلو درد ناشی از سرماخوردگی را نیز بهبود میبخشد. از آن به عنوان دارو ضد احتقان نیز میتوان یاد کرد.
توصیههای مهم برای مصرف شربت کودکان
وقتی برای درمان خلط کودکان از شربت استفاده میکنید، بهتر هست برخی از نکات را جدی بگیرید. این نکات شامل موارد زیر میشوند:
به هیچ وجه بیشتر از مقدار توصیه شده شربت به کودک ندهید
در صورتی که علائمی همچون تب و درد برای کودک ایجاد شد فقط به مصرف شربت اکتفا نکنید و در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید
برای رقیق شدن شربت میتوانید از مقدار کمی آب (بعد از خوردن شربت) کمک بگیرید
در صورتی که بعد از گذشت یک هفته مصرف شربت بهبودی در کودک مشاهده نکردید، حتما مجدد به پزشک مراجعه کنید
در صورت بروز هرگونه حساسیت مانند تنگی نفس، کهیر، بثورات پوستی و… دارو را قطع کنید و برای جایگزین کردن آن از پزشک مشورت دریافت کنید