دانش انتقال خون بعد از جنگ تحمیلی در کشور نهادینه شد
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی: به دنبال تروما وقتی افراد حجم از دست میدهند با تزریقات نمیتوان این حجم از دست رفته را جبران کرد و نیاز به خون دارد؛ بنابراین دانش انتقال خون بعد از جنگ در کشور نهادینه شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از وبدا؛ دکتر یونس پناهی درباره کمیتههای تخصصی برای همایش ملی جایگاه علم و فناوری در دفاع مقدس اظهار کرد: ۴ ماه پیش از شروع این همایش کمیتههای تخصصی مختلف در وزارت بهداشت شامل کمیته امداد و عملیات، جراحیها، تروماهای شیمیایی، ترومای روانی و اختلالات و مشکلات عصبی ناشی از جنگ، کمیته تغذیه و بهداشت تشکیل شد.
وی افزود: از مختصصان و جراحان و صاحبنظران دانشگاههای علوم پزشکی بقیه الله، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، ارتش جمهوری اسلامی ایران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دانشگاه علوم پزشکی تبریز برای حضور در کمیتهها دعوت کردیم.
دکتر پناهی با بیان اینکه یکی از جدیترین مباحث در جنگ، انتقال مجروحین با کمترین زمان ممکن به مراکز درمانی و بیمارستانهای صحرایی و اورژانسها است، گفت: از زمان شروع تا اواسط جنگ سه چهارم زمان انتقال مجروحین ذخیره شد و به عبارتی اورژانسهای جراحی آنقدر جلو رفته بودند که فاصله بین جراحی و عملیات به حداقل ممکن رسیده بود و در آن شرایط، زمان، بسیار تعیین کننده است.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه پزشکان و متخصصان دلسوز ایرانی در زمان جنگ به جای اینکه در بیمارستانهای تهران و شیراز منتظر بیماران و مجروحان باشند درمانگاه و اتاق عملهای صحرایی دایر کردند و مصدومان در همان محل در کوتاهترین زمان ممکن با تکنیکهای پیشرفته جراحی میشدند و نزدیک به ۱۰۰ هزار جراحی در زمان جنگ صورت گرفت.
وی با بیان اینکه همواره در جنگها شیوع بیماری عفونی اثراتی بالاتر از جنگ دارد، گفت: از ابتدای شروع جنگ تحمیلی بهداشت و پیشگیری سرلوحه قرار گرفت و تمهیدات مناسبی درباره تغذیه و جیره جنگی صورت گرفت.
دکتر پناهی با بیان اینکه نحوه انتقال صحیح مصدوم یکی دیگر از مباحثی است که در زمان جنگ بسیار مهم است، خاطرنشان کرد: در طول جنگ روشهای انتقال صحیح مصدومان اجرا میشد.
وی با اشاره به حملات شیمیایی صدام گفت: در طول دفاع مقدس صدام از همه عوامل شیمیایی همچون گاز خردل استفاده کرد که در روزهای اول اسم عوامل شیمیایی به گوش پزشکان نخورده بود که دکتر فروتن در کمیته تخصصی شیمیایی گزارشی در این زمینه ارائه داد.