به گزارش
خبرگزاری صداو سیما: رادیو گفتگو در برنامه
صبح و گفتگو با خانم
سمیه رفیعی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی گفتگویی انجام داده که به شرح ذیل میباشد:
مجری: معمولا در فصلهای پاییز و زمستان یکی از داغترین بحثها، بحث وارونگی هوا و آلودگی هوا کلانشهرهای کشور است و معمولا وقتی مسئولان مرتبط با این پرسش روبرو میشوند اعلام میکنند وارونگی هست و هوا سرد شده است و طبیعی هست که مردم از ماشین بیشتر استفاده میکنند و کارخانهها؛ و سوالی که بی جواب میماند این است که مگر نمیدانیم که هر سال در پاییز و زمستان این اتفاق خواهد افتاد. در همین رادیو گفتگو ما هر سال در پاییز و زمستان این سوال را مطرح میکنیم و هر سال با این پاسخ تکراری روبرو میشویم. میخواهم دعوت کنم از میهمان متخصص و میهمان ارجمند که ماموریت وکالت از مردم را بعهده دارند و از زمان استقرارشان در مجلس به ویژه از مجلس یازدهم تا امروز پیشگام در پیگیری مطالبات زیست محیطی در تهران و در سطح کلان کشور بودند. لوایحی که پیگیری کردند، طرحهایی که ایشان پیگیری کردند یکی از طرحهای پیشرو و پیشگام در حوزه حفاظت از محیط زیست بوده است.
رفیعی نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی: کاش در رسانهها هم فقط در پاییز و زمستان این بحث را پیگیری نمیکردند، چون یک سری تکالیف هست که دستگاهها باید حتما انجام بدهند منتها این نیاز به پیگیری و خصوصا این که به ساحت شریف مردم مان هم بخواهد برسد دارد، اینها زمان نمیشناسد درست است ما اثرش را در پاییز و زمستان میبینیم منتها زمان نمیشناسد و اینها باید در طول سال اقدامات خودشان را انجام بدهند، از این جهت عرض کردم که اگر مثلا بتوانید یک برنامهای را داشته باشید که حتی در تابستان، میدانید ما در تابستان هم آلودگی هوا را داریم، منتها نوعش فرق میکند و شاید کمتر دیده میشود ما آلودگی هوا در تابستان را با اوزون داریم که اتفاقا گاهی اوقات میتواند خطرناکتر هم باشد تا آلودگی هوایی که در زمستان دچارش میشویم؛ بنابراین پیگیری رسانه، چون من خودم به قدرت رسانهها و به آگاهی بخشی رسانهها خیلی باور دارم و فکرمی کنم که حتما میتواند موثر واقع شود.
مجری: انشاالله ما وقتی در این حوزه صحبت میکنیم یکی از نکات قوت و کلمه دلگرمی میخواهیم استفاده کنیم حضور شما هست این که شما با جدیت مسائل زیست محیطی را پیگیری میکنید بحث صید ترال را فراموش نکردیم که شما چقدر ممارست به خرج دادید و با ممارست فراوان توانستید آن طرح را به تصویب برسانید. الان در خبرها داشتیم که به نقل از شما که ۹۰ درصد دستگاهها به آن وظایفشان عمل نمیکنند، الان هم فرمودید به تکالیف عمل نمیشود و این تاکیدی که شما دارید نشان از پیگیریها دارد از طرف دیگر نشان از این دارد که دوستانی که رعایت نمیکنند، ارگانها، نهادها و سازمانهایی که به این مدیریت بین بخشی تن نمیدهند و تمکین نمیکنند هم سماجت دارند در اجرا نکردن. آیا راه حل عاجلی وجود دارد برای این که بتوانیم این دستگاهها را پای کار بیاوریم، مثلا داستان صیادی را که عرض کردم شما با پیگیری هایتان توانستید به سرانجام برسانید این که دستگاهها به تکالیفشان عمل نمیکنند را چطور میشود برایش راه حل پیدا کرد؟
رفیعی: واقعیت این است که این را هم داریم پیگیری میکنیم مثلا یک وظیفهای بود بر عهده وزارت نفت، تدوین استاندارد ملی سوخت، این تا ابلاغ نشود سوخت ما بالاخره، چرا سوخت یک سری استاندارد خارجی دارد، اما ما باید بر اساس نیازهای خودمان سوخت را بخواهیم انجام بدهیم و اعلام کنیم و اعمال کنیم. این جزو مواردی بود که ما پیگیری کردیم و امسال خداراشکر تدوین شده، چون من امسال دارم میروم در وزارتخانهها و آنجا گزارش تخصصی را از ایشان میگیرم، یا مثلا پالایشگاه اصفهان سوئیچ کرده روی یک محصول دیگر که این محصولشان به لحاظ گوگرد و استاندارد سوخت خیلی فوق العاده است یعنی همان چیزی که مطلوب ماست و یا مثلا خود وزارت نیرو، الان اولا این که اینها یک تکلیفی داشتند که بخواهند اگر اشتباه نکنم ماده ۹ قانون هوای پاک، دقیق خاطرم نیست که بحث انرژیهای نو را بخواهند رویش سرمایه گذاری کنند که حالا سرمایه گذاری روی این بخش خیلی زیاد شده و حتی اینها خیلی جلوتر از قانون افتادند یا مثلا باز بحث نیروگاههایشان که اینها نیروگاهها را که بخواهد جدید الاحداث باشد حتما مطابق ضوابط و مقررات محیط زیستی دارند مجوز میدهند یعنی به قطعیت دیگر. حتی طرح توسعهای شان را دیگر حالا به مدل قبل و احتراقهای قبل و اینها چیزی ندارد. اینها اتفاقاتی است که با پیگیری رخ داده است و اگر قرار بود انجام نشود واقعیت این است که کار برای آلودگی هوا کار زمان بری است و باید حتما یک همتی برایش داشته باشد و اگر این ها نظارت نداشته باشد مثل همین ۴-۵ سالی که روی زمین مانده بود روی زمین میماند، ولی من اعتقادم این است که به سرعت باید برای این کار کرد.
ما یک مواردی هم با وزارت صمت داریم دیروز یک جلسهای آنجا بود و من آنجا خیلی جدی و بدون تعارف به ایشان گفتم که ما نمیتوانیم در بحث آلودگی هوا یک بام و دو هوا باشیم و صحبت از آلودگی هوا بکنیم، اما هر چه مصوبه میبریم دولت، همه اینها ضد محیط زیست باشد، مثلا، چون الان مصوبهای را بردند بدون این که کمیسیون زیربنایی را بخواهد طی کند که استانداردهای یورو ۶ را برای واردات خودرو حذف کنند و برگردند به استانداردهای پایینتر و من حقیقتا با این موضوع مخالفم، چون بالاخره منابع متحرک ما خیلی دخیل هستند در بحث آلوده کردن هوا. حالا پیگیر هستیم به لطف خدا و امیدوارم که حتما این پیگیریها برکاتش را مردم بتوانند ببینند.
مجری: امیدواریم. ما در کلانشهرها وقتی مراجعه میکنیم در مدیریت شهری هم باز رعایت و عدم رعایت تن دادن و یا تن ندادن به مدیریت بین بخشی را به شدت ملاحظه میکنیم سوالی که مطرح میکنیم این است که ما سازمانی را بر راس کار پیگیری و امور محیط زیستی داریم به اسم سازمان حفاظت محیط زیست. ریاست این سازمان میتوانیم بگوییم عالیترین مقام است و معاون رئیس جمهور هست و در همه دولتها همین بوده است، اما گاها در گلایههایی که با معاون رئیس جمهور و سازمان حفاظت محیط زیست پیش میآید این گلایه وجود دارد که دستگاهها همکاری نمیکنند و گوش به حرف ما نمیدهند. ما آمدیم سازمان حفاظت محیط زیست را بالاترین رتبه قرار داریم بخاطر این که این حرف نباشد به اضافه این که امور بین بخشی و مدیریت بین بخشی که در حوزه حفاظت محیط زیست وجود دارد با سازمان حفاظت محیط زیست نقش لیدری و راهبری اش را بر عهده دارد اینها از اهمیتی خبر میدهد که قانونگذار ما به این آگاه بوده و بر اساس آن آمده قانون را تدوین کرده است. اما این نواقض نشان میدهد که شاید کار را باید جای دیگری مطالبه کرد. ما در مناطق کم آبمان میآییم صنایع آب بر مثل فولاد را اینستال میکنیم.
رفیعی نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی: کاملا درست میفرمایید. یعنی به خال زدید، واقعا مسئله درستی است من دیروز هم به دوستان گفتم، گفتم اجازه بدهید در جلسهای که من نپذیرم از سازمان که این سازمان نمیتواند وظایفش را انجام بدهد ضمن این که در همین قانون هوای پاک بیشترین تکالیف بر عهده سازمان محیط زیست است و بیشترین قصور تکلیف هم باز برای این هاست و من نظرم این است که اگر مدیران تخصصی کار را دست بگیرند بنابراین راحت هر بهانهای را نمیآورند، مدیران مقتدر تخصصی، خیلی مهم است در بحث محیط زیست اقتدار مدیر واقعا لازم است، حالا الان تغییر و تحولاتی رخ داده امیدوارم که مثبت باشد همه چیز و ...
مجری: من نگران این هستم که معاذیری که وجود دارد بر سر پیشبرد اهداف محیط زیست خیلی برجستهتر باشد نسبت به ماموریتی که وجود دارد از این جهت عرض میکنم که در دورههای گذشته نهم، دهم و حتی در همین یازدهم همکاران شما وقتی در صندلی نمایندگی نشسته بودند این سوال را در همین رادیو گفتگو میپرسیدیم که اگر رفتید و وزیر شدید آیا انتقاداتی که میشود را خودتان اجرا میکنید یا دوری میکنید از آن؟ چه کار میکنید؟ و جواب میدادند که بهرحال یکسری دستهای بسته آنجا وجود دارد من نگران آن دستهای بسته هستم شما در مورد خودروها فرمودید که استانداردها که میخواهد یکسری استانداردها برگردد در باره بنزین ما در همین صبح و گفتگو دو روز گذشته صحبت مان درباره پیدا نشدن و یافت نشدن بنزین سوپر و اکتان بود وبحث خودروها بود و این که ما الان بنزین یورو ۵ و یورو ۶ که هیچ، الان دوباره یورو ۴ آمده و غالب هست و این نشان میدهد که یک جای دیگر هم باید مدیریت کلان صورت بگیرد تا بتوانیم بیشتر مراقب محیط زیستمان باشیم. میخواهم این را بپرسم که فرض کنید که شما شدید رئیس سازمان محیط زیست. چقدر با این معاذیر آشنا هستید و ایا آن وقت هم میتوانیم انتظار داشته باشیم که خانم رفیعی به همین پیگیری و به همین ممارست امور زیست محیطی را پیگیری کنند و یا آن معاذیر باعث میشود که یک مقدار از این فضا فاصله بگیرید این سوال به مناسبت روز دانشجو هست.
رفیعی نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی: سوال خیلی سختی را از من میپرسید، نمیدانم این الان دعای خیر بود یا چیز دیگر. من هم پاسخ دانشجویی به شما میدهم. واقعیت این است که تسلط داشتن روی اوضاع اصولا حالا نه در حوزه محیط زیست، در سایر موارد هم باید همین طور باشد اصولا مدیری که جایی را میپذیرد اولا تجربه به نظر من خیلی مهم است، واقعیت را عرض میکنم و شناخت از حوزهای که تحت امر او هست، اینها مسائلی است که باید یک مدیر به نظر من بداند و جایی را بپذیرد و اگر نداند و تسلط نداشته باشد و بخواهد شرایط را بپذیرد به نظر من خیانت کرده است. امروز یکی از دغدغههای مهم دانشجوها وقتی با ایشان صحبت میکنید بحث کارآمدی است. کارآمدی چرا حاصل نمیشود؟ یک جای کار میلنگد دیگر ... و نتیجه اش این میشود که خروجی دستگاهها و سازمانها ... یعنی اصلا دو سه تا بهونه ثابت داریم، وقتی که میآیند تحویل میگیرند خرابه تحویل گرفتیم و وقتی هم که میروند میگویند که فرصت کافی برای انجام کار را نداشتیم یعنی بهونه بهونه ثابتی است، این بهانهها چرا انجام میشود؟ برای این که تو که میدانستی برای سه یا چهار سال میخواهی بیایی، وقت نداشتم پس بیجا میکنی مسئولیت را بر عهده میگیری... اینها مسائلی است که هم مردم را ناراضی میکند و هم دانشجوها را ناراضی میکند و این نارضایتی هم بر حق است، چون جدا منجر به ناکارآمدی میشود در کشوری که مردم این قدر با نجابت همراهی دارند، در کشوری که به لحاظ منابع کشور غنی است و حالا با همه محدودیتها و تحریمهایی که کشورما دارد با همه دشمنهایی که دارد، اما خود کشور واقعا پتانسیلهای زیادی دارد و من فکر میکنم که میشود این کشور و البته که من خودم آینده را خیلی روشن میبینم، خیلی روشن؛ و این نوید را به دانشجویان و به دانش آموزان، چون اتفاقا این ظرفیتی که ما الان با آن روبرو هستیم در نسل جوان دانشجو و دانش آموز، چون اینها حقیقا نسل باهوشی هستند و راهکار دارند، فکر میکنم که یک خصایصی را دارند که به نوبه خودشان در نسل خودشان منحصر به فرد است و به نظر من حتما اینده کشور آینده خوبی خواهد شد، چون به دست این بچهها رقم خواهد خورد.
مجری: سپاس از همراهی شما و توضیحات صریح و شفافی که بیان کردید.