پخش زنده
امروز: -
رئیس پلیس راه راهور فراجار با اشاره به افزایش تصادفات به علت بی توجهی راننده به جلو، گفت: در طرح زمستانی پلیس راه، از تردد خودروهای بدون تجهیزات زمستانی جلوگیری میشود و همکاران ما شبانه روزی در ۱۱۱ گردنه برفگیر مستقرخواهند شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ سردار مومنی رئیس پلیس راه راهور فراجا میهمان امروز برنامه صبح بخیر ایران شبکه یک سیما بود و درباره وضعیت کنونی راههای کشور و طرح زمستانی پلیس راه در جادههای کشور گفتگو کرد:
این گفتگو به شرح ذیل است:
مجری: متناسب با فضای هر فصل، دستگاههای خدمت رسان تلاش میکنند، خدمات خودشان را به بهترین شکل ارائه کنند، در نیمه دوم سال و بخصوص از زمانی که در آستانه فصل زمستان قرار میگیریم و بارشها متفاوت میشود یکی از جاهایی که طرح زمستانه را معمولا در این چند ساله داشته است و نیروهای مختلف را برنامه ریزی میکند که بتوانند خدمات لازم را به هموطنانمان داشته باشد، پلیس راه راهور فراجا است، که سازمان دهی خیلی بزرگی دارند، از هفته آینده هم طرح زمستانی شان شروع خواهد شد و خدمات لازم را خواهند داد به هموطنانمان.
الان از وضعیت راهها شروع کنیم برویم سراغ طرح؟ من میگویم از وضعیت کنونی شروع کنیم برسیم به طرح، چه خبر اوضاع جادهها؟
سردار مومنی: الحمدالله ترافیک روان در جادهها داریم، مشکل خاصی در جادهها نداریم. برخی از محورها بارش برف داریم مثل محورهای فیروزکوه، برخی از محورهایش بارش برف است. البرز، اردبیل و مازندران برخی از محورها وهمچنین بارش باران را در برخی از استانهای نیمه جنوبی مان داریم مثل فارس، کرمان، خراسان جنوبی و اینها بارش باران را داریم که الحمدالله مشکل خاصی در تردد وجود ندارد.
مجری: جادهای که مسدود نبوده یا مسدود شده بوده، جایی باز شده باشد؟
سردار مومنی: نه الان در اثر بارندگی و برف و باران جادهای مسدود نداریم.
مجری: برویم سراغ طرح زمستانی که سنوات گذشته این طور بود که شما پیش پیش به استقبال میرفتید و یک رزمایشی قبل از آن وجود داشت و بعد طی مراسم خاصی شروع می شد امسال برنامه ریزی شما به چه شکل است؟ چقدر نیرو و چقدر تجهیزات اختصاص دادید؟
سردار مومنی: اجازه بدهید قبل از این که وارد بحث بشود روز دانشجو را خدمت دانشجویان عزیز کشورمان تبریک عرض کنم و همچنین تقدیر و تشکر بکنم از خانوادههای همکاران عزیزمان، چون واقعا با صبر و پشتیبانی خانوادههای همکاران ما هست که همکاران عزیز هم میتوانند این ماموریتها را به نحو احسن انجام بدهند جا داشت که حتما از ایشان تشکر کرده باشم و سلام و صبح بخیر را خدمت خانوادههای عزیز هم عرض داشته باشم.
ما انشاالله طرح زمستانه مان از هفته آینده شروع میشود و در ۱۱۱ گردنه برفگیر همکاران ما به صورت ۲۴ ساعته مستقر میشوند. ما بعد از این که از خدمت شما مرخص شدیم یک جلسه کمیته هماهنگی طرحهای ترافیکی را داریم که دستگاههای مختلف در آن جلسه حضور دارند از جمله راهداری، هلال احمر، اورژانس و سازمان مدیریت بحران و دستگاههایی که دخیل در این رزمایش هستند و همکاران شما هم به همین صورت از صدا و سیما هم تشریف میآورند.
انشاالله برای هفته آینده ما طرح را آغاز میکنیم، امیدواریم که در این زمستان هم بتوانیم همانند سالهای گذشته خدمات خوبی را به هموطنان عزیزمان ارائه بدهیم در گردنههای برفگیر و مناطق کوهستانی.
مجری: یعنی چه تعداد نیرو خواهید داشت؟ چون ۲۴ ساعته فقط شما گردنهها را میفرمایید حتما در جادههای مواصلاتی کشور حضور خواهید داشت.
سردار مومنی: بله در جادههای مواصلاتی که طبق روال حضور داریم، ولی در گردنههای برفگیر چیزی حدود ۷ هزار نفر روز، در ایام طرح زمستان که معمولا تا ۲۰ اسفند هم این طرح برگزار میشود، ما نیرویمان را آنجا مستقر میکنیم و خدمات رسانی به هموطنان عزیزمان میکنیم.
مجری: معمولا نکتهای که بخصوص در جادهها مخصوصا آن ماشین پلیس راه را آدم میبیند دلش گرمتر میشود بخصوص وقتی که شرایط جوی شرایط خوبی نیست و خاص است و بچههای راهداری هم که خوب است از آنها یاد کنیم. طرح امسال تفاوتی با سالهای گذشته دارد یا نه؟
سردار مومنی: نه، چون گردنه هایمان ثابت است و در طول سالها تغییر نمیکند منتها ما متناسب با گردنه هایمان، نیروهایمان را استقرار میدهیم و گفتم هم ما و هم سازمان راهداری که همکاران ما در سازمان راهداری تلاش زیادی میکنند اورژانس و هلال احمر، همه در آن نقاط مستقر هستند و حضور پررنگ دارند انشاالله.
مجری: برگردیم به مباحث ایمنی، و کنترلهایی که شما در جادهها دارید و خود سهمی که رانندهها باید داشته باشند، همیشه وقتی به دوربینهای کنترل سرعت که نزدیک میشویم یک التهاب و اضطراب، سرعت کم و زیاد پیش میآید. الان وضعیت تجهیزاتی که کنترل سرعت هست و برای واقعا ایمنی خود رانندگان هست و خود خودرویی که تردد میکنند اوضاع به چه شکل است و شما چقدر از تجهیزات روز استفاده میکنید در سطح کشور؟
سردار مومنی: باید عرض کنم این توصیههایی که ما به هموطنانمان عرض میکنیم پشت آن تجربههای سنگینی نهفته است. تجربههایی که به قیمت جان عزیزان مان بدست آمده و به قیمت سلامتی هموطنان عزیزمان به دست آمده است؛ لذا خواهشی که داریم استدعایی که از هموطنان عزیزمان داریم این توصیههایی که میکنیم جدی بگیرند انشالله بتوانیم سفر ایمنی را برای هموطنانمان رقم بزنیم. باید عرض کنم، چون شما بحث استفاده از فناوریهای نوین را مطرح نمودید. راستش را بگویم الان ما نمیتوانیم به طریق سنتی کنترل کنیم یعنی دیگر مجبورهستیم و باید برویم به سمت فناوریهای نوین؛ یکی از فناوریهای نوین دوربینهای ثبت تخلف هست، هم دوربینهای ثبت تخلف جادهای که به صورت ثابت هست وهم دوربینهای ثبت تخلف سیار که همکاران عزیز من در جادهها دارند و با آنها اعمال قانون میکنند.
گفتم فقط و فقط هدف ما از این اعمال قانون سلامتی هموطنان عزیزمان است که خدایی نکرده با مشکلاتی مواجه نشوند، من این را هم هر چند صبح است و نمیخواهم کام مردم عزیزمان را تلخ کنم باید بگویم که ما در این هفت ماهه باز هم افزایش جانباختگان ناشی از تصادفات را در جادهها شاهد بودیم. یعنی به نسبت سال گذشته افزایش داشتیم که خبر خوبی نیست امیدواریم که هموطنان عزیز احتیاط بیشتری کنند، قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت کنند تا این چند ماه انتهای سال را هم با سلامت بگذرانند.
توصیههایی که ما در خصوص فصل زمستان داریم به این صورت است که اولا اگر سفر غیر ضرور دارند از آن پرهیز کنند. سعی شود در سفرهایشان آنهایی که ضرورت دارد سفر را انجام بدهند همچنین قبل از سفر از طریق شماره تلفنهای ۱۲۰ که برای راهور هست یا ۸۸۲۵۵۵۵۵ و همچنین ۱۴۱ که عزیزانمان در سازمان راهداری پاسخگو هستند، از وضعیت جادهها اطلاع پیدا کنند بعدا به سفر خودشان ادامه بدهند همچنین مدت زمان سفری که دارند را در نظر میگیرند نسبت به ماههای دیگر سال باید بیشتر در نظر بگیرند به دلیل شرایط جوی، طبیعتا باید مدت بیشتری را برای سفرشان در نظر بگیرند.
مجری: مثلا یک مسیر سه ساعته را چقدر در نظر بگیرند؟
سردار مومنی: بستگی به شرایط دارد شاید مثلا بگویی ۴ ساعت یا ۴ ساعت و نیم، یا ۵ ساعت. چون جاده وقتی برف و بوران میشود مشخص نمیکند که چه زمانی میبرد، لذا حتما هموطنان عزیز به این عنایت داشته باشند و این توصیه اکید ما هست. قبل از سفر حتما خودروی خودشان را بررسی کنند، تجهیزات فنی اش را ببینند، از قبیل زنجیر چرخ، گرمایش سیستم بخاری و امثالهم، وسایل گرمایش داشته باشند با خودشان و به توصیههای همکارانمان عنایت داشته باشند، وقتی ما میگوییم راهی مسدود هست واقعا برای سلامتی و ایمنی هموطنان عزیزمان میگوییم، هیچ قصد دیگری نداریم، چون من خودم بارها شاهد بودم مسیری را مسدود کردیم، ولی باز برخی از هموطنان اصرار داشتند که آن مسیر را تردد کنند و بروند، چون زمستان هم خطرناک است در گردنه برفگیر، اگر یک خودرویی در برف بماند، نشود به او امدادرسانی کرد میتواند خدایی نکرده عواقب خطرناکی را برای سرنشین و خود راننده خودرو داشته باشد، لذا این را هم حتما عزیزان عنایت داشته باشند و آنجایی که ما گفتیم مسدود هست حتما توجه داشته باشند و این که وقتی اعلام میشود مسیری مسدود هست عزیزانمان در سازمان مدیریت بحران، همکارانمان در فرمانداری آن شهرستانها، مکانهایی را هم برای اسکان شبانه این مسافرین عزیز در نظر میگیرند.
یکی از اعضای کمیته ما سازمان مدیریت بحران است که اینها هم گفتم در شهرستانها برنامه ریزی شان را انجام میدهند اگر مجبور بشویم راهی را انسداد برایش در نظر بگیریم، مکان مناسبی را هم برای اسکان هموطنان عزیزمان در نظر میگیرند.
مجری: الان فکر میکنید امسال در کدام مسیرها ما چالش خواهیم داشت؟ یعنی به لحاظ سختی مسیر، به لحاظ برودت هوا، خود شما باید تمهید خاصی را بیاندیشید برای این که بتوانید مدیریت بهتری داشته باشید؟
سردار مومنی: مسیر را الان ما نمیتوانیم خدمتتان عرض کنیم آن بستگی به پیش بینی هواشناسی دارد، هواشناسی مسیرهایی را که میگوید احتمال دارد بارش برف سنگین باشد ما طبیعتا آنجا توجه بیشتری خواهیم داشت.
مجری: یعنی شما هم متناسب با هشدار سازمان هواشناسی آن صحنه را آماده میکنید؟
سردار مومنی: یک بخشی از آن این است و بخش دیگر هم عرض کردم همکاران ما در این ۱۱۱ گردنه شبانه روزی به صورت ۲۴ ساعته حضور دارند.
مجری: یعنی فرقی نمیکند چه هوا بد باشد چه خوب باشد هستند درست است؟
سردار مومنی: بله تشریف دارند همکارانمان، منتها هواشناسی وقتی هشدار صادر میکند هشدار نارنجی و یا قرمز صادر میکنند به تبع آن توجه بیشتری به آن حوزه میشود، باید عرض کنم هواشناسی منطقهای به ما اعلام میکند نقطهای به ما اعلام نمیکند بر همین اساس ما نمیتوانیم بگوییم در محور فیروزکوه و یا سوادکوه کدام نقطه بیشترین بارش را دارد ما محور را در نظر میگیریم و آنجا همکاران عزیزمان کارهای خودشان را انجام میدهند.
مجری: من یادم هست در مراسم اربعین که شده بود، پلیس راه هم خیلی سرش شلوغ بود و نیروی خاصی را شما گذاشته بودید که هموطنانمان در مسیرهایی که غرب کشور منتهی میشد بتوانند مدیریت کنند، آنجا عرصه را با پهباد هم کنترل میکردید، آیا علاوه بر فناوریهایی که به صورت دوربین در جادهها دوربینهای هوشند دارید باز هم رصد خاصی مثل پهباد و اینها استفاده میکنید؟
سردار مومنی: در طرح زمستانه فعلا از پهباد استفاده نمیکنیم به دلایل شرایط جوی که وجود دارد از پهباد استفاده نمیشود، ولی طرحهای دیگر چرا استفاده میشود.
مجری: خود تجهیزاتی که الان در اختیار دارید جدای از دوربینها، به لحاظ خودروهایی که در اختیار شما هست آنها چقدر آمادگی لازم را دارند، شاید خود تجهیزاتی که در اختیار قرار میدهید اینها مجهزهستند؟
سردار مومنی: ما برای طرح یک بحث پشتیبانی داریم. قسمت پشتیبانی ما میرود و خودروهایی که باید بروند ماموریت را آماده میکند اگر نیاز به تعمیراتی داشته باشد و اگر نیاز به تجهیزاتی داشته باشد بروز رسانی اش میکند و این خودروها معمولا خودروهای آمادهای هستند که برای گردنههای برفگیر هستند و در گردنه برفگیر ما از خودروهای کمک دار استفاده میکنیم، چون خودروهای سواری در گردنه برفگیر جواب نمیدهد، بنابراین از خودروهای کمک دار استفاده میکنیم که بتوانیم ماموریت را به نحو احسن انجام بدهیم.
مجری: از قدیم میگفتند هر رانندهای که میخواهد از خانه ماشین را بیرون بیاورد آب و روغنش را چک کند، در فصل سرما هم دوستان و همکاران شما میگفتند زنجیرچرخ را همراه داشته باشید، ولی بد نیست یک بار دیگر از زبان شما مرور کنیم توصیههایی که باید بشود در زمستان یک راننده و کسی که قصد دارد به خصوص برون شهری سفر کند چه چیزهایی را باید لیست کند و چک کند؟
سردار مومنی: اولین تجهیزاتی که باید همراه داشته باشند زنجیر چرخ است، ما به همکاران عزیزمان هم ابلاغ کردیم که حتما نظارت داشته باشند بر داشتن زنجیرچرخ توسط رانندگان عزیز.
مجری: اگر نداشته باشند ممنوع است؟
سردار مومنی: بله ممنوع است، بعضی از مسیرهایی که واقعا بارندگی برف هست ممنوع است، ما بخاطر امنیت سایر عزیزان داریم میگوییم، چون شما در نظر بگیرید اگر یک خودرویی زنجیرچرخ نداشته باشد و در یک مسیری برود، این خودرو وقتی یک مقداری رفت، گیر میکند و نمیتواند مسیرش را ادامه بدهد باعث میشود صدها خودرو پشت سر این خودرو گیر کند ما بخاطر این که آن صدها خودرو پیشت سر این خودرو نمانند به ناچار، باید از تردد این خودرو جلوگیری کنیم، نگذاریم این خودرو جلو برود و بقیه پشت سرش بمانند لذا به همین خاطر قطعا در شرایطی که برف و کولاک هست اگر زنجیر چرخ نداشته باشند، از ترددشان ممانعت میشود و نمیگذاریم به حرکت خودشان ادامه بدهند بخاطر سلامتی خودشان و هموطنان عزیزمان.
مجری: پس زنجیر چرخ اولین و مهمترین نکته است.
سردار مومنی: بله، سیستم گرمایش شان را چک کنند، بخاری شان را چک کنند، شیشه شور ماشین را چک کنند که در برف و سرما یخ نزند، برف پاک کنشان را چک کنند، ما یک مبحث دیگری را هم عرض کنم این که ما در چند روز گذشته که بارندگی داشتیم شاهد تصادفات چند وسیلهای یا زنجیرهای بودیم که این در اثر لغزندگی جاده بوجود میآید، ایام زمستان که بارندگی را ما شاهد هستیم لغزندگی جاده زیاد میشود، لذا حتما باید به این عنایت داشته باشند که با سرعت مطمئنه رانندگی کنند، ما در ایام زمستان باید عرض کنم که آزادراهها و بزرگراهها یکی از جادههای خطرناک ما میشوند در صورتی که سرعت مطمئنه رعایت نشود.
چون آنجا سرعت بالا هست و رعایت هم اگر نشود لغزندگی هم وجود دارد که ما شاهد تصادفات زنجیرهای میشویم که متاسفانه میتواند خسارت و صدماتی را به هموطنان عزیزمان وارد کند.
مجری: در این تصادفاتی که فرمودید که در این چند روزه اتفاق افتاده تصادفات زنجیرهای، آماری از کشته شدهها و یا مجروحان دارید؟
سردار مومنی: آماری نمیتوانم عرض کنم، ولی دیروز در همین تهران یک تصادف چند وسیلهای داشتیم متاسفانه یکی از هموطنان عزیزمان هم فوت شدند و به رحمت خدا رفتند، لذا میگویم رعایت این نکات واقعا ضروری هست و باید انشاالله حتما رعایت شود.
نکته بعدی که عرض کنم این است که در زمستان به دلیل این که برخی از خودروها داخل خودرو گرم هست، خواب آلودگی زیاد میشود، لذا هموطنان عزیزمان عنایت داشته باشند دستگاه تهویه خودرو را و یک مقدار شیشه را پایین بکشند که آن تهویه لازم در خودرو انجام شود و همچنین بخاری که شیشههای خودر را میگیرد باعث کاهش دید میشود و احتمال تصادف را بالا میبرد حتما یک طوری برنامه ریزی کنند که از بخار شیشههای خودرو جلوگیری شود که دید کافی داشته باشند در ایامی که مه هست و روزهایی که مه هست، خطر باز بیشتر میشود و حتما باید با چراغهای روشن حرکت کنند حتما باید فاصله طولی مناسب را رعایت کنند، که تا خدایی نکرده شاهد تصادفات نباشیم.
مجری: انشاالله همه این نکات برای این است که یک سفر، به سلامتی اتفاق بیفتد به بهترین شکل رقم بخورد. ممنونم سردار مومنی عزیز رئیس پلیس راه راهور فراجا، اگر نکته خاصی نیست با شما خداحافظی کنیم.
سردار مومنی: نه من نکته خاصی ندارم، ولی باز خواهشی که از هموطنان عزیزمان دارم رعایت مقررات و قوانین راهنمایی و رانندگی هست که ما بتوانیم از این جانباختگانی که ما در صحنه تصادفات شاهد آن هستیم جلوگیری کنیم و آخرین نکته هم خدمت شما عرض کنم، ما یکی از علل تصادف عدم توجه به جلو هست، ما در سال ۹۸ تقریبا ۳۴ درصد علتهای تصادف عدم توجه به جلو بود، الان رسیده به ۴۱ درصد، یکی از دلایل عدم توجه به جلو استفاده از تلفن همراه هست، ما همیشه گفتیم که تلفن همراه هنگام رانندگی همراه خوبی نیست، حتما عنایت داشته باشند و از تلفن همراه استفاده نکنند.
مجری: سپاس از شما