پخش زنده
امروز: -
در پی حمایت گسترده افکار عمومی جهان عرب از فلسطین درحاشیه بازی های جام جهانی قطر، شبکه الجزیره رسیدگی به پرونده قتل عمدی شیرین ابوعاقله را دراختیار دیوان کیفری بین المللی قرارداد.
بازی های جام جهانی در تصمیم قطر موثر بوده است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ حمایت گسترده افکارعمومی جهان عرب از فلسطین در بازی های جام جهانی دوحه، دل جرات قطررا برای ارجاع پرونده قتل شیرین ابوعاقله به دیوان کیفری بین المللی بیشتر کرد. پیش از این نیز قطر فرصت کافی برای ارجاع پرونده به دیوان کیفری بین المللی دراختیار داشت اما نمی خواست وارد منازعه حقوقی با تل آویو شود.
بازی های جام جهانی از دو جهت در تصمیم قطر و شبکه الجزیره موثر بود: نخست اینکه افکار عمومی جهان عرب از ملل مختلف در حین بازی های جام جهانی حمایت خود را از فلسطین به انحاء مختلف نشان دادند و دوم اینکه برگزاری این بازی ها اصطکاکی را در مواضع قطر و رژیم صهیونیستی ایجاد کرد.
از دیگر سو با شکست لاپید در انتخابات فلسطین اشغالی که مورد حمایت کشورهای غربی بود، خیال دوحه از جانب این کشورها نیز تا حدودی راحت شد. ترکیب و ماهیت دولت جدید صهیوینستی به ریاست نتانیاهو و حضور چهره های مانند بن غویر در ان حتی برای کشورهای غربی اعم از امریکا و اروپا نیز نگران کننده است.
شیرین که بود و چرا ترور شد؟
شیرین ابوعاقله در سال 1971 در شهر قدس اشغالی به دنیا آمد و از ساکنان شهر بیت لحم فلسطین بود، اما پدر و مادر ایشان تمام عمر خود را در شهر بیت المقدس پایتخت فلسطین گذرانده بودند .
ابوعاقله در دانشکده معماری دانشگاه علم و صنعت دانشگاه اردن تحصیل کرد، اما عشق و دلبستگی اش به کشورش فلسطین باعث شد بلافاصله پس از فارغ التحصیلی در رشته معماری به تحصیل روزنامه نگاری بپردازد و در نهایت در رشته روزنامه نگاری نوشتاری تخصص یافت.
شیرین ابوعاقله، خبرنگار الجزیره، ازدواج نکرد و اعلام کرده بود اولویت او در زندگی فعالیت خبری و رسوا کردن جنایت های اشغالگران صهیونیستی است، او یکی از شخصیت هایی است که علیرغم بی طرفی اش در پوشش رویدادها به شدت از آرمان کشورش فلسطین دفاع می کرد. عاقله با بسیاری از مؤسسات بین المللی مرتبط با امور فلسطینیان و پناهندگان فلسطینی در سراسر جهان کار می کرد.
شیرین ابوعاقله خبرنگار فلسطینی- آمریکایی که برای مدت 25 سال در شبکه الجزیره قطر به پوشش اخبار و رویدادهای مهم فلسطین و سرزمینهای اشغالی می پرداخت، در تاریخ 21 اردیبهشت 1401 برابر با 11 مه 2022 در حین تهیه گزارشی در اردوگاه جنین در کرانه باختری با گلوله مستقیم نظامیان رژیمصهیونیستی به شهادت رسید.
نظامیان صهیونیست تا چند دقیقه پس از شلیک اجازه نزدیکی به پیکر ابوعاقله را ندادند و پس ازآن، وی به اورژانس بیمارستان ابن سینا در شهر جنین منتقل شد، اما به دلیل شدت جراحات دقایقی پس از انتقال به بیمارستان به شهادت رسید.
بررسیهای بهعملآمده نشان میدهد که یکی از نظامیان یگان مخفی «دوفدیوان» در فاصله ۱۰۰ تا ۱۵۰ متری محل شهادت ابوعاقله مستقر شد و طی عملیات نظامی دهها گلوله به محل حضور شیرین ابوعاقله شلیک کرد. گلوله اول به وی برخورد نکرده است، اما گلوله دوم و دیگر گلولهها از طریق تک تیراندازی و از خودروی نظامیان اسرائیلی به شیرین شلیک شده است.
ارتش رژیم صهیونیستی ۲۳ اردیبهشت ماه نیز حمله شدید و خشونت آمیزی را به کاروان تشییع پیکر ابوعاقله خبرنگار شبکه الجزیره در قدس اشغالی انجام دادند به طوری که نیروهای صهیونیست با استفاده از بمب های صوتی به کاروان تشییع پیکر ابوعاقله یورش بردند.
ترورشیرین ابوعاقله اولین جنایت رژیم صهیونیستی ضد روزنامهنگاران فلسطینی نیست و بر اساس اعلام وزارت اطلاعرسانی فلسطین، از انتفاضه دوم فلسطین در سال ۲۰۰۰ تا به امروز بیش از ۴۵ روزنامهنگار به دست رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدهاند.
الجزیره چه مدارک و مستنداتی را به دادگاه ارائه داده است؟
مدارک جدید برگرفته از اظهارات شاهدان عینی و ویدیوهایی است که به وضوح نشان میدهند ابوعاقله و همکارانش هدف تیراندازی مستقیم سربازان اسرائیلی قرار گرفتند.
مدارک ارائه شده به دفتر دادستان نشان میدهند، به جز شلیکهایی از طرف سربازان اسرائیلی که به طور مستقیم ابوعاقله و همکارانش را هدف قرار دادند، هیچ درگیری یا تیراندازی در منطقهای که ابوعاقله بوده، وجود نداشته است و گروه خبرنگاران در مکانی حضور داشتند که به وضوح قابل رویت بودند. آن ها در حالی که لباس فرم و کلاههای ویژه خبرنگاران را بر تن داشتند، به آرامی در قالب یک گروه در حال حرکت بودند و افراد دیگری در آنجا حضور نداشتند.
مدارکی که به دادستان دیوان کیفری بینالمللی ارائه شد، نتایج تحقیقات ارتش صهیونیستی را زیر سوال برده و نشان میدهند که این قتل عامدانه بخشی از یک عملیات گستردهتر برای هدف قرار دادن خبرنگاران الجزیره و خاموش کردن صدای این رسانه بوده است. پرونده ارائه شده به دیوان بینالمللی کیفری تایید میکند که ادعای اسرائیل مبنی بر وقوع درگیری در محل شهادت شیرین ابوعاقله درست نیست.
موضوع جراحت «علی السمودی»، همکار خبرنگار ابوعاقله و هدف قرار دادن «شذی حنایشه»، دیگر همکار آن ها در 11 می در جنین نیز ضمیمه پرونده شیرین ابوعاقله شده و لذا دیوان کیفری بین المللی دو شاهد زنده نیز در اختیار دارد.
ترور و قتل عمدی شیرین مشمول کدام وجه از صلاحیت دیوان کیفری بین المللی می شود؟
درخواست از دیوان کیفری بین الملیل برای رسیدگی به پرونده قتل عمدی شیرین ابوعاقله به این دلیل است که این دیوان در فوریه سال 2021 طی بیانیهای صلاحیت خود را جهت رسیدگی به جنایتهای به وقوع پیوسته در سرزمینهای اشغالی تایید کرد.
دیوان بین المللی کیفری (ICC) به عنوان اولین دادگاه دائمی بین المللی در سال 1998 بمنظور رسیدگی به جنایات بین المللی ارتکابی تشکیل گردید.
ازمیان چهارجرم درصلاحیت دیوان کیفری بین المللی یعنی: جنایات نسل کشی، جنایات علیه بشریت ، جنایات جنگی و جنایت تجاوز، در حال حاضر دیوان فقط در مورد سه جرم اول قادر به اعمال صلاحیت می باشد و اعمال صلاحیت نسبت به جنایت تجاوز مطابق بند 2 ماده 5 اساسنامه تا تعریف جرم مزبور معلق خواهد ماند.
به نظر می رسد قتل عمدی شیرین ابوعاقله هم مشمول جنایات جنگی قرار می گیرد و در ذیل آن قابل رسیدگی است .
کارشناسان حقوقی سازمان ملل متحد اردیبهشت ماه گذشته در بیانیه مشترکی تأکید کردند که قتل شیرین ابو عاقله خبرنگار فلسطینی شبکه الجزیره با لباس خبرنگاری، در حد جنایت جنگی است.
این بیانیه توسط «فرانچسکا آلبانیز» گزارشگر ویژه حقوق بشر در فلسطین اشغالی سال ۱۹۶۷، «موریس تیدبال بینز» گزارشگر ویژه در مورد اعدامهای غیرقانونی، «ریم السالم» گزارشگر ویژه در امور خشونت علیه زنان و «ایرن خان» گزارشگر ویژه در خصوص ترویج و حمایت از حق آزادی عقیده و بیان، صادر شده است.
براین اساس در صورتی که ملاحظه کاری صورت نگیرد، دیوان کیفری بین المللی شواهد و مدارک کافی برای محکومیت ارتش رژیم صهیوینستی به ارتکاب جنایات جنگی در اختیار دارد. احمد کاظم زاده