پخش زنده
امروز: -
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گفت: پس از انجام ۱۷۰ آزمایش در سطح جهان، روغن زیتون طارم، جزو بهترین روغن های دنیا شناخته شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، در کنار استان های گیلان و زنجان، استان قزوین از مهم ترین تولیدکنندگان زیتون در کشور به شمار می رود و رتبه دوم تولید این محصول باغی را بخود اختصاص داده است. زیتون که در صورت برنامه ریزی مناسب برای ایجاد ارزش افزوده و اقتصادی شدن فعالیت باغداران ، قابلیت بالایی برای ایجاد ثروت برای مردم منطقه دارد که به واسطه مشکلاتی این چنین نشده است.
از جمله خبرهای که زیتون کاران را به آینده امیدوار می کند برنامه ریزی برای تشکیل صندوق ملی زیتون است که در جریان سفر رییس جمهور به قزوین مصوب شد. همچنین امسال از سوی وزارت جهاد کشاورزی، زیتون به عنوان یکی از محصولات اساسی معرفی و برهمین اساس خرید حمایتی این محصول از باغداران طارم سفلی آغاز شد.
در هفته جاری جشنواره زیتون هم در طارم سفلی برگزار شد. در همین راستا راه انجام معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی در برنامه گفت و گوی ویژه خبری گفت: بهترین استقبال از این جشنواره توسط روستاییان انجام شد. با اینکه هوا آنچنان مساعد نبود. این جشنواره به علت حضور مسئولان کشوری و استانی به اهداف خود دست یافت و کشاورزان توانستند حرف های خود را با آنان درمیان بگذارند. صنایع دستی و بسته بندی و سایر محصولات زراعی هم در کنار جشنواره عرضه و توسط صداوسیما معرفی شد.
راه انجام گفت: با آغاز فصل برداشت زیتون باتوجه به اینکه نیاز به فراوری دارد دست کشاورز از لحاظ مالی خالی می ماند. بانک ها هم به علت کمبود اعتبارات همکاری آنچنان ندارند. در سفر رییس جمهور دولت قبل دو میلیارد تومان اختصاص یافت اما محقق نشد. در دولت سیزدهم هم با سفر رئیس جمهور اعتبار ۱۰ میلیارد تومان اختصاص یافت و صندوق توسعه زیتون راه اندازی شد.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گفت: مسائل زیست محیطی که در موضوع روغن کشی زیتون اتفاق می افتد در تکمیل چرخه بهره وری زیتون موثر است. سازمان جهاد کشاورزی پیگیر تکمیل این زنجیره است. در کنار روغن هم کنسرو و سایر فراورده ها هم از زیتون تولید خواهد شد.
فلاح مدیرعامل اتحادیه زیتونکاران گفت: اتحادیه زیتون با حضور ۱۲ شرکت تعاونی تشکیل شد. انجمن زیتون هم با مشارکت اتاق بازرگانی تشکیل شد. ۳۰ شرکت تعاونی در طارم سفلی در زمینه زیتون فعالیت می کنند. باتوجه به شناخته شده نبودن طارم سفلی در زمینه زیتون، مسئولان دولتی باید پای کار بیایند.
آرمیده رئیس اداره بازرگانی تعاون روستایی استان هم به صورت برخط میهمان برنامه گفت و گوی ویژه خبری بود و در راستای خرید حمایتی زیتون گفت: خرید حمایتی زیتون امسال صورت گرفته و قیمت آن ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است. روغن زیتون بستگی به کیفیت این محصول دارد که از دو تا سه درصد روغن معمولی است و کیفیت آن در آزمایشگاه تعیین و حداقل قیمت ۱۶ هزار و صدتومان تا حدود ۲۵ هزار تومان است.
آرمیده گفت: اگر کشاورز تا ۴۸ ساعت پس از برداشت بتواند محصول خود را تحویل دهد بهترین زمان کیفیت زیتون است. محصول زیتون فقط از کشاورزان خریداری می شود و دست دلالان از این خرید حمایتی کوتاه است.
راه انجام گفت: آب باغات زیتون طارم سفلی از دو رودخانه به مقدار ۲۰/۷ میلیون مترمعکب و برای الموت حدود ۵ میلیون مترمکعب در نظر گرفته شده است. ۷۷ درصد آب تخصیص داده شده در حال بهره برداری است و بقیه این میزان هم به محض تخصیص اعتبار با تکمیل طرح های ناتمام تکمیل خواهد شد.
راه انجام گفت: تلاش بر اینست که طارم سفلی از بن بست بازار زیتون خارج شده و به بازار رودبار بپیوندد تا این فراورده ها در بازارهای موردنظر عرضه شود.
فلاح گفت: میزان ۲۵ میلیون مترمکعب از شاهرود و قزل اوزن مصوب دو دهه پیش است. طارم سفلی با ۲۰ هزار جمعیت یکی از بزرگترین بخش های کشور است اما به خاطر مشکلات آب، در فصل برداشت زیتون ها روی درخت پلاسیده می شود. سوال این است که چرا آب های متعلف به استان قزوین به استان های دیگر سرازیر می شود. درخواست کشاورزان اختصاص آب به زمین های استان است.
وی گفت: طارم تنها بخش استان است که در بن بست قرار دارد. طارم سرزمین بزرگی است که تعداد جمعیت آن کم است. ما در حال حاضر در طارم مشکل کارگر داریم. در دوره دولت نهم دستور ریاست جمهوری برای اتصال مسیر خلخال به گیلوان از طارم بود اما متاسفانه استان گیلان این مصوبه را به نفع راه های خود بهره برداری کرد.
راه انجام تصریح کرد: بخشی از باغات طارم سفلی قدیمی است و هزینه برداشت بسیار زیاد است. بخش اعظمی از تولید صرف برداشت می شود. در حال حاضر حدود 3 هزار هکتار به صورت باغ مدرن توسعه یافته است. سازمان جهاد کشاورزی هم در راستای ترویج و راهنمایی به استفاده از سیستم های نوین کشاورزی برنامه ریزی کرده است. در زمینه فراوری و خام فروشی به علت کمبود امکانات که در منطقه طارم وجود دارد طرح هایی در حال اجراست که محصولات به صورت فراوری شده به بازار عرضه شود.
فلاح عنوان کرد: وقتی برندسازی اتفاق نیفتد تولیدکننده و مصرف کننده هم هم راضی باشد سیستم به همین روال ادامه خواهد داشت. زیتون به صورت فله ای عرضه می شود که ویژگی های یک محصول برندشده را ندارد. سیستم های نظارتی در این زمینه ضعیف عمل کرده اند. متاسفانه محصول زیتون طارم به نام رودبار شناخته شده است.
وی گفت: شناختن روغن زیتون خالص بسیار سخت است. در آزمایشگاه ها می توان روغن خالص را تشخیص داد. ارزیابی حسی روغن در طارم راه اندازی شده است. اگر محصول برند باشد و داخل شیشه بسته بندی شود روغن زیتون خالص روی آن ثبت می شود.
راه انجام اظهار کرد: در شش سال گذشته شروع به جوان سازی باغ های زیتون انجام شده است و کشاورزان هم استقبال خوبی کرده اند. تسهیلاتی هم برای کشاورزان در راستای جوان سازی باغ های زیتون در نظر گرفته شده است. کشاورزان جوان از این اقدامات استقبال بیشتری کرده اند.
فلاح گفت: ۵ سال است که موضوع راه اندازی بازار زیتون در حاشیه آزادراه در کارگروه های استانی پیگیری می شود اما متاسفانه وقعی نهاده نمی شود. در این سال ها 4 مجتمع خدماتی رفاهی در کنار آزادراه احداث شده است. دستگاه های ذی ربط وعده داده اند اما عمل نکرده اند.
راه انجام تصریح کرد: مسئولان استانی پیشنهاد داده اند در مکان هایی که امکان استقرار این بازار وجود دارد اقداماتی انجام شود و سازمان جهاد کشاورزی هم پیگیر موضوع شده است و باید اداره راه و شهرسازی هم پای کار بیاید.
فلاح گفت: در دولت سیزدهم نگاه به زیتون تغییر پیدا کرده است و از واردات روغن زیتون به کشور جلوگیری شود که محقق شد.
راه انجام گفت: ایستگاه تحقیقات زیتون در طارم دایر شده است. محصول زیتون منطقه طارم سفلی بسیار سالم است که با انجام ۱۷۰ آزمایش روی روغن زیتون طارم سفلی عنوان شده است که این روغن جزو بهترین روغن های زیتون در دنیاست.