پخش زنده
امروز: -
فصل پنجم کاوشهای باستانشناسی تپه پوستچی ,یکی از معدود محوطههای دوران پیش از تاریخی در دشت شیراز, به کشف آثاری از فضای مسکونی روستای پیش از تاریخ، قطعات ظروف سفالین و صدفهای کارشده منجر شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما, پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری اعلام کرد: فصل پنجم کاوشهای باستانشناسی به منظور اهداف آموزشی، پژوهشی و حفاظتی در تپه پیش از تاریخی شیراز به سرپرستی مشترک علیرضا سرداری و حسنعلی عرب در حال انجام است.
حسنعلی عرب, عضو هیئت علمی دانشگاه هنر شیراز در اینباره میگوید: این کاوشها در قالب برنامه مشترک بین پژوهشکده باستانشناسی و دانشگاه هنر شیراز برگزار میشود که شهرداری شیراز نیز همکاریهایی در این زمینه دارد.
آقای عرب افزود: تپه پوستچی، یکی از معدود محوطههای دوران پیش از تاریخی در دشت شیراز محسوب میشود که پیشینه سکونت در آن براساس مطالعات لایهنگاری باستانشناسی و آزمایشهای رادیوکربن به ۷۳۵۰ سال پیش میرسد.
وی همچنین گفت: باستانشناسان این دوران پیش از تاریخی در منطقه فارس را به نام مرحله شمسآباد (فارس قدیم) (اواخر هزاره ششم پیش از میلاد) و مرحله باکون (فارس میانی) (اوایل هزاره ششم پیش از میلاد) نامگذاری کردهاند که مربوط به فرهنگهایی با شاخصه ظروف سفالین ساده، با آمیزه کاه و سپس سفالهای منقوش نخودی رنگ میدانند.
آقای عرب افزود: بخشهای باقیمانده این محوطه در سال ۱۳۹۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و میتوان آن را، یکی از قدیمیترین سندهای هویت تاریخی و یا شناسنامه شهر شیراز دانست.
عضو هیئت علمی دانشگاه هنر شیراز گفت:در یکی از این کارگاههای حفاری، آثاری از فضای مسکونی روستای پیش از تاریخی در آخرین مرحله سکونت، پیش از متروک شدن کشف شده که به صورت معماری خشتی و چینهای دربردارنده اشیایی مانند قطعات ظروف سفالین، ادوات و ابزارهای سنگی و استخوانی، دوکهای نخریسی، مهرههای تزئینی و صدفهای کارشده است.
آقای عرب با بیاناینکه این صدفها از گونههای دریایی است که به نظر میرسد از سواحل خلیج فارس به این محل آورده شده افزود: در کارگاه یا ترانشه دیگر در دامنه شمالی تپه، بقایایی از یک سازه بزرگ به دست آمده که احتمالاً کاربری دفاعی و یا سیلبند داشته و مصالح بهکار رفته در آن شامل قلوهسنگهای رودخانهای همراه با تودههای گلی و چینهای فشرده، مستحکم و شفتهریزی حرفهای است.