پخش زنده
امروز: -
استقرارنیروهای مرزبانی دولت مرکزی عراق در مناطق مرزی با استقبال گسترده ایران و سکوت ترکیه همراه شده است.
استقرار نیروهای مرزبانی گامی در راستای گسترش حاکمیت ملی و حفظ تمامیت ارضی عراق است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، در گذشته چند عامل موجب شده بود که بخشی از قلمرو سرزمینی عراق به مرور از حاکمیت دولت مرکزی خارج شود و متعاقب آن تمامیت ارضی این کشور سست و ضعیف شود. یکی ازاین عوامل سیاستهای رژیم بعثی صدام؛ دوم سیاستهای اشغالگرانه آمریکا و سوم اقدامات گروههای تروریستی بود.
با وجود اینکه حدود دو دهه از سقوط صدام میگذرد و یا امریکا حداقل به صورت اسمی به اشغال عراق پایان داده است و همچنین به حاکمیت داعش بر موصل و دیگر مناطق عراق پایان داده شده است، اما هنوز حاکمیت دولت مرکزی عراق بر همه قلمرو آن گسترانیده نشده است و همین امرموجب شده بخشهایی از خاک عراق به پناهگاه گروههای تجزیه طلب همسایگان این کشور یعنی ایران و ترکیه تبدیل شود.
با توجه به اینکه گروههای تجزیه طلب مستقر در شمال عراق مستقل نیستند و آلت دست مخالفان و دشمنان ایران و ترکیه هستند لذا میتوان گفت حامیان غربی و صهیونیستی این گروههای تجزیه طلب نیز از خلاء حاکمیتی دولت مرکزی عراق بر قلمرو خود در راستای اهداف و سیاستهای خود بهره برداری میکردند و رد پای آنها در دامن زدن به اغتشاسات در ایران کاملا محرز و آشکار بود.
برهمین اساس میتوان گفت که اقدام دولت مرکزی عراق دراستقرار نیروهای مرزبانی خود در مرزهای ایران وترکیه هرچند موجبات خوشحالی عراقیها و همچنین ایران را فراهم کرده، اما در عین حال موجبات نارضایتی گروههای تجزیه طلب و حامیان غربی و صهیونیستی آنها را فراهم کرده است.
ایران حامی و بسترساز استقرار نیروهای مرزبانی دولت مرکزی عراق در مرزهای خود است
ایران هیچ چشمداشتی به خاک هیچ کشوری نداشته و ندارد و همواره از حفظ مرزها و تمامیت ارضی کشورها حمایت کرده و میکند. درعین حال در مواردی که امنیت اش به مخاطره افتاده با شدت و قاطعیت تمام ازآن دفاع کرده است. بعد از آن که مشخص شد گروههای تجزیه طلب و اغتشاش گر در ایران دارای پایگاه در شمال عراق هستند و ازآن درجهت ایجاد ناامنی استفاده میکنند لذا ایران چند باراین پایگاهها را مورد حملات موشکی قرارداد.
در عین حال ایران از حکومت اقلیم عراق و دولت مرکزی این کشور خواست از تبدیل خاک خود به پایگاه نیروها و گروههای تروریست و تجزیه طلب جلوگیری کنند و متعاقب دیدار نخست وزیر منطقه اقلیم از بغداد و دیدار و گفتگو با محمد شیاع السودانی دو طرف درباره استقرار نیروهای مرزبانی دولت مرکزی عراق در مرزهای ایران و ترکیه به توافق رسیدند و با فرمان نخست وزیری به مرحله اجرا در آمد.
این اقدام دولت عراق با استقبال گرم ایران همراه شد و همین امرمی تواند زمینه توسعه مناسبات ایران را با منطقه اقلیم و دولت مرکزی عراق بیش از پیش توسعه و گسترش دهد.
ایران وعراق جدید در دوره پساصدام به متحد طبیعی یکدیگر تبدیل شده اند و در غم و شادی یکدیگر شریکند و به همین دلیل تمام تلاش دشمنان و رقبای هر دو کشور طی سالهای اخیر بر این متمرکز بوده است که همانند دوران صدام این دو کشور را به دشمن هم تبدیل کنند، اما این تلاشها تاکنون بی نتیجه مانده است.
ترکیه در قبال استقرار نیروهای مرزبانی عراق در مرزهای خود سکوت اختیار کرده است
ترکیه حضور نظامی خود را در خاک عراق مقابله با تهدیدهای ناشی از مخالفان کرد داخلی خود موسوم به پ ک ک اعلام میکند که در شمال این کشور مستقر شده اند و از خاک عراق امنیت داخلی این کشور را تهدید میکنند. اگر چنین میبود در این صورت قاعدتا میبایست از اقدام جدید دولت مرکزی عراق در استقرار نیروهای مرزبانی خود در مرزهای این کشور استقبال میکرد که چنین نشده و موضوع ترکیه در این زمینه با سکوت همراه بوده است.
سکوت ترکیه معناداراست و یک احتمال این است که شاید ترکیه خیلی هم از تقویت و گسترش حاکمیت دولت مرکزی عراق به قلمرو خویش در حوالی مرزهای ترکیه راضی نیست چرا که ترکیه به احداث چندین پایگاه نظامی در داخل عراق دست زده است و مایل به برچیدن آنها نیست ضمن اینکه ادعاهای ارضی و مرزی خود را نیز به بخشهای از خاک عراق پنهان نکرده است.
ترکیه در سوریه نیز از الگوی مشابهی پیروی میکند و به جای اینکه از دولت مرکزی سوریه بخواهد که با گسترش حاکمیت خود به مناطق شمالی این کشور مانع از شود که امنیت این کشوراز سوی مخالفان کرد تحت حمایت امریکا تهدید شود هراز چند ماهی به عملیات نظامی در خاک سوریه اقدام میکند و به ایجاد مناطق امن در داخل خاک سوریه دست میزند.
بر این اساس این احتمال قوت مییابد که گویا ترکیه چندان هم مخالف استقرارمخالفان کرد داخلی خود درخاک عراق و سوریه نیست چرا که در فقدان ان دیگر هیچ عذر و بهانهای برای تعرض به خاک این کشورها نخواهد داشت.احمد کاظم زاده