به گزارش
خبرگزاری صداوسیمادر برنامه میز اقتصاد امروز میزبان آقای مهندس خلیلی مدیر تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی معاونت علمی ریاست جمهوری هستیم و دو ارتباط تلفنی داریم، با یکی از روسای صندوقهای پژوهش فناوری و ارتباط دیگر با یکی از فعالان این حوزه که در خصوص دغدغهها و البته ایجاد ظرفیتهایی که با این بسته خواهد شد صحبت خواهیم کرد.
مشروح گفتگو به این شرح است؛
همانطور که در خبرها هم دیدید یک تسهیلات ویژه برای کسب و کارهای اینترنتی در نظر گرفته شده است. کسب و کارهایی که شرکتهای دانش بنیان، کسب و کارهای نوپا و حتی شرکتهای خلاق در آنها در حال فعالیت هستند و در ماههای گذشته با یکسری خسارتهایی مواجه شده بودند این بسته حمایتی در هفته گذشته پنج شنبه بود که معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری این بسته حمایتی را اعلام کردند جزئیاتش را، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی در دستور کار قرار دادند و ثبت نام از شرکتهای دانش بنیان، کسب و کارهای نوپا و شرکتهای خلاق شروع شده تا این بسته به آنها هم تعلق بگیرد تا بتوانند کسب و کارهای خودشان را در مدار تولید بیشتر و البته احیا قرار بدهند.
پیش از این که وارد بحث شویم گزارشی طبق روال هر روز آماده شده گزارش را ببینیم بر میگردیم.
مجری: همانطور که در گزارش هم دیدید تامین مالی برای کسب و کارهای اینترنتی در کشور که همه ما از آنها استفاده میکنیم و توانستیم خدمات متنوعی از این کسب و کارها بگیریم یکی از اهدافی است که در این بسته حمایتی دنبال میشود، در تامین مالی صندوق نوآوری و شکوفایی، مسئول حمایت و مسئول اختصاص تسهیلات از کسب و کارهای اینترنتی قرار گرفته در این بسته حمایتی البته صندوقهای پژوهش و فناوری هم قرار است به میدان بیایند تا بتوانند شرکتهای خلاق را بیشتر فعال کنند. بهرحال بسیاری از کسب و کارهایی که در این حوزه فعالیت میکنند هنوز شرکت دانش بنیان نشدند و کسب کار فقط خلاق محسوب میشوند و حمایتهای گستردهای از آنها میشود و در مسیر دانش بنیان شدن قرار گرفتند و میتوانند با این حمایت و با این تامین مالی بیشتر در جهت توسعه خودشان حرکت کنند.
مجری: آقای خلیلی به میز اقتصاد خوش آمدید:
خلیلی: خیلی ممنون با عرض سلام خدمت شما و جامعه هدف برنامه امروز امیدوارم انتهای جلسه شفاف سازی لازم به جهت این که این سرویس با یک بهره زیاد و در کوتاهترین زمان ممکن بدست شرکتهای مخاطب برسد، یک همچنین برنامهای را انشاالله بتوانیم در خدمت باشیم.
مجری: خود شما در صحبت هایتان اشاره کردید گفتید در کوتاهترین زمان، فکر کنم مهمترین بخش این بسته حمایتی کوتاهتر بودن زمانش هست چرا که میتواند کمک کند به توسعه شرکتهای اینترنتی و البته جبران آن عقب افتادگی که در این چند ماه داشتند و خیلی میتواند جلوی بسیاری از خسارتها را بگیرد، اما پیش از این که وارد بحث بشویم با بینندگان شبکه یک خداحافظی میکنیم در شبکه خبر همراه ما باشید.
مجری: بفرمایید این بسته اندازه و نرخش چقدر است؟
خلیلی: من اجازه میخواهم اگر که امکانپذیر باشد اول یک مقدمهای بگویم که اصلا اساس این که ما وارد این محدوده کار شدیم یعنی حمایت از کسب و کارهای اینترنتی، چون این حمایت از کسب و کارهای اینترنتی طیف وسیعی دارد.
مجری:، ولی این عدد را میخواهیم بگوییم، چون برای مخاطب ما جذاب است.
خلیلی: بله قطعا میگویم. باتوجه به آیین نامه حمایتی دولت از به جهت حمایت از شرکتهای کسب و کارهای اینترنتی و پلتفرمی که در ماههای اخیر دچار اختلالاتی شده کسب و کارشان و از آن جایی که این شرکتها، عمدتا شرکتهای دانش بنیان و خلاقی بودند که بعنوان جامعه هدف جهت خدمت رسانی از طرف صندوق نوآوری و شکوفایی هستند، به همین دلیل ما آمدیم بستهای را تدوین کردیم با هماهنگی کامل با تمام ذینفعان از جمله معاونت محترم علمی ریاست جمهوری و صندوقهای پژوهش و فناوری، بانکهای عامل که همراه ما در این سرویس هستند که بتوانیم انشاالله یک خدمتی را در قابل تسهیلات، یک بسته تسهیلاتی حمایتی بدهیم به شرکتهای دانش بنیان و بعضا خلاق که من در ادامه توضیح میدهم خدمتتان که این شرکتها اولا بتوانند یک بخشی از این خسارت را جبران کنند ثانیا تاکید دوم ما استقرار بر روی بسترهای پایدار بومی هست.
من برای این که جواب سوال جنابعالی را خیلی مختصر بدهم برآورد اولیه ما، تاکید میکنم برآورد اولیه ما حدودا ۶۰۰ میلیارد تومان تسهیلات و شرکتهای آسیب دیده هدف حدودا ۷۷۰ شرکت هستند در طیفهای مختلف.
مجری: شرکتهای دانش بنیان منظورتان است؟
خلیلی: هم شرکت دانش بنیان هستند هم خلاق هستند، شرکتهای با فروش بزرگ و زیاد شرکتهایی با فروش کم، انواع و اقسام شرکتهای دانش بنیان و خلاق در واقع جامعه هدف ما هستند.
مجری: در صحبتی که جناب آقای دکتر دهقانی داشتند این عدد را حدودا هزار تا هزار و ۵۰۰ تا اعلام کردند فکر کنم بخاطر شرکتهای خلاقی بود که قرار بود اضافه شوند و مورد حمایت ویژه قرار بگیرند درست است؟
خلیلی: ارزیابی ما ارزیابی اولیه است و قطعا اگر این تعداد بیشتر بشود ما هم بستر اطلاع رسانی این کار را داریم هم امکان سرویس دهی اینها درکوتاهترین زمان ممکن آماده است بنابراین اعدادی که اشاره میشود هم از جانب معاونت محترم علمی و هم عددی که من الان خدمت شما میگویم ارزیابیهای اولیه است یک تخمین اولیه است برای این که ما ببینیم راجع به چه جامعه هدفی و با چه حدود مبلغ سرویسی داریم صحبت میکنیم.
مجری: در مورد دسته بندی شرکتها هم توضیح بدهید.
خلیلی: شرکتها طبیعتا جامعه هدف اصلی و مخاطب ما شرکتهای دانش بنیان هستند، ولی درکنار این سرویس قرار شده که شرکتهای خلاق هم از طریق صندوقهای پژوهش و فناوری که همکار ما هستند و مشخصا از طریق دو تا از صندوقهای پژوهش و فناوری که رسالت اصلی شان سرویس به شرکتهای خلاق هستند، صندوق پژوهش و فناوری خلاق و صندوق فرهنگی سپهر. سرویس به شرکتهای خلاق در واقع از طریق این دو تا مجری امکان پذیر است.
مجری: این به این دلیل است که شرکتهای دانش بنیان تسهیلاتشان را باید از صندوقهای نوآوری بگیرند، ولی شرکتهای خلاق برایشان تعریف نشده به همین خاطر تعریف کردید در صندوقهای پژوهش فناوری تسهیلات بگیرند درست است؟ در مورد نرخها هم توضیح بفرمایید نرخها چقدر است سقف و کف چقدر است؟ و یک صحبتی هم شد که این تسهیلات بر اساس حقوق و دستمزد شش ماهه از مهرماه حساب میشود درست است؟
خلیلی: من اجازه بدهید یک چارچوبی از کار بدهم خدمت شما. شرکتهایی که کسب و کارهای اینترنتی و پلتفرمی داشتند و موضوع جامعه هدف ما هستند من یک چند تا مثال بزنم که یک مقداری حداقل ملموس شود موضوع، آموزشهای مجازی از این دسته هستند، نرم افزارهای محتوا محور از این دسته هستند، بخشی از بازیهای اینترنتی از این دسته هستند. این مثال فقط از این جهت هست که ذهنیتی نسبت به موضوع پیدا کنیم در هر صورت جامعه مخاطب ما شرکتهایی هستند که در دسته هفت تقسیم بندی فناوری قرار گرفتند و فعالیتهای فناوری اطلاعات، ارتباطات و نرم افز ارهای رایانهای قرار گرفتند.
تعریف آسیب هم خیلی مشخص است شرکتهایی هستند که به دلیل اختلالات اخیر بخصوص در مهرماه تعداد نصبشان کم شده، حجم ترافیکشان کم شده، تعداد کاربرد اینها افت کرده این میشود تعریف آن آسیب. پس شرکتها دو دسته هستند شرکتهای دانش بنیان و خلاق. من یک حدودی از محدوده کاری شان را عرض کردم. تعریف آسیب را هم گفتم نحوه درخواست به این ترتیب است که چه شرکت دانش بنیان، چه شرکت خلاق با مراجعه به سایت ۲۴ ساعته ما سایت صندوق نوآوری، ghazal.inif.ir سامانه غزال ما در صندوق نوآوری میتوانند مراجعه کنند درخواستشان را بدهند اتوماتیک بستر فراهم شده که شرکتهای خلاق در یک مسیر مشخص و شرکتهای دانش بنیان که جامعه اصلی هدف ما هستند در مسیر دیگری هدایت شوند.
مجری: میخواستید سقف و کف تسهیلات را هم بفرمایید.
خلیلی: برای شرکتهای دانش بنیان سقف این تسهیلات، ده میلیارد تومان است که محاسبهای داریم برای این که بتوانیم به این عددها برسیم.
مجری: فرمولش را میفرمایید
خلیلی: و برای شرکتهای خلاق سقف درنظر گرفته شده ۳۰۰ میلیون تومان است. فرمولش هم شما اشاره کردید و دکتر وحدت هم در فیلمی که پخش شد فرمودند حداکثر برابر هست با ۶ برابر حقوق و هزینه حقوق و دستمزد مهرماه سال جاری شرکتها. طبیعتا تاکید ما بر روی لیست بیمه است و بحث خوداظهاری قطعا مدنظر نیست.
مجری: ابتدای صحبت تان اشاره کردید در کوتاهترین زمان. کوتاهترین زمان را چطور تعریف میکنید یک ماه هست دو ماه هست یا. شاید هم حتی یک هفته؟
خلیلی: کوتاهترین زمان را ما دومین بار است صحبت کوتاهترین زمان را میکنیم یک بار در بحث تبصره ۱۶ بود و یک بار هم امروز که خدمت شما هستیم. روز پنج شنبه که این موضوع رسانهای شد روز شنبه سامانه ما شرایط لازم برای ثبت نام را داشت. این میشود معنی کوتاهترین مدت ضمن این که تا همین امروز هم ما ثبت نامهایی داشتیم و با توجه به روالی که ما تعریف کردیم از ارزیابی برای رسیدن به آن عددهایی که خدمتتان گفتم قرار ما این است که ظرف مدت بسیار کوتاهی ارزیابی بشود، ولی کل این بسته حمایتی را برنامه داریم که اگر که تمام مستندات شرکتها که ارائه میکنند کافی و وافی باشد تا آخر ماه انشاالله کل بسته حمایتی را ببندیم برویم سراغ موضوع پرداخت و رصد تکمیل کار.
مجری: میخواهم زمان از شما بگیرم شما گفتید یک ماه طول بکشد ثبت نام کنند و ببندیم پرونده را و ارزیابی شود. یعنی بعد از این که شرکت تمام مدارکش کامل باشد و ثبت نام کند بعد از یک ماه تسهیلاتش را دریافت میکند.
خلیلی: من کل فرآیند را عرض کردم یک ماهه بعضا ما قرارمان این است که ظرف مدت یک هفته ارزیابی بشود و این آماده شود برای عقد قرارداد. یعنی ...
مجری: پس یعنی زودتر از یک ماه هم ممکن است؟
خلیلی: قطعا ممکن است
مجری:، چون واقعا الان به دردشان میخورد
خلیلی: موضوعیت این بسته حمایتی الان است یعنی اگر بخواهد به مرور زمان سپرده شود اصلا دیگر هیچ موضوعیتی پیدا نمیکند به همین خاطر برنامه ما این است که برای هر مورد درخواست ما ماکسیمم ظرف یک هفته این را برسانیم به بحث قرارداد و انشاالله پشت سرش هم ...
مجری: برای شرکتهای دانش بنیان که میآیند تسهیلات را از صندوق میگیرند، ضمانتنامهها و وسیلههایی که میگذارند کاملا مشخص است خودصندوق کمک میگیرند، اما در حوزه شرکتهای خلاق صندوقهای پژوهش و فناوری قرا راست کمک کنند.
ارتباط ما برقرار است با آقای اکوان مدیر عامل صندوق پژوهش و فناوری سپهر
اگر از ابتدای گفتگو همراه ما بوده باشید، در خصوص همین حمایت از کسب و کارهای نوپا داریم صحبت میکنیم و شرکتهای خلاق که قرا راست از صندوق پژوهش و فناوری شما بیایند و تسهیلات بگیرند. بررسی شما و آمارتان چقدر است که بتوانید در عرض چه مدت روز اگر به ما بگویید خیلی بهتر است بعد از این که تکمیل مدارکشان را کردند بتوانند تسهیلات را از شما بگیرند و چه مدارکی لازم دارند، برای شما چه چیزی مهم است برای یک شرکت خلاق؟
اکوان: من کوتاه عرض میکنم. صندوق پژوهش فناوری بعنوان صندوق تخصصی حوزه صنایع خلاق و صنایع فرهنگی به شرکتهای فعال این حوزه خدمات ارائه میدهد ما بعنوان عامل صندوق نوآوری و شکوفایی در این طرح، در واقع طرح تسهیلاتی حمایت از کسب و کارهای اینترنتی اسیب دیده انشاالله نقش آفرینی خواهیم کرد. فهرست این شرکتهای خلاق این نکته مهمی است که من باید عرض کنم. فهرست شرکتهای خلاق مشمول و واجد ظرایط این تسهیلات با تایید دبیرخانه برنامه توسعه زیست بوم شرکتهای خلاق از طریق صندوق نوآوری به ما ارجاع خواهد شد یعنی این تایید باید از سمت این دبیرخانه انجام شود.
مجری: الان ارجاع شده به شما؟
اکوان: خیر هنوز در فرآیند ثبت نام است و این ارجاع تاییدش انشاالله از سمت دوستان دبیرخانه باشد از سمت صندوق نوآوری به ما ارجاع خواهد شد. هنوز این اتفاق نیفتاده، ولی فکر میکنم در کوتاهترین زمان همانطور که مهندس خلیلی فرمودند این اتفاق بیفتد.
مجری: بعد ازاین که ارجاع شود چقدر طول میکشد شما تسهیلات را به ایشان بدهیم و برای تسهیلات به چه وثایقی نیاز دارند؟
اکوان: همانطور که آقای مهندس فرمودند این تامین اعتبار و منابع انشاالله اتفاق بیفتد این تسهیلات، چون جنسش تسهیلات حمایتی هست طبیعتا در زمان کوتاهی و مدارک مختصری را از شرکتها میگیریم از اظهارنامهای که هست آن لیست بیمهای که فرمودند و تا سقف دو میلیارد ریال این تسهیلات با چک و سفته شرکت، قابلیت پرداخت دارد و آن سقف تسهیلات که سه میلیارد ریال است با یک ضامن حقوقی معتبر که رهن نویسی بخواهد بکند این اتفاق انجام خواهد شد.
مجری: یک کم راحتتر میگرفتید به شرکتهای خلاق در جهت حمایت شان بهتر نبود؟
اکوان: من تصورم این است که چک و سفته دیگر حداقلیترین ...
مجری: سقف را هم میآوردید بالا تا همان سیصد میلیون تومان قبول میکردید وضامن هم خود صندوق هست دیگر و خود معاونت شرکتها را معرفی میکند.
اکوان: عرضم این است که ساز و کارهایش یک بخشی از سمت صندوق نوآوری، چون ما عامل هستیم از سمت دوستان و صندوق نوآوری به ما ارجاع میشود خیلی حدود و ثغور این مسائل به صورت داخلی دست صندوقهای پژوهش و فناوری نیست و طبیعی است که ما انشاالله با مکانیزمی که چیده شده به نظرم فرآیند تسهیل گرانهای هست و این اتفاق اگر بیفتد از سمت دوستان صندوق نوآوری به ما ارجاع بشود این هم میتواند باز دوباره تضامینش کمتر شود، ولی من تصورم این است با توجه به شرایطی که ما داریم در سیستم اعتبارسنجی بانکها و صندوق پژوهش و فناوری تسهیلات مناسبی هست برای شرکتهای خلاق.
مجری: و در مورد بازپرداخت از طریق صندوقهای پژوهش فناوری هم توضیح میفرمایید؟
اکوان: نرخ این تسهیلات برای شرکتهای خلاق ۹ درصد در نظر گرفته شده است دوره پرداخت طی یک مرحله پرداخت به شرکت انجام میشود، ما سه ماه تنفس داریم و طی سه مرحله طی نه ماه بازپرداخت باید انجام شود یعنی مجموع تسهیلات ۱۲ ماهه هست.
مجری: ما همچنان با شما خواهیم بود آقای اکوان تا انتهای برنامه که یک سوال دیگر هم از شما اگر وقت اجازه بدهد خواهیم داشت.
اقای مهندس خلیلی برای شرکتهای خلاق تنفس اعلام کردند که سه ماه است درست است؟ ولی برای شرکتهای دانش بنیان همانطور که معاون علمی گفتند شش ماه است در مورد ضمانتنامههای شرکتهای دانش بنیان هم که خود صندوق دارد میدهد، است توضیح میفرمایید.
خلیلی: اجازه بفرمایید در مورد فرمایش شما و مکالمه تلفنی را کامل کنم. ما سهل گیری لازم را در خصوص وثایق انجام دادیم و باز هم اگر امکان پذیر باشد این کار را انجام میدهیم.
مجری: اگر میشود برای شرکتهای خلاق انجام بدهید، چون تازه شکل گرفتند بر و بچههای دانشگاهی هستند.
خلیلی: قطعا این اتفاق خواهد افتاد سرعت، دقت و تا حد امکان مساعدت که تا امروز هم در همین مسیر و با همین رسالت رفتیم و من این را عرض کنم خدمت شما. برای شرکتهای دانش بنیان هم که قرا رشده از دو تا مسیر یکی منابع داخلی صندوق نوآوری و شکوفایی و مبالغ بالای یک میلیارد تومان را از طریق مقادیر اهرمی در بانکها میخواهیم انجام بدهیم برای پرداختهای داخلی صندوق هم همین تسهیل گری با یک عدد بالاتری انجام شده یعنی با چک و سفته تا یک حدی تا یک سقف مبلغی عدد چک وسفته تا سیصد میلیون تومان را پوشش میدهد و برای بالاتر از آن قاعدتا یک ضامن حداقل حقیقی.
مجری: منظورتان از بانکهای عامل همان بانکهای عاملی که با خودتان دارند کار میکنند و در صندوق هستند دیگر؟
خلیلی: بانکهای همراهی که در این بسته حمایتی به نوعی همراه ما هستند یعنی یک اعلان ویژه به بانکها کردیم همراهان خودمان را در این مسیر پیدا کردیم و از طریق دو سه عامل بانکی قرار است این سرویس ...
مجری: میتوانید اعلام کنید کدام بانک هاهستند؟
خلیلی: اجازه بفرمایید اینها را میگویم با توجه به این که در مرحله ابتدایی کار هستند الان مشخص شدند دو سه تا از این بانک ها، ولی اجازه بفرمایید ما اینها را نهایی کنیم و ...
مجری: در آن جلسه هم اعلام شد.
خلیلی: پس من از موضوع جلسه بی اطلاع بودم
مجری: در جلسهای که خود معاون علمی بودند. ولی من میخواهم این خبر خوب را از شما بگیرم برای حمایت بیشتر از شرکتهای خلاق همانطور که آقای اکوان هم گفتند اگر صندوق به ایشان اجازه بدهند حمایت بیشتر کنند در جهت کم کردن وثایق شان این کار را انجام خواهید داد؟
خلیلی: حتما این کار را خواهیم کرد.
مجری: پس ما این خبر خوب را تا چند روز آیند ه از شما بگیریم؟
خلیلی: قطع به یقین من قول میدهم تا جایی که راه داشته باشد چشم ما میآییم بحث وثایق را سهل گیری میکنیم. عرض کردم سرعت و این که این سرویس یا این تسهیلات در کوتاهترین زمان ممکن در زمان مناسب که امروز هست دست شرکت ذی نفع برسد.
مجری:، چون شرکتهای خلاق شرکتهای کوچکی هستند دارند تازه شکل میگیرند و جلو میروند تا تبدیل شوند تازه به شرکتهای نوع سه تا بتوانند بروند جلو فعالیت کنند الان کمک به اینها کنیم خیلی بهتر است.
خلیلی: قطعا همین طور است
مجری: در همین زمینه ارتباط تلفنی مان برقرار شده با یکی از فعالین شرکتهای خلاق جناب آقای پیرویسی با ما هستند. آقای پیرویسی سلام عرض میکنم خدمت شما
شما در حوزه بازیهای اینترنتی فعالیت میکنید درست است؟
پیرویسی: بله درست است
مجری: این تسهیلاتی که برای شما در نظر گرفتند و قرار است که به شما از طریق صندوقهای پژوهش فناوری اعطا شود به نظر شما میتواند کمک تان کند؟
پیرویسی: قطعا هر کمکی، هر تسهیلاتی قطعا میتواند کمک خیلی خوبی داشته باشد برای فعالیتهایی که ما داریم انجام میدهیم منتها اصل موضوع در مورد آن ضررهایی است که ما در زمینه جذب کاربرهایمان متحمل شدیم مثلا مابعداز مسدود شدن گوگل پلی یک درصد قابل توجهی از نصب روزانه مان را از دست دادیم و حالا نمیدانم این تسهیلات چطور میتواند کمک کند.
مجری: یعنی یک ساز و کاری هم اگر تعبیه شود که بتواند در آن زمینه به شما کمک کند و در آن بازه تنفس شما بتوانید خودتان را احیا کنید و کاربرهایتان را جذب کنید میتوانید به نقطه قبلی برگردید و شاید هم بالاتر درست است؟
پیرویسی: بله قطعا همین طور است. اتفاقی که افتاده ما قطعا با توجه به این که کاهش نفع داشتیم روی محصولاتمان کاهش درآمد هم طبیعتا داشتیم حالا این کاهش درآمد از طریق تسهیلات میتواند جبران شود، اما یک اتفاق خوب دیگری که افتاده و من این را به شما بگویم بعد از مسدود شدن گوگل پلی، مارکتهای ایرانی ما رویشان یک رشد قابل توجهی هم داشتیم یعنی ما امیدواریم که با جبران این کاهش نصب مان در مارکتهای ایرانی به آن درآمدهای قبلی مان برسیم.
منتها من باز هم اطلاعات دقیقی ندارم، چون خیلی از دیتاهایی که ما داریم با تاخیر به دستمان میرسد و واقعا نمیدانیم این چقدر میتواند آن را جبران کند، ولی در این بازه مثلا فرض کنید بازه شش ماهه در نظر بگیریم این تسهیلات حتما میتواند کمک کند که ما حداقل فعالیت هایمان متوقف نشود.
مجری: یک سوال دارم نمیدانم صحبتهای آقای اکوان را شنیدید یا نه در خصوص ضمانتهایی که برای تسهیلات سیصد میلیون تومانی در نظر گرفته بودند و آقای خلیلی هم قول دادند که این ضمانتها کاهش پیدا کند، کاهش پیدا کردن این ضمانتها برای شما میتواند مثمر ثمر باشد؟
پیرویسی: حتما همین طور است حالا من بازخورد بخواهم به شما بدهم. ما از تسهیلات مشابه استفاده کردیم و خدا را شکر مشکل جدی نخوردیم یعنی راحت دریافت کردیم و کمکمان کرده کلا. حالا با این مطالبی که فرمودند به نظرم خیلی سخت نکرده این اتفاق را. چک و سفته که فرمودند، البته بگویم ضامن، ما هیچ ضامنی معرفی نکردیم و همان چک و سفته کفایت کرد منتها اگر حالا نمیدانم من اگر درست متوجه شده باشم یک سقفی در نظر گرفته شده بود اگر قرار باشد مثلا در یک سقفی ضامن معرفی شود به نظرم خوب نیست یعنی همان شکل قبلی که ما تسهیلات دیگر دریافت کردیم ...
مجری: یعنی برای کلش یک ضامن کافی باشد
پیرویسی: چک و سفته دیگر، چک و سفته که ما قبلا هم ارائه کرده بودیم همان اگر باشد فوق العاده است.
مجری: خیلی ممنون که با ما بودید از شما تشکر میکنم.
آقای اکوان با ما هستید همچنان؟
اکوان: بله در خدمت شما هستم
مجری: با توجه به قولی که آقای خلیلی دادند و صحبتی که از اقای پیرویسی یکی از فعالان حوزه خلاق شنیدید، اگر واقعا این شرایط فراهم شود که بتوانید با همان چک و سفته این سیصد میلیون را اختصاص بدهید به شرکتهای خلاق این کار انجام خواهد شد؟
اکوان: بله حتما این اتفاق میافتد، چون هدف دوستان که صندوق نوآوری و شکوفایی طبیعتا حمایت از کسب و کارهای دانش بنیان و خلاق هست و ما هم که صندوق پژوهش و فناوری این هدف را دنبال میکنیم و منطقا اگر این اجازه به ما داده شود ما هم خوشحال میشویم که کار را راحتتر جلوببریم که این تسهیلات در این شرایط بحرانی و فرمودید در این نقطه شرکتها به آن نیاز دارند بتوانند این تسهیلات را بگیرند و به روال قبل خودشان برگردند انشاالله.
مجری: انشاالله سپاسگزار از شما ممنون که با ما بودید.
اقای خلیلی بپردازیم به جزئیات دیگر از این بسته حمایتی، ابتدا بپردازیم به بخش شرکتهای دانش بنیانی که قرار است تا همان سقف یک میلیارد تومان بود درست است؟
خلیلی: سقف کلی شرکتهای دانش بنیان ده میلیارد تومان
مجری: ابتدا بپردازیم به آن ده میلیارد تومان و یکسری شرکت هم هستند که بهرحال در بسته بزرگتر دارند فعالیت میکنند و شرکتهای بزرگتری هستند گفتید که از منابع شما در بانکها استفاده میکنند برای آنها هم سقف تعیین شده است؟
خلیلی: پس من باز یک مقداری موضوع را بازتر کنم. شرکتهای دانش بنیان را ما به جهت تسریع در کار آمدیم به دو دسته تقسیم کردیم، شرکتهایی که تسهیلات آنها زیر عدد یک میلیارد تومان در میآید و شرکتهایی که عدد تسهیلات آنها بالای یک میلیارد تومان در میآید. اساس کار هم عرض کردم آن شش برابر حقوق و دستمزد لیست بیمهای مهرماه است.
اگر عدد تسهیلات کمتر از یک میلیارد تومان در آمد که ما یک پیش بینی ارزیابی شده اولیهای هم داریم از حدود و مقدار؛ این را قرار شده ما از منابع داخلی بیاییم با حداقل وثایق در اختیار شرکتهای دانش بنیان قرار بدهیم یعنی از منابع داخلی صندوق و مستقیما از منابع خودمان و با عقد قرارداد داخلی. اگر که مبلغ تسهیلات از یک میلیارد تومان بیشتر شد ...
مجری: منابع داخلی تان همان ۶۰۰ میلیارد تومانی بود که در نظر گرفتید؟
خلیلی: خیر آن کل بسته تسهیلاتی است که ارزیابی شده یک چیزی حدود صد میلیارد تومان برآورد ما هست که ما بیاییم شرکت دانش بنیانی را سرویس بدهیم که عدد تسهیلاتشان رقم کمتر از یک میلیارد تومان دارد. برای شرکتهایی که بیش از یک میلیارد تومان در این اختلال دچار آسیب شدند از آنجایی که یک مقدار پیچیدگیهای خاصی دارد بحث صورتهای مالی مطرح است، بحث لیست بیمه مطرح است ما گفتیم از منابع اهرمی مان نزد بانکها استفاده کنیم یعنی سرویسهایی بدهیم از.
شرکت بزرگ طبیعتا صورتهای مالی و در واقع مستندات قابل ارائه سریع به بانک را دارند و ما گفتیم اینها به بانکهای عامل طرف حساب ما بانکهایی که با ما در این پروژه همراه هستند مراجعه کنند و با یک نرخ دوازده درصد یک سرمایه در گردش یک سالهای را بگیرند، پرداخت هم به صورت یک مرحلهای است و طبق روال معمول نرخ، نرخ ترجیحی دوازده درصد است و بعضا دو ماه تنفس و قسطهای بازپرداخت ظرف دوره یکسال.
مجری: این بحثی که گفتید وثایق حداقل هست آن وثایق حداقل هم توضیح میدهید شفاف شود.
خلیلی: وثائق حداقل در صندوق نوآوری در ارزیابی اولیه قرار بر این شده شرکتهای دانش بنیان تا سقف سیصد میلیارد تومان به جهت تسریع در کار فقط چک و سفته. بیش از سیصدمیلیون تومان تا سقف یک میلیارد تومان در این بازه هم باز با استفاده از زهرنویسی ضامن که با توجه به این که میگویم ما حالا باید یک بازخوردی از تعداد شرکتها و وضعیت اعتباری شان داشته باشیم آن زمان میشود دوباره تصمیم جدیدتری گرفت در خصوص این وثائق. این اعدادی که من عرض میکنم خدمت شما این رویهای که برای وثیقه گیری عرض میکنم بر اساس ارزیابی که شده و تعداد شرکتها به جهت تسریع در کار. با بانکهای عامل هم صحبت شده و در واقع مطالبه ما از بانکها همین اخذ وثائق حداقلی هست.
مجری: در مورد بازپرداخت هم صحبت بفرمایید چقدر است؟
خلیلی: عرض کردم منابع اهرمی ما نزد بانکها که برای شرکتها با تسهیلات بالای یک میلیارد تومان هست دو ماه تنفس و ده تا قسط بازپرداخت دارد، باز این اطلاعات اولیه است. از روز شنبه که این موضوع کلید خورده است تا امروز که من در خدمت شما هستم قاعدتا یک ارزیابی اولیه شده و ما توانستیم ظرف مدت سه روز کاری و دو روز تعطیلی خودمان را آپدیت کنیم در این حدی که الان خدمت شما میگوییم و ثبت نامها انجام شده است. واقعیت این است که هماهنگی، هماهنگی سخت و پیچیدهای بوده و کار شبانه روزی بوده که ما تا امروز توانستیم این کار را به این مرحله برسانیم که بتوانیم درخواست شرکتها را هم حتی جذب کنیم.
مجری: تا الان چند تا شرکت ثبت نام کردند؟
خلیلی: حدودا ۳۰ تا شرکت از سامانه ما که روز شنبه باز شده با توجه به این که هنوز اطلاع رسانی ما محدود انجام شده است، ما ا زدیروز شروع کردیم اطلاع رسانی را در قالب پیامک هم به شرکتها داشته باشیم تا امروز حدود سی تا شرکت درخواست دادند و ما هر روز داریم این اتفاقات را رصد میکنیم، بحث وثایق، بحث ورودیها، بحث مسیرهای ارزیابی همه اینها را رصد میکنیم بازخوردها را مجددا روی کار اعمال میکنیم کارمان را تصحیح میکنیم سعی میکنیم کاری در بیاید شسته رفته مثل تبصره ۱۶ که نمیدانم الان هم موضوع بحث باشد یا خیر.
پس این شد مسیر شرکتهای دانش بنیان دو دستهای که صحبت کردم خدمت شما. بحث شرکتهای خلاق هم که برآورد ما حدود ۵۰۰ تا ۵۵۰ شرکت است که ذینفع این موضوع هستند از مسیر صندوقهای مرتبط با صنایع خلاق که میگویم فکر میکنم توضیح واضحات است. قرار است انجام بشود باز آن هم از منابع ما هست ۹ درصد است و شرایط پرداخت یک مرحله و بازپرداخت هم سه ماه تنفس و سه قسط طی نه ماه یعنی یک دوره یک ساله هست برای تنفس و بازپرداخت و باز هم با حداقل وثایق که قرار است بازنگری شود.
مجری: این بسته ویژه تسهیلاتی در جهت آیین نامه حمایت از کسب و کارهای اینترنتی تعبیه شده است وزارت ارتباطات امد این را تعریف کرد با هماهنگی هیات دولت، دستگاههای مرتبط هستند که باید همکاری کنند که یکی از آن دستگاهها معاونت علمی است و در معاونت علمی هم صندوق نوآوری آمده پای کار و این کار را دارد انجام میدهد. در صندوق نوآوری فقط بحث تسهیلات نیست من میدانم که شما خدمات توسعه بازار هم به شرکتها ارائه میدهید چه توسعه بازار در داخل چه توسعه بازار در خارج، مشورتهایی که میدهید برایشان هست. از این مشورتها واین خدمات هم این شرکتها میتوانند استفاده کنند؟
خلیلی: قطعا. در واقع ما معاونت امور مشتریان و معاونت توسعه ما، کامل در جریان سرویسهای مرتبط با کسب و کارهای اینترنتی آسیب دیده هستند و مشاورههای تلفنی، حضوری، تمام وقت ما در خدمت شرکتها هستیم که هر گونه ابهام، شبهه، ایراد، حتی اگر که صحبت اصلاحی داشته باشند ما اینها را با کمال مهر و با طیب خاطر میشنویم و اینها را در کارهایمان اعمال میکنیم.
مجری: منظور من حمایتهایی که در جهت توسعه بازا رهست مثل رویدادهایی که بر صادرات انجام میدهید، چون اگر دقت کردید اقای پیرویسی کسب و کار خلاقی که صحبت کردند دغدغه داشتند در خصوص کاربران و بازارشان. در این خصوص هم کمک میشود به این شرکتهای خلاق؟
خلیلی: در واقع رویدادی با این موضوع صحبتش هست که به نوعی برگزار شود که شرکتها بیایند در این رویداد شرکت کنند بحث بی تو بی و در واقع به نوعی حضور طرفین در حضور متقاضی و شرکتهای خریدار یا بعضا طرف دوم سی هست یعنی در واقع اشخاص حقیقی.
قرار هست که رویدادی در این خصوص هم برگزار شود که انشاالله میگویم آن هم در آینده بسیار نزدیک، چون این کارها دائم باید در برش زمانی حال انجام شود اینها اگر به زمان سپرده شود دیگر موضوعیت نخواهد داشت.
مجری: بله دیگر الان باید انجام شود که کمک کند به فعالان عزیز. این رویداد هم در این یک ماه برگزار خواهد شد؟
خلیلی: بله
مجری: برنامه هایش انجام شده؟
خلیلی: مقدمات کار چیده شده، عرض کردم ما همش کلا سه روز است این کار را عملیاتی کردیم، ولی تقریبا برنامههای مقدمات کار رویداد هم به نوعی فراهم شده است.
مجری: یک جمع بندی کنیم بسته حمایت ویژه از کسب و کارهای اینترنتی را، فرمودید که در سه بخش است به شرکتهای دانش بنیان، شرکتهای دانش بنیان بزرگ و کسب و کارهای خلاق هستند که آنها از طریق صندوقهای پژوهش فناوری میگیرند. شرکتهای دانش بنیان گفتید که از طریق خود صندوق نوآوری دریافت میکنند سقف برای شرکتهای خلاق را گفتید سیصد میلیون تومان و برای شرکتهای دانش بنیان
خلیلی: با مبلغ کمتر از یک میلیارد تومان داخل صندوق نوآوری و شکوفایی تمام مراحل انجام میشود و بیش از یک میلیارد تومان از منابع اهرمی ما نزد بانکهای همراه ما در این بسته حمایتی
مجری: و شرکتهایی که بزرگتر باشد از طریق بانکهای همراه تان به ایشان داده میشود و مهمترین نکته این بود که در کوتاهترین زمان بررسی شود این تسهیلات در اختیارشان قرار بگیرد تا بتواند به توسعه بازارشان کمک کند و به جبران خسارت هایشان کمک کند. یک بار دیگر سامانهای که شرکتهای دانش بنیان باید به آنجا مراجعه کنند را میفرمایید چه سامانهای است؟
خلیلی: سامانه ghazal.inif.ir در واقع آماده پذیرش درخواست شرکت هاست و خواهشی که دارم این است که مدارکی که لازم هست
مجری: تلفن خاصی هم هست؟
خلیلی: تلفنهای امور مشتریان تلفنهای ۴۲۱۷۰۱۱۷ و ۱۱۸ پاسخگوی تمام وقت هست به درخواستها و صحبتهای عزیزان.
مجری: از شما سپاسگزارم که امروز با میز اقتصاد همراه بودید بررسی کردیم بسته حمایتی ویژهای که برای شرکتهای دانش بنیان و شرکتهای خلاق در نظر گرفته شده در حوزه اینترنتی انشاالله بتوانند که در جهت توسعه قرار بگیرند. خدانگهدارتان.