کمک فناوری ، به افزایش بهرهوری در کشاورزی و ایجاد امنیت غذایی
دانشیار گروه تحقیقات سیاستگذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه گفت: با توجه به تحریمهای کشور در حوزه تولید، فناوری میتواند به افزایش بهره وری کشاورزی، محصولات غذایی و کارخانجات کمک کند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، فاطمه محمدی نصرآبادی گفت : امنیت غذایی وضعیتی است که غذا و ملزومات تغذیهای وجود داشته و در دسترس همه افراد باشد.
وی افزود : امنیت غذایی شامل چهار بعد فراهمی، دسترسی، بهره وری و پایداری است که فناوری میتواند نقش خود را در هر کدام از این ابعاد نشان دهد. چرا که در بعد فراهمی، غذای کافی که از طریق تولید و واردات به دست میآید، باید برای همه افراد وجود داشته و در دسترس باشد.
دانشیار گروه تحقیقات سیاستگذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه گفت : دسترسی اقتصادی بیشترین مشکل در کشور است که میتوانیم محصولاتی را با هزینه کمتر تولید و نیازهای مردم را فراهم کنیم. به طور مثال: با فناوری میتوان مواد غذایی که میتواند جایگزین گوشت شود را تولید کرد.
محمدی نصرآبادی بر استفاده از موادغذایی در بعد بهره وری در راستای کاهش بیماری و سلامت انسان تاکید کرد و گفت: هر فناوری که برای سلامت انسان در بالاترین سطح به دست آید، کاربرد دارد. چرا که گاهی ممکن است غذا انرژی کافی را به بدن برساند، اما مواد مغذی نداشته باشد. اما در امنیت غذایی فقط سیر شدن شکم مهم نیست، بلکه باید ریزمغذیها به مقدار کافی متناسب با شرایط سنی و جنسی افراد جامعه به بدن برسند.
وی با اشاره به اقدامات قابل توجه دولت در چارچوب سیاستهای توسعه روستایی و کشاورزی، گفت: این سیاستها به ویژه در سالهای اخیر در افزایش میزان تولید بخش قابل توجهی از محصولات اساسی غذایی موثر بوده است، اما در فراهم کردن امکان دسترسی پایدار به امنیت غذایی برای همه افراد جامعه جای کار و توسعه بیشتر وجود دارد.
دانشیار گروه تحقیقات سیاستگذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه در مورد افزایش شرکتهای دانش بنیان در حوزه کشاورزی طبق تاکید مقام معظم رهبری در سال «تولید؛ دانش بنیان و اشتغال آفرین»، گفت : این حرکت در تولید محصول کشاورزی، آبیاری نوین، شیوههای جدید تولید، بهره وری بهتر از آب و خاک، نقش مهمی را ایفا کند. چرا که محصولات زراعی نقش عمدهای در تغذیه دارد و این موضوع در ایران نیز قابل مشهودتر است.
محمدی نصرآبادی به پیگیری اقدامات نهادهای مختلف در حوزه امنیت غذایی کشور اشاره کرد و افزود: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به عنوان مهمترین نهاد در زمینه فناوری امنیت غذایی که بسیار تاکید و بر شرکتهای دانش بنیان و فناوری تاثیر داشته است میتواند به امنیت غذایی کمک کشور کمک کند.
وی بر نقش مراکز تحقیقاتی حوزه تغذیه و شرکتهای دانش بنیان حوزه سلامت محور بر ایجاد امنیت غذایی تاکید کرد.
با توجه به افزایش رو به رشد جمعیت جهان، میتوان گفت امنیت غذایی از مهمترین چالشهای قرن حاضر است. به دلیل محدودیت منابع طبیعی و مشکلاتی همچون تغییر اقلیم، آلودگیهای زیست محیطی و افزایش مهاجرت روستاییان به شهرها، افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی دشوار است.
در چنین شرایطی، تامین امنیت غذایی به تغییر روشها و رویکردهای تولید وابسته است. بنابراین، برای تولید باید راهکارها و شیوههای نوینی را جستجو کرد. افزایش بهرهوری در تولید یعنی افزایش کاربرد دانش و فناوری در نظامهای تولید کشاورزی. بنابراین، باید از فناوریهای نوین و حداکثر ظرفیتهای فناوری در حوزههای مختلف برای افزایش بهرهوری استفاده کرد.