تحقق دیپلماسی انرژی با راهبری وزارت نیرو
همکاریهای ایران و تاجیکستان و شکوفایی بهار اقتصادی بین دو ملت
نزدیکی دو ملت ایران و تاجیکستان و روابط گرم همزبانان ما در تاجیکستان نقش این برادری را همواره قوام بخشیده و طبعاً توسعه هرگونه مراوده اقتصادی و صنعتی و فرهنگی بین دو کشور اتحاد و همبستگی دو ملت را مستحکمتر خواهد کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پاون، پانزدهمین کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری تاجیکستان به ریاست وزیر نیرو و وزیر انرژی و ذخایر آبی جمهوری تاجیکستان امروز و فردا (دوشنبه و سهشنبه، ۱۴ و ۱۵ آذرماه) در تهران برگزار میشود تا به افزایش همکاریهای اقتصادی دو کشور کمک کند.
نزدیکی دو کشور موجب شده روابط دوستانه دو ملت فضای تعاملات تجاری و اقتصادی را بازتر کند و پلی باشد برای ارتقا و رشد مردم ایران و تاجیکستان. جمهوری اسلامی ایران از آغاز روی این استحکام نگاهی ویژه داشته و همواره تلاش کرده ظرفیتهای موجود در این ارتباط دوستانه را گسترش دهد.
این رویداد در حالی اهمیتی دوچندان پیدا میکند که وزارت نیروی دولت جمهوری اسلامی ایران از هفتمین اجلاس کمیسیونهای مشترک همکاریهای بازرگانی اقتصادی فنی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و تاجیکستان رهبری آن را برعهده گرفت.
مفاهیمی همچون توسعه و تعمیق روابط سیاسی، تجاری و اقتصادی، امضای اسناد همکاری در زمینههای صنعتی و فرهنگی و تجاری و... اولویتهایی است که بر همکاریهای درازمدت مدنظر قرار گرفته در اندیشه راهبران وزارت نیرو جایگاهی درخور پیدا کرده تا جایی که به تعبیر آیتالله دکتر سید ابراهیم رئیسی ریاست جمهوری فصل نوینی از روابط دو کشور را رقم میزند و باعث میشود روابط و همکاریهای تهران/ دوشنبه نقطه عطفی باشد بر دیپلماسی هوشمندانهای که آینده هر دو ملت را به سعادت نزدیکتر کند.
از اردیبهشت ماه 1387 که هفتمین نوبت این اجلاس برگزار شد تأکید روی گشایشهای حاصل از حمایت از سرمایهگذاریهای بخشهای خصوصی و دولتی دو کشور و همچنین بررسی فرصتهای تجاری به موازات درخواستهایی برای معافیت از مالیات بر ارزش افزوده برای ماشینآلات و تجهیزات در جهت راهاندازی و احداث کارخانههای صنعتی و تولیدی مدنظر قرار گرفت.
همکاری در زمینههای انرژی، آب و صنایع مرتبط با آن که ایران در طیف وسیعی از آن صاحب علم و تجربه و تخصص شده بود چشماندازهایی امیدوارکنندهتر را ترسیم کرد تا روابط حوزه انرژی بین ایران و تاجیکستان به عمق بیشتری برسد. تجربههای گرانسنگ ایران در برگزاری نمایشگاههای بینالمللی به منظور گسترش روابط بازرگانی و همکاریهای اقتصادی بینالمللی باعث شد شرکتهای توانمند ایرانی جهت ارائه خدمات مختلف در بخش انرژی، شهر دوشنبه و دیگر شهرهای تاجیکستان را جزو هدفهای اصلی خود بشمار بیاورند تا گسترش همکاریها در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی برق و آب، سدسازی، ساخت نیروگاه و انتقال برق و شبکه، مطالعه و اجرای طرحهای احداث نیروگاههای برقابی در تاجیکستان و تبادل برق با کشورهای همسایه از جمله افغانستان و ترکمنستان را به عنوان پایههای این توفیقات در نظر آورند.
اینک استفاده از چنین ظرفیتی از سوی طرف ایرانی میتواند افقهای توسعهای برای کشور تاجیکستان را هرچه بیشتر به تحقق نزدیکتر کند و یک بازی برد- برد در شرایط تنگناهای اقتصادی ناشی از تحریمهای ناجوانمردانه غرب را رقم بزند. یکی از نشانههای تداوم بخشی به برگزاری اجلاس کمیسیونهای مشترک همکاریهای بازرگانی، اقتصادی، فنی و فرهنگی ایران و افغانستان در مباحثی همچون طرح سد و نیروگاه سنگ توده ۲ و راهکارهای تأمین مالی و بازپرداخت پروژه خود را نشان داده بود.
سد و نیروگاه سنگ توده ۲ نمونهای موفق از صادرات خدمات فنی – مهندسی بوده است که میتواند الگویی مناسب برای تحکیم روابطی باشد که قادر است تعاملات اقتصادی و صنعتی بین دو کشور در حوزه برق را به جغرافیایی تازه سوق دهد.
اعلام آمادگی طرف ایرانی برای مشارکت در طرحهای تولید برق از منابع تجدیدپذیر و تسویه بدهیهای طرف تاجیکی به ایران یکی از خروجیهای اجلاسهای نوبت بعدی بوده که برای ایران نتایج مطلوبی باقی گذاشته است.
بدین ترتیب طرق افزایش همکاریهای اقتصادی، بازرگانی، فنی، علمی، فرهنگی و تشکیل کمیتهها و کارگروههای تخصصی، رصد توافقات و توسعه همکاریها، امضای تفاهمنامهها و شراکتهای تجاری در حالی در اجلاس پانزدهم کمیسیونهای مشترک همکاریهای بازرگانی اقتصادی فنی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و تاجیکستان پیگیری میشود که قرار است «علیاکبر محرابیان» وزیر نیرو و «دلیر جمعه» وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان، در روزهای دوشنبه و سهشنبه، ۱۴ و ۱۵ آذرماه در تهران این مراوده دو سر برد را با دیدار خود تقویت کنند.