پخش زنده
امروز: -
علیرضا پیمان پاک، رئیس سازمان توسعه تجارت، تعرفه های ترجیحی را مهم ترین عامل توسعه تجارت میان طرف های اقتصادی با ایران دانست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، برنامه ”روزی نو“ (رادیو اقتصاد) با حضور علیرضا پیمان پاک. رئیس سازمان توسعه تجارت به بررسی وضعیت تجارت خارجی کشور پرداخت.
مجری: در خبرها دیدیم که واردات کفش و انواع منسوجات از پاکستان آزاد شده ایم به چه منظور از سیاست ویژهای است؟
پیمان پاک: یکی از ابزارهای توسعه تجارت با کشورهای مقصد که پاکستان هم به عنوان یکی از کشورهای بزرگ همسایه که واقعاً بازار خوبی دارد برای مراودات تجاری با ایران بحث تعرفههای ترجیحی و یا موافقتنامههای تجارت آزاد است. ما یک موافقت نامه ای را از سال پیش داشتیم که طی آن یک تعدادی از کالاها حدودی حدود ۴۰۰ قلم کالا مشخص شده بوده که دو کشور به همدیگر تخفیف تعرفه بدهند و افزایش مراودات تجاری شکل بگیرد. در این بین به دلیل برخی ممنوعیت ها روی برخی کالاها این موافقتنامه تعرفه ترجیحی شکل نگرفته بود و اجرایی نشده بود. در حوزه پاکستان به واسطه حالا پیاده کردن این سیاست ها افزایش چند صد درصدی صادرات شاهد خواهیم بود. در این طرح تعرفه ترجیحی که مثلاً ما ۴۰۰ قلم کالا را معین می کنیم آن طرف هم ۴۰۰ قلم کالا این به عبارتی تخفیفات تعرفههای باعث می شود که این مراوده شکل بگیرد.
در حوزه فقط کشاورزی کشور پاکستان ۷۰۰ هزار تن سیب از ایران می خواهد وارد می کند در نهایت میخواهد ۳۰ هزار تن نارنگی به ایران صادر کند. در اینجا به واسطه اینکه ممانعت میکنیم از واردات نارنگی پاکستانی که حالا به صورت قاچاق هم می آید، از آن طرف اجازه نمیدهیم ۷۰۰ هزار تومان سیب ما صادر بشود. می بینیم که مثلاً یک افزایش چند ۱۰۰ درصدی صادرات را به خاطر ممنوعیت یک واردات کوچک از دست می دهیم.
ما سراغ کشورهایی می رویم که تعرفه ترجیحی یا تجارت آزاد با آنها باعث نشود که ما یک وارد کننده صفر بشویم. کما اینکه ما در دولت جدید بازنگری توافقنامه تعرفه ترجیحی با ترکیه را داریم و محکم جلوی آن ایستاده ایم و می گویم که باید این اصلاح بشود چرا چون آن توافقنامهای که در آن منعقد شده بود کشور را تبدیل به وارد کننده میکرد یا در حوزه چین همانطور یک بازنگری جدید داریم و می گوییم که این موافقتنامه قابل اجرا نیست چون کشور تبدیل به یک وارد کننده می شود.
در حوزه اوراسیا ما داریم پیگیری میکنیم تجارت آزاد باعث می شود که چندین میلیارد دلار صادرات داشته باشیم. در حوزه پاکستان هم واقعیت این است که در بخش های مختلف صنعتی و تولیدی نقطه قوتی در پاکستان نداریم که واقعاً بگوییم که پاکستان می آید بازار ما را می گیرد. اما بالعکس ما در حوزه لوازم خانگی، در حوزه خودرو. در حوزه خدمت محصولات مختلف صنعتی یک جریان کالایی از ایران به پاکستان می رود و یکی از بازارهای بسیار خوب اطراف ما است.
مجری : این تعرفه ترجیحی به نظرم از عدد ۳۲ آمده پایین!
پیمان پاک: اکنون ۱۹ درصد است. فقط هشت میلیارد دلار نیاز کیف و کفش در حوزه اوراسیا است که همین الان تاکید دارند که از ایران وارد بکنند. نه تنها بازار داخل خودمان گنجایش دارد بلکه بازارهای اطراف ما هم امکان پذیرش دارد. باید یک فضایی را تعریف کنیم که این بازار های اطراف رابگیریم.
مجری : با تبلیغات و اطلاع رسانی شدنی است.
پیمان پاک: باید از تمام این ابزارها استفاده کنیم. ما واقعاً نمی توانیم خودمان را منزوی بکنیم و اصرار به رشد تجارت داشته باشیم. تعامل در حوزه تجارت با کشورهای مختلف باید در منافع برد برد باشد .