پخش زنده
امروز: -
هنر سوزندوزی ترکمن بعنوان بیستمین و پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی به عنوان بیست و یکمین، عناصر میراثفرهنگی ناملموس کشورمان در هفدهمین نشست کمیته بینالدولی پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس یونسکو ثبت شد.
بهگزارش خبرگزاری صدا وسیما، در چهارمین روز از هفدهمین نشست کمیته بینالدولی پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس در شهر رباط کشور مغرب از ۶ تا ۱۲ آذر در حال برگزاری است، هنر سوزندوزی ترکمن (ترکمندوزی) بهعنوان بیستمین عنصر میراثفرهنگی ناملموس کشورمان مشترک با ترکمنستان به ثبت جهانی رسید.
هنر ترکمندوزی در تزئین لباسهای زنان و مردان و کودکان، رودوزی بقچه و بند آن برای جهیزیه دختر یا پسر، قابها، آیینه، شانه، لباس عروسی برای عروس و داماد، هدبند، مچ بند، گردن بند، کیف لوازم آرایشی، رومیزی، ملحفههای کوسن بالش، روتختی، آویزهای دیواری، کیف پول، کیف و کوله پشتی زنانه تجلی مییابد. امروزه، این هنر برای دکوراسیون خانههای معاصر نیز استفاده میشود.
این عنصر عمدتاً در استانهای خراسان شمالی و گلستان به ویژه در گنبدکاووس، بندرترکمان، آق قلا، کلاله، گمیشان، مراوه تپه و روستاهای اطراف آن رواج داشته و در عین حال هنری شناخته شده در کشور است.
همچنین در چهارمین روز از هفدهمین نشست کمیته بینالدولی پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس، پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی به عنوان بیست و یکمین عنصر میراثفرهنگی ناملموس کشورمان مشترک با کشورهای افغانستان، ترکیه، آذربایجان، ترکمنستان، ازبکستان و تاجیکستان به ثبت جهانی رسید.
آنچه اهمیت این عنصر را مضاعف میکند، آن است که بیشتر نوغان داران و تولیدکنندگان نخ ابریشم، این حرفه را به صورت خانوادگی و گروهی همراه با مراسم ویژهای انجام میدهند و علاوه بر این، همکاری بین خانوادهها همسایگان و همکاران نقش اجتماعی آنها را به خصوص در تداوم همیاری محلی تقویت میکند.
از ایران شش پرونده برای ثبت جهانی در هفدهمین نشست کمیته بینالدولی پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس بررسی میَشود که شامل پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی (مشترک با افغانستان، آذربایجان، ترکیه، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان)، هنر سوزندوزی ترکمن (ترکمندوزی) (مشترک با ترکمنستان)، هنر ساختن و نواختن عود (مشترک با سوریه)، یلدا/چله (مشترک با افغانستان)، هنر ساختن و نواختن رباب (مشترک با تاجیکستان و ازبکستان) و مراسم مهرگان (مشترک با تاجیکستان) است؛ که تاکنون چهار اثر از شش اثر در اجلاس یونسکو به ثبت رسیده است.