پخش زنده
امروز: -
محمدبیگی عضو کمیسیون بهداشت و درمان گفت: مجلس به دنبال طرح بیمه و ارتقای امنیت شغلی فعالان شرکت های خدمات پرستاری است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، تلاش در جهت ارتقا جایگاه و نیازها جامعه پرستاری می تواند بسیاری از چالش ها در مسیر ارتقای سلامت را برطرف کند زیرا با توجه به وجود تغییرات جمعیتی و نیز ظهور تهدیدات سلامتی که اکثر آن ها در سطوح پیشگیری قابل مهار است، استفاده از توانمندی های پرستاران جهت پیشبرد سلامت افراد در عرصه های مختلف امری ضروری و غیر قابل انکار است.
عمده چالش های مربوط به جامعه پرستاری برای ارتقای سلامت جامعه شامل مواردی مانند ساختار و سیاست های مربوط به نظام بهداشتی، نحوه تخصیص منابع مالی، ساختار آموزش پرستاری و موارد دیگر می باشد. قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری از جمله درخواستهای بیش از یک دهه پرستاران کشور بود و ۱۵ سال اجرای این قانون بلاتکلیف بود و با فراز و فرودهای بسیاری، سرانجام با تاکیدات مقام معظم رهبری قرار بر اجرایی شدن آن گرفته شد این روزها درباره تعرفه گذاری خدمات پرستاری مطالب مختلفی ارائه می شود و جامعه پرستاری درباره اجرای این قانون انتقاداتی را بیان می کند. حال توضیح دهید که اجرای این قانون در چه مرحله ای قرار دارد و چرا مورد رضایت و تأیید جامعه پرستاری نیست؟
رئیس نظام پرستاری در برنامه گفت و گوی ویژه خبری در پاسخ به این سوال گفت: با پیگیری های صورت گرفته به مرحله اجرا رسیده است. مسیری که اجرای این قانون طی کرده غیرقابل برگشت است و پرداخت هایی هم به صورت علی الحساب انجام شده است. بر اساس قول مسئولان قرار بود از دی ماه گذشته پرداخت انجام شود اما به اول امسال موکول شد. در استان قزوین هم دو ماه از معوقات پرداخت شده است. در قانون تعرفه گذاری باید صورت های مالی که جزو زیرساخت های این نظام است باید اعلام شود بنابراین پرداخت ها به صورت علی الحساب انجام شده است.
گفته می شود وزارت بهداشت اجرای قانون تعرفه گذاری را سلیقه ای اعمال می کند و اعلام کرده اجرای قانون تعرفه گذاری با مشورت سازمان نظام پرستاری نبوده و لذا آن را قبول ندارند و می گویند همان کسانی که ۱۵ سال مقاومت کردند این قانون اجرایی نشود، در حال حاضر هم می خواهند قانون بصورت درست اجرا نشود. مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی قزوین در پاسخ به این سوال گفت: قطعیت پرداختی ها پس از مستندسازی ها خواهد شد. ما معتقدیم این پرداختی های سلیقه ای نبوده است. فرمول وزارتخانه بر اساس میانگین کارانه دریافتی ضربدر عدد ۲/۲ شده است. بنابراین تفاوت در پرداختی های بیمارستان های مختلف متفاوت بوده است و این پرداخت بر اساس دریافتی های قبلی پرستاران صورت گرفته است.
نصیری در ادامه بحث در مورد تعارض منافع این تعرفه گذاری گفت: اشغال تخت هم جزو پیشنهادات بود که در بیمارستان های استان اجرا نشده است. بیمارستان تامین اجتماعی و آنهایی که زیر نظر دانشگاه نیستند این تعرفه گذاری را انجام نداده اند البته برخی بیمارستان های خصوصی در حال اجرا هستند. البته آیین نامه برای کلیه بیمارستان ها است. همکاران شرکتی باتوجه به اینکه دریافتی ها را با واسطه یک شرکت انجام می دهند در این زمینه هم نامه نگاری شده است تا به این نظام بپیوندند.
اصل موضوع این است که اقدامات بسیار زیادی در رابطه با تعرفه گذاری بعد از فرمایشات رهبر معظم انقلاب در دو سال پیش که فرمودند این قانون باید اجرا شود و سال گذشته نیز گلایه کردند که چرا اجرا نشده صورت گرفته است؛ رجبی در خصوص نظارت بر اجرای این دستورالعمل گفت: نظارت ها همیشه در مباحث مالی وجود دارد. بیمارستان های خصوصی باتوجه به اینکه از درآمدهای خود این پرداختی ها را انجام می دهند فعلا پرداخت آنچنانی نداشتند. هدف این طرح بحث ارتقای سلامت و رضایت پرستاران است. نظارت ها هم به دقت انجام می شود تا به یک جمع بندی برسیم تا عادلانه باشد.
نصیری تصریح کرد: مکاتبات در زمینه پرداخت معوقات انجام شده است و منتظر دستور رئیس جمهوری هستیم. هویت بخشیدن به پرستاری مهمترین وجه نظام تعرفه گذاری است.
خانم دکتر محمدبیگی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در ارتباط تلفنی با استودیوی گفت و گوی ویژه خبری در خصوص قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری گفت: این قانون برای سال ۱۳۸۴ است که هر سال دولت از اجرای آن استنکاف می کرد. در طول سال های اخیر با درگیری کرونا فداکاری پرستاران عزیز بر همگان روشن شد و کمیسیون بهداشت این نظام تعرفه گذاری را پیگیری کرد. با تاکیدات مقام معظم رهبری در طول دو سال گذشته ما توانستیم مبلغ ۸ هزار میلیارد تومان در بودجه به این امر اختصاص بدهیم. یک هزار و بیست میلیارد تومان در ماه های اخیر از این اعتبار محقق و پرداخت شد.
وی در خصوص تفاوت پرداختی ها گفت: مشکلی که در اجرای نظام رتبه بندی معلمان بوجود آمد در نظام تعرفه گذاری هم بوجود آمده است وگرنه دستورالعمل مصوب مجلس در جهت رضایت همکاران است. روح قانون خدمت به نظام پرستاری است و مساله اجرا مورد گلایه نمایندگان است.
خانم محمدبیگی تصریح کرد: گام بعدی موردنظر ما خدمات پرستاری در منزل است که در تلاشیم فعالان این حوزه را بیمه کنیم و امنیت شغلی آنها را بالا ببریم. به دنبال اخذ مجوز جذب پرستاران هم هستیم. در سند 20 سال آینده موضوع سلامت بعنوان یک دکترین در نظر گرفته شده است. متاسفانه در کشور ما اقدام خاصی در این زمینه انجام نداده است و در برنامه هفتم توسعه از دولت خواسته که این مهم در نظر گرفته شود.
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی در ادامه بحث گفت: در کشورهای مختلف میانگین 2ونیم پرستار برای هر تخت بیمار در نظر گرفته شده است البته برخی کشورها اعداد بالاتر و پایین تر هم دارند. باتوجه به منابع کشور ما این عدد بالا بوده و در حال حاضر یک و ۸ دهم را در نظر گرفتیم و در حال حاضر یک و ۱۵ صدم را محقق کرده ایم. استان قزوین هم جزو استان های میانگین به بالاست. این ارتقا به یک و ۱۵ صدم از ۹ صدم به این این میزان در طول یک دهه گذشته رسیده است و دستیابی به یک و ۸ دهم بستگی به حمایت های دولتی دارد.
نصیری رئیس نظام پرستاری در مورد بازنشستگی پیش از موعد پرستاران گفت: پرستاری جزو مشاغل سخت و زیان آور است و از سال ۹۵ که طرح ارتقای سلامت مطرح شد و با محدودیت های موجود حتی برای بازنشستگی با ۲۵ سال هم همکاران ما به مشکل برخورد کرده اند. ناهماهنگی بین دانشگاه علوم پزشکی و تامین اجتماعی از علل اصلی آن است.
رجبی مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی گفت: مراقبت های پرستاری را به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم دسته بندی کرده ایم. کمبود نیروی انسانی باعث شده است که مراقبت های مستقیم به سمت غیرمستقیم و گزارش نویسی و شرح حال نویسی سوق پیدا کند.
نصیری در ادامه بحث گفت: متاسفانه علیرغم قول هایی که داده شد همه پرستاران شاغل در دوره کرونا، استخدام نشدند و بعلت مکتوب نبودن این وعده ها خلا قانونی در این زمینه وجود دارد.
رجبی هم در مورد مراقبت های پیشگیرانه گفت: ما به دنبال حرکت به سمت بیمارستان های بدون دیوار هستیم یعنی مراقبت ها از بیمارستان به منزل برسد. بیماران مزمن و صعب العلاج را در کلینیک های تخصصی درمان می کنیم. مراکز مشاوره پرستاری و درمانی هم در حال فعالیت هستند.