ابداع روشی جدید برای حذف آرسنیک از آب آشامیدنی
محققان کاتالیستهایی خاصی را شناسایی کردند که میتواند برای تصفیه آب و زدودن آرسنیک به منظور تامین آب سالم استفاده شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه خبری فیز، یک تیم از محققان امپریال کالج لندن به رهبری پروفسور «دومینیک وایس» با همکاری شرکت «دیاموند لایت سورس» روی یک ماده جدید موسوم به نانومتریال TiO ۲/Fe ۲ O ۳ کار کرده اند که با ترکیب کردن اکسیداسیون فتوکاتالیک با جذب سطحی، امکان تصفیه یک مرحلهای آب آلوده را فراهم میسازد.
بیش از ۵۰ میلیون نفر در جنوب آسیا در معرض استفاده از آبهای سطحی آلوده به آرسنیک سرطانزا قرار دارند. نتایج تحقیقات تیم یاد شده نشان میدهد چگونه تطبیقپذیری بالای خط پرتو B ۱۸ شرکت دیاموند به آنها اجازه داد که «طیفنمای جذبی» اشعه ایکس را روی نمونههای خود انجاد دهند و نتایج آن را با مدلهای پیشبینی مقایسه کنند.
این محققان هم اکنون حق ثبت اختراع برای این مواد تصفیه آلودگی آرسنیک کسب کرده و امیدوارند این مواد را شاید بتوان وارد دستگاههای تصفیه (فیلتراسیون) به منظور استفاده روزمره در خانوارهای در معرض استفاده از آبهای آلوده وارد کرد؛ چرا که این فناوری ارزان و کارآمد میتواند کیفیت آب را برای میلیونها نفر بهبود بخشد.
دکتر «جی بالن» نویسنده اول این گزارش تحقیقی توضیح میدهد: این آزمایشها به ما اجازه داد تا بطور مستقیم درباره ساختار کمپلکسهای سطحی تشکیل شده در زمان ترکیب آرسنیک با نانومتریال TiO ۲/Fe ۲ O ۳ به تحقیق بپردازیم. ما نتیجهگیری کردیم که کمپلکسهای سطحی که برای مدل پیش بینی خود انتخاب کرده بودیم – با استفاده از تیتان خالص و مواد مرجع خالص اکسید آهن – مناسب بوده است.
آرسنیک یک عنصر سمی معروف است و در تماس بودن با مقدار اندک آن هم در بلندمدت میتواند به بیماریهای مرگباری مانند سرطان پوست، ریه و اختلالات عصبی منجر شود. گمان میرود در سرتاسر جهان ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون نفر از طریق آب آلوده با آرسنیک در تماس هستند. در حال حاضر روشهایی برای تصفیه آب و زدودن آرسنیک وجود دارد که فرایندهای چندمرحلهای هستند و از فیلتراسیون استفاده میکنند، اما این فرایند برای کارامد بودن نیازمند پیش تصفیه (اکسیداسیون) است.
دکتر بالن میگوید: میخواستیم درک بهتری از ماهیت جذب آرسنیک به این مواد نانوی TiO ۲/Fe ۲ O ۳ ترکیبی (کامپوزیت) داشته باشیم.
وی افزود: طیفنمای جذبی اشعه ایکس (XAS) راه مطلوبی برای انجام این کار است و اطلاعاتی درباره محیط محلی اتمهای آرسنیک از جمله چگونگی پیوند کوالانسی آرسنیک با سطح TiO ۲/Fe ۲ O ۳ ارایه میدهد.
این محققان در ادامه این کار تحقیقاتی دادههای طیفی (اسپکتروسکوپیک) را نیز مورد استفاده قرار دادند تا به تصویری از همتافتههای شکل گرفته در زمان جذب آرسنیک به مواد نانوی ترکیبی TiO ۲/Fe ۲ O ۳ برسند.