پخش زنده
امروز: -
تغذیه کودک زیر دو سال با توجه به اهمیت بالای رژیم غذایی برای رشد و سلامتی، از موارد قابل توجه برای مراقب کودک است.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، تغذیه کودک زیر دو سال با توجه به اهمیت بالای رژیم غذایی برای رشد و سلامتی، از موارد قابل توجه برای مراقب کودک است. عادات غذایی با رشد تدریجی کودک تغییر می کند. او در طی این سنین، فعال تر است، شروع به خوردن غذاهای جامد می کند و نیز یاد می گیرد به تنهایی غذا بخورد. بدیهی است که تغذیه مناسب می تواند انرژی لازم برای بازی، حرکت و یادگیری او را تامین کند.
یک برنامه غذایی مناسب باید در برگیرنده نسبت متعادلی از مواد نشاسته ای، پروتئینی، چربی، ویتامین ها و املاح معدنی باشد تا مفید و موثر واقع شود. کودک باید روزانه سه وعده غذایی سالم به همراه یک یا دو میان وعده میل کند. از آن جایی که سال های ابتدایی زندگی، سرشار از کشف و یادگیری است، بهتر است که برای تغذیه کودک زیر دو سال خود، غذاهای حاوی انواع گروه های غذایی با سلیقه ها و بافت های مختلف تهیه نمایید. هم چنین ضروری است که با عادت دادن کودک به رژیم غذایی سالم و پرهیز از اعمال هر گونه سخت گیری در این خصوص، زمینه ساز سلامت و رشد هر چه بهتر او باشید.
اطمینان حاصل کنید که تغذیه کودک تان هر پنج گروه اصلی غذایی زیر را در بر بگیرد:
میوه و سبزیجات برای کودک انواع ویتامین، آنتی اکسیدان و فیبر مورد نیازش را تامین می کند که می تواند برای پیشگیری از بروز مشکلاتی نظیر بیماری های قلبی و مغری مفید واقع شود. لازم است در طی وعده ها و میان وعده ها، این مواد را در رژیم غذایی فرزندتان بگنجانید.
غلات شامل نان، ماکارونی، برنج، ذرت و جو است. این غذاها انرژی موردنیاز برای رشد و یادگیری را در اختیار کودک می گذارد.
لبنیات شامل شیر، پنیر و ماست سرشار از کلسیم و پروتئین است. بعد از12 ماهگی و با توجه به رشد سریع و نیاز به انرژی زیاد، کودک می تواند در کنار شیر خشک یا شیر مادر، مصرف شیرهای پرچرب را هم آغاز کند.
غذاهای سرشار از پروتئین شامل گوشت بدون چربی، ماهی، مرغ، تخم مرغ، لوبیا، عدس و نخود است. این مواد غذایی برای رشد عضلانی کودک بسیار حائز اهمیت است. هم چنین این مواد شامل ویتامین ها و مواد معدنی مفید دیگری مانند آهن، روی، ویتامین ب12 و امگا3 نیز هستند که برای رشد و یادگیری ذهنی کودک، بسیار مهم است.
آب سالم ترین نوشیدنی برای کودکان بالای 12 ماه است و باعث تقویت دندان ها می شود. پس از شش ماهگی، نوزادان در کنار شیر مادر یا شیر خشک می توانند آب ولرم شده مصرف کنند.
در صورتی که کودک شما این ایده آل را برآورده نمی کند، نگران نباشید! بسیاری از کودکان نوپا در مقابل خوردن بسیاری از غذاها مقاومت می کنند یا اصرار دارند که تنها مواد غذایی خاصی را مصرف کنند. با در اختیار گذاشتن تنوعی از مواد غذایی سالم، به او این امکان را می دهید تا به تدریج در غذا خوردن و انتخاب رژیم غذایی مورد علاقه اش، مستقل عمل کند. هم چنین بهتر است که تغذیه مصرفی کودک در حجم های کوچک (فینگر فود) باشد تا بتواند به تنهایی و بی نیاز به قاشق و چنگال غذا بخورد.
روزانه کودک شما می تواند در سه یا چهار وعده، حدود سه چهارم تا یک فنجان غذا به همراه یک یا دو میان وعده سالم مصرف کند. بدیهی است در صورتی که کودک محروم از شیر مادر است، باید تعداد و حجم وعده ها افزایش یابد. فرآورده های شیر، بخش مهمی از رژیم روزانه غذایی کودک است.
همواره از تغذیه کردن کودک خود با تنقلات غیر طبیعی و کارخانه ای مانند انواع بیسکوییت، کوکی، نوشابه و آب نبات پرهیز کنید. زیرا این مواد سرشار از قند، نمک، چربی های ناسالم و دیگر مواد شیمیایی هستند که حجم معده کودک را اشغال می کند و با کاهش دریافتی مواد مغذی، مانع از رشد و سلامت جسمی و ذهنی او می شود.
هم چنین کودک شما ممکن است حساسیت غذایی داشته باشد؛ شایع ترین آن ها مربوط به مصرف موادی هم چون: شیر، تخم مرغ، بادام زمینی و سایر آجیل ها، سویا، گندم و ماهی است. بسیاری از کودکان با وجود حساسیت های غذایی فرآیند رشد خود را به خوبی طی می کنند. اما ضروری است که پزشک متخصص در این رابطه مشورت کنید.
اختصاص دادن ظرف غذای مخصوص به کودک کمک می کند تا یاد بگیرد که خودش به تنهایی و بدون کمک گرفتن غذا بخورد. در این زمان، مواد مورد نیاز و همچنین زمان کافی برای غذا خوردن به او بدهید. در ابتدا کودک شما کند و نامرتب عمل خواهد کرد؛ کمک کنید تا مقدار مناسبی از غذا را با قاشق بردارد. مقابل کودک بنشینید و با او ارتباط چشمی برقرار کنید و تعامل داشته باشید و لبخند بزنید. با او صحبت کنید و بخاطر خوردن و تمام کردن غذا، تشویقش کنید. همواره توجه داشته باشید که باید وعده غذایی را به لحظات خوش بدل کنید!
در ابتدا از گرسنه بودن کودک تان اطمینان حاصل کنید. اگرچه تغذیه با شیرمادر هم چنان مفید و موثر است اما دقت داشته باشید که تغذیه کودک زیر دو سال بعد از یک سالگی، در درجه اول باید بر اساس غذاهای مغذی جامد باشد و شیر مادر در درجه دوم است.
به فرزندتان غذای سالم موردعلاقه اش را بدهید و غذای مدنظر خود را با آن ترکیب کنید. اگر او هم چنان امتناع کرد، آرام باشید و به دور از اعمال فشار و سخت گیری، غذا را دور کنید و مدتی بعد دوباره آن را به کودک پیشنهاد کنید. هم چنین می توانید از چاشنی و سس های سالم و کم چرب استفاده کنید تا کودک تان را به خوردن میوه، سبزیحات و گوشت ترغیب کنید. بهتر است او را در مراحل تهیه غذا درگیر کنید.
مکمل های ویتامین برای کودکانی که از رژیم غذایی متنوع پیروی می کنند، به ندرت تجویز می شود. با این حال اگر کودک شما از منابع غذایی شامل گوشت، غلات غنی شده از آهن و سبزیجات کمتر استفاده می کند، بیشتر از سایرین در معرض خطر فقر آهن قرار دارد و مصرف این مکمل به همراه مکمل اد و مولتی ویتامین تا دوسالگی برای کودکان ضروری است.