پخش زنده
امروز: -
با وجود اینکه ترکیه از چند ماه پیش برای برقراری آشتی با سوریه تمایل نشان میدهد و در سیاست اعلامی خود مرتب آن را تکرار میکند، اما گامی به پیش نمیگذارد.
ترکیه هم به نعل میزند هم به میخ
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما ؛ ترکیه طی ماههای اخیر برای ازسرگیری روابط با سوریه تمایل نشان داده و مسولان این کشور بارها از گشایش روابط با سوریه حرف زده، اما گام عملی برنداشته اند.هنوز بخشهای بیشتری از خاک سوریه در مناطق شمالی تحت اشغال ترکیه است و در عین حال برخی از گروههای مسلح مخالف دولت سوریه تحت حمایت ترکیه قرار دارد.
تاکنون هیچ نشانهای که حاکی از تمایل ترکیه برای خروج از مناطق اشغالی سوریه و یا برچیدن پایگاههای نظامی خود در این مناطق باشد دیده نمیشود. مواضع اعلامی ترکیه در این موارد این است که هیچ چشمداشتی به خاک سوریه ندارد و هدف از حضور نظامی در مناطق شمالی سوریه جلوگیری از تشکیل دولت کرد در این منطقه است. اگر چنین باشد در این صورت ترکیه قاعدتا باید نوک پیکان حملات خود را علیه امریکا و رژیم صهیونیستی نشانه بگیرد که به بهانه مقابله با داعش نیروها و گروههای گریز از مرکز کردی را در شمال سوریه تجهیز و تسلیح کردند و با وجود اینکه پایان داعش را اعلام کردند، اما همچنان از این گروهها حمایت میکنند.
در مواضع اعلامی و اعمالی ترکیه هیچ واکنش جدی علیه امریکا و رژیم صهیونیستی به عنوان حامیان اصلی نیروهای تجزیه طلب کردی دیده نمیشود و در ماههای اخیر ترکیه به ازسرگیری روابط سیاسی خود با رژیم صهیونیستی اقدام کرد و حتی اردوغان به نتانیاهو بابت پیروزی درانتخابات اخیر این رژیم پیام تبریک فرستاد حال آن که در اقدامی بی سابقه احزاب و گروههای دست راستی و نژادپرست قدرت را در دست گرفتند و حتی کشورهای غربی و خیلی از کشورهای عربی نیز در برخورد با آن جانب احتیاط را در پیش گرفته اند.
ترکیه یا نمیتواند یا نمیخواهد از امریکا و اسرائیل دل بکند
ترکیه حتی اگر دربرقراری آشتی با سوریه جدی باشد، اما هیچ تردیدی در این زمینه نیست که امریکا، اسرائیل و نیروهای گریز از مرکز کردی در شمال سوریه، مخالفان اصلی آشتی ترکیه و سوریه هستند. از اینرو روند آشتی ترکیه و سوریه زمانی محقق میشود که براین موانع غلبه شود.
ترکیه طبعا با نیروهای گریز ازمرکز کردی درشمال سوریه تعامل ندارد و لذا نمیتواند از آنها متاثر شود، اما در خصوص امریکا و رژیم صهیونیستی قضییه فرق میکند و ترکیه به میزانی که با اینها مماشات کرده با سوریه هرگز مماشات نکرده است.
ترکیه به دلیل عضویت در ناتو در مواردی مجبور به همراهی با آن است و علیرغم اینکه طی سالهای اخیر کوشیده بود نوعی توازن را در سیاست خارجی خود در تعامل با شرق و غرب برقرار کند، اما همچنانکه در جنگ اوکراین دیده میشود عملا در کنار ناتو قرار گرفته و مسئولیت تامین نیازهای پهپادی اوکراین را بردوش گرفته است.
در خصوص رژیم صهیونیستی نیز ترکیه زمانی به ترمیم و آتی روابط خود با رژیم صهیونیستی دست زد که در داخل به یکباره با کاهش ارزش پول ملی و فرار سرمایه و سایر مشکلات اقتصادی مواجه شد و این احتمال قوت گرفت که گویا این فشارها از سوی مافیای صهیونیستی اعمال شده تا ترکیه را مجبور به ورود به روند عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و یا دست برداشت از حمایتهای خود از جنبشهای اخوان المسلیمن در سراسر خاورمیانه از جمله در فلسطین وادار سازد.
ترکیه در نهایت مجبور به انتخاب میشود
ترکیه در وضعیت کنونی میخواهد هر دو طرف را در دست نگه دارد: از یک سو دست دوستی به سوریه دراز میکند و از دیگر سو به نحوی با مخالفان آشتی با سوریه یعنی با امریکا و رژیم صهیونیستی تعامل میکند.
با این حال این سیاست نمیتواند برای همیشه ادامه یابد و با نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در ۱۸ ژوئن سال ۲۰۲۳ میلادی (۲۸ خرداد ۱۴۰۲) قدرت مانور ترکیه کم میشود و در نهایت مجبور به انتخاب نهایی میشود.
در وضعیت کنونی آشتی با سوریه از هر سه بعد سیاسی، اقتصادی و امنیتی میتواند به کمک حزب حاکم عدالت و توسعه بیاید و موقعیت آن را تا حدودی در برابر احزاب رقیب تقویت کند که همواره سیاست خارجی ترکیه را در برابر سوریه مورد انتقاد قرار داده اند.
بر این اساس اورهان میری اوغلو، عضو هیات مرکزی تصمیم گیری در حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه در گفتگو با خبرگزاری اسپوتنیک تصریح کرد: روابط دمشق و آنکارا قبل از انتخابات ترکیه وارد مرحله جدیدی خواهد شد. وی از "احتمال دیدار بشار اسد رئیس جمهور سوریه و رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در کشوری ثالث" سخن گفت و افزود که این کشور به احتمال زیاد روسیه باشد.
پیش از این رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه نیز در هنگام بازگشت از نشست گروه ۲۰ در اندونزی، در پاسخ به سوالی درباره احتمال دیدار با رئیسجمهور سوریه گفت: هیچ نارضایتی یا اختلاف ابدی در سیاست وجود ندارد. پس از انتخابات ۲۰۲۳ ترکیه، میتوانیم درباره روابط با دمشق بازنگری کنیم". احمد کاظم زاده