پخش زنده
امروز: -
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه با اشاره به نقش مؤثر پروبیوتیکها و پرهبیوتیکها در سلامت بدن، مصرف این مواد را در بهبود اختلالات گوارشی، عفونتهای تنفسی و بیماریهای التهابی روده مؤثر برشمرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر غزاله اسلامیان دکترای تخصصی علوم تغذیه گفت: میکروبیوم مجموعهای از همه میکروبها (باکتریها، قارچها، ویروسها و ژنهای آنها) است که به طور طبیعی روی پوست و درون بدن انسان زندگی میکند.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: میکروبیومها با میکروسکوپ قابل رؤیت هستند و از جهات مختلف به سلامت و تندرستی انسان کمک میکنند.
فواید میکروبیومها برای بدن انسان
وی افزود: روده بزرگ محیطی با اکسیژن کم و مناسب برای رشد میکروبیومها (باکتریهای بیهوازی) مانند استروپتوکوک، بیفیدوباکتریوم، لاکتوباسیلوس و کلستریدیوم است.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: این میکروبها از رشد بیش از حد باکتریهای مضر جلوگیری میکنند که برای مواد مغذی و مکانهای اتصال به غشاهای مخاطی روده که محل اصلی فعالیت ایمنی و تولید پروتئینهای ضدمیکروبی است، رقابت میکنند.
اسلامیان ادامه داد: میکروبهای مذکور از این طریق سیستم ایمنی را تحریک میشود، ترکیبات غذایی بالقوه سمی را تجزیه میکنند و ویتامینها از جمله ویتامینهای B، ویتامین K و اسید آمینه خاصی را سنتز میکنند.
تأثیر رژیم غذایی بر میکروبیوم
وی، پروبیوتیکها را میکروبهای مفیدی عنوان کرد که مصرف آنها در تنظیم میکروبیوم روده نقش موثری دارد و برای بدن مفید است.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: پرهبیوتیکها به مواد غذایی (اغلب کربوهیدراتهای غیرقابل هضم) گفته میشود که به عنوان سوخت در دسترس میکروبهای مفید روده قرار میگیرند و به تقویت آنها کمک میکنند.
دکتر اسلامیان با بیان این که پروبیوتیک در زبان یونانی به معنای حیات بخش است، افزود: پروبیوتیک به ارگانیسمهای زنده و غیربیماریزایی اطلاق میشود که در صورت مصرف مقادیر کافی، اثرات سلامت بخشی ویژهای برای میزبان دارند.
پروبیوتیکها و پره بیوتیکها
وی گفت: پروبیوتیکها به شکل مکملهای غذایی یا به طور طبیعی در برخی مواد غذایی وجود دارند که مواد غذایی تخمیری شامل کفیر، ماست، ترشیهای تخمیری، کیمچی، پنیرهای پروبیوتیک و چای تخمیری از آن جمله هستند.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: منابع غذایی پره بیوتیکها شامل موز، پیاز، پیازچه، سیر، موسیر، سیب، تره فرنگی، غلات سبوسدار، جو دوسر و انواع حبوبات است.
دکتر اسلامیان گفت: رژیمهای سرشار از غلات سبوسدار، میوه، سبزی، مغزها و دانهها میتواند فیبر کافی را برای بدن تأمین کند و میکروبهای مفید روده از این فیبر تغذیه میکند.
وی افزود: افراد مبتلا به چاقی و اضافه وزن، متعادل نبودن میکروبیوم روده را تجربه میکنند و کاهش وزن اصولی به برگشت تعادل میکروبها و بهبود جمعیت میکروبیوم روده کمک میکند.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: رژیمهای غذایی پرچرب با اسید چرب ترانس و اشباع بالا و رژیمهای غذایی پرکربوهیدرات با میزان قند ساده بالا منجر به برهم خوردن تعادل میکروبیوم روده میشود.
دکتر اسلامیان افزود: چربیهای ترانس در فست فودها، شیرینیها، بیسکوییتها، کیکها و مارگارین وجود دارند. چربیهای اشباع در کره، گوشتهای پرچرب، چربیهای حیوانی و شیرینیهای قنادی وجود دارند.
وی گفت: براساس نتایج پژوهشها مصرف پروبیوتیکها و پرهبیوتیکها میتوانند در بهبود برخی اختلالات گوارشی مانند نفخ، اسهال، یبوست، ریفلاکس، سندرم روده تحریکپذیر، عفونتهای تنفسی و بیماریهای التهابی روده نقش درمانی و مفیدی داشته باشند.