به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ در گفتگوی ویژه ۵ آذر ماه، با حضور آقایان سید محمود هاشمی معاون رئیس سازمان ملی استاندارد و رئیس مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران، محمدرضا نجفی منش رئیس کمیسیون بهبود محیط کسب و کار و رفع موانع تولید اتاق تهران، همچنین سید جواد حسینی کیا عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی (ارتباط تلفنی) وظایف سازمان ملی استاندارد و مشکلاتی که در این سازمان وجود دارد بررسی شد.
مجری ( آقای امیر اصلان خانی ): آقای هاشمی ،امروز رئیس جمهور وظایفی را به سازمان ملی استاندارد محول کردکه وظایف خطیر و ماموریت سنگینی است آیا بستر برای اجرای این مأموریتها در سازمان ملی استاندارد وجود دارد؟
هاشمی معاون رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: در جلسه شورای عالی استاندارد، بحث کیفیت به عنوان یکی از دغدغهها در سازمان ملی استاندارد مطرح شد.
وی افزود: سازمان ملی استاندارد، مرجع رسمی حاکمیتی در کشور است که عهده دار سیاستگذاری در بحث استاندارد و اطمینان بخشی نسبت به محصولات و خدماتی که در داخل تولید، و یا وارد میشود همچنین کالاهایی که صادر میشود است.
مجری: دستوراتی که رئیس جمهور امروز به آن اشاره کرده، این است که سازمان ملی استاندارد موظف شده بدون کمترین ملاحظه و مسامحهای از تولید یا توزیع کالای بی کیفیت و غیر استاندارد در کشور جلوگیری کند آیا شرایطی فراهم کرده اید؟
هاشمی گفت: مهمترین شاخص کیفیت در دیدگاه سازمان ملی استاندارد، رضایت مردم است؛ نظارت بر کیفیت برای سلامت، ایمنی و رضایت مردم، کیفیت برای تولید بهتر و بیشتر، همچنین کیفیت برای صادرات، از اولویتهای سازمان ملی استاندارد است.
وی گفت: از گذشته دور تاکنون، در هیچ دورهای مثل این دوره دغدغه مسئولان و اقداماتی که مسئولان در بحث کیفیت انجام داده اند نبوده و یا کمتر بوده است و معمولاً در سنوات گذشته، کیفیت فدای مصلحتهای جعلی، باندی و رانتی میشده، در این دوره عزم بر این است که رضایت مردم در صدر باشد.
وی با بیان اینکه خط قرمز ما در کیفیت، رضایت مردم است افزود: همانطوری که آقای رئیس جمهور اشاره کردند سازمان ملی استاندارد امین و وکیل مردم در بحث کیفیت، ایمنی و سلامت است و کالاهای بی کیفیتی که در داخل تولید و یا حتی وارد شود خط قرمز سازمان ملی استاندارد است.
مجری: آقای نجفی منش چه مشکلاتی در رسیدن به این خواستههای رئیس جمهور وجود دارد؟ با توجه به اینکه بر اساس قانون، سازمان ملی استاندارد به عنوان مرجع شناخته شده است برای بررسی کالاها و اینکه کیفیت کالاها حفظ شود همچنین کالای با کیفیت به دست مردم برسد. چه مسائلی وجود دارد؟
آقای نجفی منش رئیس کمیسیون بهبود محیط کسب و کار و رفع موانع تولید اتاق تهران گفت: یکی از وظایف اصلی هر حکومتی، تأمین امنیت خارج، تأمین امنیت داخل و استاندارد است یعنی وقتی کالایی میخری؛ مثل یک کلید برق، در تهران، بلوچستان و در هر جای دیگر، کیفیت باید یک اندازه باشد و همه مردم باید این اطمینان را داشته باشند کالایی استاندارد را به راحتی مصرف میکنند.
وی با اشاره به اینکه در مورد استانداردهای ۸۵ گانهای که آقای هاشمی اشاره کردند یک ایراد اصلی وجود دارد افزود: ما بدون توجه به اینکه استانداردهایی را که هم اکنون در کشور وجود دارد از اروپا کپی کردیم و آوردیم فارغ از اینکه آیا این استانداردها به درد مردم ایران میخورد یا خیر! در اروپا سرانه متوسط درآمد ۴۰ هزار دلار است، ماشینهای خیلی گران قیمت تولید میشود، اما در ایران درآمد دو سه هزار دلار بیشتر نیست.
نجفی منش اضافه کرد: یکی از این استانداردها این است که میگوید سیستم شما طوری باید طراحی شود که اگر از خط کشی عبور کنید به شما خبر دهد، این هم جزو این ۸۵ گانه اجباری است، سوال من این است آیا خط کشیهای ما در ایران استاندارد است که در رابطه با خودرو گفته شد؟ بنابراین هم راننده و هم خودرو گیج میشود. مثال دیگر، چراغ روز برای خودرو استاندارد دیگری است که برای کشورهایی است که نور کم دارند، اما این استاندارد برای ما اجباری است.
نجفی منش افزود: مثال دیگر، استاندارد برخورد خودرو با عابر پیاده است استانداردی که برای خودروهای جدید در ایران خودرو طراحی شده,، اما امکان طراحی این استاندارد در خودروهای قدیمی اصلا امکان پذیر نیست. زیرا زیرساختهای مربوط در ایران وجود ندارد.
وی اضافه کرد: استانداردها باید زیر ساخت داشته باشد در کشور ما یک آزمون جادهای وجود نداردکه خودرو بتواند در آن راه برود و آزمایش شود.
مجری: آزمون جادهای جزو وظایف سازمان ملی استاندارد است؟
آقای نجفی منش گفت: زمانی که وظیفه استاندارد نظارت بر کنترل است ابزارش هم باید وجود داشته باشد الآن شما یک آزمون میخواهید انجام دهید باید ماشین را بردارید بروید اروپا؟! هشت نه ماه زمان میخواهد برگردد به ایران، چرا تا حالا انجام نداده ایم درحالی که قابل اجرا هم بود.
وی افزود: برای اینکه من به وظیفه خود عمل کنم از آقای هاشمی و رئیس سازمان ملی استاندارد درخواست میکنم بستر و زمینه آزمون جادهای را در کشور ایجاد کنند، زیرا کار پیچیده ای نیست.
مجری: وقتی ابزار مهیا نباشد چطور آزمون خودرو انجام میشود؟
آقای هاشمی با بیان اینکه گفتههای نجفی منش را در زمینه نبود بستر برای آزمون خودرو تایید میکنم گفت:، اما در این دوره عزم بر این است که شرکتهای خودروساز به این سمت حرکت و بسترها را مهیا کنند ضمن اینکه، برخی از همکاران شرکتهای بازرسی و سازمان ملی استاندارد در حال آماده کردن این آزمایش ها هستند و رسالت آنها نیز بر این است تا برای محصولاتی که عرضه میکنند بتوانند استانداردها را تأیید و مهیا کنند.
وی افزود: در بحث آزمون جادهای و در راس آن آزمون تصادف، هم اکنون کارهای خوبی انجام شده و سازمان ملی استاندارد پیگیریهای خوبی انجام میدهد تا طبق روال گذشته استفاده از ظرفیتهای بین المللی آزمانها انجام شود.
مجری: شرکتهایی که به آن اشاره کردید همان شرکتهای ارزیابی هستند که حقوقشان را خودروسازها میدهند؟
آقای هاشمی گفت: شرکت های همکار, نهادهای ارزیابی اعتبار انطباقی هستند که بخشی از رسالت سازمان ملی استاندارد به آنها تفویض می شود و از این شرکتها با عنوان " نهادهای همکارِ استاندارد" یاد می شود.
مجری: این شرکتها در ازای فعالیتی که انجام می دهند حقوقشان را از آن خودروساز و آن شرکت می گیرند به نوعی اینجادرباره آن کاری که باید انجام بشود شک و شبهه ایجاد می شود.
هاشمی گفت: این رابطه ای که شما به آن نقد دارید یکی از مصوبات امروز شورای عالی استاندارد بود که رابطه بین آزمونگر و تولیدکننده را قطع کند، این فرآیند از خود آزمونگر اما به صورت غیرمستقیم است یعنی آزمونگر نمی داند در کدام آزمایشگاه محصول و یا کالایی که می خواهد آزمون کند آزمون واقع می شود.
در ادامه همین بحث
آقای نجفی منش فعال اقتصادی گفت: ما استانداردهای 85گانه را از اروپا آوردیم، ما اکنون دانشکده خودرو در کشور داریم استادان بسیار خوبی در این دانشکده هستند می توانند به استادان دانشگاه بگویند استانداردهای اروپا را انطباق دهید ببینید کدامش با شرایط ایران مناسب است و این که اگر هم می خواهید شما استاندارد را عوض کنید باید زمان بگذاریم یعنی بگوییم آقای خودروساز، من این استاندارد را از یکی دو سال دیگر می خواهم اجرایی کنم، برویم وسایل کارش را فراهم کنیم، یک دفعه می گوییم این استاندارد از یک ماه دیگر اجرایی می شود با افتخار هم می گوییم این تولید را متوقف کردیم، این چه کاری است
وی افزود: خوشبختانه ایران اکنون دهمین رتبه خودروسازی در دنیا را پیدا کرده اکنون ما از این مسئله ناراحت باشیم و تولیدش را متوقف کنیم، بنابراین اکنون حتی مجوز شماره گذاری که استاندارد می دهد یک ماهه است این حداقل باید یک سال فرصت داشته باشد بتواند کارش را انجام بدهد.
نجفی منش ادامه داد: یعنی ما استانداردهای خوب می گیریم خیلی هم خوب است و باید به روز شویم اولاً 1- برای خودروهای جدید و خودروهایی که تازه داریم طراحی می کنیم، اکنون خودروهایی که جدید طراحی شدند اما آن خودروی قبلی که دارد تولید می شود و عمده ابزار آن مردم هستند که درآمد بالایی هم ندارند آن را داریم حذف می کنیم آن بنده خدا نمی تواند پول خودروی گرانتر بدهد باید برود موتور سوار شود باید روی آن تجدید نظری داشته باشیم و ما هم آمادگی داریم که آقای هاشمی و در مؤسسه استاندارد جلساتی بگذارند، حتماً برویم کار کارشناسی انجام دهیم و بگذاریم تولید و کار انجام شود. بیانات رئیس جمهور کاملا درست است اما این نیست که از فردا صبح بگوییم همه چیز قطع شود بلکه با زمان و برنامه باید انجام شود.
مجری: آقای حسینی کیا بستر لازم برای تحقق خواسته های رئیس جمهور که قانونی هم است آیا در سازمان ملی استاندارد وجود دارد؟
آقای سید جواد حسینی کیا عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در ارتباط زنده تلفنی با این برنامه گفت: قطعاً بالفعل بخشی از آن وجود ندارد زیرا استاندارد ندای مردم و حاکمیت برای اعمال قانون که همان کیفیتِ است از یک سو باید الزامات و زیرساخت را فراهم کند، ما اکنون دهمین خودروساز دنیا شناخته شدیم قاعدتاً برخی از زیرساخت های لازم را برای آن کیفیت های 85گانه و بعد هم می رود بالای 100 و مثلاً 15 گانه نداریم ایجاد زیرساخت یک روزه و دو روزه نیست.
وی افزود: امروز این کار در شورای عالی استاندارد از سوی ریاست جمهوری آغاز شد و سازمان ملی استاندارد مکلف به این شد که زیرساخت های لازم را با اعمال قانون و بدون اغماض ایجاد کند، این می تواند فتح بابی برای این باشد نه در حوزه خودرو بلکه در همه حوزه ها, نیازمند این هستیم که قانون اعمال شود.
حسینی کیا ادامه داد: اینکه امروز در همه حوزه ها بویژه بحث خودرو صدای مردم از کیفیت پایین خودرو بلند شده، یک بخشی از آن برمی گردد به آن اعمال نشدن قوانین استاندارد, استاندارد هم یک شبه نمی شود اگر شما امروز در خودروسازی را ببندید وضع ما نابسامان تر خواهد شد، بنابراین باید برویم به این سمت الزام کنیم خودروسازان اول 85گانه را انجام دهند بعد مراحل بعدی آن انجام شود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: موارد دیگری هم است فقط خودرو نیست، منسوجات است، بحث غذاست. امروز غذای حلال در دنیا مطرح می شود استاندارد یک مقوله فرابخشی است که همه ابعاد زندگی بشر را دربر می گیرد، به نظر می رسد که در این حوزه، استاندارد رسالت بسیار بزرگی دارد، زیرا مردم وقتی واژه استاندارد را روی کالایی می بینند اعتمادشان جلب می شود که این کیفیت لازم را دارد و از سوی دیگر ارزش افزوده ای به آن کالا می دهد یعنی اگر یک کالایی مهر استاندارد ندارد صد تا یک تومانی قیمش است وقتی مهر استاندارد پیدا می کند سه چهار برابر ارزش افزوده پیدا می کند .
وی ادامه داد: امروز استاندارد حدود 12 هزار آزمایشگاه همکار دارد که مرتب کالاهایشان را می دهند استانداردسازی کنند و همین آزمایشگاه ها به دلیل همین ارجاعاتی که شده در سال گذشته حدود 20 هزار میلیارد درآمد کسب کرده اند این هم یک نکته ای است که برای آنها باید الزامات ایجاد کرد ضمن اینکه خود استاندارد دارد به یک سمتی که در همه حوزه ها نقشش را شفاف تر از گذشته بدون اغماض با ایجاد سامانه هایی که قابل رصد باشد ایفا بکند.
مجری: به خودرو اشاره شد اما موضوعات مهم دیگری مثل خدمات پس از فروش وجود دارد مسائلی است که مردم در مورد کالاهای مختلفی که خریداری می کنند از لوازم خانگی تا خودرو و موضوعات دیگر که در موردش گلایه دارند، در مورد این قضیه ورود سازمان استاندارد باید چگونه باشد؟
حسینی کیا گفت: قطعاً در بحث خدمات پس از فروش یکی از نکات کلیدی است که آقای رئیس جمهور هم امروز به آن اشاره کردند که در این حوزه خیلی مشکل داریم، وقتی که خدمات پس از فروش بیاید یعنی آن کالای اولیه را درست تضمین کردیم.
وی افزود: وقتی یک شرکتی سینه سپر می کند که می گوید من دو سال این کالا یا این تولید را ضمانت می کنم یعنی من به تولید خودم اعتماد دارم اما امروزه به آن اندازه نیست، بنابراین نقش استاندارد می تواند کیفیت کالا را با آن خدمات پس از فروش بالا ببرد و به مردم اطمینانی بدهد که کالایی که تولید می شود خدمات پس از فروش دارد یعنی کالا از کیفیت بالایی برخوردار است.
مجری: در مورد دستورهایی که رئیس جمهور امروز به سازمان ملی استاندارد صادر کردند آیا زمانبندی هم وجود دارد ؟ آیا در یک بازه زمانی باید این بسترها فراهم شود؟
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ادامه داد: قاعدتاً همه دولت ها برای دولت خودشان برنامه ریزی می کنند، دولت سیزدهم هم به این روال است آقای رئیس جمهور در جلسه امروز هم گفتند که از فردا استاندارد کار خودش را با قوت و قدرت پیگیری و شروع کند و امیدواریم که یک فرآیند دو ساله ای را بتواند در حوزه استاندارد مخصوصاً در حوزه خودرو سر و سامان جدی برسد.
مجری: آقای هاشمی یکی از موضوعاتی که وجود دارد آقای حسینی کیا هم به آن اشاره کردند بحث خدمات پس از فروش است در بحث خدمات پس از فروش لوازم خانگی که مردم بیشتر با آن سر و کار دارند یا بحث خودرو ,ممکن است گلایه هایی وجود داشته باشد که مردم انتظار دارند با توجه به مبلغی که بابت این کالا پرداخت می کنند بتوانند خدمات پس از فروش قابل توجهی را دریافت کنند ساز و کار شما برای اینکه این خدمات هم استاندارد باشد چیست؟
هاشمی رئیس مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران گفت: در بحث خودرو در مهرماه سال گذشته سازمان ملی استاندارد ورود کرد، جلسات متعددی را با خودروسازها برگزار کرد در آذرماه به توافقی با خودروسازها رسیدند و بعد از آن متعاقب به آن فرمان هشت ماده ای آقای رئیس جمهور به این سمت رفت که بحث کیفیت در خودرو را به جد پیگیری کنند و من فکر می کنم حدود 10 ماه تا یک سال زمان برد تا شروع شد و بحث توقف تولید را در واقع مطرح کردند.
وی افزود: آقای رئیس جمهور در جلسه شورای عالی استاندارد قبل و این جلسه تأکیدشان بر کیفیت است هیچ کالای بی کیفیتی هیچ محصول بی کیفیتی تولید و عرضه نشود این هم ناظر بر همین است پس سازمان ملی استاندارد یک شبه ورود نکرده است.
هاشمی ادامه داد: از زمانی که آقای رئیس جمهور به رئیس جدید سازمان ملی استاندارد حکم داد و شروع به کار کرد به دغدغه های مردم که وجود داشت ورود کرد و الحمدلله رضایت خوبی هم در نزد مردم حاصل شد.
وی گفت: در بحث خدمات پس از فروش هم که اشاره شد معمولاً تولید کنندگان کالا و محصولاتی را که تولید می کنند خیلی الزامی برای خدمات پس از فروش ندارند یا اگر محصولاتی را عرضه می کنند شروطی را می گذارند که من و شما وقتی محصولات را می گیریم ممکن است که مشمول این خدمات پس از فروش نشود، اما اینجا الزام است تولیدکنندگان بعد از این ناظر به کالا و خدماتی که تولید می کنند مخصوصاً کالا، لوازم خانگی که امروز یکی از مصوبات بوده سازمان ملی استاندارد نظارت خواهد داشت که ان شاءالله خدمات پس از فروش هم به تهیه کننده یا مصرف کننده برسد و رضایت مردم در این مصوبه مدنظر بوده که سازمان این را دنبال می کرد.
مجری: آیا الزامی را برای خدمات پس از فروش خواهید داشت؟
هاشمی افزود: ناظر بر رویه ها و دستورالعمل هایی که در این خصوص ایجاد شده نظارت بر این خدمات به صورت مقطعی و مستمر در واقع اتفاق خواهد افتاد.
مجری: یکی از موضوعات دیگری هم که در قانون وجود دارد، موضوع کنترل بر کیفیت کالاها در مبادی ورودی و کالاهای وارداتی است, برای این موضوع چه اقداماتی انجام شده؟
رئیس مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران گفت: کالاهایی که وارد می شود در همه مبادی آزمایشگاه هایی داریم که بحث کیفیت محصولات را آزمون می کنند و این کیفیت ناظر به استانداردهای ملی و بین المللی است آنهایی که استانداردهای ما را پاس می کند این محصولات وارد کشور می شود.
مجری: در گمرکات آزمایشگاه های کالاهای مختلف وجود دارد؟
هاشمی افزود: بله. آزمون هایی که انجام می شود در دامنه های مختلف، آزمایشگاه هایی مستقر هستند، بعضاً آزمایشگاه هایی وجود دارد که 400 تا محصول را می تواند آزمون کند، ناظر بر نیاز کشور, وقتی که کالایی وارد می شود آزمون با اولویت, باکیفیت و با دغدغه ای که وجود دارد انجام می شود.
مجری: این مدلی که هم اکنون اجرا می شود با توجه به حجم کالاهای بی کیفیتی که در داخل یا بعضاً وارد می شود آیا کافی است؟
رئیس مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران ادامه داد: در خصوص تعداد آزمایشگاه ها ما ناظر به نیازهای استان ها و مبادی ورودی کالاهایی که به کشور وارد می شود یا خارج می شود هستیم ناظر به نیازهای استان ها هر چقدر ظرفیت نیاز داشته باشند در مرکز ملی تعیین صلاحیت برای افزایش آزمایشگاهی این اتفاق می افتد اما بحث نظارت بر این آزمایشگاه برای دقت در آزمون ها, از برنامه های جدیست که سازمان بحث نظارت بر اجرایش را دنبال می کند.
مجری: اگر این کالایی که وارد شده استاندارد لازم را نداشته باشد شما این کالا را مرجوع می کنید؟
هاشمی افزود: کالایی که کیفیت نداشته باشد وارد کشور نمی شود در همان جایی که متوقف شده به کشور ثالث برگردانده می شود.
مجری: این اواخر چنین موضوعاتی را داشتید؟
وی گفت: بسیار داشتیم سازمان ملی استاندارد در این خصوص با هیچ واردکننده درشت و کوچکی هیچ ملاحظه ای نداشته زیرا کیفیت برایش اولویت بوده است.
مجری: آقای نجفی منش آیا اینگونه است یعنی کالا مرجوع می شود به کشور دیگر؟ آیا بهتر نیست زمانی که ثبت سفارش انجام می شود کالا به صورت نمونه وارد شود آزمایش شود بعداً آن کالا وارد کشور شود اکنون روند را چه طور می بینید؟
آقای نجفی منش فعال اقتصادی گفت: روند درست این است که کالا در مبدأ بازرسی, کنترل و وارد کار شود اما ما چون امکانات نداریم و حتی امکانات آزمایشگاهی مان هم اصلاً قوی نیست یعنی یک آزمون هایی چندین هفته طول می کشد تا جوابش برگردد و کلی از این تولیدکنندگان که قطعات یدکی اینها را می آورند واقعاً از این قضیه به ما شکایت می کنند آنها را هم باید تقویت کنیم.
وی افزود: اما بحث اصلی که ما نباید از آن غافل شویم، که با چه ابزاری داریم کنترل می کنیم آقای حسینی کیا هم گفتند استاندارد 85گانه بعضی از آنها اصلاً به درد ایران نمی خورد بعد هم می گوییم مطابق این هم تولید کنید، حتی استانداردهایی هم که اکنون وجود دارد اینها خیلی زمان شان گذشته است ما استانداردهایی داریم 10، 20 و30 سال از زمانش گذشته، علم و فناوری حداقل برای هر 5 سال یکبار اینها به روز بشوند زیرا دائماً دارد روزآمد می شود و اینها از نظر فنی و فناوری بالا می آیند.
مجری: اکنون استانداردها برای چند سال پیش است؟
نجفی منش گفت: بعضی از آنها بیشتر از20 سال است.
مجری: آقای دکتر (آقای هاشمی) اینها را به روز نمی کنید؟
هاشمی رئیس مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران گفت: اینکه اشاره کردند استانداردها دائماً در حال به روز شدن است این طور نیست که متوقف شود بالاخره رسالت معاونت استانداردسازی در سازمان ملی استاندارد همین است ضمن اینکه هم در نهادهای بین المللی این استانداردها به روز می شود و هم در کشور, ما ناظر به شرایط کشور و بوم و منطقه هستیم بالاخره استانداردها به روز می شود این طور نیست که استانداردها خیلی قدیمی باشد اما نکته ای که در بحث استاندارد و یا مجوزی که اشاره کردند باید بگویم که در کشور ما صدور مجوز برای یک مجموعه ای از گذشته تقریباً 20 ماه، 24 ماه زمان می گذرد، در 5 ماه گذشته با تغییر در شیوه نامه ها, این زمان فکر می کنم تا پایان سال به 8 و نیم تا 12 ماه برسد، تقریباً به نصف کاهش پیدا می کند.
وی ادامه داد: از همه ظرفیت های متعالی، فنی و تخصصی کشور, سازمان ملی استاندارد هم استقبال و هم استفاده می کند.
آقای نجفی منش فعال اقتصادی در پایان گفت: ما اگر همین نتیجه را امشب از فرمایش ایشان داشته باشیم و کار کنیم و باید به ایرانی، توان ایرانی و به دانش ایرانی اعتقاد داشته باشیم یعنی همین طور به جلو نرویم و از خارج بیاوریم و بعد بگوییم آقا انجام بده, که نمی شود.