پخش زنده
امروز: -
آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، برای ساماندهی کسب وکارها و ارتقای امنیت معاملات در فضای مجازی، زیرساخت های فنی قابل اطمینان فراهم واقدامات وزارت خانه شفاف می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، میهمان برنامه دیشب " فرامتن" شبکه تلویزیونی افق بودند ودرباره برنامههای دولت در تقویت اقتصاد دیجیتال گفتگو کردند.
این گفتگو به این شرح است:
مجری: جناب آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات شب شما بخیر خوش آمدید این آییننامه چگونه و بر چه اساسی تدوین شده است.
آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: اساس نوشتن این آیین نامه بحثی است که دراین دولت برای تقویت اقتصاد دیجیتال انجام گرفته، مطابق اصل ۱۳۸ قانون اساسی اختیاراتی از هیئت وزیران به گروه کوچکتری از اعضای دولت و وزرای محترم به نام کارگروه اقتصاد دیجیتال دولت در دی ماه گذشته واگذار شد و بر طبق اون برنامههای ویژهای برای توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور در دستور کار آن کارگروه ویژه قرار گرفت یکی از مواردی که ما از طریق آن کارگروه را دنبال میکردیم از قبل این بود که چگونه میتوانیم کسب و کارهایی که در کشور مبتنی بر سکوهای داخل کشور فعالیت میکنند رو رونق بدهیم و تسهیل بکنیم امرشان را در نهایت با تبادلات با ارزش بالاتر با ایجاد اطمینان برای مردم بتوانند فعالیت مناسبی رو انجام دهند عملاً اتفاقی که افتاد این آیین نامه که تدوین شده بود با کمک وزارت خانههای مختلفی که مسئولیت دارند در آبان ماه در اواسط آبان جاری یعنی خیلی اخیر یعنی دو سه هفته گذشته بعد از اینکه مراحلش انجام شد و در کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال دولت مورد تصویب قرار گرفت و به تایید رئیس جمهور محترم هم رسید و توسط معاون اول محترم برای اجرا ابلاغ شد و تمامی وزارتخانههای که در آن دارای تکلیف هستند.
مجری: این وزارتخانهها چه وزارتخانههای هستند حالا صدا و سیما رو میدونیم.
آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: بله صدا و سیما هست، به اصطلاح معاونت علمی هست، صندوق نوآوری و شکوفایی و بانک مرکزی هست اینها در واقع اعضایی از دولت هستند که غیر از وزارتخانه هستند، شش وزارتخانه هم عضو آن هستند وزارت ارتباطات وزارت صمت وزارت ارشاد وزارت تعاون و وزارت صنعت معدن تجارت فکر میکنم ۶ تا را گفتم.
مجری: متشکرم به سکوها اشاره کردید منظور از سکو چه هست توی خود آیین نامه ماده ۱ تعریف کرده بفرمایید که مردم هم بدانند.
آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: سکو مکانی است که میزبانی میکند و فروشندگان عرضه کنندگان و استفاده کنندگان از یک خدمات، کالا یا محتوا را به صورت برخط یعنی در واقع مثل محلی است که مردم میروند آنجا خرید و فروش شان رو انجام میدهند، محتواشون رو دریافت میکنند میگذارند در معرض عموم یا این که بر مبنای تعاملات که در به شکل شبکه اجتماعی و ... دارند، میتوانند کسب و کاری رو داشته باشند برای فروش اینها همه مصداقهای سکو هست، الزاماً به معنی یک فروشگاه اینترنتی نیست به معنای مکانی است که فروشگاه اینترنتی متعدد میتوانند بدون هیچگونه تبعیض و مشکلی با مخاطبشان در ارتباط قرار بگیرندو میزبانی این، توسط سکو انجام میشود.
مجری: آمار خاصی وجود دارد از کسب و کارهای مجازی در وضعیت فعلی که بتوانیم ساماندهی شان بکنیم و البته طرحهای تشویقی که بعداً خواهم پرسید.
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: آمارها بسیار متعدداست، دلیلش هم این است که در سکوی خارجی ما هیچ احاطه محتوایی واقعا نداریم هر چیزی رو میگذاریم بر اساس حدس و گمان شاید آماری که مرکز ملی فضای مجازی آقای دکتر فیروزآبادی اعلام کردند یکی از معتبرترین آمارها باشد.
مجری: بیشتر خارجیها فکر کنم آمار ما رو داشتند و به طبع میزبان بودند.
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: بله میزبان آنها بودند واز نظر مسائل فنی محدودیتهایی که آن سکو برای همه دنیا ایجاد کرده امکان این نیست که شما آمار دقیق داشته باشید، اما ما در کشورمسئول رونق دهی فضای کسب و کار داخلی خودمان و اطمینان بخشی برای مردم در معاملات شان در خریدهایشان، در فعالیتهایی که انجام میدهند، هستیم. دولت این وظیفه را به عهده دارد که بتواند این رو تسهیل کند و اطمینان بخشی کند و تسریع کند خدمات چیزهایی که در این آیین نامه مورد توجه قرار گرفته، همه آن از این جنس هستند که نوعی اطمینان به کسب و کارها اطمینان به مردم و اطمینان به سکو برای ارائه خدمات بهتر و روابط متقابل بین اینها بوده.
مجری: خوب شما سه تا فاکتور و فرمودین تسهیل اطمینانبخشی و تسریع از اطمینان بخشی شروع بکنید.
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: برای اطمینان بخشی شاید از مهمترین مسائل که وجود دارد حفظ حریم خصوصی کاربران و کسب و کارهاست که هم به اصطلاح مطابق مصوبهای که از قبل برای قانونی است که برای حوزه تجارت الکترونیک وجود داره هم به اون اتکا شده، در یکی از بندها مشخصاً دادههای کاربر را که باید ازآن حفاظت بشود، مورد توجه قرار داده، که هیچ وقت به صورت غیرمجاز مورد استفاده قرار نگیرد. نکته بعدی آن است که موقعی که شخصی که آنجا داره یک خدمتی عرضه میکند یا محتوایی عرضه میکند کالای میفروشد مشخص باشد هویتش چیست، آن وقت بر مبنای این هویت اطمینان بخشی به کاربری که آن کالا را خریداری میکند وجود دارد.
مجری:یعنی به نوعی حمایت از مصرف کننده هم میشود.
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات:حمایت از مصرف هست، حمایت ازعرضه کننده هست وحمایت ازعرضه کننده، به این معنی که بستههای در واقع تشویقی از جهت همان حوزه پرداختی که در واقع تسهیل امر پرداخت را بکند. حالا در واقع تیزر اولیه که شما مطرح کردید این بود پس پرداخت امکانش به وجود بیاید، پرداخت امانی به وجود میآید به این معنی که ما این امکان را داشته باشیم که یک نفری را امین خود، سکو را امین خود، مثلا من جنس را میفروشم تا وقتی که گیرنده تایید نکند پولم را نتوانم از آن بگیرم، این خوب یک اطمینانی را به مردم میدهد و از این جهت که معامله شان معاملهای است که در واقع یک واسط مورد اطمینانی بر انجام این معامله پرداختی وجود دارد درگاههای پرداخت برای اینها هست مطلبی هم که الان در شرایط فعلی مطابق این آیین نامه تصویب شده است برای بحثهای مالیاتی علاوه بر پرداخت بحثهای مالیاتی کسب و کارها که اینجا میروند قرار میگیرند.
مجری: قبل از مالیات اجازه میدهید که من این سوال را بپرسم راجع به تسهیل فرمودین تسهیل مجوزهای درواقع فروشندگان کالا آیا خدایی نکرده باعث ایجاد مثلاً فعالیت غیر قانونی نمیتواند برایشان بشود یا اینکه در نظر گرفتید.
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: تسهیل مجوز به این معنی است که اگر کسی در یک سکویی ثبت نام انجام بدهد ما به توان این ارتباط را برقرار کنیم با سامانه مجوزها که اگر آنجا مجوزی دارد بتوانیم بهش تاییدیه بدهیم که این یکی از کسب و کار مورد تایید درگاه مجوزها است اگر آنجا تاییدیه ندارد کسب و کار فرض بفرمایید خانگی است، یک مجوز برای کسب و کار خانگی برایش به صورت خودکار صادر بشود این مزیت چیست مزیتش این است که از مزایای قوانین و مقررات مربوطه در کشور برای حمایت از کسب و کارها در وزارت صنعت معدن و تجارت در مصوبات مجلس در هر جایی هست میرتواند بهرهمند بشود از این موضوع و از طرف دیگر یک اطمینان بخشی دیگر برای کسی که از که ازش خرید میکند هم وجود دارد.
مجری: خوب روند اعتباریابی به چگونه است؟
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: رویههایی که سامانه درگاه ملی مجوزها دارد رو ما سامانه آن را باید امکانی رو برای اتصالش به سکوهایی که مورد تایید و مشمول این برنامه هستند قرار بدهیم.
مجری:فکر میکنم این جزو واجبات است.
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: بله بحث فنی است که در الان حال انجام است، چون زمان میبرد بالاخره این دوتا سامانهای که دوتا که خیر یک سامانه کلیدی که سامانه مجوزهای کشور است یک سامانههای دیگری که در کشور سکوهای خدمات این حوزه هستند و مشمول اند و سکو بزرگ هستند و چارچوب دار و مشخصی هستند بتوانند از این ظرفیت استفاده کنند حالا اشاره هم خواهم کرد که مزایایی هم برای کسب و کارهایی که در این حوزه وارد بشوند خواهد داشت از نظر مالیاتی.
مجری:سوال من این است مشوقها چه است؟
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: مشوقهایی که برای کسب و کارها وجود دارد هم از نظر مالیاتی فرض بفرمایید الان مطابق این چهار چوبی که الان وجود داره اگر کسب و کاری که در آن جا میرود قبلتر در یک فضای کسب و کاری خارجی بوده و سکوی خارجی بوده مالیات پرداخت نمیکرده الان هم به این اجازه داده شده که تا حدود دو میلیارد تومان در واقع کسب درآمد از مالیات معاف باشد این چیزی است که تا ۳۰ برابر حداقل حقوق و دستمزد برابر حقوق و دستمزد پنج میلیون و ششصد در ماه حداقلش هست در سال چیزی ۶۷ تا ۳۰ برابر که در حدود دو میلیارد تومان میشود یعنی کسی اگر باشد نیاز ندارد که مدارک مالیاتی رو مطابق این آیین نامه.
مجری: تا چند سال؟
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: تا دوسال این اجازه داده شده.
مجری: که در واقع آن کسب و کار نوپا جان بگیرد؟
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات:هم جان بگیرد هم بلاخره برایش از مشتریانش چهارچوب اش یعنی دولت میخواهد بتوانند کمک بکند که اینها در واقع حرکت خودشان را با استفاده از ابزارهای نوآورانه برای توسعه کسب و کارشان مشتریان جدیدشان، رونق کسب و کارشان در پی بگیرد.
مجری: آقای دکتر نظرات کارآفرینان، فعالان این عرصه و پرسیدین؟
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ما در برنامههایی که برای تدوین این داشته ایم با فعالان این حوزه هم در تماس بودیم، ولی فکر میکنم اگرهر کس دیگری هم باشد به ما بتواند کمک کند ما استقبال میکنیم که برای ادامه این مسیر.
مجری:خیلی هم عالی خیلی استقبالتون قشنگ بود به خاطر همین تماس گرفتیم با سرکار خانوم مینا مهرنوش، کارآفرین.
مجری: (مصاحبه تلفنی با کارآفرین در برنامه) آقای خوانساری لطفا نکاتی که خانم مهرنوش فرمودند را پاسخ بدهید لطفا.
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: بسیار خوب، مواردی که فرمودند موارد درستی است که من از آخرین مورد شروع میکنم بحثی که د رمورد مسائل قضایی وحقوقی بود ما تو همین ایام مکاتبهای را آقای دکتر زارع پور داشتند با دادستانی که شعب ویژهای را برای رسیدگی به موضوعات حوزه سکوهای داخلی و اتفاقاتی که رویشان میافتد مشخص بکنند که در این شعب در واقع مسائل ومشکلاتی که هست با یک آگاهی بیشتری از جنبه رسیدگی و سرعت بیشتری مورد بررسی قرار بگیرد.
مجری:خوب این میشود مساله پیگیریش، پیشگیری؟
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات وفناوری اطلاعات:عرض میکنم حالا شما این را مقایسه کنید با شرایطی که در سکوی خارجی اگر اتفاقی میافتاد اون موقع.
مجری:آن موقع دیگر اصلا قابل پیگیری نبود.
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات وفناوری اطلاعات:هیچ پاسخگویی وجود نداشت حالا آماری که پلیس فتا در این حوزه دارد آمار خیلی بالایی از کلاهبرداری.
مجری:که در جرائم سایبری؟
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات وفناوری اطلاعات: جرائم سایبری است که در سکوهای بین المللی اتفاق افتاده برای ایرانیانی که آنجا در حجم خیلی گسترده، ولی با مبالغ کم خریدهایی انجام دادند دستشان به این سادگی به جایی برای احقاق حقشان نیست این از جنبه رسیدگی اش، از جنبه پیشگیری هم ما بحثی که در سکوهای داخلی داریم این است که افراد خوب اگر با احراز هویتشان دارند وارد میشوند با شماره موبایلشان واردمی شوند دارند فعالیت میکنند آن جا معلوم است که شرایطتشان به چه شکل است هر چند این را ما به عنوان یک نقطه اطمینان بخش میبنیم نه نقطه مانع برای کار فردی که در آن مجموعه میرود قرار میگیرد در خصوص این که چه ضمانتی برای این موضوعات وجود دارد ما از دو هفته پیش شاید این نکته ظریفی باشد.
مجری:همه یک مقدار نگران آن ضمانت؟
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات وفناوری اطلاعات: بله عرض میکنم، ده روز تقریبا از زمانی که آقای رئیس جمهور این را تایید کردند آقای رئیس جمهور در جلسه دولت این را پیگیری کردند و به ریئس کارگروه اقتصاد دیجیتال که آقای دکتر زارع پور وزیر ارتباطات هستند دستور ویژه دادند که این موضوع را پیگیری کنند و رصد کسب وکارها را داشته باشند و مشکلات وموانعشان را با جدیت از طریق ظرفیتهایی که به وجود آمده بروند برطرف کنند که در اخبار آمد فکر میکنم که جلسه ۲۲ آبان دولت بود یک شنبه گذشته که بعد از آن خبرش منتقل شد، خب یک نقطه امید بخشی است که رئیس جمهور برایشان این موضوع، چون موضوع مردم است دارای اهمیت است آقای دکتر زارع پور به همه وزرایی که تکلیف در این آئین نامه دارند نامه مکتوب زدند بندها رو یادآوری کردند. تقاضای نماینده تام الاختیار کردند ما در هفته جاری دو جلسه با نمایندگان دستگاهها داشتیم به جهت پیگیری این که تکالیف شان را زمان بندی اش را اعلام کنند به محضی که یک سایتی را در دست اجرا قرار دادیم که بتوانیم اخبار، رویدادها و اعلامیه این حوزه را بگذاریم و از آن طرف هم به دنبال راه اندازی یک مرکز تماس هستیم که این مشکلات و موانعی که کسب وکارها و مردم در استفاده از امکانات سکوهای داخلی براساس این آئین نامه برخورد میکند، بتوانیم ثبت و ضبط کنیم و پیگیری کنیم، چون نقطه تماس کارگروه اقتصاد دیجیتال در واقع در وزارت ارتباطات سازمان فناوری اطلاعات است به جهت اجرای مفاد این آئین نامه این ظرفیتهایی بوده که تا الان پای کار آوردیم به جهت اینکه بتوانیم اطمینان بخشی کنیم که دستگاههای مختلف تکالیفشان را قطعا دنبال میکنند و شاید من بخواهم قیاس بکنم، شبیه به موضوعی پنجره واحد خدمات دولت هوشمند داشتیم که دستگاههای مختلفی که حدود ۱۷۳ دستگاه که تکالیف داشتند در قانون که بیایند و متصل بشوند با همکاری صداوسیما بخش عمدهای از این علی رقم اینکه هنوز زمان تا دی ماه برای اجرای کاملش هست.
مجری:با تمدیدش؟
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات وفناوری اطلاعات: با تمدیدش وهمه چیز و میخواهم عرض کنم که یکی از ضمانتهای مهم شفاف سازی اقدامات وزارت خانه و نقش رسانهها برای ما در این حوزه خیلی مهم است یک بخش از تکالیف به عهده وزارت ارتباطات است. مثلا یکی از مهم ترینشان چه سکوی مشمول میشود؟ انواع سکوهایی که مشمول میشوند چی هستند؟ ما ضوابط مربوط به سکوی مشمول را مشخص کردیم. هفته گذشته اعلام عمومی کردیم سکوهایی که علاقهمند هستند خود اظهاری بکنند اول که ما سریعتر بتوانیم ارزیابی بکنیم، تا امروز هم که من بررسی میکردم ۱۰ تا سکو در داخل کشور اعلام آمادگی کردند حالا صرفه نظر از آن حالا نشان میدهد که خوب مورد اقبال سکوها هست، چون هم معافیت مالیاتی برای سکوها دارد هم جذب مخاطبش را بالا میبرد.
مجری:تازه به قول خانم مهرنوش (مصاحبه کننده تلفنی کارآفرین) هنوز چندان مردم نمیشناسند حالا یک بازوی کمک کننده برای شناخت این سکوها صداوسیما هست که شما هم الزام کردین دیگر چه هست.
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات وفناوری اطلاعات: صداوسیما، رسانهها هست، از آن طرف میکنم که خود دستگاهها حسب دستوری که رئیس جمهور دادند، پیگیریهایی که بالاخره موظف هستند بروند دنبال کنند تکالیف به عهده شان هست ما از آنها خواستم که زمان بندی اقداماتشان را برای آئین نامه تکمیلی که برای اجرا هست و نحوه اجرا، چون مردم بالاخره باید استفاده در اجرای این آئین نامه بدانند ما که دنبال کاغذش نیستیم که، کاغذ مسیر را برای اجرای ما تسهیل میکند والا دستگاه این اجازه را فراهم میکند از جانب هیات دولت که بروند یک امری را برای مردم به صورت تسهیل وتسریع شده هم سرعت وهم راحتتر بروند انجام بدهند فکر میکنم که آن کسانی که فرض بفرمایید بستههای تبلیغاتی در این دیده شده آن کسانی که مشتریانشان را بالاخره ارتباطاتی داشتند بتوانند بسته تبلیغات پیامکی داشته باشند که بتوانند به آنها پیامک بزنند که این خونه جدید من یا آدرس جدید من در این سکوی داخلی است که میتوانید آنجا با خیال راحت اگر تا حالا از من در سکوی خارجی خرید میکردید اینجا خریدتان را یا تعاملتان یا خدمتی که من میدهم را بروید و دنبال بکنید.
مجری: نکته دیگری هم که کارآفرین خانم مهرنوش بهش اشاره داشتند این بود که به خاطر منفعتهایی که این طرح خوب میتواند داشته باشد ممکن است استقبال خیلی زیادی بشود چه کردید خدایی نکرده گزینشی نشود میزبانی این سکوها یا رانت ایجاد نشود؟
میهمان برنامه آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات وفناوری اطلاعات: سکوهایی که به اصطلاح هستند ما نحوه شناسایی سکوها و ضوابطشان خیلی شفاف اعلام کردیم در سه بعد مختلف اینها را مورد سنجش قرار میدهیم مردم چه قدر راضی اند به این معنا است که حضور دارند ومعامله میکنند و ما ابعاد مختلف این را به عنوان ارزیابی اعلام کردیم و مصدر خود ارزیابی اشم را هم گفتیم و از آن طرف هم زیرساختهای فنی شان چه قدر قابلیت اطمینان دارد
مجری: مچکرم از آقای محمد خوانساری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات