موفقیت پژوهشگران کشور در زمینه دستاوردهای سلولی برای درمان انواع بیماریها
طب بازساختی با استفاده از سلولهای بنیادی در درمان بیماریها، موفقیت های چشمگیری بدست آورده است. ازجمله می توان به درمان ناباروری و تولید کیتهای تشخیصی و برخی تجهیزات آزمایشگاهی اشاره کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، از سلولهای بنیادی، به نام «مادر تمام سلولها» یاد میشود؛ چرا که این سلولها توانایی تبدیل به تمام سلولهای بدن را دارند. این سلولها قادر به خود نوسازی (Self Renewing) و تمایز (Differentiating) به انواع سلولها از جمله سلولهای خونی، قلبی، عصبی و غضروفی هستند.
این سلولهای پرتوان همچنین در بازسازی و ترمیم بافتهای مختلف بدن بدنبال آسیب و جراحت موثر بوده و میتوانند به درون بافتهای آسیب دیدهای که بخش عمده سلولهای آنها از بین رفته است، پیوند زده شوند و جایگزین سلولهای آسیب دیده شده و به ترمیم و رفع نقص در آن بافت بپردازند.
سلولهای بنیادی را بر اساس خصوصیات و ویژگی به سه دسته «سلولهای بنیادی جنینی»، «سلولهای بنیادی بالغ» و «سلولهای بنیادی خون بندناف» تقسیمبندی میشوند.
سلولهای بنیادی جنینی از توده سلولی داخلی جنین ۱۴ تا ۱۶ روزه گرفته میشود و قادر است تمام سلولها و بافتهای یک فرد کامل را بسازد.
سلولهای بنیادی بالغ به سلولهایی که پس از تولد از بافتهای مختلف فرد بالغ جدا میشوند، گفته میشود. سلولهای بنیادی خونساز مستقر در مغز استخوان، مغز، کبد و سایر بافتها از این دسته هستند که قدرت تمایز به برخی از بافتها را دارند و سلولهای بنیادی خون بندناف از بندناف استخراج شده و همانند سلولهای بنیادی خون ساز مغز استخوان هستند.
با توجه به توانمندی این سلولها، از این فرآورده خونی در درمان بیماریها از درمان ناباروری تا ترمیم استخوانهای آسیب دیده و سرطان بهره گرفته میشود و در قالب طب نوینی به نام «طب بازساختی»، خدمات ارزندهای به جوامع عرضه شده است.
به نقل از مر کز مطالعات معاونت علمی و فناوری ریس جمهور، بر این اساس شرکتهای دانشبنیان با وارد شدن به این حوزه دستاوردهای فناورانهای را عرضه کردند که نه تنها نیازهای کشور در این حوزه را با کمترین قیمت نسبت به نمونههای خارجی برآورده کردند، بلکه موجب اشتغالزایی در کشور نیز شدهاند.
یکی از زمینههای کاربردی این طب نوین، ارائه خدمات سلولی در درمان ناباروی است که از جمله دستاوردهای این حوزه میتوان به موارد همچون تولید داروی مؤثره برای سرطان،کیت پارگی کیسه آب جنین،ایمونوتراپی سرطان پستان با نانوذرات،کرمهای مشتق از سلولهای بنیادی، تولید ابزار آزمایشگاهی، ساخت دو دستگاه آزمایشگاهی حوزه سلولهای بنیادی، ظروف کشت سلول و بافت، محیط کشت سلولی و میکروبی، تراشه جداسازی اسپرم متحرک، سیمولاتورهای جراحی، بازسازی استخوان با داربست هیدروژلی، کیت تشخیص آلودگی اشاره کرد.