پخش زنده
امروز: -
مدیر حوزههای علمیه گفت: باید همه معاونتها پژوهش محور باشند و روح پژوهشی در آنها دمیده بشود و این امر وابسته به تلاش دستگاه پژوهشی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مرکز قم، آیت الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور، در دهمین اجلاسیه معاونان پژوهشی استانها، با تاکید بر کار پژوهش محور در همه معاونتهای حوزه های علمیه، گفت: حوزههای علمیه باید بر اساس حقایق تاریخی که همواره مدافع اندیشه الهی و دینی بودند و طول تاریخ در صف مقدم مجاهدت در راه خداوند متعال قرار داشتند گام بردارند تا هرچه بهتر به ایفای نقش خود در این عرصه بپردازند.
مدیر حوزههای علمیه خاطرنشان کرد: مدیریت حوزه در ادامه آنچه که انجام داده، با توجه به تجارب تاریخی به دو کار مهم طراحی منظومه فکری برای امروز و فردای حوزه و در ادامه عملیاتی شدن این طرحها گام برداشته است.
وی تصریح کرد: حوزه به رغم دستاوردهای بزرگ، دشواریها و پیچیدگیهای خاص خود را دارد و این سختیهای حوزه، نشان از عظمت آن است و گاهی در مواجهه با این مشکلات به حضرت ولی عصر (عج) متوسل میشوم و کمک میخواهیم.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه با بیان این که باید در حوزه نگاه جامع و بنیادی داشته باشیم، ابراز داشت: در محور طراحیها و اقدام و عمل، علیرغم وجود مشکلات زیاد و به صفر رسیدن بودجههای برنامه ای، گاهی برای پیشبرد اهداف قرض میگرفتیم و به فضل الهی تا به امروز سه گام برداشته شد.
وی در تشریح این ۳ گام افزود: گام اول ارائه سند راهبردی بلند مدت حوزه، گام دوم تدوین برنامه ۵ ساله که حاوی ۴۲ مضمون و ۱۰۰۰ شاخص و برنامه میباشد و در بخش سوم در درون برنامه و پیرامون آن ۳۰۰ برنامه مهم داریم.
آیت الله اعرافی گفت: در راستای توجه به فقه معاصر که رهبر معظم انقلاب نیز به آن تأکید دارند، ۳۵ برنامه ۵ ساله داریم.
مدیر حوزههای علمیه گفت: سیاست ما در آموزش این است که مباحث آموزشی متنوع باشد، در بعد آموزشی نیاز طلبه و سطح علمی طلاب سنجیده میشود.
وی تصریح کرد: شما به عنوان معاونان پژوهش دو نقش آسان و سخت دارید کار آسان و مستقیم شما فهرستی دارد و به اندازه اعتبار پیش میبرید؛ اما رسالت دومی دارید که سخت، پنهان و غیر مستقیم است که عبارت است از عملیاتی کردن پژوهش و سرایت دادن آن رویکردها به حوزهها و قلمروها و خرد آموزشها.
آیت الله اعرافی ادامه داد: همه معاونتها حوزه باید پژوهش محور باشند و روح پژوهشی در آنها دمیده بشود و این امر وابسته به تلاش دستگاه پژوهشی است.
عضو فقهای شورای نگهبان در ادامه خطاب به معاونان پژوهش حوزههای عملیه، گفت: کار معاونت پژوهش این است که از ظرفیتهای سایرین متناسب با نیاز پژوهشی استفاده کند و شما به عنوان معاون پژوهش باید این نگاه را داشته و پای کار باشید و عملیاتی کنید.
آیت الله اعرافی افزود: روح پژوهش میتواند در درسهای خارج تجلی پیدا کند، برای اولین بار ۴۰ درس خارج به جز قم در دیگر شهرها و استانها گسترش پیدا کرده است و این سیاست ما است و باید در این راستا افراد نخبه پژوهشگر تربیت شوند.
مدیر حوزههای علمیه گفت: پژوهش در پایان نامه ها، انجمنهای علمی و گروههای علمی مورد توجه باشد، چرا که روح پژوهش، تحقیق و تولید است و باید در این راستا فعالیتها رصد شود.
وی با بیان این که حوزه سنتهای پژوهشی مهم و سرمایههای بزرگی دارد که نباید آن را از دست بدهد، بیان داشت: باید از تجربههای جدید در علوم متناسب اقتضای کار ما استفاده شود، ولی دچار افراط و تفریط نشویم، بلکه با هوشمندی از هر دو علم با حکمت لازم بهره برد.
آیت الله اعرافی با بیان این که روشهایی که ما داریم کم نیست و بنده ۴۰ سال است که با دانشگاه ارتباط دارم و ۲۰ سال به صورت تخصصی تدریس داشتم، گفت: امروزه این سنت پژوهش که در بخشی از درس خارج حوزه وجود دارد کمتر در جای از عالم قابل رؤیت میباشد.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور ادامه داد: تربیت محقق و عالم چیز کمی نیست و نباید از تجربیات علمایی همچون میر دامادها و علامه حسنزادهها در جهت تربیت شاگردان وارسته و ملاّ غفلت کنیم.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که این روشهای پژوهشی در هیچ جای دیگر نیست، گفت: تقریر، مباحثه و گفتگوهای رایج استاد و شاگرد، باید شناخته شود؛ البته باید از تجربیات جدید نیز استفاده شود و این کمک در پیشبرد اهداف دارد.
وی افزود: اگر میخواهیم محقق تربیت کنیم، باید در ادبیات کار شود، چرا که نگاه به متون، ادبیات قوی میخواهد.