پخش زنده
امروز: -
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست: خوشبختانه پیروز به لحاظ رشد، تغذیه و سلامتی در شرایط خیلی خوبی قرار دارد، اما وضعیت جمعیت یوزپلنگ کماکان نگران کننده است.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، با حضور در برنامه سلام صبح به خیر شبکه سوم سیما، در خصوص برخی مسائل مرتبط با حیات وحش کشور منجمله حال و احوال پیروز - توله یوزی که به روش سزارین به دنیا آمد - و روند رشد و نگهداری این گربه سان ارزشمند، آخرین وضعیت کمّی و کیفی حضور یوزپلنگ در زیستگاه های طبیعی کشور، تهدیدات طبیعی و انسان ساخت برای این گونه و دیگر گونه های جانوری در معرض انقراض و همچنین آسیب های ناشی از معدنکاوی به حیات وحش کشور، توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حسن اکبری درباره وضعیت این روزهای پیروز گفت: خوشبختانه پیروز به لحاظ رشد، تغذیه و سلامتی در وضعیت خیلی خوبی قرار دارد و از نظر شادابی، جست و خیز و تمام رفتارهای طبیعی توله یوز، هیچ مشکلی ندارد.
ایشان درباره تصمیم برای نگهداری یا انتقال پیروز توضیح داد: ظرف اعتباری سازمان حفاظت محیط زیست برای حفظ تنوع زیستی کشور محدود و ترجیح ما این است که بیشتر این اعتبار برای حفظ زیستگاه یوز، طبیعت و یوزهایی که در طبیعت زندگی می کنند صرف شود؛ به عبارتی تلاش داریم تا حد ممکن از هزینه های نگهداری یوز کم و به هزینه های حفظ یوز در طبیعت اضافه کنیم.
وی تصریح کرد: با این رویکرد در اولین فرصتی که کارشناسان و متخصصین اجازه بدهند، پیروز را به توران انتقال خواهیم داد تا در کنار بقیه یوزهایی که در سایت تکثیر در اسارتند، زندگی کند که هم هزینه های کمتری برای سازمان و دولت داشته باشد و هم از نظر آب و هوا، دور از آلودگی های شهر است.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست، درباره تعداد یوزپلنگ های موجود در منطقه حفاظت شده توران و ضریب خطر انقراض این گونه توضیح داد: وضع یوزپلنگ کماکان نگران کننده است چراکه تخریب زیستگاه یوز در طبیعت و نابودی قلمرو وسیع او طی مدت های طولانی رخ داده و طعمه و غذای یوز هم در بلندمدت، کاهش مستمر داشته است.
آقای اکبری اما نوید داد: ظرف شش هفت ماه گذشته در توران دو یوز ماده، هر کدام با چهار توله مشاهده شده اند که نشاندهنده پویایی جمعیت یوزپلنگ است.
وی تأکید کرد: هرچند این تعداد کم است، اما ظرفیت افزایش جمعیت و نجات این گونه از خطر انقراض، وجود دارد.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست افزود: غیر از دو یوز ماده، چند روز پیش، دوربین ها حضور دو یوزپلنگ جوان نر بالغ را ثبت کردند که نشان می دهد جمعیت یوز پلنگ در ایران، پویا است.
آقای اکبری، توران در سمنان و میان دشت در خراسان شمالی را دو زیستگاه اصلی یوزپلنگ عنوان و اضافه کرد: در آنجا وضع طعمه و غذا خوب و شرایط مناسب است اما از آنجا که یوزپلنگ حدود 100 تا 150 کیلومتر جا به جایی دارد، به قلمروی بسیار وسیعی نیازمند است و وقتی از مناطق حفاظت شده خارج می شود، انواع خطرات او را تهدید می کند.
ایشان از معدن کاوی به عنوان یکی از چهار مؤلفه اصلی تخریب کننده طبیعت کشور یاد و تأکید کرد: معادن بیشترین اثرات تخریبی را بر طبیعت و حیات وحش دارند چراکه فعالیت معدنی درست در دل زیستگاه و در بکرترین نقاطی که حیات وحش در آنجا شرایط و امنیت خاصی را احساس می کردند، اتفاق می افتد.
وی تصریح کرد: سازمان محیط زیست در خارج از مناطق چهارگانه، نقشی در استقرار و اکتشاف معادن ندارد و از ما استعلام نمی شود.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: علاوه بر یوزپلنگ، دیگر گربه سانان مثل گربه پالاس و گربه شنی، گونه های بسیار ارزشمند، کمیاب و در خطر انقراضی هستند که در زیستگاه هایی زندگی می کنند که رفت و آمد نباشد و احساس امنیت کنند؛ اما وقتی ما در دل یک زیستگاه بکر، شروع به فعالیت معدنی می کنیم، قطعاً جاده و دسترسی هم ایجاد می کنیم، بعد رفت و آمد زیاد می شود و زیستگاه ها و حیات وحش به شدت آسیب می بینند.
آقای اکبری همچنین از معادن به عنوان یکی از کانون های تولید گرد و غبار یاد کرد و افزود: معادن، جاده ها و سینه کاری های معدنی، با اندکی وزش باد، گرد و غبار وارد هوا می کنند.
ایشان یادآور شد: بعد از برداشت از معادن باید بازسازی صورت گیرد، جاده به حالت اولیه برگردد و بعد سراغ معادن و ذخایر بعدی برویم؛ در غیر این صورت، فشاری بر طبیعت ایجاد می شود که طبیعت قدرت مقابله و بازسازی آن را ندارد و آنگاه دچار مشکلاتی می شویم که جبرانش یا بسیار هزینه بر است یا در مورد نابودی گونه های جانوری، اصلاً غیرممکن است.