پخش زنده
امروز: -
رئیس اداره مدیریت بحران و پدافند غیرعامل منطقه ۱۲ تهران:برای ایمن سازی بافت فرسوده بازار بزرگ تهران باید تمامی ارگانهای سیاسی، اقتصادی و شرکتهای خدمات رسان و مالکین آن پای کار بیایند و یک تصمیم کشوری برای آن گرفته شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما آقای صانعی، رئیس اداره مدیریت بحران و پدافند غیرعامل منطقه ۱۲ تهران با شبکه تهران سیما در برنامه سلام تهران در خصوص موضوع ایمن سازی بافت فرسوده بازار بزرگ تهران گفتگو کرده است.
مجری: تهران یک منطقه استراتژیک است به جهت اینکه قلب تپنده اقتصاد کشور آنجا وجود دارد برای بازار بزرگ تهران به لحاظ ایمن سازی در آنجا چه کرده اید؟
صانعی، رئیس محترم اداره مدیریت بحران و پدافند غیرعامل منطقه ۱۲ تهران: منطقه ۱۲ شاید بشود گفت با اختلاف یکی از مناطق ناایمن شهر تهران است. ما حدود هزار و ۷۷۶ سرا یا مرکز تجاری ناایمن داریم، ۳۷۶ ساختمان میان خطر و ۱۴ ساختمان پرخطر یا بحرانی داریم. عمده این مراکز ناایمن در محدودههای تجاری شهر تهران قرار دارند. مراکز تجاری ایمن سازی شان یکسری مشکلات خاص دارد. یکی از بزرگترین مشکلات شان این است که بهره برداری از مراکز تجاری به صورت مالکین از آنها بهره برداری نمیکنند و سرقفلی واگذار شده است و طبق قانون مستأجر یا سرقفلی دار نمیتواند طبق قانون دخل و تصرفی در سازه یا موضوعات ایمنی ملک داشته باشد و باید حتماً با تولی گری خود مالک این اتفاق بیفتد.
مجری: یعنی اگر مالک پای کار نیاید آنها نمیتوانند کاری انجام دهند؟
صانعی، رئیس محترم اداره مدیریت بحران و پدافند غیرعامل منطقه ۱۲ تهران: بله دقیقاً. ولی مالکین هم دلیل اینکه اکثرشان سرقفلی دار هستند یعنی به صورت سرقفلی واگذار شده است و بهای اجاره به نسبت به اجاره بهای معمول کمتر است خیلی تمایلی به اینکه این بازسازی را انجام دهند را ندارند تا ساختمان به طور روزمره فرسوده شود و منجر به تخریب و نوسازی شود و بتوانند بنای جدیدی داشته باشند. از آن طرف همانطوری که شما گفتید منطقه قلب تهران است و جزء محدودههای میراثی ما است و تخریب و نوسازی به سادگی آنجا انجام نمیشود. ما یکسری ارگانهای دولتی را داریم که جزء عمده املاک این منطقه دراختیار آنها هستند. مثل اوقاف قوه قضائیه به هر حال خودش بهره برداری میکند، ولی اوقاف و آن سراهایی که در محدوده بازار وجود دارد به صورت وقفی دراختیار مستأجرین و سرقفلی داران است و یک بودجه کلانی در این خصوص نیاز است که خود اوقاف وارد شود و ایمن سازی املاک را انجام دهد البته با نظارت سازمان میراث فرهنگی.
مجری: اصلاً اساساً این سؤال وجود دارد که تا چه زمانی بازار تهران ادامه فعالیت داشته باشد خصوصاً آن جاهایی که خیلی فرسوده هستند. بیمه نیستند و واقعاً زندگی کاسبها از این رو به آن رو میشود. اساساً تصمیمی ندارید که آنجا را تبدیل کنید به منطقه گردشگری و بازار تهران انتقال پیدا کند و از جاهای نا امن آن استفاده نکنند.
صانعی، رئیس محترم اداره مدیریت بحران و پدافند غیرعامل منطقه ۱۲ تهران: در سال ۹۲ شورای تأمین استان یک مصوبهای را تصویب کرده است که سال ۹۶ هم این مصوبه اصلاحاتی رویش انجام شده است که در سه مقطع کوتاه مدت میان مدت و بلندمدت پایدارسازی و ایمن سازی بازار تهران را در دستور کار قرار داده اند. بخش بلندمدت آن جابجایی بازار بوده است ما از حدود یکسال گذشته جلسات خوبی را با حضور زینفعان بازار، انجمن اسلامی بازار، فرماندار محترم تهران و سایر ارگانهای ذینفع گذاشتیم و آن دستورالعمل را بررسی کردیم و به نظر من با یکسری اصلاحات جزئی آن دستورالعمل قابل اجرا است، ولی متأسفانه بازار تهران تنها بزرگترین بازار تهران بزرگترین بازار خاورمیانه است و شاید ایمنترین بازار است این محدوده، و ایمن سازی یک حجم بزرگی از بازار فقط دراختیار شهرداری تهران نیست باید تمامی ارگانها از ارگانهای سیاسی، اقتصادی و شرکتهای خدمات رسان و مالکین آن که مثلاً همان اداره اوقاف بعنوان بخش عمدهای از مالکین است سازمان میراث فرهنگی پای کار بیایند و یک تصمیم کشوری برای آن گرفته شود.
مجری: وقتی اینجوری میگوییم وبه قضیه نگاه کنیم دیگر هیچ کس متولی نیست یعنی من رسانه نمیدانم بروم و به چه کسی بگویم. باید همه کمک کنند، ولی یک نفر بعنوان شهرداری تهران باید متولی شود و پاسخگو باشد در مورد این ماجرا، فردا روزی نشود تیمچه حاج عبدالله بسوزد در آتش یا تخریب شود و یا هر اتفاقی بیفتد بعد شما بعنوان مسئول مدیریت بحران آنجا بیایید بگویید که من که گفتم این را همه باید میآمدند، نه اینکه فقط شما، کلاً شهرداری تهران باید بعهده بگیرد مسئولیت بافت فرسوده تهران را؟
صانعی، رئیس محترم اداره مدیریت بحران و پدافند غیرعامل منطقه ۱۲ تهران: سؤال قبلی تان در راستای جابجایی بازار تهران جواب دادم.
مجری: اینکه فرمودید در بلندمدت ما دنبال جابجایی هستیم بازه زمانی آن مشخص است که در چند سال قرار است جابجا شود؟
صانعی، رئیس محترم اداره مدیریت بحران و پدافند غیرعامل منطقه ۱۲ تهران: خیر متأسفانه نکاتی که باید اصلاح شود در همان دستورالعمل که ابلاغ شده است، بازه زمانی مشخصی را تعیین نکرده است. من سؤال قبلی تان را درخصوص جابجایی این موضوع را مطرح کردم. نکتهای که شما میفرمایید درست است. هر ارگانی یکسری مسئولیت دارد در محدوده شهری، به تازگی به لطف دوستان ما در سازمان مدیریت بحران و پیگیریهای دکتر نصیری و لطف آقای ذاکانی در حقیقت یک دستورالعملی بعنوان قرارگاه ایمنی شهر تهران ابلاغ شده است این قرارگاه ایمنی مسئولیت تمام ارگانهای مختلف را مشخص کرده است علی الخصوص در خصوص بازارهای تهران و نه فقط بازار تهران، بازار تجریش و بازار گل است و مسئولیت را بعهده مسئولین شهرداران منطقه گذاشته است که پیگیری این موضوع را انجام دهند. ما هم در این خصوص موضوعات خاص و خوبی را پیگیری کرده ایم، ولی نکته اصلی این است که یکی از موضوعات عمدهای که بازار تهران دارد همکاران ما در جلسات قبلی خدمت تان عرض کردم ما تا الان نا ایمنی ساختمانها را فقط از لحاظ آتش بررسی میکردیم که تولی گری و شناسایی آنها بعهده سازمان آتش نشانی شهرداری تهران است، ولی هیچ وقت وارد بحث سازه نشدیم. آیا اصلاً درست است سازهای که شاید ناپایدار باشد را بیاییم رویش کار ایمنی اجام دهیم. خوشبختانه در حدود یک هفته گذشته یک گروهی تشکیل شده است متولی وزارت راه و شهرسازی که طبق قانون هم وظیفه اصلی آن ارگان است، بررسی سازهای ساختمانها را مدنظرشان است، ولی نکته اصلی این است که همین گروه هم که الان میآید بازار تهران را آمدند بازدید کردند. سازه بازار تهران متفاوت است با سازههای بقیه جاها و سازههای بنایی قدیمی که بالای ۶۰ یا ۷۰ سال شاید بعضیهای شان قدمت دارد و نیاز است که سازمان میراث فرهنگی بعنوان کسی که تخصص این موضوع را دارد و موضوعات میراثی را آشنا است، بحث پایداری سازههای آنها را بررسی کند. امید است که با پیشنهاداتی که داده ایم خدمت سازمان مدیریت بحران، چون الان بررسی بازار توسط آن گروه قطع شده است تا بتوانیم همکاران میراث را هم به این گروه اضافه کنیم و بررسیها را انجام دهیم.
مجری: امیدواریم که به نظرات کارشناسی شما احترام کافی گذاشته شود در نهادهای تصمیم گیری شما، چون نهاد تصمیم ساز هستید تصمیم کلانی مثل جابجایی بازار تهران یک تصمیم کلانی است که باید از تصمیم سازهایی مثل شما استفاده کنند و بعد وقتی دوستان مینشینند و به یک تصمیم میرسد بازه زمانی آن مشخص شود نیاییم بگوییم در بلندمدت قرار است این اتفاق میافتد یعنی میخواهم بگویم همه کمک کنند به امثال آقای صانعی عزیز، بعنوان کارشناس این حوزه وقتی یک نظر کارشناسی میدهند بیایند پشت این نظر کارشناسی تا اتفاقهای خوبی بیفتد تا خدایی ناکرده ما پلاسکوهای دیگری نداشته باشیم.
مجری: ممنون