پخش زنده
امروز: -
عربستان سومین کشور مصرف کننده مواد مخدر در جهان است و در غرب آسيا نیز در این زمینه رتبه اول را دارد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، دادههای یک پایگاه تحقیقاتی نشان میدهد بن سلمان ولیعهد سعودی در غرق کردن عربستان در مواد مخدر برای دور نگه داشتن جوانان از سیاست و مطالباتشان نقش مهمی داشته است و دولت عربستان با سلب مسئولیت از خود، طرفهای خارجی را به قاچاق مواد مخدر به این کشور متهم میکند.
به گزارش پایگاه اینترنتی سعودی لیکس، پایگاه "ژئوپولتیکال فیوچرز" در گزارشی تحت عنوان عربستان "مرکز مواد مخدر خاورمیانه" نوشت: هیچ کشوری از بلای مواد غیر قانونی مخدر در امان نیست، اما عربستان، که بر اماکن مقدسه اسلامی قیمومیت دارد، یکی از بزرگترین مقصدهای ارسال این مواد غیر قانونی است.
این مشکل تنها در یک دهه گذشته بروز یافته است و از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ بیش از ۴۵ درصد از موارد توقیف و کشف قرصهای آمفتامین معروف به کپتاگون را در جهان عربستان به خود اختصاص داده است. البته دولت عربستان نمیخواهد به این وضعیت خطرناک اذعان کند و خارجیها را مقصر آن میداند، اما در طرف مقابل، افراد خاندان حاکم و نیروهای امنیتی در عملیات توزیع مواد مخدر دست دارند.
دولت عربستان این مشکل حاد را مدتی طولانی پنهان کرد. طبق گزارشهای رسمی وزارت کشور عربستان، آمار معتادان در این کشور به ۲۰۰ هزار نفر میرسد، اما به گفته برخی سازمانهای مدنی تعداد معتادان بسیار بیشتر از آمار اعلام شده است.
عربستان سومین کشور مصرف کننده مواد مخدر در جهان است و در خاورمیانه نیز در این زمینه رتبه اول را دارد. طبق قانون، مجازات مصرف و قاچاق مواد مخدر در عربستان اعدام است، اما این تنها درباره شهروندان عادی و مهاجران صدق میکند و اعضای خاندان حاکم از پیگرد قانونی معافند.
مصرف مواد مخدر بین پسران و دختران جوان در مناطق شهری و در مقاطع سنی ۱۸ تا ۲۹ سال افزایش بیشتری داشته است و بیش از ۶۰ درصد معتادان از این گروه سنی هستند. گزارشها حاکی از آن است که تقریبا نیمی از معتادان سعودی، بیکارند.
ارزیابیها نشان میدهد ۹۰ درصد معتادان، شهروندان سعودی و ۱۰ درصد نیز از مهاجرین هستند که ۴۰ درصد از ساکنان این کشور را تشکیل میدهند. قرص کپتاگون که برای کاهش وزن و افزایش تمرکز درباره آن تبلیغ میشود، بیش از سایر قرصها در عربستان رواج دارد و بیش از ۴۰ درصد معتادان از آن استفاده میکنند؛ با وجود این، عربستان لبنان را مقصر میداند و با اتهام زنی به حزب الله، این گروه را قاچاق کننده اصلی مواد مخدر به عربستان میداند.
عربستان نمیخواهد با قبائلی که رشوههای کلانی از قاچاقچیان مواد مخدر میگیرند رو در رو شود و به جای آن برای تشریح این مشکل، به تئوری دسیسه چینی متوسل میشود. رسانههای سعودی ادعا میکنند، گروهکهای جنایتکار بین المللی که با دشمنان در ارتباطند، عربستان را هدف قرار داده و تلاش میکنند برای تخریب بافت اجتماعی و تضعیف ارزشهای اسلامی این کشور را در مواد مخدر غرق کنند. اما واقعیت این است که شاهزادگان و افسران به طور گستردهای در شبکههای قاچاق داخلی مشارکت دارند، تا جایی که کمیته نظارت و مبارزه با فساد، افسران خود رابه دریافت رشوه از قاچاقچیها در ازای چشم پوشی از فعالیتهای غیر قانونی آنان متهم کرده است.
۶ ماه پیش یک افسر امنیتی سعودی هنگام قاچاق ۱۶ کیلوگرم قرص کپتاگون از عربستان به کویت، در فرودگاه بیروت بازداشت شد.
اعضای خاندان حاکم از مصونیت خود از پیگرد به سبب قاچاق مواد مخدر به عربستان و دیگر کشورها استفاده میکنند. البته این گمان نیز میرود که آنان از مشتاقان مصرف کوکائین و حشیش هستند.
نگرانی و ناراحتی در جامعه، از تحولاتی که عربستان پشت سر میگذارد، با افزایش آمار اعتیاد، شدت یافته است و کمبود فرصتهای شغلی با دستمزد مناسب یکی از علل رواج مواد مخدر بین جوانان است و با وجود سبک زندگی پر هزینه در عربستان، جوانان با مشکلاتی در برآوردن انتظارات به ویژه در زمینه ازدواج و مسکن روبرو هستند.