پخش زنده
امروز: -
درک دنیای تاریک، در جهان امروز دشوار است... نسلهای پیاپی اگر به خاموشی هم رسیدند، اطمینان داشتند که خاموشی چراغهای خانه شان ابدی نیست. اما این اطمینان تا نسل بعدی فرزندانمان باقی میماند؟
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان ، در شهر که تردد میکنی، برخی خانهها را مییابی که با معقوله خاموش کردن چراغهای اضافی آشنایی ندارند. این خانوادهها معتقدند که اگر آنها در اتاق تلویزیونشان نشسته باشند و چراغ اتاق خواب کودکشان خاموش باشد، دلشان میگیرد... از این خانه صدای ماشین لباسشویی، ظرف شویی، آبمیوه گیری و چند وسیله برقی دیگر به طور همزمان و در ساعت اوج مصرف برق به گوش میرسد.
خانوادههای این چنینی که نگاه مدیریتی مصرف برق را در گرو در تاریکی نشستن میدانند و لزوم فرهنگ سازی و آموزش به فرزندان را به سخره میگیرند، کم نیستند...، اما این سکه مصرف روی دیگری هم دارد... برخی خانوادههایی که کم مصرف نمیکنند بلکه درست مصرف میکنند... خانوادههایی که از تمام وسایل برقی خود استفاده میکنند، اما زمان بندی مصرف شان را حتی کودک نوپای آنها از بر است.
مشترکانی هم مسیر با تولیدکنندگان ...
استان سمنان ۴۰۰ هزار مشترک برق دارد که ۷۶.۱۹ درصد مشترکان مربوط به تعرفه خانگی، ۵.۹۹ درصد عمومی، ۱.۷۵ درصد کشاورزی، ۱.۴۲ درصد صنعتی، ۱۴ درصد تجاری و بقیه هم مربوط به بخش ۰.۵۹ درصد روشنایی معابر است.
مشترکانی که اگر تنها پنج درصد در مصرف انرژی، نیرو بگذارند، بساط کمبود و نبود انرژی برچیده میشود. اما همه ماجرا با بهینه سازی مصرف تمام نمیشود. بار تامین انرژی اگر تنها بر دوش صرفه جویی مصرف کننده باشد، کمر مشترکان را خمیده میکند... برنامه ریزیهای درست مدیریتی، ترسیم چشم اندازهای بلند مدت و تغییر نگاه آینده نگارانه مسئولان توانیر گام نخستی است که باید برداشته شود.
چرا رعایت کنیم؟
بهروز کساییان مدیر دفتر مدیریت مصرف شرکت توزیع برق استان سمنان میگوید: سرانه مصرف برق در مناطق آب و هوایی، مختلف تعریف شده که در استان سمنان این سرانه ماهانه ۳۰۰ کیلووات ساعت برای مشترکان خانگی است.
او میگوید: البته برخی از خانوادههای با رعایت برخی اصول ساده مثل خاموش کردن چراغهای اضافی، استفاده نکردن از وسایل برقی در پیک مصرف و تنظیم کولر در روزهای گرم تابستانی، توانسته اند میزان مصرفی خود را به طور چشمگیری کاهش بدهند که این عمل موجب قدردانی از این دسته از شهروندان شده است.
تولید برق؛ سنتی یا نوین؟
اگر از وهلهی صرفه جویی عبور کنیم، به سرزمین تولید نیروها و تدابیر مربوط به آن میرسیم... سالیان سال است که دولتمردان برای تامین انرژی مورد نیاز مردم، نیروگاههایی را راه اندازی کردند. برخی از نیروگاهها تعمیر و جایگزین نیروگاههای از دسترس خارج شده، هم میشود.
تامین نیرو نه تنها خلاصه به مقادیر خانگی میشود بلکه تامین برق صنعت هم در لیست وزارت مربوطه قرار دارد. به تازگی طرح احداث نیروگاههای سیکل ترکیبی در ۱۵ استان به منظور افزایش ۱۰ هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق کشور در حال اجراست.
سید زمان حسینی نماینده وزارت نیرو در طرح تامین برق ۱۰ هزار مگا واتی کشور که به سمنان سفر کرده بود، گفت: با هدف تامین برق مورد نیاز صنایع معدنی و اطمینان بخشی به پایداری شبکه سراسری این طرح با برآورد اولیه ۷ میلیون یورو سرمایه گذاری و مشارکت خود صنایع در ۱۴ ساختگاه در حال اجراست.
حسین کوشکی مدیر عامل شرکت مولد برق نیروگاهی سامان سمنان در نیروگاه شهید باکری سمنان هم گفته این طرح در مرحله پیشبرد با پیشرفت ۶۰ تا ۷۵ درصدی است که تخمین زده شده تا ۳۶ ماه آینده به بهره برداری کامل میرسد.
حتی امسال برای کاهش خاموشیهای تابستانه ظرفیت تولید نیروگاه سمنان از ۱۸۰ مگاوات به ۵۵۰ مگاوات افزایش یافت.
اما چرخه تولید سنتی که رگههای نوسازی هم در ان دیده میشود، تا کی ادامه دارد؟ آیا در آینده، تامین نیرو نسل بعدی نیز با همین سیاق ادامه دارد؟ یا برای نسل پیش رو افکار و برنامههای نوین و فناوری جهانی جایگزین میشود؟
برای روزهای جوانی فرزندانمان..
بی شک نسل آینده که با تمامی فناوریهای به روز جامعه از سنین خردسالی آشناست، منتظر تولید و مصرف برق به شیوه نیاکان خود نمی ماند و نوین سازی را مطالبه میکند.
این روزها، روزهای فراگیری فناوریهای نوین بر اساس شرایط و استعدادهای منطقه است... روزهای خانه تکانی تولید است و باید اولین قدمهای به روزسانی تجهیزات را برداشت... گرچه که سالیان است که کلید واژه انرژی خورشیدی به گوشمان خورده، اما این روزها فقدان این فناوری در خانهها حس میشود. به ویژه در استان آفتاب خیز سمنان که سرمایه گذاری بر این نوع از تامین انرژی، سودی به وسعت رفع نگرانی نیرو لازم را در پی دارد.
در استان کویری سمنان، ۳۳۰ روز از ۳۶۵ روز سال، خورشید دامن میگستراند. آفتاب در سرزمین ما گنجینهای از ثروت خدادادی است که میتوان برای بهره بردن از آن آستین مصرف را بالا زد. اداره کل هواشناسی سمنان اعلام کرده که این استان در حداکثر دریافت انرژی خورشیدی، بیش از ۳۳۷ ساعت آفتابی در تیر ماه و در حداقل میزان، ۲۰۰ ساعت آفتابی در اسفنده ماه دارد که این ارقام نشان میدهد، راه اندازی نیروگاهی مطمئن برای تولید برق در سمنان، ایدهای دور از ذهن نیست. هم اکنون فقط ۱۰۰ کیلووات برق تجدید پذیر در استان سمنان تولید میشود که این رقم چندان قابل قبول نیست.
مکعب چند وجهی انرژیهای نو
انرژیهای نو یک مکعب چند وجهی است که هر وجه آن توانایی رفع یک دغدغه اجتماعی را دارد. رونق کسب و کار، رفع بیکاری، رفع وابستگی به یک نوع تولید، همگام سازی با جامعه جهانی، توسعه اقتصاد مقاومتی و قطع وابستگی به اقتصاد تک بعدی نفتی از جمله اقداماتی است که میتوان از این دسته از انرژیها به جای تجدید ناپذیرها استفاده کرد.
البته استان سمنان در این زمینه، دومین استان در تولید برق از خورشید، آب و مقیاس کوچک گاز با ایجاد سرمایه گذاری خصوصی است.
علی اکبر صباغ مدیر عامل شرکت برق منطقهای سمنان میگوید: ۵ شرکت بخش خصوصی در گرمسار و ایوانکی با احداث نیروگاه مقیاس کوچک گاز سوز به منظور کمک به تولید برق افزون بر ۲۴ مگاوات تولید دارند.
وی میافزاید: متقاضیان ایجاد نیروگاههای خورشیدی بخصوص در مناطق جنوبی سمنان و دامغان افزایش یافته و در حال حاضر ۴ و نیم مگاوات در دو بخش مقیاس کوچک و متوسط تولید و تحویل میشود.
از سمت دیگر در برنامه جامع رسیدگی به مناطق محروم این استان، انرژیهای نو جایگاه ویژهای دارند. ۲۷۵پنل خورشیدی بین عشایر شهرستان دامغان توزیع شده که هر پنل قیمت ۱۳ میلیون تومانی دارد، اما عشایر تنها یک میلیون تومان را پرداخت میکنند.
هر خانه نیروگاه کوچک تولید برق خانواده
انتقال نیروگاهها از خارج از شهر به داخل خانه ها، میتواند برنامهای بلند مدت باشد برای تزریق سرمایه به خانههای مردم . سمنان ۳ هزار نیروگاه خورشیدی مقیاس کوچک پنج کیلوواتی به منظور ایجاد اشتغال و توانمندسازی اقشار کم برخوردار ایجاد کرده است.
این خبر را سید محمد حسینینژاد مدیر عامل شرکت توزیع برق استان سمنان رسانهای کرده و گفته: توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر و کمک به افزایش ظرفیت شبکه برق کشور، کمک به پیک سائی برق در ماههای گرم سال، حفظ محیط زیست و کاهش گازهای گلخانهای و کمک به مشاغل آسیب دیده ناشی از خشکسالی، به عنوان مزایای این طرح محسوب میشود.
این طرح نو پا که در روزهای نخست سرمایه گذاری و برنامه ریزی قرار داره، برای تکامل نیاز به زمان دارد. اما دور نیست روزهای تابستانی آفتابی که خورشید هم به کمک میاد تا برق خانهها به ویژه در سمنان کویری تامین بشود و برقهای مازاد، چراغ خانههای همسایههای شهرهای نزدیک و کشورهای دور را روشن کند..
نویسنده: مریم وفادار