پخش زنده
امروز: -
شیخی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی: برای رفع مشکلات، مشارکت بین دستگاهی می خواهد و این مشارکت هم باید فعالانه و دقیق و به موقع باشد یعنی اگر دارو به موقع به دست مردم برسد، باید بیمه ها به موقع پرداختی هایشان را داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ سرکار خانم زهرا شیخی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی به گفتگو در رادیو اقتصاد، برنامه روزی نو به موضوع افزایش قیمت دارو و کمبود آن پرداختند که مشروح آن در ذیل آمده است؛
مجری: حتما مسحضر هستید گزارش هم درمجلس قرائت شد که علت کمبود دارو و چالش هایی که در این زمینه شهروندان ما داشتند، افزایش قیمت برخی داروها و کمبود برخی داروها؛ هم به علت اشاره بفرمایید و هم بفرمایید چه ساز وکاری را در مجلس دیدید سوال از وزیر، شنیدن صحبت های مسئولان حوزه بهداشت و سلامت و کشور و اینکه این چالش چطور برطرف شد و یا می شود؟
خانم زهرا شیخی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی: همان طور که اشاره کردید به هر حال از زمانی که تصویب طرح دارویار گرفته شده که 23 تیرماه سال جاری بود تقریبا می شود گفت تمام اتفاقاتی که الان ما شاهدش هستیم قابل پیش بینی بود و خود من حتی به عنوان سخنگوی کمیسیون بارها بارها این نکات را متذکر شدم، ولیکن به هر حال بعضاً گفته میشد نگران نباشید اتفاق خاصی نمی افتد، برنامه ریزی کردیم. نکته ای که وجود دارد طرح دارویار طرحی است که نیازمند مشارکت بین دستگاهی هست.
مجری: یعنی بیمه ها باید ورود کنند به این عرصه؟
خانم زهرا شیخی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی: بله، یکی از آنها بحث بیمه هست، اتفاقی که باید بیافتد و انتظاری که ما داریم به عنوان نمایندگان مردم که اگر قرار است طرحی در جامعه بر حسب برنامه ریزی که دارد اتفاق می افتد، پرداختی از جیب مردم اضافه نشود و صراحتاً در متن قانون اشاره شد، متن بودجه 1401 که به این متن دارو و کالای اساسی از شهریور 1400 تغییری نکند ولیکن متاسفانه ما شاهد هستیم الان بررسی هایی که اتفاق افتاده، گزارش هایی که آمده، این اتفاق نیفتاده ما از بحث هایی که بالاخره به استناد و بررسی هایی که براساس داده های منتشر شده خود سازمان غذا و دارو در سامانه هست از 3100 ژنری که داروی فعال در کشور تقریبا 600 ژنر با کمبود دارو مواجه است. و این خوشایند من نیست گفتنش، ولی در گزارشی که درصحن هم قرائت کردم، گفتم ما در این چندسال به هر حال یک سری ازداروهایمان اصلا هیچ وقت با کمبود مواجه نبودیم، داروهایی هست که معمولا در کشور خیلی استفاده می شود و داروهای مورد نظر اورژانس، اتاق عمل هست، در حوزه داروهای کودکان هست یا انواع سرم هست مثال هم زدم همان جا در صحن، از انواع آنتی بیوتیک ها گرفته تا بحث سرم ها تا حتی شربت و شیافت استامینوفن، بتامتازون و .... الان ما دچار کمبود هستیم. علتهایی که بررسی کردیم وگزارش هایش را هم من قرائت کردم یکی در نحوه قیمت گذاری دارو هست که در کمیسیون مربوط و اتفاقی که ما بارها تذکر دادیم که هر چه سریع تر این کمیته تشکیل شود و این قیمت گذاری اتفاق بیافتد که به موقع اتفاق نیفتاد. عدم برنامه ریزی به موقع خود سازمان غذا و دارو در پیش بینی این ذخایر، استراتژیکشان همه هم آن تقاضای پیش بینی بازار. اینها همه وظیفه سازمان غذا و دارو هست که به نظر می رسد این هم دچار اشکال بوده بحث عدم نظارت کافی بر هزینه کرد نشان دار اعتبارات یارانه. ایشان و بعضی از اقلام کاملا وارداتی که اینها را از ارز ترجیحی خارج نکردند، همه اینها و دلایل دیگری که بالاخره وجود دارد از این بحث های مطالبه های وارد کننده های مواد اولیه دارویی نکته ای که شما اشاره کردید، عدم پرداخت به موقع مطالبات داروخانه ها ، دانشگاه ها از سمت بیمه ها من اشاره کردم گفتم یک کاری است که مشارکت بین دستگاهی می خواهد و این مشارکت هم باید فعالانه و دقیق و به موقع باشد یعنی اگر دارو به موقع به گونه ای که مردم حس نکنند اتفاق جدید بیافتد، به دستشان برسد، باید بیمه ها به موقع پرداختی هایشان را داشته باشند. خود سازمان برنامه و بودجه باید فعال در این حوزه وارد شود. بانک مرکزی نقش بسیار مهمی دارد.
مجری: الان بانک مرکزی اعلام کرده سه میلیارد دلار ارز در اختیار حوزه دارو وتجهیزات پزشکی قرار خواهد داد. این خبری است که بعضی از خبرگزاری ها پوشش دادند.
خانم زهرا شیخی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی: انشالا که این اتفاق زودتر بیافتد چون که به هرحال همه این ها وحتی زمان پرداختش خیلی مهم است نکته ای که وجود دارد، به هر حال من می گویم نان مردم، خوراک مردم بسیار اهمیت دارد. ولیکن کسی که خدایی نکرده بیماری دارد ونیاز دارویی، به نظر من از خوراکش هم مهم تر است.
مجری: خانم شیخی نکته مهمی را جنابعالی اشاره فرمودین. ما چون از هموطنانمان خواسته بودیم که پیام بدهند و سوالاتشان را مطرح کنند من دو سه تا پیام را برایتان بخوانم، گفتند که اگر خردسالتان دو شب از دندان درد نخوابه و شربت ایبو پروفن کودکان پیدا نکنید آن وقت شاید مدیریت ها شکوفا بشود. بعد گفتند دارو شیب روزانه نیست که هر روز بخواهد به بازار عرضه شود که فاسد نشود مدیریت و برنامه ریزی طولانی مدت می خواهد که ما نمی دانیم الان واقعا این مدیریت کجاست؟ بعد یک نکته ای را هم من گفتم ممکن است بعضی از مردم بروند دارو زیاد بگیرند ذخیره سازی کم باشد و به مشکل بر بخورند، به من هم البته نقد کردند گفتند که فرض کنید مردم بیشتر ازنیاز خرید کنند مگر همه مردم می روند خرید مازاد می کنند؟ نکات درستی را هموطنان اشاره کردند. نکته ای که هم من درباره سه میلیارد ارز اشاره کردم از ابتدای سال تا الان بانک مرکزی اختصاص داده به این حوزه بالای سه میلیارد و صدمیلیون
خانم زهرا شیخی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی: ولی آن چیزی که پرداخت کرده یک میلیاردش بوده و بقیه پرداخت نشده
مجری: بله ، حالا هموطنانمان از شما و بقیه نمایندگان این انتظار را دارند که علاوه بر اینکه گزارش را ارائه می کنید از ابزارهای نظارتی تان هم استفاده بکنید.