لزوم جمعآوری محصولات نانویی ذیل یک برند ملی
مشاور ارشد دبیر ستاد فناوری نانو، گفت: باید بسیاری از محصولاتمان را ذیل یک برند بسیار بزرگ ملی جمع کنیم تا بعد بتوانیم در سایر کشورها شعبه یا دفاتر نمایندگی فروش داشته باشیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای دکتر صابر میرزایی مشاور ارشد دبیر ستاد فناوری نانو، در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: حوزه نانو بسیار گستره وسیعی دارد و عرصهای را نمیتوان یافت که نانو در آن ورودی نداشته باشد و یا از تکنولوژی نانو متأثر نباشد. با وجود اینکه که سرمایه گذاری دولت در این حوزه همه ساله دو، سه میلیون دلار بیشتر نیست، اما در حال حاضر حدود ۱ میلیارد دلار تولید داخلی داریم.
وی ادامه داد: مشکل فناوریهای نوظهور این است که بازار آنها را نمیشناسد و نفوذ در بازار کار مشکلی است. البته این مشکل برای نانو دو چندان است، زیرا بخشی از این فناوریها درون تجهیزات در صنعت، در پالایشگاه یا نیروگاهها استفاده میشود که بسیار حساس هستند.
مشاور ارشد دبیر ستاد فناوری نانو، بیان کرد: برای ورود به بازارهای دنیا، فروش محمولهای که هم اکنون داریم کافی نیست، حضور در بازارها، یعنی اینکه ما در آنجا نمایندگی و شبکه توزیعی داشته باشیم، محصولمان شناخته شده باشد و برای آن مشتری دائم وجود داشته باشد. ابتدا باید بسیاری از محصولاتمان را ذیل یک برند بسیار بزرگ ملی جمع کنیم تا بعد بتوانیم در سایر کشورها ایجاد شعبه یا دفاتر نمایندگی فروش داشته باشیم.
دکتر میرزایی افزود: ایجاد شبکه توزیع مناسب و ورود در بعضی بازارهای جهانی مثل دارو، اصلاً رقابتی نیست. گرفتن مجوزها از کشور مورد نظر برای ثبت دارو و ورود در داروخانهها بسیار دشوار است.
وی اظهار کرد: در مقایسه با جهان، زیاد در حوزه نانو سرمایه گذاری نکردیم، اما استعدادهایی که در ایران بود زمینه شکوفایی خوبی وجود داشت، استقبال خوبی که پژوهشگران و دانشجویانمان کردند به دستاوردهای فنی تبدیل شد که در حال حاضر صدها محصول در بازار داریم.
حداقل ۱۰۰ خط تولید با ماشین آلات پیشرفته نانویی در صنایع داریم
در ادامه برنامه دکتر علی محمد سلطانی مدیر تدوین سند ملی فناوری نانو، گفت: در این ۲۰ سالی که برنامههای نانو را اجرا کردیم، دائماً این برنامهها اجرا شدند، ارزیابی شدند و اصلاح شدند و به بطور مداوم مطابق شرایط روز در جهان و کشور برنامههای جدید آماده شده است.
وی ادامه داد: در این ۲۰ سال تربیت نیرو به خوبی انجام شده و تولید علم در سطح کشورهای پیشرفته و توسعه یافته انجام گرفته است. در حال حاضر ما بیش از یک هزار و ۲۰۰ محصول در داخل کشورمان تولید کردیم و بخشی را صادر کردیم. خوشبختانه در دولتهای مختلف، معاونان علمی و فناوری رئیس جمهور بطور کامل از این برنامهها حمایت کردند. در این دو ماهه اخیر هم جناب آقای دکتر دهقانی فیروزآبادی تمام قد پشت این فناوری و فناوریهای نوظهور دیگر هستند. امیدواریم همانگونه که در دنیا از فناوری نانو حمایت میدهند، در کشور ما هم این حمایت ادامه پیدا کند ببینید.
رتبه چهارم فناوری نانو را در جهان داریم
در ادامه آقای دکتر سعید سرکار دبیر ستاد توسعه فناوری نانو، در ارتباط تلفنی با برنامه، گفت: بعد از آمریکا و چین، ایران سومین کشوری بود که برنامه استراتژی خودش را در حوزه نانو در عرصه جهانی منتشر کرد. در حقیقت ما از صفر شروع کردیم. تقریباً زمانی که آغاز به کار کردیم، کمتر از ۱۰ نفر متخصص در حوزه فناوری نانو داشتیم.
وی ادامه داد: برنامه ریزی شد و رشتهای به نام نانوتکنولوژی در دانشگاههای سراسر کشور ایجاد کردیم. امروزه در این عرصه تعداد نیروی متخصص و دستاوردهای علمی را مدیون و مرهون تلاش اساتید، دانشگاهها و دانشجویان تحصیلات تکمیلیمان هستیم. خوشبختانه یک رشد سریع داشتیم و در سال ۲۰۰۱ با انتشار ۹ مقاله رتبه ۵۷ ام دنیا را کسب کردیم و الآن حدود ۵ سال است که بعد از چین، هند و آمریکا رتبه چهارم را برای خودمان حفظ کردیم.
دکتر سرکار با اشاره به اینکه در حوزه نانو رقابت بسیار تنگاتنگ است، گفت: در حال حاضر آمریکا در حوزه نانو بالغ بر یک و نیم میلیارد دلار سالانه سرمایه گذاری میکند، چین یک و دو دهم میلیارد دلار و کره جنوبی ۷۰۰ میلیون دلار در حالی که سرمایه گذاری ما در این حوزه در حد چند میلیون دلار است. این جایگاهی که هم اکنون در حوزه نانو داریم را مرهون و وامدار تلاش و استعدادهای بسیار خوبی هستیم که در این مملکت داریم. مقالاتی که منتشر شده بنیه علمی کشورها را نشان میدهد. اگر ما در مرز دانش حرکت کنیم طبیعتاً میتوانیم عرصههای جدید، فناوریهای جدید و نوآوریها را به عرصه جهانی ارائه بدهیم.
وی افزود: متأسفانه خیلیها فکر میکنند، به دلیل اینکه در بخش علم فناوری نانو رتبه چهارم را داریم فقط به علم و انتشار مقالات توجه کرده ایم و این باعث شده تا به عرصههای توسعه فناوری، ثبت اختراعات بین المللی و همچنین تعداد محصولات و حجم بازار توجه کمتری داشته باشیم، قطعاً ما تلاشمان این است که در ۱۰ سال آینده در این رقابت تنگاتنگ و منابع محدود همچنان بتوانیم رتبه چهارم را حفظ کنیم، چرا که دولت گذشته در سال ۱۳۹۸ بودجه ما را نصف کردند و برخی برنامه هایمان مختل شد. در حال حاضر میتوانم به جرأت بگویم در تمام عرصهها فناوری و صنعت ایران جزو کشورهای قدرتمند جهان است.