دکتر فاطمی : بله این باعث می شود که هر چقدر هم دارو برای چند هفته به بازار داده می شود باز می بینیم که داروخانه ها نیاز دارند این هم به این خاطر است که نسخی که دارد به تعداد بیشتری از همان نوع دارو ... بخصوص در رابطه با داروهای بیماری های مزمن بیشتر هست طرف می داند که اسپری آسم را دریافت نکند ممکن است زندگی اش مختل شود بیماری تشنجی و بیماران فشار خونی داریم و بعضی ها هستند از یک برند خاص برای فشارخون استفاده میکنند و می گویند داروی دیگری جواب نمی دهد ، زمانی که دارو دچار کمبود می شود و دارو تامین می شود می بینید که تقاضای طرف برای دریافت دارو بیشتر می شود می خواهند چند تا جعبه داشته باشند که اگر دوباره این مشکل پیش آمد گرفتار نشوند چون هیچ داروی دیگری جواب نمی دهد به بیماری او
مجری : البته باید حق داد شما ببینید با این وضعیت هوا افراد عادی دچار مشکل تنفسی می شوند چه برسد به مریض آسمی اگر بداند که مثلا یک ماه آینده هم وضعیت تامین دارویش به چه شکل است پس نگرانی که دارد برای ادامه حیاتش است و باید به فکر باشد . حالا واقعا باید صبر کنیم ببینیم تصمیم گیری در سازمان غذا و دارو به چه ترتیبی پیش خواهد رفت البته آقای حیدر محمدی جدید که نیامدند قبلا خودشان هم مدیر دارو بودند و الان ریاست سازمان شدند و باید در ادامه ببینیم چگونه تصمیم گیری ها پیش خواهد رفت . سه تا محور اصلی داشت تصمیم گیری ها .با یکی از تولید کنندگان هم وارد گفتگو شویم ببینیم داستان سه تا راه حلی که الان مطرح شده ، یکی از آن مثلا کمک به گردش نقدینگی بوده از طریق تامین وام ، حالا واقعا باید دید در این شرایط الان این راه حل می تواند بعنوان یک راه حل کوتاه مدت تلقی شود حالا بحث اجرایی شدن مالیات بر ارزش افزوده 9 درصد به یک درصد این ها همه ببینیم چقدر قابل پیگیری هست از دیدگاه تولید کنندگان . دکتر مرتضی خیرآبادی از تولید کنندگان و فعالان صنعت دارو
مجری : راه حل هایی که الان ریاست جدید سازمان غذا و دارو به مشارکت گذاشتند با ذینفعان چقدر راهگشاست در شرایط فعلی ؟
خیرآبادی : من همین جا از تمامی مدیران عامل بانک ها چه دولتی و چه خصوصی خواهش داریم تمنا داریم که با کمک به صنایع در نهایت باعث کمک به مردم بشوند . ما سال گذشته برای تولید داخل که 97 درصد داروها را تولید می کند یک میلیارد دلار ارز اختصاص دادند مقدار این ارز شده 4 هزار و 250 میلیارد تومان یعنی تمام این 180 تا کارخانه ما رفتند 4 هزار میلیارد تومان دادند ، یک میلیارد دلار ارز گرفتند و داروی مردم را تامین کردند امسال برای تامین آن یک میلیارد دلار ما 26 هزار و 500 میلیارد تومان پول می خواهیم که اگر 4 هزار تای سال گذشته را کم کنیم یعنی صنعت الان به فوریت نیاز به 22 هزار میلیارد تومان پول دارد که بتواند مواد اولیه را بخرد و تولید کند . بخشنامه شورای پول و اعتبار کشور صادر شده ، صنایع دارویی را از آیین نامه ها و اینها معاف کردند ، از آن طرف مستثنائات خاصی را برای صنایع دارویی قائل شدند و بعد هم جناب اقای دکتر مخبر دستور خاصی دادند که 15 هزار میلیارد تومان فوری به صنعت داروسازی بدهند .
مجری : رقم رقم بالایی است داشتم فکر میکردم که چطور می تواند محقق شود .
خیرآبادی : بانک ها باید کمک کنند چاره ای نیست باید کمک مردم کنند . تسهیلاتی که به جای دیگر می دهند این تسهیلات را در اختیار ما قرار بدهند ما هم عدد بزرگی نیست مثل بقیه تسهیلاتی که دارند می دهند عدد بزرگی نیست عدد ما .ما به تسهیلات بانکی کشور اگر نگاه کنید شاید عدد سنگینی نباشد . درست است شما اگر بخواهید 15 هزار میلیارد تومان را به تسهیلاتی که بانک ها اختصاص می دهند عدد همچنین سنگینی برای این صنعت نیست . ولی از آن طرف یک کار انساندوستانه است . دارد تامین داروی شاید خودش و خواهر و برادر و بچه هایش را تامین می کند ما وظیفه اصلی مان در کشور تولید دارو است الان ما خطوط را داریم امکانات و دانش فنی را داریم و همه چیز را داریم منتظریم که بانک ها پولی که به جاهای دیگر تسهیلاتی که اختصاص دارند می دهند را یک مقدار صرفنظر کنند و بیایند در این عرصه یک کمکی بکنند که ما بتوانیم حداقل 6 ماه موجودی در کشور داشته باشیم و مشکلات بعدی مان پیش نیاید ،عدد ، عدد کمی برای صنعت نیست ، عدد خیلی بزرگی است ولی این عدد در حدود 32-33 بانک کشور اگر بخواهیم تقسیم کنیم عدد سنگینی نیست . به هر بانکی هزار میلیارد تومان ، 500 میلیارد تومان سهمیه میرسد و سهمیه اش را هم الان دولت مشخص کرده و به بانک ها ابلاغ کرده است به 11 بانک ابلاغ کرده که این 15 همت را به فوریت اختصاص بدهند بنابراین بانک باید الان به کمک صنعت بیاید . مسئله ارزش افزوده بود هفته پیش اقای در هیئت وزیران صحبت شد مسئله ارزش افزوده حل شده و مسئله تعرفه هم حل شده است ما الان دو تا مشکل داریم یک مشکلمان بانک ها هستند که باید تزریق پول کنند . شرکت ها دارو را تولید کردند دادند به داروخانه ها اگر بخواهد سازمان برنامه و بودجه برگشت این پول را دچار مشکل کند به تبعش هم داروخانه دچار مشکل می شود و به تبعش هم صنعت و هم شرکت پخش .ما یک زنجیره مستقل به هم هستیم ، پخش باید پول داشته باشد بخرد داروخانه هم باید پول داشته باشد بخرد از دو طرف ماجرا از انتهامان سازمان برنامه و بودجه از ابتدایمان هم بانک ها هستند سازمان برنامه و بودجه یک ارگان دولتی است آقای رئیس جمهور دارند مذاکره می کنند و دستور می دهند که سازمان برنامه و بودجه امکانات خودش را در اختیار قرار بدهد ولی از این طرف ما خواهش داریم از بانک ها که انشاالله به کمک ما بشتابند این صنعت را کمک کنند این صنعت ، صنعت استراتژیک کشور است و باید از آن حمایت شود .
مجری : شما دیگر اساسی ترین موضوعات را مطرح کردید من چند موضوع دیگر هم مطرح کنم الان همین اسپری های تنفسی مان مشکلش برای بازار چیست ؟
خیرابادی من در اسپری های تنفسی چون خود سندیکا الان حدود ده روز است با تمام صنعت داروسازی ، یک بار بر اساس اقلام ، یک بار بر اساس نوع شرکت ، نشستیم تک تک با شرکت ها محاسباتمان را کردیم ، که در چند ماه گذشته مشکل نداشته باشد . اقای دکتر پیکان پور ، آقای دکتر شمالی ، اقای دکتر محمدی تقریبا در تمام جلساتمان حضور دارند ما جلساتمان روزانه متوسط از ساعت 5 بعد از ظهر شروع می شود و تا 5/9 الی 10 شب تا 11 تک تک شرکت ها را داریم بازخوانی می کنیم ما هفته قبل چهارشنبه بازخوانی اسپری های تنفسی را داشتیم با شرکت (صدا واضح نبود ) و هم با شرکت جابربن حیان ؛ ما حتی پیگیری کردیم شنبه و پنج شنبه حدود دو میلیون اسپری را وارد شرکت های پخش کردیم پخش ها هم دارند به داروخانه ها توزیع می کنند بنابراین ما در اسپری ها فعلا قطعا تا آخر سال هیچ مشکلی نداریم .