پخش زنده
امروز: -
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی در گفتگوی ویژه خبری به تشریح عملکرد صنعت پتروشیمی در شش ماهه سال ۱۴۰۱ پرداخت.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما آقای احمد مهدوی ابهری با بیان اینکه صنعت پتروشیمی صنعت پرمزیت کشور است خوشبختانه علی رغم تحریم ها و علی رغم جنگ اقتصادی این صنعت در حال حرکت است , افزود: شش ماهه اول سال 1400 را با شش ماهه اول سال 1401 , مقایسه کنیم ، در شش ماهه اول سال گذشته 38 میلیون و 660 هزار تن ما تولید داشتیم ، اما امسال به 410 میلیون و 550 هزار تن رسیده است که نشان دهنده افزایش ، 7 درصد تناژ تولیدمان بوده است و صادراتمان از 15 میلیون و 500 هزار تن به 17 میلیون و 500 هزار تن افزایش پیدا کرده است .
وی تصریح کرد: فروش محصولات به نیما از 7 میلیارد و 91 میلیون دلار در 7 ماهه سال گذشته به 8 میلیارد و 733 میلیون و 300 هزار دلار رسید که 23 درصد افزایش داشته است .
آقای مهدوی ابهری گفت : در 6 ماهه صادرات غیر نفتی ما در سال گذشته 1400 بیست و یک میلیون و 400 هزار تن بوده که امسال 24 ممیز 251 میلیون دلار رسیده این آمار رسمی گمرک ایران است که ، 13 درصد رشد داشتیم شرکت های پتروشیمی از 6 میلیون و 950 هزار تن در 6 ماهه سال گذشته رسیدن به 9 میلیارد و 605 میلیون دلار، 38 درصد افزایش رشد داشتند. سایر صادرکنندگان در 6 ماهه سال 1400 چهارده میلیارد و 450 میلیون دلار و امسال 14 میلیارد و 646 میلیون دلار یک درصد رشد داشته است .
آقای ابهری افزود: در رابطه با صادارت کالاهای پتروشیمی محدودیت داریم یعنی صادرات محصولات پتروشیمی صرفاً توسط مجتمع ها انجام می شود و کالایی که در بورس کالا مورد معامله قرار می گیرد و پایین دست آن را می خرد امکان صادرات توسط آن وجود ندارد.
آقای مهدوی با گله مندی از تصمیمات مجلس و دولت تصریح کرد : نکته مهم این است که ما امنیت اقتصادی مان را بالا ببریم و بستر برای بخش خصوصی آماده کنیم تا این بخش به میدان بیاید چون مزیت پتروشیمی است و از منابع غنی هیدروکربوریک برخورداریم .
رئیس اداره پتروشیمی وزارت صمت در این گفتگو خبری با ارائه آماری در رابطه با صادرات پایین دست پتروشیمی گفت: صنعت پایین دست پتروشیمی، در سال 1399 به لحاظ وزنی 600 هزار تن صادرات داشتند و این در سال 1400 به 770 هزار تن افزایش پیدا کرده است به لحاظ وزنی یعنی وزن صادرات پایین دست پتروشیمی ما در سال 1400 نسبت به سال 1399 بیست و یک درصد افزایش داشته است این موضوع در رابطه با میزان ارزش، افزایش 26 درصدی را نشان می دهد یعنی صادرات پایین دست پتروشیمی ما در سال 1399 یک چیزی در حدود 770 میلیون دلار بوده و در سال 1400 تقریباً به 1 میلیارد دلار افزایش پیدا کرده افزایش 26 درصدی را نشان می دهد.
آقای رسول علیرضایی افزود: پایین دست پتروشیمی ، محصولاتی هستند که محصولات پلاستیکی ما آنها را عمدتاً خطاب می کنیم؛ مثل لوله مثل انواع فیلم ها، محصولات نهایی منظورمان است مثل انواع فیلم های پلاستیکی، لوله،کف پوش، سایر مصنوعات پلاستیکی دیگر، صادرات 6 ماهه 1400 ما به لحاظ ارزشی 400 میلیون دلار بوده در سال 1401 به 600 میلیون دلار افزایش پیدا کرده و ما افزایش 48 درصدی در افزایش صادرات 6 ماهه امسال نسبت به 6 ماهه سال گذشته را شاهد هستیم.
آقای علیرضایی تصریح کرد : ما صادرات پایین دستمان 48 درصد در 6 ماهه امسال نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده ولی مقدار عرضه چقدر بیشتر شده 22 درصد، یعنی مقدار افزایش صادرات ما نسبت به سال قبل، تناژ به لحاظ وزنی هم ما افزایش 45 درصدی در شش ماه داشتیم.
وی تصریح کرد: اکثر کالاهای صادراتی، امروز در دنیا به خاطر وضعیتی که ما می دانیم در اقتصاد دنیا به خاطر جنگ اوکراین و روسیه اتفاق افتاده افزایشی شده و مثل محصولات خود ما محصولات ما به جز یک محصول همه افزایش شده به جز متانول ما بیشتر حوزه ها افزایش قیمت داشتیم و این بوده که ارزآوری مان هم بیشتر شده است.
رئیس اداره پتروشیمی وزارت صمت افزود: وقتی ما پلیمر را تبدیل به کالا می کنیم یعنی لوله ، انواع پلاستیک ، صادر می کنیم گمرک در مجموعه محصولات ثبت نمی کند در حالی که این محصولات زیر مجموعه صادرات پتروشیمی محسوب می شود که با لحاظ کردن این محصولات کالاهای غیر پتروشیمی رشد ارزشی اش 200 میلیون دلار داشته است .
آقای علیرضایی افزود :پروژه بسیار بزرگی در وزارت صنعت تحت عنوان طرح افق اجرا شده است طرح افق به این ترتیب است که میزان خرید از بورس شرکت ها بر اساس میزان فروش فاکتور محصولات مورد ارزیابی قرار می گیرد. این طرح اگر یک شرکتی یک محصولی را از بورس خریداری کرد موظف است به میزان خریداری شده فاکتور فروش ثبت بکند اگر کمتر ثبت بکند با یک مدلی به صورت پلکانی سهمیه اش کم می شود اجرای این طرح به صورت سیستمی است بدون دخالت دست خودمان پیشنهاد دادیم که فاکتورهای فروش ثبت شده در سامانه جامع تجارت مبنای مالیات قرار بگیرد یعنی سازمان امور مالیاتی به جای اینکه اظهارنامه واحدها را در نظر بگیرد فاکتورهای فروش را مبنای اخذ مالیات قرار بدهد.
آقای علیرضایی گفت : قویاً معتقدیم کشش پایین دست پتروشیمی بیش از این است ما انتظار داریم برنامه ریزی بشود به جای اینکه مواد اولیه ما به صورت تقریباً خام یا نیمه خام به خارج از کشور صادر بشود بیاید داخل کشور تبدیل به یک کالای نهایی با ارزش افزوده بیشتر بشود.من یک مثال بزنم ما پلی اتیلن در سال گذشته 3 میلیون و 700 هزار تن صادرات داشتیم در صورتی که واحدهای پایین دستی ما می گویند به ما بیشتر پلی اتیلن بدهید ما امکان تولید بیشتر و امکان صادرات بیشتر را داریم.