پخش زنده
امروز: -
دولت برق تولیدی توسط نیروگاه های کوچک خورشیدی را با قراردادی 20 ساله خریداری می کند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، بهرهگیری ازانرژی نو به عنوان یکی از گزینههای اصلی برای تولید انرژی درجهان و سهم آن در تولید جهانی برق رو به افزایش است.
بسیاری از مناطق ایران از جمله قزوین از لحاظ منابع مختلف انرژی یکی از غنیترین مناطق کشور محسوب میشود که دارای ظرفیتهای فراوان انرژیهای تجدیدپذیر از جمله باد و خورشید است.
انرژی های تجدید ناپذیر (فسیلی: نفت، گاز، ذغال سنگ و…) ؛ انرژی های تجدیدپذیر (باد، خورشید، زمین گرمایی، برق آبی، زیست توده، هیدروژن، اقیانوسی و ….) و انرژی هسته ای از گروههای عمده منابع تامین کننده ی انرژی در دنیا هستند.
کاکاوند رئیس انجمن صنفی و بهینه سازی انرژی های نو و مجابی عضو این انجمن در برنامه گفتگوی ویژه خبری به تشریح جزئیات فعالیت این انجمن پرداختند.
خانم کاکاوند گفت: انجمن صنفی و بهینه سازی انرژی های نو استان قزوین در سال 95 پایه گذاری شد. باتوجه به خبرهای متعدد با موضوع انرژی های نو در جهان مخابره می شد ما هم به سمت تشکیل یک مجموعه صنفی در این حوزه رفتیم تا شرکت ها و فارغ التحصیلان علاقه مند در این حوزه دور هم جمع شوند و این انجمن صنفی تشکیل شد. تعداد زیادی از شرکت های فناور و دانش بنیان استان عضو این انجمن هستند. رشته های مختلفی که فعالند در بحث انرژی های تجدیدپذیر است. نیروگاه های خورشیدی، مدیریت مصرف انرژی، تولیدات مرتبط با انرژی از زمینه های فعالیت این انجمن است.
مجابی هم در ادامه بحث گفت: عنوان انرژی خورشیدی، مصداق انرژی نو نیست. انرژی خورشیدی، آب و باد حتی قبل از انرژی فسیلی وجود داشت و در حقیقت یک نگاه نو به انرژی است. انرژی که خورشید در عرض یک ساعت به زمین میدهد برابر با انرژی مصرفی یک سال ساکنان زمین است. باید توجه کنیم که منبع انرژی را در اختیار داریم و تا امروز از دست دادیم. بخشی از این استفاده ها در حوزه دستورالعمل های اجرایی است البته از لحاظ قانونی مشکل خاصی نداریم اما باید زمینه اجرایی را در نظر بگیریم. در بحث تامین تجهیزات مرتبط با انرژی های نو خوشبختانه شرکت های دانش بنیان ورود کرده اند اما برای استفاده از تسهیلات موردنظر باید اقداماتی انجام شود.
وی اظهار داشت: این انجمن در عرض چهار سال توانست دستورالعمل های اجرایی برای ورود شرکت ها به این حوزه را تدوین کرد. موضوع شاخص های کیفی در ساختمان هم بسیار مهم است.
کاکاوند تصریح کرد: استان قزوین ظرفیت بالایی در بحث احداث نیروگاه های تجدیدپذیر داراست. نیروگاه های برق آبی، زمین گرمایی و زباله سوز دارای ظرفیت بالایی هستیم که رتبه دوم را در کشور به خود اختصاص داده است. استان قزوین سالیانه حدود 1500 ساعت تابش آفتابی دارد که بین 280 تا 300 روز را شامل می شود. نیروگاه بادی کهک در مسیر تاکستان قرار دارد که دو سال پیش 55 مگاوات انرژی وارد شبکه شد. دشت بوئین زهرا و شهرستان های آوج و آبیک دارای زمین های غیرقابل کشت هستند که می توان برای احداث نیروگاه های خورشیدی و بادی اقدام کرد.
مجابی اظهار کرد: در نیروگاه های گازی باتوجه به استهلاک قطعات مورداستفاده، 30 درصد از انرژی مورد استفاده قرار می گیرد. زمین گرمایی و آلایندگی استان باتوجه به نیروگاه ها و فعالیت شهرک های صنعتی قابل توجه است. ما اگر همین رویه را ادامه دهیم مجبور به واردات سوخت فسیلی خواهیم شد.
معاون فروش و خدمات مشترکین شرکت توزیع نیروی برق در ادامه برنامه در گفت و گوی تلفنی تصریح کرد: از لحاظ نیروگاه های نصب شده انرژی های نو، 160 مگاوات توسط همین نیروگاه ها در حال تولید است. اما از لحاظ تولید باتوجه به دائمی نبودن وزش باد و تابش آفتاب نیم درصد است. بیشتر این نیرو توسط بخش خصوصی سرمایه گذاری و تولید می شود. دولت هم خرید تضمینی 20 ساله را طی یک قرار داد با این شرکت های خصوصی منعقد کرده است. شهرک انرژی الله آباد به خاطر مشکلات به بخش مرکزی شال منتقل شده است. 370 مگاوات طرح تولید انرژی های نو توسط دولت انجام شده که 50 مگاوات آن را در اختیار شرکت شهرک های صنعتی قرار داده است. سه پروژه در حدود صد تا صدوبیست مگاواتی هم در حال اعطاست.
احمدی گفت: دنیا به سمت استفاده از انرژی های پاک در حال حرکت است. بحث اصلی تکنولوژی و قیمت سوخت های فسیلی در سطح جهان است. دولت حدود 10 هزار مگاوات در طول 4 طرح ریزی کرده است. این میزان سهم 350 مگاواتی را برای استان در نظر گرفته است. بزرگترین کشورها هم در حد 3 درصد تولید انرژی پاک ندارند.
مجابی در ادامه گفت: تاکیدم روی شاخص های کیفی ساختمان بود. آیا روی این شاخص ها کار کردیم؟ یک مبحث از مبحث ملی ساختمان به انرژی مربوط است. متاسفانه شاخص ها در این محصول تعریف نشده است.
کاکاوند هم تصریح کرد: ما نه تنها نسبت به کشورهای رتبه اول جهان تفاوت زیادی داریم حتی نسبت به کشورهای همسایه هم عقب تر هستیم. ترکیه، امارات و پاکستان بیشترین ظرفیت را در این راستا به خود اختصاص داده اند. در احداث نیروگاه ترکیه و پاکستان هم در همسایگان ما پیشتاز بوده اند. باید در نظر گرفت که استان های غربی کشور ظرفیت ویژه ای در احداث نیروگاه برق آبی دارند. گیلان و مازنداران و گلستان هم در زمینه نیروگاه های زیستوده و استان های آذربایجان غربی، شرقی و اردبیل هم در زمینه نیروگاه های زمین گرمایی ظرفیت ویژه ای دارند. با این ظرفیت ها هنوز سهم ناچیزی از این بازار را نداریم. کشور ما با تکیه بر شبکه ملی برق به راحتی می تواند این ظرفیت را به اشتراک بگذارد. اگرچه چنانچه واحدهای صنعتی می خواهند با خاموشی برق در ساعات اوج تابستان مواجه نشوند می توانند نیروگاه انرژی نو احداث کنند و شبکه برق کشور موظف است که برق آنها را قطع نکند. در دولت سیزدهم 10 هزار مگاوات احداث نیروگاه تجدید پذیر مصوب شد اما باتوجه به عدم خودکفایی در زمینه احداث این نیروگاه ها از زمان در نظر گرفته شده عقب افتاده ایم.
کاکاوند گفت: به شرکت های دانش بنیان در سطح استان و کشور باید نگاه ویژه ای داشته باشیم. به اندازه کافی قانون داریم اما در زمان اجرا به چالش برخورد می کند. از سال 96 برای استان قزوین حدود 160مگاوات برنامه ریزی شده است اما هیچ کاری در سطح استان انجام نشده است. در بحث نیروگاه های خورشیدی حمایتی ردیف بودجه تامین شده است اما متاسفانه نگاه ویژه به این عرصه وجود ندارد.
مجابی تصریح کرد: مردم باید در این زمینه مطالبه گر شوند. ساختمان ها حدود 45 درصد انرژی را به خود اختصاص می دهند. مراکز پژوهشی به سمت بازار توجه دارند و سازندگان مسکن باید به این حوزه توجه داشته باشند. در بحث قیمت تمام شده انرژی کار نکرده ایم. انرژی تولیدی ما با سوخت های فسیلی با 30 درصد بهره وری پیش می روند. نهادهای دولتی هم باید در زمینه فرهنگ سازی انرژی پای کار بیایند.
کاکاوند گفت: تا زمانی که حامل های انرژی در کشور در مقایسه با قیمت های جهانی نازل است نمی توانیم انتظار داشته باشیم که در زمینه انرژی توجه ویژه ای معطوف شود. نگاه مثبت به این حوزه توسط مدیران و رفع موانع و عملگرایانه باید اقدام شود.